Super helse med Supermat?

Bruker du supermat? Hva er egentlig supermat? Trenger vi det?

Jeg får ofte spørsmål om supermat. Senest i går. En journalist skulle skrive om det og lurte på mitt forhold til supermat. Jeg tenkte at jeg skulle skrive litt om det, så jeg har oppdatert et innlegg om supermat som jeg skrev for ett år siden. 

Supermat kommer ikke bare i pulver og piller. Standard supermat er egentlig helt vanlige matvarer du finner i en hver butikk. En mørkerød paprika, en solgul sitron, en grønn brokkoli eller en avokado. Du finner altså matvarer fulle av antioksidanter på butikken, men når vi snakker om supermat er det først og fremst andre ting vi tenker på, som eksotiske pulver, alger og konsentrat. Det er altså supermat som kosttilskudd jeg tar for meg i dette innlegget.

Superfood

Supermat er rett og slett mat full av næring, gjerne konsentrert i større mengder på mindre volum. Det er når vi kommer til den mer eksotiske supermaten, som er vanskelig å oppdrive her i Norge i sin naturlige form,det er greit å benytte seg av supermaten i form av tørkede pulver eller tabletter. Det kan være feks spirulina, chlorella eller acaipulver. Hvetegress kan man dyrke selv, men ikke alle vil eller kan ha en miniplen og en hvetegresspresse på kjøkkenet. Slik supermat er en milliard bussines og det kommer nye produkter på markedet hele tiden.

Hvorfor begynne med supermat?

Mange begynner med supermat fordi de ønsker/”trenger” det av helsemessige grunner. Når man har dårlig helse blir man ofte desperat etter ett eller annet som kan gjøre helsa og dermed livet bedre. Særlig om helsevesenet ikke kan gjøre noe. Mange gjør det beste ut av situasjonen og hjelper kroppen så godt de kan ved å tilføre supermat til kostholdet.

De fleste begynner fordi de tror de trenger det, eller fordi de vil bli feks sunnere. Helse har fått et så stort fokus i samfunn og media at nesten alle jakter etter optimal helse. Alle vil bli sunnere, spise sunnere, se bedre ut osv. I følge reklamen kan supermat hjelpe deg.

Trenger jeg “supermat”?

Nei. Det er stor mulighet for at du ikke trenger noe som helst. Reklame vil alltid prøve å selge oss noe og spør om vi føler oss oppblåst, trøtt, sliten etc.. De lover oss bedre konsentrasjon, mer energi og gjerne en smalere midje også. Alle blir jo daffe noen ganger. Det kan være stress på jobben, et kakestykke for mye eller dårlig nattesøvn en natt eller to. Du trenger heller ikke å spise feks gulrot eller brokkoli om du ikke liker det, men det betyr ikke at det ikke er sunt eller kan være nyttig for din helse.

Det er ikke slik at du MÅ spise supermat for å være sunn. Du blir ikke noe supermenneske av supermat. Spiser du et sunt og variert kosthold og føler deg frisk og energisk, hvorfor skal du ta ekstra tilskudd? Jeg sier ikke at det er noen dum idè å tilføre kroppen sunn næring, men om du ikke egentlig trenger det har du sikkert andre ting du kan bruke pengene dine på.

Spørsmål å spørre seg selv om man tenker på å begynne med supermat: Har du noen sykdommer eller plager? Mangler du noen vitaminer eller mineraler? Spiser du veldig ensidig eller slanker deg? Har du lite energi over lang tid?

Jeg ser på supermat som en måte å gi kroppen optimale kilder til vitaminer og mineraler, men også andre mikronæringstoffer som kan ha helbredende krefter.

Om du har en spesiell helseplage, la oss si for har lite energi, så må du først se om du kan gjøre noe med ditt kosthold eller din livssituasjon. Hvordan er måltidsmønsteret ditt, spiser du mye sukker, lever du på kaffe, røyker du, har du slitsomme barn, en krevende jobb, sier du alltid ja til ting? Det er mange grunner til at du kan ha lite energi. Gå til legen for en helsesjekk. Etter du har gjort det og er normalt frisk (grønt lys fra lege) kan du begynne å utforske.

Min erfaring med supermat

Jeg brukte supermat daglig for noen år siden. Jeg hadde (og har) et kosthold som gir meg alt jeg trenger, men ville se om supermaten hadde noen virkning på meg. Vi vet jo at supermat inneholder mye “godstoffer”, men ut over det vet jeg egentlig ikke om det gjorde noen merkbar forskjell ut over selve følelsen av å være sunn. Jeg følte det var godt at jeg ga kroppen min noe jeg visste var bra. Når jeg fikk på videregående tok jeg rosenrot, og følte det hjalp på energinivå og stress. Det er jo et adaptogen, så det har jeg fortsatt troen på. Det skal sies at jeg ikke har brukt det siden.

Om supermaten har hjulpet meg å feks restituere bedre etter trening eller yte mer mentalt vet jeg ikke. Jeg har ikke tenkt noe over det. Jeg tror den “sunnhetsfølelsen” man får i stor grad er placebo. Du vet at der er sunt, det smaker sunt, og føles sunt. Jeg har fortsatt tro på supermat som tilskudd, men ikke som en erstatting for et variert kosthold. Som tilskudd er det nyttig om man spiser næringsfattig, får i seg lite variert mat. Behøver man det? Absolutt ikke.

Jeg personlig føler ikke et behov eller sug etter supermat. Jeg spiser mye og variert mat. Jeg var nylig til legen å tok en blodprøve og legen sa at prøven var klokkeklar. Ingen anmerkninger noen plass, enda jeg har ikke spist supermat fast på vell 3 år. Du trener altså ikke supermat for å ha fine blodprøver, klar hud, et hår som vokser raskt, sterke negler osv. Det fikser du lett ved et normalt sunt kosthold med nok energi.

Begynne med supermat?

Først og fremst: Supermat er et kosttilskudd. Et tilskudd er akkurat det, et tilskudd. Et tilskudd til en god diett og et fornuftig treningsprogram. Et tilskudd vil ikke gi deg gigantiske eller raske forandringer eller forbedringer, men kan hjelpe i det små og om ikke annet gi deg en flott placebo effekt du kan ta nytte av. Placebo skal ikke undervurderes. Tro kan flytte fjell. Tror du at du blir bedre til helsa eller får mer energi, så gjør du nettopp det. Du kommer dessuten langt med god gammeldags tran og sanasol.  ;) Jeg har også litt tiltro til gammel kunnskap og folkemedisin, feks Ginseng.

Jeg kan anbefale supermat til eldre. De har ofte dårlig apetitt, spiser som spurver og får ikke i seg nok næringstoffer. Kaloririk supermat kan være nyttig for undervektige for å få opp energi inntaket, men bør kun brukes som tilskudd. jeg ville heller satset på masse nøtter og kaloririk mat. Er du spiseforstyrret tar du opp bruk av supermat med din fastlege eller ernæringsfysiolog før du begynner. Er du på en strikt diett kan supermat som feks alger gi deg et naturlig tilskudd av vitaminer og mineraler.

Velger du å begynne med supermat så husk:

 • Endringene du gjør skal man kunne leve med både smaksmessig, sosialt og økonomisk.
 • Gjør det enkelt.
 • Det er ikke slik at jo mer jo bedre. Alt med måte.
 • Begynn i det små og øk etter behov.
 • Det er ikke slik at supermat er noen hellig kur som kommer til å snu livet ditt opp ned på 1-2-3. Endringer tar tid. Både det å begynne med supermat og kjenne evt virkning tar tid.
 • Ikke bli fanatisk og ikke la tilskuddene ta større plass i kostholdet ditt enn maten.
 • Det er enkelte produktmerker folk har troen på fordi de er de eneste de har hørt om. via media eller reklame Jeg sier ikke at det kan være gode produkter, men reklamens makt er stor. Selv om et visst merke har blitt reklamert godt trenger det ikke å være bedre enn samme produkt fra andre merker.
 • Iherb kan du lese andre kunders erfaringer og virderinger med ulike produkter slik at det blir enklere å velge et du kan like(reviews).
 • Billigere supermat? Les min Iherb guide. Der står stort sett alt du trenger å vite, så les før du spør. Bruker du rabattkode JEM146 ved din 1. bestilling får du $5-$10 rabatt.
 • Som sagt; spiser du sunt og variert, med ulike typer frukt eller grønt, og har en fin balanse i livet ditt trenger du mest sannsynlig ikke noe tilskudd i det hele tatt.
 • Har du lyst å prøve, så prøv. Med mindre du er allergisk ol. så har du i verste fall fått deg en ny erfaring. Bruk det i en måned eller to og revurder om du skal fortsette.

Når man er ny er det en jungel av supermat/kosttilskudd å velge mellom. Under får du noen konkrete tips til de tilskuddene jeg har størst tro på. Trykk på linken (farget skrift) for å komme til produktutvalg.

 • Velg tilskudd etter ditt personlige behov om du har spesielle ønsker eller utfordringer.
 • Velg gjerne supermat som inneholder adaptogener (feks rosenrot kapsler og tørkede gojibær) som tilpasser seg etter hva kroppen trenger.
 • Et blandet greens produkt som gir deg litt av hvert er ofte det beste kjøpet for da får du en fin blanding. Mange av disse pulverne inneholder også spirulina og chlorella.
 • Du får også flotte blandinger med ulike superfrukter og bær.
 • Kakaoen skal ikke glemmes. Kakao i form av pulver, gjerne rått, eller nibs er helsemat.
 • Jeg kan anbefale Manuka honning over vanlig honning. Den kan du lese alt om HER.

Jeg anbefaler blandingsprodukter til nybegynnere,men du får også tak i et og et produkt:

 • Spirulina er naturens egen multivitamin. Det kan også være fint å begynne med og en mer naturlig kilde til vitaminer og mineraler enn syntetisk fremstilt.
 • Chlorella er veldig utrensende. Den er “i slekt” med spirulina.
 • Har du problemer med fordøyelsen kan du vurdere Aloe Vera, feks fra konsentrat.
 • Ulike gress-pulver som feks hvetegress eller alfa alfa.

Min mormor spiser for eksempel Manuka honning, collagen (for bein og ledd), og kokossmør. Hun synes selv hun er i bedre form. Om det er på grunn av de ekstra kaloriene, placebo eller supermatens genuine helseeffekt vet jeg ikke.

IMG_5258

Supermat i praksis?

Gjør det enkelt. Lag en rutine. Lik det du gjør. Du kan for eksempel:

 • Blande en måleskje med ditt blandingspulver (greens), eller alger i juice eller smootie.
 • Lag en kopp grønn te pulver aka Matcha. Les om matcha HER.
 • Røre ut en måleskje pulveriserte superbær og fruktblanding i yogurten.
 • Strø gojibær eller kakaonibs over frokostblandingen eller bruke det i bakst.
 • Sette fram en skål med ulike superbær og gommle på.
 • Lag en kopp kakao på sene høstkvelder.

Q: Hva er ditt syn på supermat? Har du brukt eller bruker du det? Har du merket virkning? Del din erfaring! 🙂


6 thoughts on “Super helse med Supermat?

 1. Supermat kan være bra, men jeg syns på samme måte (litt som deg) at enkelte kan være hysterisk når det kommer til det, da tenker jeg på de som er altfor sunn, slik at det blir usunt.

  Selv bruker jeg ikke noe kosttilskudd annet enn trankapsler og jern+vitamin C, sørger for at jeg spiser 5 om dagen de fleste dager (enkelte mer!) og litt nøtter og frø her og der, det er jo så sunt 😀
  Og mørkt kakao pulver går det mye av i havregrøten, det er jo så godt! 😀
  Ser du noen spirer i grønnsaksavdelingen i butikken, hvorfor ikke kjøpe de og topp salater, og smørbrød med det? Ypperlig kilde til mye godstoffer 🙂

  Likte dette innlegget! Har selv begynt og studere ernæring og syns det er kjempefascinerende. Det skal ikke mange endringer til for at en plutselig lever uendelig mye bedre 🙂

  Ha en finfin fredag, og beklager for lang kommentar, blir litt revet med 😛 Klem fra Skottland x

 2. Bare hyggelig med lange kommentarer! 😀 nøtter, kakao og spirer er virkelig god supermat! Spennende at du har begynt å studere ernæring. Er selv inne på tanken. Greit at man har kunnskapen, men kan være greit å ha studiet også.. høhø 😉 Ha en flott helg!

 3. Jeg tar tran hver morgen og i tillegg tar jeg jerntilskudd siden jeg er blodgiver 🙂 Ellers har jeg troen på at så lenge man har et sunt kosthold, får man i seg de næringsstoffene, vitaminene og mineralene man trenger. I følge naturfagboka er det i allefall slik 🙂
  I midlertid har jeg kuttet ut kornprodukter og frø, samt kuttet kraftig ned på belgvekster, siden jeg leste ei bok av Pål Jåbekk, (“Helt naturlig”) om at dette ikke er egnet mat for mennesker samt at han refererte til ulike forskninger gjort på dette området. I tillegg begunnet han alt veldig bra. Jeg fikk sjokk først da jeg leste det, ettersom jeg før spiste havregryn til frokost hver dag, men nå har jeg kuttet det ut og føler meg bedre enn noen gang. Har ikke lengre kviser f.eks.

 4. Høres fornuftig ut. Jeg burde også ta tran, men har vært sløv i det siste! Jeg er ikke for å kutte ut belgvekster, frø (nøtter) eller korn. Når det er sagt så er det lurt å bløtlegge før man spiser det 🙂 Det er slik at hver enkelt har ansvar for egen helse, så man må bare spise det man har lyst å spise. 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D