Marsipan erstatning for nøtteallergikere!

Marsipan er nydelig, men langt fra alle er så heldig at de kan spise det. Noen tåler ikke egg, noen tåler ikke nøtter, og andre har issues mot sukker. Her kommer en oppskrift på substitutt til den vanlige mandelmarsipanen (oppskrift). Den er uten nøtter, egg, mel, sukker, gluten og melk. Marsipanen kan også lages vegansk.

Basen er lagd på kokte poteter som er avkjølt. Genialt om du har poteter igjen fra middagen. Frykt ei dere som er livredd for karbo. Når potetene er kalde blir stivelsen omdannet til resistent stivelse, og det virker som kostfiber. Poteten får da lav GI. Denne “marsipanen” inneholder også mindre kalorier enn vanlig marsipan for dere som er opptatt av det. 

Denne marsipanen er perfekt for barn (og større “barn”) som ikke tåler nøtter, men har lyst å lage julegodt. Det er jo bare SÅ koselig å sitte sammen å lage.

Lillers nøttefrie marsipan:

Dekorening:

 • Sjokolade
 • Konditorfarge
 • erythritol melis
 • strøssel

Bland poteter, kokos, melis og vanilje i en mikser. I stedet for revet kokos kan du bruke kokosmel om du har det eller blende revet kokos fint før blanding. Ved å velge kokos i ulike former kan du lage ulik konsistens på “marsipanen”. Bland deigen godt sammen. Juster med mer melis eller kokos om du syns konsistensen er for myk. Er den alt for tørr etter du har tilsatt ekstraktene kan du tilsette bittelitt fløte/soyafløte. Tåler du egg er eggehvite et flott bindemiddel.

Form deigen til baller ved hjelp av en spisesje. I noen biter kan du tilsette rød eller grønn konditorfarge. Sett sammen ulike farger eller lag forskjellige former. Ønsker du forskjellig smak på marsipanen kan du bruke smaksdråper. Avkjøl i kjøleskapet en time.

Smelt sjokoladen slik at man kan dyppe “marsipanen” i den. Den skal ikke være for tykk. Legg de ferdigdyppede bitene på bakepapir. Du kan også “lime” sammen biter ved å bruke sjokolade som lim. Når all marsipanen er ferdig er det bare å hive innpå. 🙂

Q: Lager du marsipangodt til jul? Lyst å prøve disse?


9 thoughts on “Marsipan erstatning for nøtteallergikere!

 1. Lov og lov. Det er jo veldig mange ulike varianter av lavkarbo. Alt fra folk som kutter ned på brødskiva til de som kutter ut alt, til og med frukt. Alt i alt så kommer det jo ann på om du ønsker å være i ketose eller ikke. Jeg lover deg at du ikke dør (eller bli arrestert) om du smaker deg noen av disse marsipankulene 😉

 2. Du kan bruke vaniljeekstrakt eller bare sløyfe mandelekstraktet. Postet faktisk oppskriften med deg i tankene. Pistasjipan er godt. Har nettopp lagd noe digg med den nøtten. 🙂

 3. Marsipanen er laget og står til kjøling. Måtte jo bare prøve, marsipan av poteter er jo helt sprøtt!
  Jeg laget bare kuler, og de var ikke så fancy som de du har på bildet ditt. Smaken? Hm…. tror jeg er litt for glad i “the real stuff” til å si at de var gode, men etter litt prøvesmaking nærmer jeg meg et terningkast 4. Sikkert bare til å prøvesmake videre…
  Litt lite søt kanskje? også er det noe med den kokoskonsistensen, kanskje lurt å bruke halvparten kokosmel?
  Uansett, takk for gøy oppskrift 🙂

 4. Ja altså. Marsipan av mandler er jo best – uten tvil, men det er et bra alternativ til de som ikke kan spise det. Vil du ha dem søtere er det bare å tilsette mer sukrinmelis eller steviadråper 🙂 Du kan velge mel eller revet kokos alt etter hvilken konsistens du vil ha.

Legg gjerne igjen en kommentar! :D