Allergivennlig vegansk Paleo Gresskarpai!

Gresskar pai hører halloween til og idag skal du få oppskriften på en herlig variant. Halloween er det engelske navnet på allehelgensaften som feires på kvelden idag, 31.Oktober. halloween er den katolske minnefesten for helgener og martyrer som ikke har en egen dag i kalenderen. Skal du feire Halloween i dag eller til helga?

Paien kan tilpasses til ulike dietter og den er allergivennlig. I denne paien finner du ikke gluten, korn, melk, egg eller hvitt sukker. Paien kan også lages nøttefri. Pai fyllet kan nytes både stekt og ustekt – ja du kan faktisk lage det raw om du har lyst. Dette er altså en perfekt pai å lage til mennesker som går på diett eller som er allergiske. Paien passer naturligvis også til de som spiser helt vanlig, for smaken er tross alt knallgod! Den er perfekt til både hverdag, helg og selskap. gresskarkakeJeg har linket til ingrediensene jeg bruker.

Allergivennlig paibunn

Linfrø egg:
30g (ca 3 ss) avskallede linfrø eller ca 25 g linfrømel
0,7-0,8 vann eller valgfri melk

42g arrowroot
140g revet kokos (kan sikkert byttes med kokosmel eller andre meltyper)
3 ss sukrin eller valgfritt strøsøtt (feks daddel sukker)
1/3 ts salt
1 ts vanilje ekstrakt
Valgfritt:
1 ts gresskar pai krydder

gresskarpai2

Slik lager du paibunnen:

Linfrø”egg”: Mal linfrøene til mel. Mål deretter opp 25g av dette. Rør dem ut i vann eller melk og la de godgjøre seg i 10 minutter.

Bland sammen arrowroot, revet kokos eller kokosmel og salt. bruk gjerne food prosessor om du har det. Bruk i så fall en slikkepott for å skrape ned på sidene og mal fint. Tilsett gresskar pai krydder om ønskelig. merk at dette vil sette litt farge på bunnen. Tilsett linfrøeggene og vanilje ekstrakt. Bland sammen til du får en myk deig.

Smør to smørpapir/bakepapirark med smeltet smør/margarin eller olje eller litt arrowroot slik at det ikke klistrer. Legg deigen mellom papirene og kjevl ut en sirkel på ca 35 dm i diameter, eller så stor som paiformen din er. Ta så forsiktig av det øverste bakepapiret. Ta tak i det nederste papiret og snu det med deien på over paiformen. “Skrell” så av bakepapiret. Form kanten etter ønske og prikk bunnen med en gaffel. Forstek bunnen i 20 min på 150 grader, og avkjøl. (Stek i 20-40 min på 200 grader om du ikke skal ettersteke den).

Gresskar fyll:

6 dl bløtlagte cashewnøtter*
3 dl lønnesirup (gjerne grad B)
450g gresskar mos (kokt, most gresskar)
3-4 ts gresskarkrydder
1/2 ts salt
Valgfritt:
1-2 ss lecithin
1/2 – 1 ts xantham gum

*Du kan også bruke andre nøtter som mandler og valnøtter. Bruk solsikkefrø om du har nøtteallergi.

gresskarpai

Blend cashewnøtter i en blender med lønnesirup og gresskarmos. Ønsker du et raw fyll, bruk 450g rått gresskar. Smak til med krydder og salt. Har du ikke gresskarkrydder kan du smake til med nellik, muskat, kanel og kardemomme. Tilsett Lecetin eller xanthan gum for et fastere og tykkere fyll. Det gir også en fylde til fyllet ala eggeplomme. Synes du fyllet blir for tykt kan du tilsette valgfri melk, fløte eller sitron/appelsinjuice. Juicen gir fyllet en frisk smak.

Når du er ferdig med fyllet…

Hell fyllet i pai skallet. Fyllet trenger egentlig ikke steking, så du kan spise paien som den er, eller steke den. Det velger du selv. Om du vil steke den (anbefales); Stek på 200 grader i 20 minutter. Senk så temperaturen til 175 grader og stek i 30-40 min.

Paien er kjempegod varm, men jeg synes fyllet er litt for løst for å skjære ordentlige stykker. Avkjøl paien på kjøkkenbenken i 30 minutter og oppbevar i kjøleskapet i ca 2 timer, eller frem til servering.

Klar til servering? gresskarkake2Pynt paien med gresskarfrø, pistasjenøtter, valnøtter eller krem.

Mmmmmmm! Så det ikke nydelig ut? Kremet gresskar fyll med nydelig smak.

Jeg har laget den to ganger i løpet av Oktober og den skuffer aldri. Jeg lagde to litt forskjellige gresskarpaier; en pai bunn med utgangspunkt i kokos (etter oppskriften) og en annen med glutenfritt mel. Jeg synes begge ble veldig gode. Jeg brukte lønnesirup som søtningsmiddel. Det har en rekke helsefordeler og en nydelig smak. Jeg brukte grad A i den ene og økologisk grad B i den andre. Grad B gir en noe dypere og fyldigere smak og har mørkere farge enn grad A. Jeg anbefaler på det sterkeste å servere paien med krem. Det ble liksom prikken over i-en. Jeg liker kokoskrem søtet med vanilje&krem stevia! Nøtter og frø på toppen gir et litt crunchy element. Nydelig! Happy Halloween!

Q: Har du smakt gresskarpai? Fristet denne?Takk for at leser bloggen!

 


6 thoughts on “Allergivennlig vegansk Paleo Gresskarpai!

  1. Den ser nydelig ut! Jeg har ikke smakt gresskar ennå, kanskje på tide! Det florerer av fristende gresskaroppskrifter om dagen og jeg blir så frista. Hehe. God helg!

  2. Heihei!:)

    Jeg har tenkt å bestille glutenfri pasta fra Iherb. Har du noen tips til hvordan pasta jeg burde bestille?

Legg gjerne igjen en kommentar! :D