Mel guiden

Noen unngår hvetemel fordi det er rikt på karbohydrater, noen fordi det ikke inneholder særlig med næring, noen fordi det metter dårlig og har høy GI, og andre, som meg, fordi det inneholder gluten. Gluten er navnet på et protein du finner i bla hvete. Noen mennesker tåler ikke dette proteinet og må derfor spise glutenfritt for å unngå å bli syk.

Det finnes heldigvis en rekke alternative meltyper du kan bruke. Noen glutenfrie meltyper inneholder mer aminosyrer enn vanlig hvetemel (feks quinoa eller amaranth) og andre inneholder mer fiber og har anneledes smak. Noen er lavkarbo, andre kornfrie. Glutenfri bakst hever dårligere og er ikke så enkel å jobbe med som deiger laget av glutenholdig mel. Tåler du gluten anbefaler jeg deg å bruke glutenholdige meltyper, men gjerne blandet med noen av alternativene under for variasjon, mer fiber og for å få i deg ulike næringstoffer.

Husk at bakst av glutenfrie melblandinger kan spises av mennesker uten allergier også. Les mer om gluten intoleranse og baketips her. Jeg har laget denne alternative mel guiden slik at du kan bli litt klokere og se hva som finnes på markedet. Håper du liker den for jeg har brukt lang tid på den. Les også min guide over nøttesmør, og alternativer til sukker.

Oversikt over glutenfrie meltyper – Alternativ til hvetemel

De fleste produktene kan kjøpes på Iherb. Er du ny kunde får u $5 i rabatt på 1. bestilling. Les min Iherb guide for mer info. Den rosa skriften i innlegget er linket, så trykk der for å komme til produktet.

Amaranth: Melet kommer fra frøene til amaranth planten. Smaken er såvidt søt og nøttete, og minner litt om usøtede mariekjeks. Det har et lite sting (ala chilli). Melet har kremfarge og er malt opp fra amaranth planten. Det har et høyt fuktighetsinnhold, bruner raskt og gir tykke skorper. Melet funker bra i oppskrifter som ikke inneholder mye fuktighet/veske. Bruk opp til 25% amaranth i din melblanding. Flott å bruke i pizzadeiger, pannekaker, muffins og småkaker. Kan også brukes som tykningsmiddel i sauser. Inneholder mer protein og fiber enn vanlig hvetemel. Er rikt på aminosyren lysin. Det inneholder mer kalsium, fiber, magnesium, vit. A og C enn de fleste korn. Melet kan også brukes i kjeks, brød, rundstykker, frokostblanding eller grøt.

Arrowroot : Et hvitt pulver som lages av roten til en tropisk plante/urt. Den brukes ofte som et tykningsmiddel for sauser og desserter der man ønsker en klar og “skinnende” saus. Den kan ikke kokes, for da tynnes sausen. Kan brukes i stedet for maisstivelse i oppskrifter.  Melet er lettfordøyelig. Melet gir fyldighet og tekstur til glutenfri bakst. Egner seg til feks rundstykker og kjeks.

Soyamel: Lavkarbo alternativ til vanlig mel. Har en nøtte/bønne-aktig smak. Det er svakt gult i fargen. Det passer best å bruke i mindre mengder blandet med andre meltyper. Soyamel er naturlig rikt på fullverdig protein og fett, men du får også avfettet mel. Det gir fuktighet og tekstur til bakst og bruner lett. Soyamel kan lett byttes ut med Amaranth eller sorghum mel i oppskrifter.

Bokhvetemel: Gir protein, fiber, vitaminer og mineraler. Har en sterk, litt jordaktig smak (havregryn har samme jordaktige smak). Bokhvete tolereres av mange som ikke spiser hvete eller har cøliaki.  Melet er laget av kværnet bokhvete og brukes mye i japan der bokhvete kalles Soba. Jeg digger sobanudler. Bokhvete inneholder ikke hvete, men er faktisk i slekt med rabarbra. Den finnes i lys, medium og mørke varianter. Jo mørkere farge, jo sterkere smak. Den lyse varianten egner seg best til glutenfri bakst. Melet brukes ofte i pannekakemikser.

Kikertmel : Kikertmel kalles ofte gram, garbanzo eller besan, og er et bønnemel. Melet er lysegult og proteinrikt. Det har en særegen smak og er laget av tørkede kikerter. Melet er perfekt for å lage egg frie pannekaker, men bør kombineres med en annen meltype (feks ris eller mais) om man skal lage brød eller annen bakst. Merk at kikertmel som selges på innvandrerforretninger kan inneholde gluten, så kjøp kikertmel som er merket glutenfri om du har glutenintoleranse.

Andre bønnemel: Bønnemel er et lett mel som ofte lages av garbanzo og brekkbønner. Melet kan ha en litt bitter bønnesmak, så det er lurt å erstatte sukkeret/sukrinet i oppskriften med brunsukker eller lønnesirup for å runde av smaken. Du kan alternativt blande inn litt sorgum. Bruk gjerne ca 25% bønnemel av total mel mengde i din oppskrift/melblanding. Noen produsenter bruker å varmebehandle melet for å gjøre det enklere å fordøye, men noen kan reagere litt på melet. Prøv deg fram. Bønnemel kan brukes i stedet for brunrismel i oppskrifter.  Sortbønnemel , hvitbønnemel og flava bønnemel.
andre eksempel på bønnemel er Garfavamel er et mel som er laget av en blanding av kikertmel og favabønner/bondebønner. Bønnemel det kan brukes til panering, jevning av saus eller blandes med andre meltyper i bakst.

Tapioca : Tapicoa stivelse er et lett mel laget av oppmalt cassava rot. Melet gjør ofte glutenfri bakst lettere og gir dem en tekstur som kan minne om det hvetemel gir. Melet egner seg spesielt til pizzabunner der det brukes like mengder tapioca og hvit-/brunrismel.  Du kan også bruke det som deig over paier for en sprø og gylden overflate. Tapioca brukes i mange ferdige glutenfrie produkter. Melet smaker ikke noe, er rikt på karbohydrater (stivelse). I bakst kan du bruke opp til 50% tapicoa i melblandingen din.

Brunrismel  og Rismel : Brunrismel er oppkværnet upolert brun ris. Det har et høyere næringsinnhold enn hvitrismel. Som med hvitrismel er det best å kombinere melet med andre typer mel for å unngå en kornete konsistens. Rismel er kjekk fordi de har en nøytral smak og kan brukes til ulike ting.

Hvitrismel og søtrismel gir en letthet og tekstur til glutenfri bakst. Brunrismel gir fiber og mer vitaminer og mineraler. Rismel er perfekt til tørre, smuldrete bakst. Bruk gjerne i kombinasjon med andre meltyper for bedre tekstur og næringsinnhold. Hvitrismelet kan bli smulete i konsistensen om man bruker det alene. Jo mer finmalt mel du får tak i , jo bedre.

Søtrismel kalles også “glutenris”. Den inneholder ikke gluten, men har gelatinaktige kvaliteter. Tilsett søtrismel i små mengder for å forbedre konsistensen til baksten, tykne sauser eller for å mele bakeformer slik at deigen ikke klistrer. Søtrismel gjør seg best i paier og kaker. Søt brunrismel.

Millet : er et lite rundt korn som det spises mye av i Asia, Nord Afrika og India. I Norge kaller vi kornet hirse. Man mener at dette kan være det eldste kornet mennesket har spist. Smaken er litt sterkere enn rismel, men fortsatt nøytral. Melet har en mykere konsistens enn rismel.  Millet gir lettfordøyelig protein, vitaminer og mineraler.  Nymalt millet ser ut som gult mais”meal” og gir en lett søt smak og litt smuldrete konsistens til bakst.  Fullkorns millet kan kokes som ris og brukes i ris eller byggretter. Kan også kokes til grøt. Tilsettes bakst i små mengder for å forbedre næringsinnholdet. Er kanskje det beste substituttet til hvetemel i hvit- og brunsaus.

Maismel : Lages av mais. Melet har ikke smak og gir veldig lett bakst. Perfekt til småkaker, kjeks og som tykner. Brukes for å lage tortillas og wraps. Kan erstatte mais”meal” i de fleste oppskrifter for en lettere og mindre smulete konsistens.

Mais”meal”: har en søt smak og en crunchy konsistens. Du får den i hvit, gul og blå farge. Den blå varianten er spesielt rik på antioksidanter. Brukes til å lage maisbrød, muffins, polenta og passer i rører som skal friteres. Blåmaismeal og gult maismeal.

“Masa harina”: Betyr mais deig. Melet er laget fra tørkede maiskjerner som er kokt og bløtlagt i limevann før det males til “Masa”. Masa harina får du tak i her og garantert glutenfri her.

Glutenfrie havregryn : Mal havregryn i blender til du får et fint mel. Brukes i brød, pannekaker, muffins, småkaker, kake, frokostblandinger mm.

Teff: Teff er et gammelt eteopisk korn. Teff er alltid fullkornsmel fordi det er vanskelig å dele det opp. Kalles også Jytte mel. Melet er rikt på protein, B-vitamin, kalsium og jern.  Smaken er nøtteaktig og søt. Du får den i hvit, medium og brune varianter. Du kan bruke fullkorns teff alene eller brukt med millet eller ris i risretter.  Det kan også spises som en varm frokostgrøt. Teff kan tilsettes i mindre mengder i glutenfritt brød, muffins, småkaker, pannekaker, pizzadeiger og kjeks for å forbedre næringsinnholdet. Melet kan også brukes som tykningsmiddel i supper, gryteretter og sauser.

Linfrø Meal: Oppmalte linfrø. Lovlig på paelo-dietter. Ikke akkurat et mel sådan, men kan brukes i glutenfri bakst og har en fin bindeevne. Nøttete smak. Rik på Omega 3,omega 6 og protein. Genialt å tilsette bakst om du ikke spiser fisk. Bruk gjerne mel av spirede linfrø.

Quinoa: er faktisk i slekt med rødbeter og spinat. Det er et frø som er veldig rikt på aminosyrer (protein). Det inneholder alle de essensielle aminosyrene, fiber og mye magnesium. Melet har en lys gul farge. Når frøet koker får det en nøtteaktig smak. Du kan bruke frøet kokt som ris eller grøt. Egner seg for å lage pannekaker, vafler, flatbrød, tortillas og nachos. Kan også brukes i brød, rundstykker og kaker. Bruk helst en melblanding, for bakst bakt bare på quinoa mel blir tung og klistrete. Kan også brukes som proteintilskudd, og  til å tykne supper, saus og stuinger.

Potetmel : (er ikke det samme som Potetstivelse). Dette kremfargede melet er et tungt og fuktig mel som kan brukes i mindre mengder i mel blandinger. Det er laget av oppmalte hele poteter. Brukes i bakst som skal bli lett og ha en fin tekstur.

Sorghum : Sorghum mel har evnen til å fjerne bitterheten i bønnemel. Melet er rikt på protein, kremfarget og har en hveteaktig smak. Har ikke den smulete konsistensen som vi kan finne i brunrismel eller bønnemel. Bruk opp til 25% sorghum i din melblanding. Passer i oppskrifter til brød, muffins, småkaker, pannekaker og pizzadeiger.

Nøttemel: Nøttemel lages oftest av avskallede nøtter, mens nøtte”meal” ofte bruker hele nøtten. Du kan selv male opp nøtter i kaffekværn eller blender, eller tørke nøttepulp for å lage nøttemel. Du kan bruke alle typer nøttemel, feks laget av hasselnøtter, men det er enklest å få tak i mandelmel.

Frømel: Mel laget av oppmalte frø. Nytt på det norske markedet er sesamfrømel. Det er glutenfritt og laget av fett-reduserte sesamfrø.  Fargen er hvit. Det har mye fiber og proteiner. Smaken er mild med en nøtteaktig aroma. Passer godt til kjeks, kaker og brød.

Mandelmel : er et lavkarbo, lav GI og fiberrikt alternativ til vanlig mel. Rikt på proteiner. Det mandelmelet du oftest får kjøpt er laget av avskallede og fett-reduserte mandler. Går du på LCHF-diett vil det beste være å bruke mandler som ikke er fett-redusert. Inneholder vitaminer og mineraler. Brukes i feks brød, kjeks, pannekaker og pai. Kjøp gjerne sertifisert glutenfritt.
Peanøttmel: Et tørt mel laget av avfettede ristede peanøtter. Gir en god peanøttsmak og ekstra protein i oppskrifter. Melet består av ca 50% protein, så jeg bruker det ofte som proteinpulver. Inneholder bla vitamin E, fiber og magnesium. Kan brukes for å tykne sauser. Kan blandes med vann for å lage en lavkarbo substitutt til peanøttsmør. Nydelig i pannekaker, glasurer, smooties, kaker, småkjeks og muffins. Fås i 450 g eller 900 g.

 

Kokosmel: Lavkarbo alternativ til mel. Kan brukes i Paelo dietter. Laget av tørket,avfettet og oppmalt kokoskjøtt. Melet e ikke så tungt som mandel melet og minner om hvetemel i konsistensen. Veldig fiberrikt og inneholder like mye protein som hvetemel. Siden melet er avfettet forsvinner den sterke kokossmaken og melet blir veldig tørt. Har dårlig bindeevne, så det kan ikke brukes til å tykne sauser. Brukes i brød, pannekaker med mer. Jeg bruker det også som fibertilskudd. Bruk 20-30% kokosmel av total mel mengde. Du får det økologisk, raw og sertifisert glutenfritt.

There you go! En oversikt over mange ulike glutenfrie meltyper. Håper denne guiden er til hjelp når du skal velge ditt alternativ til hvetemel. <3 Ønsker deg en fortsatt fin dag!

Q: Ble du litt klokere nå? Var denne guiden kjekk?

76 thoughts on “Mel guiden

 1. Ja! Denne var veldig nyttig! Så nå har jeg lagt til ‘Kjekt å ha i kjøkkenskapet’ i snarveier på laptoppen 😉
  Gjorde mitt første kjøp på iherb idag, og det var utrolig behagelig å ha denne listen og forholde seg til da antall merker der inne tar fullstendig av! (Litt på samme måte som man skal kjøpe jeans på Carlings -tar jo fort 30 min og bare finne ett par:P)
  Håper du har en fantastisk dag! Herlig blogg 😀

 2. hvetestivelse inneholder inntil 200 ppm gluten og kan brukes av de aller fleste cøliakere om de ikek reagerer. Jeg spiser ikke hvetestivelse om jeg kan unngå det.

 3. Takk for svar 🙂 jeg har en datter som har proteinintoleranse mot melk og gluten. Er bare usikker om det gjelder hvetestivelse også. For bare prøve meg frem 🙂

 4. For en fantastisk side,og for en flott jobb du gjør. TUSEN TAKK. Dette var utrolig nyttig. Min datter har fått hveteallergi i tillegg til sin melkeallergi.Følte en liten stund at det var begrensninger siden vi ikke kan bruke mel og hvetestivelse, men ser nå at det er jo utrolig mange muligheter. Jeg er full av lovord, så igjen tusen takk

 5. Denne siden er min store reddning, da jeg nå nylig har fått vite at jeg lider av intolranse for hvete, rug, havre, byggmel, spelt, gliadin, ris, egg, bakegjær, mandel, peanøtter brokkoli og melk. i tillegg hadde jeg lactose intolleranse og diabetes fra før. :(( Får mye hjelp av ernerings legen jeg går hos. Pga feil ernæring er vitamin,minelaler noe jeg ikke har og betennelse i tarm, men tar nå 5 forkjellige vegetabilske tabbletter får å rette på dette og resptbelagte b vitaminer. har kuttet ut all mat jeg ikke tåler, men matintaket har blitt lavt. jeg skal innrømme at dette har vert en tøff vei å gå og noen ganger har jeg lyst til å gi opp. men så fant jeg din blogg og jeg ser nå at det meste kan lages og det gjør meg veldig glad, jeg fikk faktist lyst til å lage mat og det er leneg siden jeg hadde.. Det har tatt 10 år og mange leger før jeg endelig fikk vite hva som hvar galt med meg og nå skal jeg bli frisk, begynne å leve på nytt uten angst for å ikke ha et bad i næreheten og å få tilbake energi så jeg ikke sover så mye. Siden din kommer til å hjelpe meg mye fremover, tusen tusen hjertelig takk for alt du har skrevet her det finnes ikke ord for hvor takknemmelig jeg er.

 6. Takk for kommentaren. Ja, det er ikke lett å vite hva man skal spise når “alt” gjør deg syk. Man må bare gjøre det beste ut av de varene man kan spise. Du kan jo bake med ulike bønnemel(feks kikertmel) og soyamel, osv. Ernæringslegen din gjelper deg nok med dette. 🙂 Håper du blir frisk og får livet tilbake! Veldig hyggelig at dette kan hjelpe. <3

 7. Tusen takk for at du har gjort dette!!! Jeg oppdaget for ikke så veldig lenge siden at jeg er allergisk mot hvetemel, mais, soya, og noen bønner.

  Jeg visste ingenting om hvetemel alternativer bortsett fra at de finnes. Jeg har prøvd å bake litt siden og det gikk greit for det meste men det er veldig kjekt å vite hvilket alternativer jeg bør bruke til forskjellige bakst… og særlig at de finnes i Norge siden jeg er i utlandet. 🙂

 8. Hei ! Tuusen takk for en knallfin blogg, med veldig nyttig og inspirerende mye for meg 🙂 Er ofte innom og har prøvd flere oppskrifter. 🙂

 9. Hei nydelige Liller!
  Er så glad jeg har oppdaga bloggen din! Man blir jo jammen klok av å lese. Du har så god oversikt, det er en fryd!

  Jeg var på helsekosten i dag, og der hadde de et fairtrade kokosmel som bare inneholdt 187 kcal per 100 gram. Venta litt med å kjøpe…
  Er dette like greit til baking som det de selger på iherb ? Antar at det er fettinnholdet som er den store forskjellen, for det de har på Iherb inneholder det dobbelte med kcal.

  Hilsen en nå trofast leser 🙂

 10. Hei Maria! Tusen takk. Koselig at du leser bloggen! <3 Grunnen til at det kokosmelet har mindre kalorier er at det er fett redusert. Det vil gjøre baksten din tørrere / du må tilføre fett til oppskriften for å unngå et knusktørt resultat. Kokosfett er et sunt fett foressten,med en del fordeler. Begge meltypene er fine å bake med, så du velger selv hvilket du vil kjøpe. Jeg har kjøpt det fra Iherb. 🙂

 11. Hei Liller,

  Ja, det var det jeg tenkte. Det var svært lite fett, husker ikke helt i farta. Men melet innholdt hele 61 gram fiber per 100 gram, så det er sikkert et veldig fint kosttilskudd.
  Du tror/vet at melet vil gjøre baksten tørr om jeg ikke tilsetter fett? Det er jo ikke så mye fett i mel av korn, f.eks hvetemel? Men det har kanskje andre egenskaper i bakst enn kokosmelet? Med så mye fiber kan jeg se for meg at det blir tørt, men også at det vil trenge mye veske?

  Tenkte det var lurt å sjekke litt på nettet før jeg tok med meg det melet hjem fra helsekosten. Og er glad jeg spurte deg 😉

 12. Hei. Nei det er spesiellt for kokosmel, at det suger mye veske og kan gjøre bakst tørr. Det er veldig fiberrikt ja, så det kan brukes som fibertilskudd.

 13. Trenger man både mandelmel, kokosmel og bokhvete eller kan man overleve med bare en eller to av disse? hva er den store forskjellen egentlig?

 14. Fantastisk blogg du har jeg har funnet mye gode altarnativer, er vært så vanskelig med gluten alergi- du har virkelig gitt meg mye Energi!

 15. Hei
  Du er så bra! takker for alle gode tips du gir.
  Som Benedicte spør, er jeg like nyskjerrig. Har selv gluten allergi, savner litt grovere produkter.
  Kjenner du til noe, eller noen andre som har gode tips til glutenfritt havrekli?
  Eller grove kornblandinger helt uten sukker, honning eller søtning. Tar imot alle gode råd! Takk

 16. Hei:) takk for en fantastisk jobb du har gjort med både mel+ proteinguiden din. Er inne daglig for å lese litt.. Har cøliaki så for meg er siden din gull for meg. Har faktisk handlet en del fra IHerb, fornøyd:) så fortsett å del erfaringer meg oss..

 17. Herlighet – dette var fantastisk!!!!
  Akkurat startet en glutenfri (særdeles påtvunget livsstil), og jeg elsker å bake! Så dette var akkurat det jeg trengte for å innse at verden ikke blir kjedeligere av å ikke tåle gluten – den blir mer morsom!!!

 18. http://www.youtube.com/watch?feature=fvwp&NR=1&v=C2C6v9mGuR0

  I denne videoen bruker damen noe som på engelsk kalles “Bread flour” (40 sek ut i filmen) det skal inneholde mer gluten og protein enn vanlig hvetemel. Vet du hvor man kan få tak i dette i Norge, eller hva det evt. heter?

  Dette melet skal gjøre det mulig å lage eventyrlig god pizzadeig 🙂

  Adrian

 19. Hei 🙂 for noen flotte tips:) du er virkelig en stor inspirasjon! Jeg lurer på sesam mel. Er det noe som kan brukes i pannekaker?

 20. Hei! 🙂
  Vet du om et billigere sesam mel enn funksjonell mat sitt? Fant ikke på iherb..

 21. Nei det vet jeg ikke om. Du kan lage ditt eget ved å tørke restene som er igjen om du lager sesammelk. Oppskrift på vegansk melk (og tilhørende lavkarbomel) finner du på bloggen.

 22. Hei på deg!

  Har nå en uke gått over til tilnærmet LCHF-kosthold (etter bl.a. ha lest “Matrevolusjonen”, skjønte da hvilke helsemessige fordeler det er å ty til naturlig mat!), og er i søkefasen, særlig hva ingredienser angår. Du har absolutt gjort en grundig jobb, og har åpenbart gjort deg mang en erfaring. Jeg bare lurer på om ikke mye av dette her kan lages selv? Om en f.eks. kjøper nøtter (mandler, valnøtter, peanøtter, pistasj etc) og kokos (grov type, er den også lav på fett?, liker ikke tanken på at kokosmelet f.eks. fra iherb kun har 3% fett, det er jo helt meningsløst!), kan en ikke bare putte dette i ovnen, tørke varen en stund og så deretter kjøre det i kjøkkenmaskinen? Virker logisk på meg…arbeidsomt, men da får en bare lage større mengder om gangen! Er det noen meltyper som en bare MÅ kjøpe, da ingrediensene/råvarene på våre breddegrader naturlig nok er noe mindre tilgjengelige? Takk skal du ha, keep it up!!

 23. Hei! alle nøttemel kan lages sev, men det blir ikke som feks det fettreduserte nøttemelet du får på helsekosten. Det samme gjelder kokosmel. Nøttemelene bør oppbevares i fryseren eller brukes raskt da de kan haskne om de ligger lenge ute. De har atså kortere holdbarhet enn vanlig mel. Lager du nøttemelk/kokosmelk kan du klemme ut melken og bruke restene. restene tørkes i ovnen og males til mel. Peanøttmel anbefaler jeg deg å kjøpe, men resten kan du nok få til selv 🙂 Lykke til!

 24. Jeg er allergisk mot Timotei og kan da ha kryssreaksjoner mot hvetmel, bygg og rug og havre – hva i all verden slags mel kan du anbefale da?

 25. Masa Harina er laget av lutet mais (som vår lutefisk) Det engelske ordet lime betyr også lut. men mange misforstår og tror at det handler om saften av frukten lime

 26. Hei!takk for et veldig informativt innlegg! Er rismel sunnere enn vanlig hvetemel? Er det noen grunn til å bytte ut hvetemelet om man ikke har glutenallergi?

 27. Om du ikke har gluten allergi (cøliaki) er det beste du kan gjøre å bytte hvetemel (siktet hvetemel altså) men fullkornsmel! 🙂 Hvitt rismel er ikke sunnere fra mitt synspunkt, men det kan diskuteres opp og ned i mente fra ulike synspunkt.

 28. Hvorden er det å bestille fra iherb, tenker da på masa harina.

  Noe man må passe på når det gjelder frakt og toll??

  mvh

  Jan Endre

 29. Pingback: Lavkarbo-brød med linfrø og kokosmel

 30. Pingback: Ukens matblogger: Lovely Liller

 31. Hei,
  jeg har melke- og glutenintoleranse + candida, og må derfor holde meg unna en god del ting, deriblant vanlig hvetemel (kan ikke ha glutenfrie havregryn heller). Jeg ser du har laget en fantastisk flott oversikt over alternativer, men dersom jeg har møllspist lommebok og må velge to eller tre typer lurer jeg på hvilken melerstatning du anbefaler meg å kjøpe inn? Er det noe som funker til det meste? Tenker å bake kaker, pannekaker, og div. brødbakst (: Takk for flott oversikt!

 32. Takk for flott og veeeeldig nyttig oversikt, og for at du lar ditt engasjement tyte ut til noe nyttig for så mange! Elsker å få oversikten helt, ikke stykkevis og delt.

 33. Denne var veldig nyttig, ja! Ville finne glutenfritt, kornfritt og næringsrikt mel, så dette var midt i blinken! Takker så mye 😉

 34. så flott blogg du har med mange nyttige tips:) Tenkte bare å høre med deg om du vet om de som ikke tåler hvetemel kan spise solsikkemel?

 35. Knallbra! Takk for fin guide. Nå satt jeg her og lurte på hvordan jeg kunne bruke opp en masse alternative melrester. Game on!

  God tirsdag, fine du!

 36. Super blogg med mange gode oppskrifter! Den skal definitivt legges blant favoritter. Og denne mel-oversikten er den mest omfattende jeg har sett. Men jeg stusset på en ting. Du skriver at Teff også kalles Jytte mel? På Jytte mel-pakken står det at den består av råris, mais, bokhvete, betefiber og psylliumskall, fortykningsmiddel: potetstivelse, tarakjernemel E417, (casealpiniaspinosa) E410 og E415. Er det denne blandingen som kalles Teff? Jeg trodde at Teff var en egen plante.

 37. Rent jyttemel skal være mel fra (gress)planten Teff. Jeg går ut ifra ar de som har produsert den pakken du snakker om har tilsatt ulike produkter for å bedre bakeevnen.

 38. Takk for en interessant liste. Vil gjøre oppmerksom på en feil som har sneket seg inn. Jyttemjøl er et varemerke, og ikke synonymt med teff. De produserer flere ulike glutenfrie melblandinger av høy kvalitet. Så vidt jeg husker produserer de også rent teff-mel. Treff er et lite frø som først og fremst brukes til å lage et tradisjonelt brød i Etiopia som kalles injera. Det skal gjæres i flere dager. På den måten brytes antinæringsstoffer som fytin ned, og kroppen kan ta opp næringsstoffene bedre. Jeg har ikke prøvd det selv.

 39. Du har helt rett. Jyttemjøl er et varemerke som produserer ulike melblandinger. Mener de også produserer rent teff-mel.

 40. Det originale Jyttemjøl inneholder ikke treff i det hele tatt. Det består bl. a.av råris, bokhvete og potetsmel. Inneholder også xanthangum.

 41. Hei! Flott side. Har et spørsmål om tapioca. Du skriver at det er rikt på karbohydrater, men produktet du linker til på Iherb har bare 7 g karbohydrat/100 g? Produktet er forresten “discontinued”, men det finnes sikkert andre merker.

 42. Pingback: Stor oversikt! Produkter som er kjekke å ha i kjøkkenskapet | Lovely Liller

 43. Hei! Så super liste, men mangler du garfavamel på listen? Dette var nytt for meg inntil nylig, men godt i brød. Kom gjerne med ditt synspunkt på dette melet.

 44. Hei! Melguiden er ganske gammel, så den har ikke blitt oppdatert på lenge. Garfavamel er et mel som er laget av en blanding av kikertmel og favabønner/bondebønner. Jeg synes det er et veldig fint mel for glutenallergikere og det kan brukes til panering, jevning av saus eller blandes med andre meltyper i bakst.

 45. Tusen takk for denne flotte informasjon. Dette var nyttig, og hjelper meg veldig i den daglige matlagingen. 😊

Legg gjerne igjen en kommentar! :D