Allergitest hos lege VS private klinikker – Ulike resultater

Hvordan kan det ha seg at matvareallergier kan påvises hos private helseklinikker men ikke hos fastlegen? Får man det man betaler for? Er de vanlige testene som tilbys for dårlige når man har plager?

For 14 dager siden fikk jeg tidenes allergiske reaksjon på ett eller annet jeg har spist. Jeg har tidligere fått påvist matintoleranse og -allergi. Det klødde på tungen, halsen ble tettere og fjeset fullt av eksem. Det var blemmete usynlig, så rødt og kløende. Det spredde seg rundt munn, lepper,nese og kinn. Jeg fikk til og med utslett på baksiden av den ene leggen.

Legen ga meg resept på kortisonkrem og tok en blodprøve. Kremen virket etter ca en uke, men det er enda ikke 100% borte. Idag var jeg hos legen for å få resultatet.

Som jeg hadde spådd (mens jeg himlet ironisk med øynene) var prøven var helt normal. Ingen allergier å påvise her gitt. Legen sa at det var ikke alt som kunne finnes på en blodprøve. Er det slik at man er frisk når man ikke får påvist allergi på en blodprøve? Hva var den allergiske reaksjonen og påfølgende utslett?

http://saypeople.com/wp-content/uploads/2011/05/Symptoms-of-food-allergy.gif

Når jeg var rundt 16 år fikk jeg store røde medaljonger på hele kroppen. De klødde ikke, men jeg så jo ut som en dalmatiner. Legene ante ikke hva det var og blodprøvene var fine. Hadde det ikke vært for utslettet var det altså ingen bevis for at det var noe galt med meg. Og bevis, det må man ha. Noen allergier slår ikke ut verken på blodprøver eller prikktest hos lege. Hva gjør man da? Utsagnet – «alle blodprøvene er helt normale, derfor er du helt frisk » – ikke alltid sant. Kroppen er i alle fall ikke enig.

feature image

For en god tid tilbake dro jeg på en privat helseklinikk. Jeg tok bla blodprøver og avføringsprøver. Det var en dyr “fornøyelse” kan du tro, men jeg var syk og trengte det svart på hvitt. Det hadde ikke noe å si hvor syk jeg var, hvor mye mageproblemer jeg hadde om jeg ikke hadde bevis. Det er slik helsevesenet funker. Ingen bevis = du er stemplet frisk. Og frisk, det var jeg ikke.

Der ble det påvist allergi mot egg, samt intoleranse mot hvete- og melkeprotein. Hvordan har det seg at man kan gå til private leger, med samme utdannelse som statlige leger, og få ulike svar? Er det slik at man får det man betaler for? Kan det hende at jeg har blitt kurert? Kan en allergi eller intoleranse gå over? Tja.

Vi har hukommelsesceller i immunforsvaret vårt som gjør at hvis man kutter ut en matvare for så å introdusere den igjen etter en periode så kan man tåle den eller begynne å reagere igjen fordi immunsystemet igjen begynner å produsere antistoffer. Om man tester seg på nytt etter å ha kuttet ut de matvarene man reagerte på vil  antistoffnivået i blodet ha blitt redusert og det er ikke sikkert at de vil slå ut på neste test. Derfor er det slik at matvarer som er kuttet ut over lengre tid ikke nødvendigvis slår ut på en slik test.

Og ja, det virker som du får det du betaler for. Man kan få ulike svar fra statlig lege (helsevesenet) og private leger eller helseklinikker fordi de tester ulike ting i blodet. Man kan ikke finne noe man ikke leter etter eller ikke måler! Helsevesenet allergiprøver eller blodprøver kan ikke påvise intoleranser. I helsevesenet tester man noe som heter IgE, et antistoff som immunsystemet produserer. Hos private terapeuter og noen leger kan man få testet IgG ( Immunoglobulin G) , som også er et antistoff som immunsystemet produserer. Man kan ha produksjon av IgG-antistoffer og ikke IgE-antistoffer mot matvareproteiner og omvendt! Forvirret? Du er ikke alene.

Private tester er svindyrt og man kan ha et høyt nivå av antistoffer uten å ha merkbare plager/symptomer. Derfor skal bare de som har kroniske plager teste seg. Men det er ikke slik at fordi man har kroniske plager at man skal ta en IgG-test! Jeg var veldig plaget, så jeg så på dette som en investering. Noe du kan gjøre, OM du er plaget, er å kjøre en eliminasjonsdiett! Alle tester du ønsker å ta bør  planlegges eller gjøres i samarbeid med din fastlege.

Ulike typer tester

I de senere årene  er det blitt utviklet mange andre typer blodprøver som kan påvise årsaker til sykdom og helseplager som de vanlige blodprøvene ikke avdekker. Dersom du fortsatt føler deg syk, på tross av normale blodprøver hos fastlegen, kan en eller flere av de nevnte blodprøvene være det du trenger for å finne svar og hjelp med dine helseplager. Igjen: Alle tester du ønsker å ta bør  planlegges eller gjøres i samarbeid med din fastlege.

IgG Matpanel Elisa: Dette er en test på matintoleranse og tester på 44 ulike matvarer. Man kan godt ha matintoleranse uten samtidig å ha matallergi. Derfor er ikke en matallergitest hos legen det samme som denne intoleransetesten.
Candida Antistoffer og Candida Immunkompleks: En blodprøve for å påvise kronisk candida soppinfeksjon.
Denne soppinfeksjonen kan hos mange medføre mye mage- og tarmproblemer. Hos noen vil denne kroniske infeksjonen også kunne gi symptomer som trøtthet, hodepine, hudsopp med mer.

FRAS-testen: En blodprøve som kan påvise det såkalt oksidative stressnivået i kroppen som påvirker dannelsen og mengden av frie oksygenradikaler.
Mengden frie oksygenradikaler ses ved kroniske betennelsestilstander som kan føre til kroppssmerter, allergier, svekket immunforsvar, kroniske betennelser i slimhinner og mage- og tarmsystemet.
Inflammasjonspanel: Denne blodprøven ligner noe på FRAS-testen, men måler andre betennelsesfaktorer som har betydning for sykdomsutvikling i kroppen.

Husk. De aller fleste er friske og tåler alt. Er du mot normalt frisk og rask er det ingen grunn til at du skal gruble på om det kan være noe du ikke tåler, eller om du skal investere i en test for sikkerhets skyld. Hvorfor tenke slik om du ikke har alvorlige plager? Det er det bare 1 – 2 prosent av pasientene som har del reelle diagnosen matallergi eller matintoleranse. Spar pengene og dra heller ut på middag med de du er glad i. buffet

Er du syk? Ta det opp med legen. Utelukk annen sykdom. Ta prøvene hos fastlegen om det er mistanke om mat allergi og prøv å stole på dem, samt få råd oppfølgende råd hos ernæringsfysiolog eller psykolog. Ja, psykiske problemer kan være hovedårsaken til mange av plagene folk tror skyldes maten. Jeg har positive erfaringer med intoleransetester tatt utenom helsevesenet.

Jeg for min del er usikker etter resultatet. Hva skal jeg tro? Skal jeg prøve å introdusere egg igjen? Jeg elsker jo egg. Hva med melkeprodukter? Skal jeg slutte å spørre om sausen kan lages med glutenfri soyasaus istedet for vanlig? Jeg vet ikke enda, men jeg er helt sikker på at jeg ikke vil ha mer utslett eller i verste fall ende opp på legevakta igjen med store magesmerter og kvalme. Det er bare en dag siden jeg fikk resultatet av blodprøven. Jeg skal la det synke litt inn og muligens prøve meg. Det viktigste er å lytte til kroppen.  Jeg ser ikke bort ifra at det blir litt bakst i nær fremtid uansett, men jeg kunne virkelig tenkt meg å tatt en ny intoleransetest. 😉

Klem fra Liller

Q: Har du tatt tester hos lege / privat? Hva er dine tanker om tema?
Har du noen intoleranser/allergier? Hvor/hvordan påviste du det? Hva ville du gjort i min situasjon?


44 thoughts on “Allergitest hos lege VS private klinikker – Ulike resultater

 1. Det er helt utrolig hvilke svar man kan få fra fastlegen. Jeg har vært syk i maaange år, og fikk “diagnosen” IBS. Og legen ville/kunne ikke gjøre noe, dette må du bare lære deg å leve med..
  Men så fikk jeg tips om Balderklinikken i Oslo, en dyr opplevelse, men verdt hver krone! Jeg hadde Candida i magen, og hadde derfor utviklet -en haug- med matintoleranse.. Jeg gikk på diett, sterke medisiner.. Viste alle mine dokumenterte prøver fra klinikken til min fastlege, men dette nektet han å tro på. Fordi de norske akkraderte labene (med blodprøver) påviste at jeg var helt frist..

  Jeg har nå, etter ett halvt år, med -streng- diett, blitt kvitt soppen (bank i bordet..) og har nå tilført produkter som ost, hvete, egg osv.. Og det går bra (bank i bordet..).. Så man kan bli frisk! Eller hvertfall ufattelig mye bedre som jeg har blitt! Og takket være private klinikker, og ikke en fastlege som uten kunnskap bare sier (og tyr til en enkel løsning og si at jeg har IBS) at jeg må finne meg i det og leve med det.. Det er en grunn til at tarmene dine er irriterte.. Vi må selv ta ansvar for vår egen helse, da mange fastleger ikke har kunnskap som utlandet forsker på dette..

  Langt innlegg, men er “litt” engasjert i dette 🙂 Og håper flere der ute med IBS, lekk tarm osv, unner seg de prøvene hos en privat klinikk, for det er håp for oss alle 🙂 🙂

 2. Eg va skikkelig syge i 4 år før eg tog matintolleranse test på egent intiativ, legane fant aldri ud når marr enn att eg hadde cøliaki(fatigue)… Før eg tog den testen så besto min kverdag av udmattelse, smerte å opphovna kropp. Nå e d 2 år siden eg tog den testen å eg merka framgang så å sei me ein gang.

  D einaste så ikkje blei bedre va udmattelsen, så i vår jekk eg tebage å tog ein hårmineral test for å sjekka mineraler å vitaminnivåene – ikkje øveraskande så fekk eg beskje om att nivåene mine va heilt på bærtur, eg har mest sannsynligvis hatt cøliaki siden eg va 13(fekk diagnosen i 2009 så eg va 20 nå e eg 23) så d seie seg jo sjøl at kroppen ikkje har klart å tatt opp d den sko. Magnesium levlane mine va bla heilt på blåtur(å når ein ikkje har nåkk av d så klare ikkje kroppen å ta opp andre vitaminer å mineraler).

  Itte eg begynte å ta de tilskuddå(å spisa marr frukt, grønt å ber) så bler eg bare bedre å bedre i from. Nå bler eg bare sikkrare å sikkrare på att eg ikkje så aaaalt for lenge(eg snakke om någen år då :P) så bler eg heilt friske igjen så eg kan jør alt d eg har lyst te♥ 😀

  Å d e takket være mg sjøl(å hu jentå så anbefalte att eg sko ta den testen) – for viss ikkje hadde eg våre dr eg va 4 år siden den dag idag, å eg konne ikkje studert min store lidenskap å drømmekarriere fotografi♥

  Wups ennå ett langt svar her 😀 xD

 3. Jeg har tatt diverse blodprøver hos legen nå for å se om jeg har proteinintoleranse, og fastlegen min gjorde sitt beste å forberede meg på at alt var normalt. Jeg har gått til lege i over 10 år med symptomene mine, men har aldri blitt tatt på alvor. De har testet stoffskifte, vitaminer og sendt meg til psykolog. At dette har jeg bare fått en bi-biagnose “psykogen asteni” (= svakhet forårsaket av psyken). Jeg håper virkelig blodprøven viser noe, jeg har ihvertfall kuttet ut gluten i første omgang for å se om det hjelper.

  Jeg begynner selv å bli ganske lei de offentlige fastlegene. Jeg har “kastet bort” 4 stk nå som aldri tar meg på alvor og bare rister på hodet når jeg sier at jeg er syk. Får håpe nummer 5 er bedre, men det virker ikke slik i det hele tatt. Skal jammen ikke være lett…… 🙂

 4. Jeg har hatt mye problemer med fastlegen min de siste 2 årene. Først ble jeg lam i halve ansiktet, og han bare så på meg og sa; “Ja, det er nok sikkert bells parese” og lot det være med det. Ikke noen testing av noen slag for å finne årsaken til det. Så jeg reiste til legevakten, og der ble jeg sendt videre til sykehuset hvor jeg lå i noen dager mens de testet meg for alt mulig. De kom tilslutt frem til at det enten var nerver i klem bak øret eller at jeg hadde fått ett slag (Jeg var da 31 år). Men de gjorde i hvertfall noe for å prøve å finne en løsning – noe fastlegen ikke gjorde.

  Noen måneder senere var jeg hos fastlegen igjen med vond hals og div andre betennelser. Jeg klarte ikke å spise mat, hadde knall vondt i hodet, øynene var kjempe betent og jeg trodde at ene øret mitt skulle eksplodere. Hadde også veldig vondt i magen. Fastlegen min så ingenting, bortsett fra øyebetennelsen. Ingen blodprøve ble tatt, og fikk antibiotika for øynene. Senere på kvelden reiste jeg til en privat klinikk hvor de fant øyebetennelse, halsbetennelse, øre betennelse og bihulebetennelse. Så ble lymfene (?) sjekket om de var hoven osv. Blodprøver ble tatt og jeg fikk en telefon noen dager senere hvor de sa at jeg itillegg hadde leverbetennelse og Kyssesyken!!

  Etter kyssesyken har jeg hatt mye problemer med slapphet og vondt i magen. Legen min sa at jeg måtte slutte å “lete opp sykdommer”. Jeg ble litt paff iom at de alltid har funnet beviser på ting, og at jeg ikke har ‘faket’ noen sykdom. Jeg gav meg ikke og legen tok noen ymse prøver, hvor jeg alltid fikk som svar at de var fine. Så jeg ba om å få bli henvist til mage/tarm spesialist. Etter mye om og men, så fikk jeg omsider det nå i sommer…Etter at de fikk se en hemo-fec test jeg måtte ta hjemme, som bare var full i blod og slim (sorry detaljer! Hehe). Det tok lang tid før jeg fikk komme til spesialisten, for legen hadde ikke satt det som noen haste sak, og at jeg bare “ville ha en sjekk”. Så da jeg endelig kom til spesialisten, så var jeg inne i en god periode og de fant ikke noe betennelse, men en stor polypp som ble fjernet.

  Jeg har vært mye plaget med vann i kroppen, og har gått på vanndrivende i nesten to år (etter siste fødsel). En gang jeg skulle hente resept på apoteket, ble jeg tilbudt ett ‘alternativ’ siden de ikke hadde den typen jeg ville ha. Jeg fikk beskjed om at det var akkurat det samme, bare ett annet navn. Vel, jeg prøvde disse, og de virket ikke, så jeg kontaktet legen igjen og ba om en ny resept slik at jeg kunne gå til ett annet apotek. Svaret jeg fikk var nei. Da var det ingenting galt, og jeg hadde ikke noe ekstra vann i kroppen. Selv om jeg nå ikke kunne ha på gifteringen lenger, og jeg hadde lagt på meg over 5 kilo på en uke (!!!).

  …Så begynte magen å skape seg igjen, og jeg fikk på nytt blod og slim i avføringen. Jeg tenkte at ikke pokker om jeg skulle gå gjennom hele den smørja en gang til, så jeg ringte rett til spesialisten og håååpte på å komme til uten en ny henvendelse fra legen. 4 dager senere var jeg til ny utredning hos spesialisten hvor de nå diagnoserte meg med ulcerøs colitt. Pga store smerter i mage over noen dager, så ringte jeg til legen igjen -en siste gang- og ba om smertestillende medisin til jeg var over verste kneiken. Jeg fikk blankt nei.

  Så nå har jeg tatt steget videre og skiftet fastlege. Jeg orker ikke mer og føler at jeg ikke blir tatt på alvor. Det at han hinter til at jeg er hypokonder får meg til å rase. Man er ikke hypokonder når man faktisk finner bevis på sykdom. Er det meningen at folk skal dø før han tror på at de er/var syk? Nei, enkelte skulle aldri fått lov til å praktisere!

 5. Takk for at du deler din historie. Det er veldig trist at du ble møtt av en slik lege. Kjempeflott at du har skiftet!! Du skulle ha klaget på den forrige legen. Alle som er syke må bli tatt på alvor. Er man syk, så er man ikke en hypokonder. Man kjenner seg selv best. <3 Håper du har det bedre nå.

 6. Blir spennende å høre resultatet av blodprøven. Føler du det hjalp å kunne ut gluten? Kjedelig å høre at du ikke blir tatt på alvor. Det er jo det som gjør at så mange drar til det private. der møtes man ofte med respekt og forståelse. Synd det koster.

 7. Takk for at du deler din historie! Sykt at legen ikke ville tro på de prøvene når det var sort på hvitt. Kanskje han ikke visste bedre eller har lært at det ikke er rett. Flott at de endringene du har gjort har gjort deg bedre! Hadde selv IBS etc og er MYE bedre nå!

 8. Jeg synes generelt norske leger gjør en for dårlig jobb ift. kosthold, bare det at de heller gir syntetiske tabletter i alle former, enn å se på årsaken til et problem er jo egentlig helt fjern.

  Selv vet jeg at jeg har intolleranser og/eller problemer med fordøyelsen, likevel er alle prøvene fra legen helt fine, og når jeg sier at jeg blir dårlig av å spise brød, nei da er det psyksik fordi jeg hadde litt spiseproblematikk for noen år siden, det er nemlig helt umulig å reagere på tungfordøyelig mat når det ikke synes på blodprøvene.

  Prøvde å få han til å sjekke for candida også, men ble bare ledd av og fikk beskjed om at candida var noe bare folk med ekstremt dårlig immunforsvar fikk, da spesielt folk som har aids, og noen prøver ble aldri tatt ettersom det ikke kunne være noen sammenheng.

  Likevel opplever jeg at et kosthold med mindre sukker og stivelse fungerer bedre for magen. Brød har jeg rett og slett kuttet helt ut, og trives godt med det, potet derimot må jeg bare ha innimellom selv om det ofte resulterer i “psykisk magevond” 🙂

  Hadde jeg vert deg ville jeg nok ha vert skeptisk til matvarer du tideligere har reagert på, men det går jo ann å innta det i veldig små mengder for å se hvordan du reagerer. Mener å huske jeg leste om å ta intolleransetest med pulsklokke, altså sitte stille 15 min(hvilepuls), spise noe du vet du tåler(sjekke pulsøkning), sitte til pulsen er på hvilepuls igjen, og så spise det du vil sjekke om du tåler, økt puls er visst vanlig ved matallergier/intolleranser, men jeg har ikke testet dette selv 🙂

 9. Ja, det virker som du ikke er alene i å bli møtt på den måten hos lege. Selv om det du opplever kan være psykisk så opplever du det jo like mye! Potet er kjempegodt da og veldig allergivennlig, heldigvis 🙂 Har aldri hørt om intoleransetest via pulsklokke før! 😮

 10. Det er lett å bli litt “redd” enkelte matvarer når man har opplevd å reagere så sterkt! Man vil jo ikke påføre seg selv smerte og ubehageligheter. Jeg tror riktignok vi i perioder kan reagere sterkere enn andre, f.eks. hvis kroppen er stresset av psykiske eller fysiske årsaker. Da har den kanskje mindre å stille opp med? Selv kjenner jeg at jeg tåler melkeprodukter mye bedre når både kropp og hode er sterkt og uthvilt enn i tyngre perioder.

  Det aller “tryggeste” vil være å ta en ny test, men det er jo svindyrt! Nå vet jeg ikke om du reagerte like sterkt på både eggehvite og eggeplomme, men hvis det var en forskjell – kanskje det er en idé å prøve med en litenliten mengde av den delen av egget du reagerte minst på?

  Håper uansett du finner ut av hva du reagerer på – og ikke reagerer på (det er kjipt å måtte sette begrensninger på kostholdet og unngå matvarer, spesielt om man ikke trenger det!) 🙂

 11. Jeg kommer nok til å prøve meg litt frem med melkeprotein og egg. Ingen overdrivelser i alle fall 😉 Ja, når man er sliten så tåler kroppen mindre, ingen tvil om det 🙂

 12. Intoleranseprøven min viste at jeg ikke reagerte på noenting, selv om magen min sliter med både melk, hvetemel, gjær, og antageligvis også egg og soya. Noe kan ha vært fordi jeg fikk beskjed fra den rekvirerende legen om at jeg ikke behøvde å innføre disse matvarene i kostholdet mitt igjen før prøven (…), men jeg hadde faktisk spist en del egg og melk på forhånd, og fikk som sagt ikke noe utslag på disse heller. Ganske surt, aner ikke hva som gjorde det. Kanskje fordøyelsen min bare er elendig, ikke vet jeg. Hvis jeg hadde vært deg, ville jeg ventet lenger med å introdusere de matvarene du ikke tåler. Så vidt jeg har forstått, er det sånn at jo lenger man venter, jo mer sannsynlig er det at man kan tåle det igjen. Jeg syns i alle fall det er kjempebra om du har følt deg bedre av å kutte dem ut!

 13. Nok en gang, tusen, tusen takk for grundig, intresant
  og lærerikt innlegg !
  Jeg har virkelig erfart de tingene du tar opp, og idag lytter jeg til kroppen og spiser “det den vil ha”. Bedre energi er bra lønn for “alt jeg ikke kan spise”, da blir lysta til å skeie ut mindre og ! Og med din blogg i bakhånd, er det fortsatt mange go saker, og med en fantastisk mann, som gjerne spiser diett mat, går det greit….
  Og rein mat, er sunt og godt for alle !
  Men jeg er i en kategori, du ikke nevnte, egentlig. Jeg har en sykdom, som desverre må medisineres, og medisinene tærer på fordøyelsen. Så dette må jeg jo leve med. Men hvem får legene til å inrømme /forklare at det vil oppstå tillegsplager? De må jo vite det !
  Har vært endel frustrasjon, ja….
  Klem til deg, som satte fokus på dette ! <3

 14. Rart at ingenting kom opp om du har vært plaget med ulike matvarer. Jeg har ventet i 1,5 år nå tror jeg det er. Har jo hatt noen tilfeller med melkesjokolade *kremt* og slikt,men det har gått bra da det har vært sjeldent og små mengder. 😉

 15. Bare hyggelig! Legene må (bør) vite det ja om det er slike bivirkninger, og de bør også kunne komme med råd eller kostholdtips som kan lette plagene.. Hadde de kunne skrive ut en pille som hjalp på fordøyelsen også hadde de nok sagt det,men alt naturlig blir jo behandlet som “alternativt” og mindre fungerende – til tross for at det faktisk hjelper folk. Bra at du og din kjære kan kose dere til tross 🙂

 16. Hei,
  Takk for et kjempefint innlegg:)
  For en fem-seks år tilbake fikk jeg en lignende reaksjon slik som du nå har opplevd. Det mest skremmende med situasjonen var at tungen min og leppene mine hovnet kraftig opp, og jeg fikk pusteproblemer. Hverken kortison eller antihistaminer hjalp mot hevelsene. Det tok ca. to uker før jeg var tilbake til normalen igjen. Jeg testen meg for både matallergier og intoleranser, allergier mot kosmetikk, støv, kjemikalier, hussopp etc uten noen funn. Derfor oppsøkte jeg en privat klinikk, og fikk testet meg på nytt. Der konstaterte de at jeg hadde nøtteallergi. Dette resulterte i år med angst for å spise borte, spise på restaurant, reise, spise mat jeg ikke var hundre prosent sikker på ikke inneholdt nøtter og angst for å spise alt som kunne inneholde spor av nøtter. Det ble veldig slitsomt etterhvert, og gikk utover psyken og mitt sosiale liv. I fjor dro jeg til fastlegen min på nytt og snakket om problemene mine. Vi ble enige om å teste meg på nytt. Ingen funn. Deretter ble vi enige om at jeg skulle spise ulike type nøtter på venterommet og se hva som skjedde. Og hva skjedde? Ingenting! I dag spiser jeg nøtter som bare det, og er kvitt angsten.
  I mange tilfeller er jeg enige i at fastlegene ikke gjør en god nok jobb-iallefall ikke ift. kosthold. Likevel skal man være kritisk til alternativ testing og private klinikker som tilbyr svindyre behandlinger og tester.

 17. Hei.
  Jeg har slitt med allergi, lite energi og økende reaksjoner på matvarer de siste årene. Har tatt mange prøver hos fastlegen og alle har vært fine. Nå har jeg vært på Balderklinikken og tatt prøver og disse var også fine, med unntak av at jeg fikk litt utslag på noen få matvarer.

  Men ut fra symptomene som jeg nevnte kunne legen konstatere at jeg har histaminintoleranse. Det er et ganske strengt kosthold som må til i en periode før man kan prøve ut det man har unngått for å finne ut hvilke matvarer som en reagerer på, da dette er individuelt.

  Histaminintoleranse er veldig lite kjent og det er litt dumt for jeg tror det er mange som meg der ute som kjenner at man reagerer på maten og ikke finner ut av det.

 18. Slike tester og legen kan fortelle oss mye rart,men det kroppen vår forteller oss er det bare vi selv som kan kjenne på… vi må bare lytte 🙂 Det er litt synd at så mange stoler blindt på media,leger og det de leser istedet for å virkelig lytte til sin egen kropp <3

 19. Ja, det du sier er bare SÅ viktig. Desverre så blir man nesten møtt med hån med mindre man har “bevis”. Å lære kroppen å kjenne er noe av det viktigste man kan gjøre for helsa!

 20. Skjønner godt at det var skremmende. Jeg var selv litt skeptisk til å legge meg å sove når jeg kjente halsen tette seg sammen når jeg fikk min siste reaksjon. Så fkummelt at plagene dine varte så lenge! Utslettet hadde jeg i 2 uker,men hevelsene og kløen på hals/tunge ga seg raskt, heldigvis. Veldig rart at ikke lege fant noe, selv med den reaksjonen, men jeg er jo ikke akkurat overasket da jeg selv fikk normale testsvar. Jeg er også enig i at man skal være kritisk, men som jeg skriver så kan det jo faktisk hende at du hadde en nøtteallergi som gikk over siden du holdt deg unna det så lenge. Det er det som er så vanskelig å si. Når legene ikke gjør en god nok jobb er det heller ikke rart at så mange tyr til andre alternativer. Dette er litt trist. jeg er veldig glad for at du kan spise nøtter uten problemer nå da, for det er jo så godt. 🙂

 21. Må si at jeg kjenner meg veldig igjen i mye av dette.
  Utrolig trist at man ikke skal kunne få skikkelig hjelp, og at man nærmest må skrike, hyle og slå neven i bordet for å (kanskje) i det hele tatt bli hørt.
  “Godt” å høre at man ikke er helt alene, det er et viktig tema du tar opp her. Flott innlegg!

  Ha en strålende helg 🙂

 22. Hei 🙂
  Jeg vil bare først og fremst si at eg elsker denne siden. Den gav meg mye inspirasjon da jeg måtte gjør om mitt kosthold. Det e utrolig hvor mye man kan lage selv om det er flere ting en må holde seg vekke fra 😀

  Jeg hadde over lenger tid vært plaget med lite energi, følelse av å alltid være sulten og svimmelhet m.m. Det hele toppet seg da jeg jeg fikk anfall med synsforstyrrelser. Flere tester ble gjort for å finne ut hva dette kunne komme av, uten resultat. Jeg ble anbefalt av en klinikk å ta en mat allergi test hos deres ernæringsfysiolog. Jeg valgte å sjekke meg for 200 matvarer. Selv om prisen var dyr, er det mye man er villig til å gjøre når formen ikke er bra. Denne testen ble sendt til England for analysering der. Imellomtiden ble jeg rådet til å gå på glutenfri og laktose fri kost. Det kom som et sjokk da jeg fikk resultatet av testen. Gluten og laktose stod på listen, itilegg til ostestoffet kasein, eggehvite, tomat, mais(maisstivelse), nøtter osv. Lista ble altså mye lengre. Ikke rart jeg fortsatt hadde vært dårlig da jeg bare gikk på gluten og laktose fri kost i sommer. Det største problemet mitt var egentlig å finne glutenfrie brød uten maisstivelse. Men etter hvert som jeg kom inn i denne vanen, har jeg funnet flere produkter jeg kan faktisk kan ha 😀 Jeg føler meg heldigvis bedre enn hva jeg var tidligere:))
  Ernæringsfysiologen fortalte meg også at denne allergi testen kunne jeg ta igjen om 1 år, for å se om jeg evt. kunne gå tilbake til enkelte matvarer igjen.

  Ble viss litt langt dette også 😛

  Jeg ønsker deg lykke til videre med ditt kosthold også 🙂 Og stå på videre!

 23. Hei! Kjempekoselig med både lange kommentarer og positiv tilbakemelding. Jeg forstår det slik at du tok tester hos lege uten resultat. De testene du gjorde hos enææringsfysiolog, var det i samråd med legen din eller var det en privat enæringsfysiolog? Det høres ut som noe ala det jeg gjorde. Det er nå over 1 år siden, så jeg vurderer en ny test.
  Når du ikke tåler mais er det lurt å legge seg litt etter risprodukter. Det finnes masse gode kjeks og chips laget av ris. 🙂 Lykke til du også!

 24. Hei!
  Utrolig godt å høre din historie. Jeg har opplevd noe av det samme selv. Da jeg var rundt 15år begynte jeg å få utrolig vondt og oppblåst mage hver gang jeg hadde spist. Etter utallige besøk hos legen kunne de ikke finne ut hva som var galt. Jeg visste selv at det var noe som ikke stemte, og begynte å kutte ut forskjellig matvarer for å se om det hjalp. Etter hvert fant jeg ut at det gikk bedre om jeg ikke spiste hvete, og byttet ut dette med spelt. Men da det var gått noen måneder kom de samme symptomene tilbake. Da begynte jeg å spise helt glutenfritt, og dette kan positive resultater. Etter ca et år på glutenfri kost begynte jeg å kjenne at jeg ikke hadde noe særlig energi. Jeg elsker å trene, og dette er noe som vanligvis har gitt meg masse energi, men nå gjorde det meg bare mer sliten og jeg hadde ingen fremgang i treningen. Det var da en venn av familien tipset meg om en homeopat i Sverige som tok hårprøver. Jeg følte jeg hadde prøvd alt annet, og tenkt jeg skulle gi det en sjanse. Da resultatene kom viste det seg at kroppen min hadde sluttet å ta opp alle vitaminer, mineraler, proteiner og fett. Den tok bare opp karbohydrater!
  Dette gjorde slik at kroppen min gikk på høygir hele tiden, og jeg fikk ingen energi. Homeopaten gav meg en diett som baserte seg på god og næringsrik mat som inneholdt mye proteiner og fett, og jeg skulle prøve å holde meg til kun et brød-måltid om dagen. Etter en god stund på denne dietten kom energien tilbake, og jeg følte at jeg var meg selv igjen.
  Det er utolig hva man kan finne ut av ved hjelp av en hårprøve, så hvis du ikke har prøvd dette vil jeg anbefale det på det sterkeste!

  Håper du finner ut av det, jeg vet hvor kjedelig det er å gå rundt og vite at noe er galt men ikke hva det er!

  Lykke til! 🙂

 25. Hei 😉 jeg har også dårlig erfaring med leger desverre. Har hatt allergier helt siden barneskolen, men legen har aldri fått utslag blodprøvene tross dårlig mage ,trykk på øynene, migrene og eksem.Har fått påvist allergier for hvete, gluten, melk, ris , soya, gjær, kakao, sprøytemidler som brukes på grønt, hos homøpat og terapaut. Jeg går nå til en som driver med Homotoksologi, detox/avgiftning av kroppen, han måler energi nivået på alle organer i kroppen via akupunktur punkter på hender og føtter. Han finner også ut om organene er infisert av sopp, parasitter, bakterier osv . Min kropp er full av betennelser grunnet mat allergier , og derfor går jeg på avgiftning. Jeg tror at alle som er plaget med mat allergier har på en måte fyllt opp kroppen til et nivå der “det flyter over” av “gifter” og at hvis en avgifter kroppen så vil du mest sannsynlig tåle matvarene igjen. . jeg har gjort det tidligere og var da kvitt allergier i 7 år. . noen er mer sensitive enn andre, Homotoksologen sier at når jeg er ferdig hos han skal jeg være kvitt allergiene . . tvi tvi. Anbefaler dette på det sterkeste! Ellers har jeg god erfaring med Spirulina og Chlorella, der først nevnte har vist seg å dempe allergiske reaksjoner 😉

 26. Hei, og takk for flott innlegg! Matintoleransetesting på private klinikker er virkelig verdt å prøve når man blir syk av maten man spiser, uten å bli trodd eller fulgt videre opp hos fastlege. På Nittedalnatumedisinske senter rett utenfor Oslo, tar vi interoleranse- og allergitesting på 96 ulike matvarer, og man får helt konkrete tilbakemeldinger på hva man bør eliminere fra kosten sin! Metoden vi bruker er Elisa, som Lovelyliller beskriver så fint over 🙂

 27. Hei Takk for at du gjør så grundige undersøkelser og skriver om det . 🙂 Hjalp masse og vite hva en bør gjøre og hvor man skal gå. 🙂 😉

 28. Hei!

  Jeg har slitt masse med magen de siste årene, har vært utrolig plaget med diaré. Har tatt to blodprøver for de fleste matvarer, for to år siden, og nå for noen uker siden. Vet med sikkerhet at jeg ikke tåler melk, og de fleste andre melkeprodukter, det går rett og slett ikke å spise dette. Men det er ikke det eneste, det kjenner jeg. Og da er det veldig frustrerende å ikke få svar på noenting hos fastlegen, ettersom prøvene viser at alt er normalt. Har den siste uke prøvd å kutte ut gluten, og det virker som om det hjelper. Har likevel lyst til å ta en test innenfor det private, men ja, det er jo kjempedyrt.

  Synes det er flott at du tar opp dette temaet, ettersom jeg ikke er sikker på om man skal være skeptisk til private aktører eller ikke.

  Og tusen takk for bloggen din, vil gjerne være snill med magen min, og da er det supert at du skriver en blogg som denne! En stor hjelp og inspirasjon! Ser ut som om du tar deg tid med innleggene, og det setter jeg pris på!

  Varm hilsen fra Ingrid 🙂

 29. Hei Ingrid! det er så merkelig (og ikke minst frustrerende) når testene hos lege er normale, men når man faktisk blir syk eller reagerer på visse produkter. Ikke kan man “klage” til legen heler uten å nesten bli kalt hypokonder etc.

 30. Syns ikke det er rart at mange oppsøker alternative behandlere når legen ikke har svar på plagene. En av grunnene til at IgG-tester ikke blir brukt i helsevesenet er at det ikke finnes nok forskning på området. Matintoleranser kan dessverre ikke vises på blodprøver. Men, man kan ha masse plager selv om det ikke vises på blodprøvene selvfølgelig. Noe kan man finne ved pusteprøver (laktose, fruktose). Det beste man kan gjøre er å følge en eliminasjon og provokasjons periode helst veiledet av en klinisk ernæringsfysiolog. Leger har ikke ekspertkompetanse på kosthold (de har så og si ingen utdannelse på området) og bør derfor henvise til en klinisk ernæringsfysiolog (ikke ernæringsfysiolog som alle kan kalle seg idag).

  Interessant diskusjon og fin blogg.

  Mvh Marit

 31. Takk for det 🙂
  Jeg tok flere undersøkelser for andre ting en matintolleranse med tanke på at jeg hadde hatt synsforstyrelser og anfall. Tidligere har jeg tatt blodprøve hos legen for mat allergi, uten resultat.
  Jeg ble anbefalt av min tidligere kiropraktor om å oppsøke deres ernæingsfysiolog. Flere av de plagene jeg beskrev til henne var typisk for deres pasienter med intolleranse for matvarer.

  Jeg var på et arrengement for de med Cøliaki i helgen, hvor jeg fant en del matvarer jeg kunne ha med min intolleranse for mat.:)
  Kan anbefale å sjekke ut disse nettsidene:
  – utengluten.no
  -allergimat.no
  – allergikokken.no

  Spennende å se om testen din blir annerledes denne gangen da:)

 32. Etter mye mageproblemer etter tilnærmeste spiseforstyrrelse pga mye stress og tull med familie m.m. gikk jeg til lege, siden det kunne virke som noe mat gjorde ting verre osv.. og matallergi slår gjerne ikke ut fullt før etter stress eller når man blir voksen, jeg var vel 17 når det startet..

  blodprøvene sa lite, sjokk :P… men jeg fortsatte nå å spise så glutenfritt jeg orket, og det hjalp veldig på magen ei stund. Men så ble jeg litt slappere og “jaja litt vaffel hos svigers tar vel ikke livet av meg”, og det ble lite reaksjon osv… begynte gradvis å spise litt mer brødmat fast, uten større problem. Så det ble bedre, men jeg trengte tydeligvis den pausen på kanskje 6 måneder eller noe?

  Man skal høre på kroppen, helt klart. Jeg prøver i dag å spise variert, om jeg har gomlet ost i dagevis, OKEY, kanskje jeg skal ha noe annet til frokost. Juice til, ikke melk. Osv. Det hjelper jo til en viss grad, og garantert ikke noe en lege kunne fortalt meg.

 33. Hehe, kjenner til den ” litt vaffel hos svigers tar vel ikke livet av meg”. Jeg tror absolutt kroppen kan ha godt av slike pauser om man har plager som kan minne om allergi/intoleranse. Viktig å spise variert ja. Jeg har en tedens til å bli helt hekta på noe og spise det i mengder..O:)

 34. Muligens deres retningslinjer det er noe galt med. En politisk sak mao.
  Feks den alt for høye grensen på blodsukkeret. At de satte grensen opp!
  Har vært syk i mange år. Alle tegn på sukkersyke mn nei sa legen. Det var det ikke. Pøste på m antibiotika 😢😢 Ødela meg? Fikk store sår til slutt som ikke grodde. Kortison sa legen…🙄🙄😢😢. Så sluttet jeg å spise sukker. Alt sukker måtte kuttes ut; også frukt og melkesukkeret. Da grodde sårene og tåken i hodet lettet. Et nytt liv……..🙏🏼🙏🏼🙏🏼😔😌☺️

Legg gjerne igjen en kommentar! :D