Dårlige nyheter

I begynnelsen av Mai dro jeg til legen for å ta en celleprøve av livmorhalsen. Dette er en rutineskjekk kvinner over 25 år blir anbefalt å gjøre hvert 3. år.

Jeg fikk så et brev fra legen om at celleprøven jeg tok viste celleforandringer som bør undersøkes videre med en vevsprøve fra livmorhalsen. Kanskje ikke den beste bursdagsgaven jeg kunne fått(har bursdag i morgen, 20.Mai). Mange kvinner rammes av celleforandringer på livmorhalsen. Disse forårsakes av forskjellige typer humant papillomavirus, der noen er mer kreftfremkallende enn andre.

Ordet “celleforandringer” dekker både utvikling av unormale celler og forstadier til livmorhalskreft. Celleforandringer trenger altså ikke å være kreft, men det KAN være forstadier til livmorhalskreft – altså at det finnes en viss mulighet til at det kan utvikle seg om flere år. Denne utviklingen går i så tilfelle sakte så det er snakk om mange år.  Det finnes ikke sikre metoder som kan skille mellom celleforandringer som går spontant tilbake og de som utvikler seg videre til kreft. Har man store nok for forandringer så fjernes en liten del av tuppen hvor celleforandringer sitter, for sikkerhetsskyld. I Norge opereres 3000 kvinner årlig.

Celleforandringer kan altså utvikle seg videre til livmorhalskreft, men hos 30-40 % vil celleforandringene gå tilbake av seg selv uten behandling fordi immunsystemet bekjemper viruset.

Jeg ble naturligvis små bekymret etter brevet fra legen og begynte å lure på når jeg skulle få time på sykehuset. I går fikk jeg en påminnelse på sms om time på sykehuset på Tirsdagen 21.Mai. Denne påminnelsen var det første jeg hadde hørt om denne timen da jeg ikke har fått noe brev.

På den positive siden så har jeg altså fått time raskt og kan dermed få dette ut av verden, eller i alle fall få klare svar. På den negative så aner jeg ikke HVA jeg faktisk skal gjøre der. Jeg fikk jo ingen innkallelse, og dermed ikke noe  info eller hvilken metode man skulle bruke mht vevsprøven. Bør jeg bekymre meg over at jeg fikk time så raskt? Er det alvorlig? Jeg må si at jeg fant brevet fra fastlegen veldig lite informativt. Det står feks ikke noe om hvilken grad celleforandringene hadde.27757_399689165670_5547746_n

Etter noen søk på nettet leser jeg at det er de moderate eller grove celleforandringene som fører til at man må ta vevsprøver. Jeg satt jeg igjen litt urolig, litt (veldig) kvalm og høvelig engstelig. Rive og slite biter av livmoren min? Sprøyte? Blod? Ja, du kan si jeg gruer meg. Kanskje en grunn til at brevet fra legen var så lite informativt? Høhø. Jeg fikk jo vite alt dette nå i pinsen, så jeg fikk ikke mulighet til å kontakte legen eller sykehuset. Typisk, huh? Jeg føler meg ganske uvell egentlig. Jeg kjenner dette er en påkjenning psykisk. Selv om jeg er glad og sprudlene “som alltid” ligger dette å ulmer i bakgrunnen.

Jeg satser naturligvis på at alt går bra og ikke minst at jeg får mer informasjon før jeg faktisk sitter der. Alt i alt så er jeg glad for at jeg tok oppfordringen ved å ta denne rutinekontrollen når jeg fikk brev om det i posten og oppfordrer dere jenter over 25 til å gjøre det samme. Better safe than sorry,sant? 😉

Ønsk meg lykke til på Tirsdagen, og kom gjerne med dine tanker eller erfaringer. Jeg skal holde dere oppdatert om hvordan ting går. Kunnskap er makt. Klem fra Liller.


48 thoughts on “Dårlige nyheter

 1. Hei,
  Dette går nok bra, så bra at du postet det her også. Eg tror det er viktig å være open om kva man gjennomgår både for at andre kan dele sine erfaringer men også fordi det er godt å ha noen å dele tankene med. På gynekologisk får du nok snakke med en sykepleier først som forklarer deg kva du skal igjennom før legen kommer, så får du informasjon om prøvene de skal ta og kva som skjer videre.
  Dette går nok kjempe fint, tenker masse på deg! Lykke til

 2. Jeg fikk den samme beskjeden etter en celleprøve dagen jeg fylte 20. Det er livmorhalskreft i familien min så jeg tok en tidlig test. Jeg nåtte tilbake til gyno, tok enda en prøve som ble sendt inn og denne fangen viste det infgenting 🙂 jeg var på sjekk ett år etter og viste ingenting 🙂 skal tilbake til sommeren nå, da er det tre år siden. Det er som oftest ingenting å bekymre seg over, men jeg akuratt hvordan du føler deg! Lykke til 🙂

 3. Føler med deg, jeg fikk samme beskjeden i et brev fra gynekologen min for noen mnd siden. Det hun skrev til meg var både graden av celleforandringer og hva hun ville jeg skulle gjøre videre. Jeg hadde lette forandringer så skal ta HPV prøve og ny celleprøve i august, dvs 6mnd etter jeg var hos gynekologen forje gang.
  Du kan jo trøste deg med det, at det er svært ytterst få at CIN (Carsinoma in situ) som det heter på fagspråket utvikler seg til å bli livmorhalskreft. Og nå som du vet at du har celleforandringer er sansynligheten enda mindre.
  Forløpet videre er sannsynligvis at du nå skal inn å ta en biopsi, det er en liten vevsprøve. HVIS den viser seg å ha dypere forandringer (altså lengre inn mot muskellagene og ikke bare i slimhinnene) så vil gynekologene foreta noe som heter konisering – da kutter de av en kjegleformet bit og fjerner den dele an livmorhalsen. Som du ser er det mye hvis/om/kanskje…..ikke ta sorgene på forskudd. Og hvisomattedersomatte du skulle måtte konisere, så skal ikke det ha så store konsekvenser for en kvinne heller, du trenger bare være bittelitt mer obs når den dagen kommer og du blir gravid, da kan det være lurt å forsterke lukkingen av livmorhalsen når svangerskapet har kommet litt uti der.

  Jeg er ikke lege, men jeg er både sykepleier og medisinstudent. Håper du kanskje fikk litt mer ro over situasjonen. Jeg skjønner bekymringene dine kjempegodt, jeg har hatt de samme tankene selv.
  Masse lykke til, jeg tror dette går kjempebra 🙂 🙂

 4. I know exactly how you feel! I had a letter from the doc years ago about abnormal cells from a papsmear. I panicked as well. I had to go and have another smear in 6 months, which thankfully was normal, and then again 6 months later. Normal ever since. I was told by my gyno that even having had your period fairly close to before your smear date could give you the abnormal results. Please try and relax, as you say, you won’t have long to wait til you find more out, and try and focus in your mind only on good results. Visualise the new results being completely fine. See it over and over in your mind, feel the joy as you hear the great news. Thoughts really do create reality, so only focus on good results. Love and good vibes your way, Pippa x

 5. Lykke til, krysser fingre og tær for at det går superbra 🙂

 6. Vet du hva? Jeg fikk samme beskjed for 10 år siden. Celleforandringer i livmoren stod det på brevet fra legen. Ikke særlig hyggelig, nei. Mange tanker på den tiden husker jeg… “kan jeg bli gravid?”
  Noen mnd senere ble jeg innkalt igjen og da viste prøvene helt ok. Jeg har fått to barn og det er ikke funnet noe mer celleforandring. Nå går jeg årlig til gynekologen og tar en sjekk. Som du sier, better safe than sorry!

  Takk som deler med oss, håper det går fint fremover med deg.

  Klem!

 7. Takk for omtanken og at du deler din historie. Blir liksom litt små redd når jeg får time på sykehus uken etter henvisningen fra legen, og sammtidig ikke aner hva jeg skal der <3 Klem

 8. Takk for infoen (og gode tanker!) det er omentrent 98% mer info enn brevet fra min lege!! :p Fikk ikke vite noe om graden av celleforandringene eller noe,men ble bittelitt klokere nå. Takk for at du tok deg tid til å dele. Du blir nokk en flott lege :*

 9. <3 Takk gullet. Ja, de er godt å "skrive det av seg". En ting er sikkert.. ingen sminke på det legebesøket. Kommer nok til å trille ut noen tårer kun fordi jeg er nærvøs. *klem*

 10. Off eg fårstår godt at du føle dg uvel, eg hadde freaka skikkeligt ud om eg hadde fått ett sånn brev fra legen!

  Æææh eg bler 25 neste år, å d e ingen tvil om at eg ska møda opp når eg får ein sånn innkallelse!!!

  Masse lykke te! Sjangsen for at d e någe gale e jo ikkje så alt for stor, så eg krysse fingrane for dg 🙂

 11. Hei. Først og fremst gratulerer med dagen i morgen..
  Jeg har jobbet som fastlege i nesten 10 år og har tatt mange tusen celleprøver og måtte sende flere titalls brev. De fleste forandringer går tilbake av seg selv …en sjelden gang må man ta et lite inngrep og følges opp med prøver en periode fremover… Det vil ordne seg … Lykke til .

 12. det betyr at de istedenfor skraping med børste tar litt mer vev enn kun det overfladiske.. ukomplisert.. den testet er mer nøyaktig og du får sikker svar noen dager etter på hva som skal skje fremover

 13. dette skal gå så bra kjære dæ <3
  heldivis ikke lenge til du får vite litt mer.
  stor klem <3

 14. Jeg har en venninne som fikk påvist alvorlig grad av celleforandringer, etter en vevsprøve. Hun måtte operere bort (tror de tok det med laser, men er ikke sikker) den delen av vevet som hadde forandringene, og det hele gikk veldig fint. Hun er like hel der nede, fikk ingen komplikasjoner, og har i ettertid hatt helt fine celleprøver. Så det går nok bra. Jeg krysser fingre og tær for deg <3

 15. Er så synd at enkelte leger ikke gir pasientene sine det de trenger av informasjon. Tenk hvor mye bedre opplevelse de fleste av oss ville fått i møte med helse Norge da.
  Godt det hjalp litt 🙂

 16. Skummelt! Og merkelig at du ikke har fått noe info om det, men ser ut som du har fått noen kloke (beroligende) svar her, og får sikkert vite mer i morgen. Jeg skal krysse fingrene for deg 🙂

 17. Masse lykke til, skal tenke på deg i morgen! Det kommer helt sikkert til å gå fint, men jeg forstår at tankene begynner å spinne og at man blir bekymret <3

 18. Jeg fikk den samme beskjeden og måtte inn å operere 4 ganger tilsammen. Fikk utrolig bra oppfølgning fra sykehuset hver gang.. Første gang tar de bare prøver. Dersom denne er positiv ( veldig vanlig) så skraper de bort litt. Ikke sårlig vondt. Dersom det er mer celledeling ( mitt tilfelle) så brenner de litt av livmortappen. Jeg fikk positiv tilbakemelding og måtte tilbake å brenne mer. Da ble jeg litt redd, for de vet ikke hvor mye celledeling det er igjen, de ser bare at område er “rent”. Så måtte jeg inn å brenne igjen. Etter dette var område rent og alt bra…. Må sjekke meg hvert år fremover og første sjekken hadde det ikke kommet igjen. De er så flinke nå legene og siden du er ung blir du prioritert. Eneste er at du må gå 1 mnd uten trening hvis du må brenne det bort, men det er tross alt bedre enn alternativet. Lykke til , du trenger ikke bekymre deg

 19. Hei. Takk for at du deler historien din. Ekkelt at du måtte inn så mange ganger. Så bra at det ikke hadde kommet tilbake da. 1 mnd uten trening er kjedelig,men det går nok bra. Done it before ;D Takk for oppmuntrende ord. <3

 20. Dette med celleprøver er så viktig!
  Det viser seg at det er færre unge kvinner som tar celleprøven, samtidig er det en økning med 30 prosent blant kvinner under 40år som får livmorhalskreft.

  Det er nettopp derfor masseunderskelsen mot livmorhalskreft og det arbeidet de gjør er så viktig. Man oppdager celleforandringer på et tidlig stadium og det er da mest sannsynlig at det er lett og behandle.

  Men jeg mener det er alt for lite innformasjon om dette temaet, celleforandringer er forårsaket av et virus, HPV, som er et seksuelt overførbart virus, kondom beskytter ikke mot viruset. Som nærmest alle kvinner blir smittet med en eller flere ganger i løpet av livet, også menn! Hvor mye opplysning er det egentlig i dag om HPV og hva dette kan utvikle seg til? Svært lite!

  Vi har jo en vaksine mot HPV-viruset, Gardasil, dette er en vaksine som i Norge i dag gis til 12årige jenter, gratis. Men denne vaksinen kan man ta helt opp til 45år! Men da koster den, og man må betale for den selv av egen lomme. Men hvor mange vet at man kan vaksinere seg i voksen alder?

  Jeg syns det er flott at du velger å dele din opplevelse, jeg stemmer for mer fokus og mer opplysning og informasjon om HPV og livmohalskreft. Dette er en av de kreftformene vi har som vi med enkle midler kan forebygge!!

  Jeg har selv vært en av de uheldige som har vært rammet av livmorhalskreft, i mitt tilfelle hadde det vokst seg en stor svulst og det var spredning. Og jeg unner absolutt ingen å gå igjennom dette!

  Derfor jenter, TA CELLEPRØVEN HVERT TREDJE ÅR! Man gjør bare seg selv en stor tjeneste!

  Jeg ønsker deg masse lykke til videre og håper du får gode nyheter hos legen!! 🙂

 21. Hei! Så trist å høre at du er rammet. Håper du er bedre nå <3 Ja, informasjon er så viktig! Man vet jo nesten ikke om det før man evt må ta vidre prøver og undersøker selv. Takk :*

Legg gjerne igjen en kommentar! :D