Celleforandringer -> Konisering av limmorhalsen

Hei hei! Husker dere innlegget jeg skrev om biopsi fra livmorhalsen? Vell, her kommer en oppdatering!

Jeg fikk jo påvist lavgradige celleforandringer/lette forandringer(CIN1) ved en helt tilfeldig celleprøve av livmorhalsen i 2013. Jeg tok så en biopsi/utskrapning av livmorhalsen, og fikk svaret at celleforandringene var gått tilbake eller så lavgradig at det eneste jeg trengte å gjøre var å ta en ny celleprøve etter 1 år.

Jeg tok en ny celleprøve året etter og fikk igjen svar at jeg fortsatt hadde celleforandringer. Dermed bar det atter en gang på sykehuset for en biopsi 7.Mai i år. Denne gangen var det forresten to unge sykepleierstudenter å så på inngrepet. Ikke så veldig behagelig når du sitter i en gynekologstol, men jeg godtok det for de må jo lære. ^^

I går fikk jeg svaret på biopsien. Det viste seg at jeg har høygradige celleforandringer. Må ærlig talt si at det la en liten demper på humøret. Det kan virke som at gynekologen som gjorde den første biopsien kanskje ikke tok biopsi fra vev med celleforandringer siden fjorårets prøve kom tilbake normal. Denne gangen hadde i alle fall den andre gynekologen fått med vev med disse celleforandringene.

Jeg fikk påvist moderate celleforandringer(CIN2) som ikke er kreft, men kan være forstadier til kreft. Disse celleforandringene kan bli ondartet om de får lov til å utvikle seg over lang tid (år).

http://nt.opleg.com/img/i5694.jpg

For å hindre spredning, samt fjerne vevet med celleforandringer skal jeg i begynnelsen av August på sykehuset og foreta en såkalt konisering. Siden det forrige innlegget mitt om hva som egentlig foregikk under en biopsi av livmorhalsen hjalp så mange, skal jeg i dag fortelle litt om konsisering for alle som er i samme båt som meg. Det er ikke bare bare om man ikke har lest seg opp på dette i forkant.

Konsiering

I motsetning til når jeg fikk innkallelsen til biopsien, sto det faktisk hva jeg skulle igjennom denne gangen; en konisering. Bare det å vite hva slags inngrep man skal igjennom letter jo noe av nervøsiteten. La oss snakke litt om koniseringen.

Forberedelser: Man får enten narkose eller lokalbedøvelse før inngrepet. Ved narkose får du informasjon mht forberedelser. Jeg for min del skal få lokalbedøvelse. En time før oppmøte kan man ta 2 Paracet-tablettar (1000 mg) og 400 mg Ibux / 500 mg Naproxen-tablett. Jeg bruker aldri smertestillende, men skal vurdere dette når jeg nærmer meg dagen.

Inngrepet: Man setter seg i gynekologstolen og gynekologen setter inn instrumenter for å gjøre livmorhalstappen mer synlig og lettere tilgjengelig. Du får så lokalbedøvelse. En kjegleformet/kremmerhusformet vevsbit ytterst på livmortappen der forandringen sitter fjernes med en liten elektrisk varmeslynge eller laser. Dette fører til mye mindre blødning enn ved bruk av skalpell. Vevsbiten som fjernes undersøkes for å gi en endelig diagnose når det ikke er synlig kreft, men der vevsprøver viser mikroinvasiv livmorhalskreft.

 photo 10218jpg.jpg

Inngrepet/behandlingen er “relativt smertefri”(hva enn det vil si..!). Inngrepet skal medføre lite ubehag etter operasjonen. Man får lett blødning fra skjeden i noen dager, og etter 5-10 dager kan det tilkomme en ny, frisk blødning når skorpene løsner. Man må helt sikkert bruke bind, men det informerer nok gynekologen om etter inngrepet. Dersom det er kraftig blødning som ikke gir seg, bør man kontakte sykehuset. Det er vanlig at blødningen går over i brunlig utflod som kan vare i 2-3 uke. Noen har også svake menstruasjons lignende smerter.

I den tiden såret på livmorhalsen heler (cirka 3-4 uker) bør man ikke bade i badekar eller i sjøen, ha samleie eller bruke tampong.

Det anbefales kontroll med ny celleprøve ca. 6 og 12 – 18 måneder etter operasjonen

Video: Om du klikker deg inn her, og ser til høyre på siden, står det prosedyrevideo. Dette er en video som viser hva som skjer. Det kan være interessant, men tror folk flest kan klare seg uten å se hva som egentlig foregår.

Prognose: Behandling med konisering gir 90-95 prosent helbredelse uansett CIN-grad. Ubehandlet (altså uten operasjon) vil over 32 prosent av CIN3-forandringene forsvinne helt over en tiårsperiode. Over samme periode vil 56 prosent vedvare, mens 12 prosent vil utvikles til kreftceller. (kilde:lommelegen)

Bivirkninger: Konisering fjerner endel muskelvev i livmorhalsen og øker faren for spontanabort og tidlig fødsel ved evt graviditet. Norske forskere har nå funnet at kvinner som har fått utført en konisering, har en 3 – 4 ganger økt risiko for å føde for tidlig i et svangerskap etter inngrepet sammenliknet med kvinner som ikke er operert på livmorhalsen eller er operert etter avsluttet svangerskap. 17 % av de opererte kvinnene fødte før 37. svangerskapsuke(kilde:http://tidsskriftet.no/article/1791841/)

Håper dette var til hjelp og opplysning! Jeg vil råde alle kvinner over 25 år å få tatt en celleprøve av livmorhalsen hos fastlege. Better safe than sorry! 😉 Om dere skal til konisering så prøv å ta det med ro og stol på at gynekologen vet hva dem gjør. Er det noen som har gått gjennom dette før setter jeg pris på om dere skriver noen ord i kommentarfeltet under. Ha en fortsatt fin dag! :* Takk for at du leser bloggen min! <3


34 thoughts on “Celleforandringer -> Konisering av limmorhalsen

 1. Hei. Jeg ble konisert for en måned siden. Fikk valget mellom narkose og epidural, og valgte heldigvis førstnevnte. Alt gikk fint. Hadde ingen smerter etter operasjonen og kun litt lyserød sårvæske. Fikk selvsagt mensen 5 dager etter operasjonen, så sårskorpen min løsnet ikke før etter 2,5 uker. Synes faktisk at de to biopsiene jeg har tatt var verre. Da blødde jeg som en stukken gris. Ingenting å grue seg til 🙂

 2. Ja, om du fikk narkose kan jeg tro at biopsiene var værre. 😉 Hvilken grad av celleforandringer hadde du? Har du fått noen endelig diagnose av vevsbiten de koniserte?

 3. Fikk lavgrad av celleprøver og, og fikk den skrapingen som du sa. Ble deretter testet igjen 6 måneder senere og ble kalt inn igjen “NEI” tenkte jeg, men så viste det seg at jeg “bare” hadde fått påvist et visur som er uhyre vanlig hos jenter, og som ikke kan overføres til andre, heldigvis. Men nå fikk jeg ny innkalling igjen, så må bestille time snart, krysser fingre og tær for deg! x

 4. Jøss… Jeg vet ikke hva jeg skal si. Blir helt grøssen og uvel på dine vegne. Håper virkelig det ordner seg, og at du blir hundre prosent fri fra dette! Det unner jeg deg 😉 Og takk for at du deler såpass privat informasjon!

 5. Jeg vet egentlig ingenting enda. Er ikke særlig imponert over gynekologen. Hun skulle ringe etter biopsi nr 2, men det skjedde aldri. Jeg fikk et brev i posten om at jeg skulle koniseres halvannen uke senere. Hun kom ikke inn og snakket med meg verken før eller etter operasjonen. Istedenfor kom en overlege inn og sa at de hadde fjernet litt av livmorhalsen min. Jeg var så forvirret at jeg glemte å spørre om hvilken grad det var snakk om. Vet ikke om jeg kan vente meg brev eller telefonsamtale når de får svar på vevsbiten. Regner med de tar kontakt om de ikke har fått bort alt iallefall. Er uansett glad for å bli ferdig med det og slippe flere celleprøver og biopsier hver tredje måned.

 6. Jeg synes det verste er når man ikke får informasjon. Håper du tar det opp! 🙂 Svar mht vevsbiten tar noen uker, går ut ifra at de sender brev til fastlegen din og at hun/hhan skriver deg et brev?

 7. Hei!
  Jeg gikk gjennom samme behandling (uten narkose) for 4 år siden, etter oppdagelse av CIN3… Inngrepet gikk veldig bra, men det var dagene/måneden etter som var verst..!
  Det verste for meg var ikkje selve inngrepet eller smerter, men lukt…
  Utroooolig vond lukt av brendt kjøtt..

  Etter dette har jeg tatt faste prøver hver 6mnd, men har nå igjen celleforandringer og HPV virus. Skal inn å finne ut om det er en av de 13 virusa som man finner i kreften 20juli.

 8. Takk for at du skriver om dette. Det er så viktig at kvinner tar livmorhalsprøve for å forebygge kreft! Masse masse lykke til, Liller <3 Legene er kjempeflinke, dette skal nok gå bra 🙂

 9. Ser det er en gammel post men den kom opp på Google da jeg søkte. Jeg hadde CIN3 for ca 2 år siden og var gjennom både biopsi og konisering. Det aller veste var at det tok til sammen flere måneder før jeg fikk svar samt å vente på time. Ring tar tid.

  Endelig ute av verden tenkte jeg. Helt fram til nå som jeg fikk vite at jeg hadde celleforandringer igjen. ..Men skal vente 1 år før jeg tar ny prøve sa legen. Ikke en god følelse å sitte med akkurat 🙂

 10. Om du har celleforandringer igjen nå skal du vell ikke vente et år til? Da må du jo ta en ny biopsi! Krev det om du føler det tærer på deg! Det er ansvar for egen helse 🙂

 11. Nett operert for tredje gang med grove celleforandringer på 3 år. Det er så viktig å sjekke seg.

 12. Hei:) har fått første gangskonisering i 10 juni etter påvisst grove celleforandringer,det vart litt blødning og ja det var ondt etterpå.legen har snakket om det på biopsien,2 uker før koniseringen.men.. jeg har blødd i to uker,og etter 2 uker mensen kom,så fikk æ to dager fri fra blødninger og fikk æ mensen igjen idag ,er det normalt?

 13. Jeg er ikke verken lege eller gynekolog så jeg kan nok ikke svare deg på dette. Om du føler at noe ikke er som det bør være bør du ta kontakt med fastlegen din. Jeg syns ikke det høres rett ut at du fortsatt skal blø da gynekologen skal brenne såret for å stoppe blødningen (regner med du koniserte med radioslynge).

 14. ja ,det stemmer,med radioslynge. også igår det stoppet i ca en time også kom det ny menstruasjon lignende blødning ,.rimelig lei av å blød.jeg har uforklarlig barnløshet også,tenker å fjerne livmor ..

 15. Hei. Jeg foretok En konisering i februar i år. I august skal jeg til etterkontroll. Etter koniseringen har jeg ikke hatt normal blødning med friskt blod.bare noe brun guffe.det er rart. Menstruasjonen min er ganske normal ellers ettersom jeg går på P piller. Denne såkalte brunaktig mensen jeg har hatt har plutselig kommet når den ikke skal også. Sånn to uker etter jeg har “blødd” så kom den jammen igjen. Fastlege er informert. Siden etterkontroll er allerede 1. August får jeg bare vente til da med å få svar på mine spørsmål, men jeg lurer på om dette er noe andre har opplevd Ifm konisering. Jeg er så redd for at jeg må koniseres igjen. Jeg opplevde det svært traumatisk pga hendelser fra fortiden. Orker ikke det igjen.

 16. Hei! Den brunaktige fargen kan komme av at huden der oppe har blitt brent tror jeg. Jeg hadde litt slike plager etter inngrepet, men det har gått over nå. Jeg synes at det skulle ha gått over nå for din del, siden det er såpass lenge siden, men alle er jo forskjellige. Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg her, men om noen andre her kjenner seg igjen må de gjerne kommentere. Håper du får svar og positive nyheter på kontrollen. Det går sikkert bra 🙂 Om du synes koniseringen var veldig slitsom så er det mulig å få narkose. Bare spør om dette og forklar nærmere hvorfor du ønsker det OM du må konisere igjen. Lykke til 🙂

 17. Hei og takk for svar:-) jeg håper egentlig det bare er som du sier. Kanskje tar det bare lengre tid med meg. Jeg tenkte også rett etterpå at det kunne være, slik du skriver, vevet som ble brent.derav den brunaktife fargen.kanskje tar det lenger tid med meg..jeg glemte å nevne At jeg fikk full narkose, og noen valuim før narkosen for å bli roet ned.men til tross for det opplevde det hele forferdelig traumatisk.jeg vil aldri gjøre det igjen. Håper biopsien (etterkontroll ) viser null celleforandringer 🙂 håper det går bra med deg også! Oppfordrer uansett alle til å ta celleprøve gjevnlig slik som er anbefalt!:-)

 18. Takk for at du belyser en så viktig sak.
  Jeg vil oppfordre alle som har hatt sex om å starte med å ta celleprøver hvert 3. år uavhengig av alder. Dette er på bakgrunn av at man kan bli smittet den første gangen. Thea Steen ble bare 26 år og 25 år når svulsten ble oppdaget. Dvs en celleprøve tidligere ville gitt signaler.

  Ros til deg Liller og alle andre som holder fokuset oppe vedrørende celleprøver. Det starte med DEG selv. Ta opp telefonen og ring din fastlege og bestill time. En celleprøve tas med en type “Qtips” lignenede pinne og henter kun ut slim.
  Her er det mange unge som misforstår og tror en celleprøve er å kutte av biter.

  Selv nylig konisert etter alvolige celleforandringer CIN3. Gynekologen benyttet både slynge og laser under operasjonen.

  Har fulgt ei venninne til graven 32 år gammel pga livmorhalskreft i 2004. Hun tok ikke celleprøve. To små barn (5 og 12 år) tok farvel med sin mor.
  Vi snakker om liv og død. En celleprøve hos din fastlege kan forutsi forskjellen.

  Fortsett å front kampanjen #sjekkdeg og fra du er seksuell aktiv er dagen du bør starte å ta celleprøver hvert tredje år.

 19. ❤❤❤jeg skal inn til tirsdag og ta konisering. Gruer meg. Fint å lese litt her

 20. Ble konisert for 3 dager siden, CIN3, usikker på hvilket instrument men tror laser. Blør veldig lite, kun litt lyserosa utflod. Ble advart om lukten en skrev om her inne, at den lukten og kraftigere blødninger kommer da skorpen detter av, ca dag 10. Så dette venter jeg “spent” på😮 Hadde samtale med kirurgen før inngrepet (lokalbedøvelse) hvor jeg spurte litt ang en ev seinere graviditet. Hun forsikret meg om at det er “gammeldags” lære det der med økt risiko for senabort og for tidlig fødsel, at det var kun før i tiden da de skar med kniv og fjernet større biter. Videre sa hun at jeg heller ikke ville bli fulgt opp ekstra ved en ev graviditet. Hun sa også at jeg kunne begynne å prøve å bli gravid med en gang etter dette såret var leget, altså 3 uker. Ble veldig tvilende til denne informasjonen når jeg leser så mye ulik informasjon på nettet. Legen jeg var og tok biopsi hos i forkant av koniseringen sa at jeg burde vente ca 6 mnd. Hva har dere fått av informasjon om dette? Føler alle sier forskjellige ting og klarer ikke bli helt klok!

 21. Takk for at du deler din historie! Jeg ville nok bedt om en “second opinion” hos fastlege for eksempel om jeg hadde fått ulike beskjeder og det var aktuelt å bli gravid. Jeg har fått inntrykk av at man følges opp ved graviditet om man har hatt mange koniseringer, men har ikke satt meg inn i situasjonen da det ikke anngår meg.

 22. Hei leser blogginnleggene dine og ser vi har forskjellige opplevelser.Jeg har tatt celleprøver hver 6 mnd siden 2013 med lettere celleforandring.Men høsten 2015 ble de noe forsterket så når jeg var på kontroll i nov 2016 (avlyste timen på vårparten i 2016 pga annen sykdom) så tok de som vanlig prøven og i jan 2017 kom det brev om å ta biopsi men etter 8 dager fikk jeg tlf om å møte på sykehuset for konisering pfa store forandringer i celleprøven og biopsien.Ble så konisert men fikk store blødninger etter behandli gen så jeg ble sydd med to sti g på livmorhalsen og ett sting hvor de satte bedøvelsen satte i stolen i 1 1/2time under inngrepet.Håper at dette ikke må gjentas 😀.Skal tilbake for kontroll etter 3 mnd på sykehuset.Min lege sa det var i individuelt om hvor lang tid det er med etterkontroll.Hadde lokalbedøvelse med 2 paracet innom bords før behandlingen startet.

Legg gjerne igjen en kommentar! :D