Oppskrift på julens flotte pepperkakehus

Bruker du å bygge pepperkakehus i adventa? Noen gjør det aldri, noen bruker ferdigkjøpte hus, noen spiser andres hus, andre lager selv og noen tar helt av. Jeg vil vell tro at jeg havner mellom de to siste. Jeg synes pepperkakehus er stor stas både å lage, pynte og (litt vemodig) å knuse.

Hva med å imponere barn, venner, familie og deg selv med å gjøre litt ekstra ut av pepperkakehuset i år? Under får du oppskrift, mal, mål, tips og inspirasjon til årets flotteste pepperkakehus!husDet er faktisk enklere enn det ser ut til. Under har jeg vært pepperkake-arkitekt og tegnet opp de ulike delene til huset. Vi bruker bare en grunndeig og tar utgangspunkt i den. nyDet brune taket,detaljene og den rosa stjerna på illustrasjonen er farget med kakao, fronten med små biter av appelsinskall eller hakkede nøtter, det gule er vanlig deig. Stjernene som er grønne skal utgjøre juletreet og er farget med grønn te. Du kan evt bruke chlorella eller grønn konditorfarge. De lyseblå delene skal stikkes ut. De kan du steke som kjeks eller bare spise. *knis* Her kommer oppskriften:

Pepperkakehus deig

 • 180g smør
 • 150g sukrin eller annet søtt i samme måleforhold som sukker
 • 100g Yoghurt
 • 1 eggeplomme (fra egget man bruker eggehviten til glasuren)
 • 360g mel eller melblanding (anbefaler hvetemel for alle som ikke har allergi)
 • 1 ts natron
 • 10g kakao
 • 30 g hasselnøtter (eller andre nøtter. Bruk frø ved allergi)
 • 1 grønn te pose (eller grønn konditorgfarge/chlorella)

Ekstra: Pepperkakekrydder:

1 ts ingefær
½ ts malt nellik
1 ts malt kardemomme
1 ts pepper

Sukkertøy til vindu etc

 • 100g kokossukker, daddelsukker etc
 • ca 3 ss vann

Tips: Ikke lyst eller tid til å lage sukkertøy? Bruk ferdige frukt sukkertøy som er “gjennomsiktige”. Disse legges i hullene til feks vindu, og smelter under stekingen. Når de avkjøles blir de til flotte “glass”. Jeg anbefaler disse uten kunstige stoffer.

Glasur

Pluss: Mel og sukrinmelis til utkjevling og pynt

Forberedelser:

 1. Mål opp og klipp stensiler til pepperkakehuset etter illustrasjonen over.
 2. Sett ut egg, yoghurt og smør slik at de blir romtemperert. Finn frem alt du skal bruke.
 3. Mål opp melet. Finmal/hakk nøttene og fin hakk evt appelsinskall. De må være i mindre biter slik at de ikke lager sprekker i huset.
 4. Ta ut tebladene fra teposen. Smuldre dem med fingrene eller finhakk  med en skarp kniv. Bruker du konditorfarge eller chlorella, sløyf dette.

hus4Slik lager du pepperkakehuset steg for steg:

 1. Pisk sukrin og smør hvitt. Konsistensen skal være kremete.
 2. Hell yoghurten i en stor bolle. Tilsett smørblandingen. Bland godt sammen til en helt jevn blanding.
 3. Bland inn melet litt etter litt. Rør inn natron. Ønsker du pepperkakekrydder, rør inn med melet. Grunndeigen er ferdig!
 4. Del grunndeigen i fire deler. Bland kakao i den ene, nøtter/appelsinskall i den andre og grønn te (eller substitutt) i den tredje. Den siste skal være som den er. Det kan være lurt å hvile deigen i kjøleskapet i minst to timer, eller over natten. Den blir enklere å kjevle ut da.
 5. Legg deigklumpen du skal bruke på den bakepapirkledde stekeplaten. Kjevle ut så tynn som mulig, ca 1/2 cm tykk. Gjør dette med alle deigklumpene. Hvil 20-30 min i kjøleskapet. Har du ikke plass? Sett deigen ute (under oppsyn!)
 6. Forvarm ovnen 160 ℃
 7. Legg stensilene over den ut kjevlete deigen. Skjær rundt med en skarp kniv. Skjær ut de lyseblå områdene(vindu osv.). Skjær ut alle stjernene. Det er lurt å lage 2-3 stjerner av hver størrelse.
 8. Legg delene på bakepapir. Det kan være lurt å klippe ut delene mens de sitter fast i bakepapiret, og så plassere de på bakeplaten om du synes det er vanskelig å overføre dem fra a til b.
 9. Stek på 160 ℃ i 10 min. Ta ut. Skal du bruke sukkertøy i stedet for sukkertøy massen i oppskriften? Ta pepperkakene ut og legg i sukkertøy. Stek i 10 minutter til eller til deigen er gylden/tannpirker kommer ut ren. Stek ferdig alle delene. Avkjøl på bakepapiret. Hvis veggene mister formen under stekingen kan de files forsiktig til med den fine siden på et rivjern.
  hus6
 10. Etter du har skjert ut alle delene får du deig igjen. Denne deigen kan du blande til en klump å kjevle ut. Dette skal utgjøre basen som pepperkakehuset skal stå på. Stekes i ca 20 min etter størrelse.hus5
 11. Lag sukkertøy massen: Kok opp vann og sukkeret på medium varme. Jeg bruker daddelsukker eller kokossukker. Mulig xyitol også kan brukes. Du kan ikke bruke feks sukrin for det vil ikke karamelliseres.
 12. Når massen begynner å brune, slå av varmen. Hell den varme massen i de uthulte delene av pepperkakedeigen untatt “døren”.
 13. Når sukkertøyene er avkjølte begynner morroa: å sette sammen huset! Du kan bruket smeltet sukker (kokossukker eller daddelsukker feks) for å lime sammen delene. Det er absolutt best. Bygger du hus sammen med barn er det tryggere og enklere å bruke melisglasur.
  Lag glasuren
 14. Sikt sukrin melisen. Bland sammen med egg hvite og noen dråper sitronjuice.
 15. Dekk husdelene med glasur eller smeltet sukker, og sett sammen. Lim sammen pipa og treet.
 16. Bruk glasuren til dekor og til å feste pynt på huset. Fyll glasuren i en konditorpose eller en tykk frysepose. Klipp et lite hull i det ene posehjørnet. Dekorer med glasuren. Pynt “pynten”(se tegning) som en snømann.
 17. Dekorer huset med nøtter, kakepynt eller annet godteri. Her er det bare fantasien som setter begrensninger. Jeg synes egentlig huset er fint som det er, men man kan alltids pynte huset senere om man får lyst.
 18. Når glasuren hardner, sikt over sukrinmelis.hus3

Årets flotteste pepperkakehus er nå ferdig! Jeg bruker et stearinlys inni. Varmen går ut pipa. 🙂 Jeg vet ikke om jeg har råd til å knuse det til romjul! Hehe.hus

Q: Bruker du å lage pepperkakehus? Ble du inspirert nå? 🙂Takk for at leser bloggen!


5 thoughts on “Oppskrift på julens flotte pepperkakehus

 1. Jeg ble kjempe-inspirert !! Jeg vil forsøke å kopiere dette. Lurer på, har du forsøkt å bake dette med glutenfritt mel, blir det OK ? Det ser ut som noe tekst er falt ut på punkt 7 om stjernene, hva er det ? På forhånd takk ! 🙂

 2. Nei det har jeg ikke. Du kan bruke en glutenfri melblanding, og 1/2 ts fiberhusk eller psyllium husk om bandingen ikke inneholder feks xhanthan gum. Kjevl ut mellom to bakepapir,så er du sikker på at deigen ikke klistrer seg. Har fikset punkt 7. 🙂 Lykke til!

 3. Så fint det ble! Jeg er ikke så glad i pepperkaker, men jeg elsker kakemenn!
  Har du en oppskrift på myke og sunne kakemenn du kan legge ut? Da hadde jeg blitt superlykkelig 😀

 4. Du kan bruke samme oppskriften som til pepperkakehuset, bare å unngå å bruke pepperkakekrydderet (kanel/kardemomme7nellik). Du kan dog med fordel bruke litt tørket ingefær pulver 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D