Don`t buy beauty magazines, they will only make you feel ugly

En leser savnet noen “kloke ord”-innlegg i mellom alle de yummy kakene, slike innlegg jeg har skrevet mange ganger før. Jeg vet flere av dere lesere har funnet disse innleggene ekstremt nyttige. Eksempler på dette er innleggene om spiseforstyrrelser, som har både hjulpet og reddet mange i høytidene.

Grunnen til at jeg ikke har skrevet noen dype innlegg mht helse og kosthold på lang tid er at jeg kanskje mer det at jeg er oppgitt og lei, enn det at jeg ikke har noe på hjertet. Oppgitt og lei? Jepp, av media og samfunnet når det kommer til kropp, helse og syn på sunnhet. Jeg har tatt et steg tilbake og det har gjort meg godt. bilde

Noe dere ikke vet er at jeg ikke har tv. Jeg leser heller ikke magasiner med unntak av ferier der jeg bruker å kjøpe noen blader for å ha noe å lese på. Så var det så at jeg hadde en uke fri og dermed kjøpte meg litt lesestoff. Jeg kommer ikke til å nevne hvilke magasiner dette var, men det var norske magasiner i min målgruppe. Etter å ha lest noen blader satt jeg igjen med en litt dårlig magefølelse og inntrykket av at noen magasiner er helt på trynet og i mine øyne direkte skadelige. La meg ta noen eksempler:

 • Forelsket i sulten: I et av magasinene skulle en jente teste en fastediett. Etter noen dager begynte hun å like sulten sto det. HALLO JA. Tenk alle jenter på 16+ år som kjøper dette og ønsker å slanke seg. Hva skjer når de begynner å sulte seg (eller faste om du vil), begynner å bli forelsket i følelsen av den tomme magen? Jo, det skal jeg si deg; anorexia. Jajajajaja, nå sier jeg ikke at alle blir syke eller spiseforstyrret, men et stort magasin bør vite bedre. Jeg vurderte faktisk å skrive inn en klage, men jeg gjorde det ikke. Aint nobody got time for dat.
 • Frukt gjør deg feit. Jepp, det var noen sider om at fruktsukkeret gikk rett til bilringen for å sette det litt på spissen. Jeg trodde man ønsket å få folk til å spise mer frukt, ikke skremme dem bort fra den. Jeg satt igjen med det inntrykket at frukt ikke var bra for meg. Heldigvis vet jeg bedre.

Reklame.

 • En av mange grunner til at jeg ikke har TV er på grunn av all reklamen. Magasinene er ikke noe bedre. De er avhengig av å fylle bladene sine med målrettet reklame for å skape inntekter. Når det kommer til reklame så er det overordnede målet at du skal kjøpe produktet. Det gjør de ved å få deg til å ha lyst på produktet, selv om du i utgangspunktet ikke trengte det eller ha lyst på det. Markedsføring 101. En shampoo som viser hvor glansfullt hår du kan få ved å bruke den viser ofte hvor blasst håret var før. Man tenker, “ååh, sånn hår vil jeg også ha”, og vips står man der med en ny shampoo. Du er ikke bra nok, så kjøp dette produktet for å bli bedre. Kjøp denne hold in-tightsen, for uten så disser rumpa di. Kanskje du skal begynne å analysere reklamene du ser i stedet for å la budskapet deres svi seg inn i underbevisstheten når du blar gjennom blader eller venter på neste TV program. Spør, hva tjener produsenten på å selge meg dette? Tror du sjefene i selskapet er ute etter å få akkurat deg til å føle deg bedre? Det er vell heller mer sannsynlig at de ønsker å selge mest mulig til hvem enn som vil kjøpe(målgruppen) og dermed tjene mest mulig penger.bildefradyanaflowers

Urealistisk

Som dere vet er alle bilder i magasiner og blader retusjert. Ja, jeg vil våge med å si alle, for selv om de er lite retusjert har de nok fikset et kvise, eller et arr. Bildene gir også et urealistisk bilde av virkeligheten. La meg ta meg selv som eksempel. Her er en reklame jeg gjorde for Define som var trykt på enkle og doble sider i mange ulike magasiner. definemeJeg fikk håret farget, samt gjort tykkere ved å sette inn rader med ekstra hår. De hadde en egen amerikansk dame som hadde som eneste jobb å få håret til å se bra ut. Jeg er sminket av profesjonelle makeupartister. En skjønnhetsflekk jeg har på siden av haka er retusjert bort.

Nå er dette bare et ansikt, men bilder dere ser i magasinene kan godt være retusjert på kroppene også. Reklame på TV er intet unntak. TV er jo bare mange stillbilder i serie. Vekk med strekkmerker og inn med midja. Modeller som i vårt samfunn ofte blir ansett som et mål kroppmessig av andre blir også retusjert. Ja, dette gjelder fitness modeller også.

Hva sier det til de som ser dette, som er milevis fra det idealet? Om hun, som ser så bra ut, ikke er bra nok, hva er da jeg? Det sies at man ikke skal sammenligne seg med andre, men jeg tror man til en viss grad gjør det uansett enten man vil eller ikke. Vi har jo alle øyne.

Det skal sies at det har blitt en forbedring på det å kun bruke size zero modeller. Noen blader bruker nå noen modeller som ikke er syltynne, men har mer former. Det synes jeg er kjempebra, men jeg synes magasinene skal gjøre det uten å skrive typ “kurver kan også være sexy”, “i denne utgaven bruker vi plus size modeller” osv. Det burde ikke være nødvendig å si det. Jeg synes heller ikke størrelse 38 er plus size, men det er det. Sykt.

Jeg synes også bladene skal bruke ulike kropper, enten de er tynne eller tykke. Jeg vet ikke om du har lagt merke til det, men selv om det er formfulle kvinner så er det alltid den samme formen som går igjen. Den såkalte timeglass-formen. Jeg ser ingen moodeller med stor mage, og tynne armer og ben feks. Så selv om de gir oss det vi vil ha, så er det fortsatt innenfor en ramme. Vi mennesker er jo programmert til å like små midjer. Det ser bra ut, vi liker og bladene selger. Unntaket er selvfølgelig om noen er gravide, da kan man ikke poste nok av gravid bildene.  Har man mage naturlig blir man retusjert, valgt bort eller magen kledd bort. Da passer man ikke i de rammene samfunnet har formet.

Kreative kroppsdeler

Samfunnet har funnet så mange flotte navn på områder vi har lært oss å ikke like. La meg gi dere et lite utvalg:

 • “muffinsmage” – Når magen henger ut over buksekanten som en ferdig stekt muffins, etter det engelske “Muffin top”.
 • “ridebukselår”-  Når lårene går utover som normale lår gjør, i stedet for rett opp og ned slik som retusjerte lår, eller lår hos barn gjør.
 • “vagina armpits” – Når huden i armhulen folder seg sammen og ser ut som en…vagina.
 • “bananarolls” – Den lille “valken” som mange jenter har under rumpa.
 • “appelsinhud”. – celulitt som kan se ut som huden på en appelsin, spesielt om man klemmer på området.

Veldig kreative ord. Disse ordene blir brukt skamløst i utenlandske media der oftest kjendisene blir fotografert i uheldige vinkler, eller i artikler der vanlige folk forteller om hva de hater eller hvordan de blir kvitt det. Det er jo HELT sykt. Utenlandske medier er mye verre enn Norske.

Altså, jeg hadde aldri hørt om bananarolls før en britisk dame sa jeg hadde det! 😮 Når vi først er inne på meg så kan jeg også dele at jeg har strekkmerker og vagina armpits. Yeah. Men det er ikke noe jeg tenker på – noen sinne. Jeg har sikkert mye annet også som hadde blitt retusjert. Kviser, arr og blåflekker. Jeg synes egentlig hele kroppsfokuset er utdatert. Jeg er i alle fall lei og “over it”. Jeg slipper også å få det “In my face” hver bidige dag via TV og blader. Jeg bruker reklame sperre på internett så jeg slipper det der også. Reklame påvirker oss underbevisst, så det beste er å kutte det ut spør du meg.

Det er så ironisk at voksne lærer barn å ikke mobbe, men så mobber de som fanden selv. Nåde deg om du ser bra ut og legger ut et bilde av deg selv. Da skal du kalles i øst og vest! Går du derimot mot samfunnets skjønnhets idealer og legger ut et bilde skal du få heder og ære! Nå er det stor trent rumpe som er populært, og dermed får folk uten rumpe høre det. Kvinner hater andre som bare det skal vi tro kommentarene man ser de skriver. Jeg lurer mest på om de i det hele tatt er glad i seg selv? Folk bruker jo å like å dytte ned andre for å føle seg bedre selv. Jeg synes bare synd i dem.bilde2

Hva om alle bare kunne være glade i seg selv og sitt utseende uansett strørrelse og form? For over to år siden skrev jeg innlegget Elsk deg selv – Uansett størrelse og form. Ta en titt om du føler du kan dra nytte av det. :*

Overskriften i dag er tatt fra denne sangen:

Jeg har en utfordring til deg..

 • Tidsforbruk: Bruk en uke, en måned eller for alltid.
 • Slutt å kjøp magasiner og blader. Du trenger ikke å vite hvilket knekkebrød som har minst kalorier, eller hvordan du får flat mage til julebordet. Du sparer også penger! Viktigst av alt, du slipper reklamen.
 • Slå av TVn når det er reklame.
 • Ikke mobb andre! Verken med tankene dine eller med ord. Du vet ikke historien til hun “alt for” tynne jenta på gymmet, eller hun “ekstremt overvektige” som kjøper en pose potetgull en Mandags morgen. Du trenger ikke å tenke stygge tanker. Dont be like that!
 • Hør sangen jeg postet over!
 • Elsk den fantastiske kroppen din. Elsk livet. Lev.

Tar du utforingen?

Jeg vil gjerne høre deres syn på denne saken, så legg igjen en kommentar i kommentarfeltet under. Det setter jeg pris på! Ha en fortsatt fin dag :*

Takk for at du leser bloggen min! <3


25 thoughts on “Don`t buy beauty magazines, they will only make you feel ugly

 1. Syns du gjør en viktig jobb me å skrive disse innleggan!
  Det e så mye som vi har rundt oss, som påvirke oss hver dag, uten at vi tenke på det. Media og de urealistiske idealan vi møte hver dag, e et samfunnsproblem. Og det e trist at dette ikkje kommer godt nok fram. At det blir fremstilt som et problem på individnivå. Spiseforstyrrelse. Med så mye fokus som det e på matinntak, riktig megde/type mat i riktige porsjona over så så mange intervalla om dagen + det kroppsfokuset som e i hverdagen, så virke det som om samfunnet vårres e spiseforstyrra. Vi har fått et overdrevent kontrollbehov når det kommer til mat, istedet for å høre på kroppen vårres og spsie når vi e sulten og spise til vi blir mett. Trur d e ganske skadelig me så mye fokus som det e på mat, som d e idag.
  Så takk før at du bryt opp og snakke om å elske sæ sjøl, og nevne dine egne feil og mangla. Har hørt at “when you liberate youreself, you give others permission to do the same.” Og det trur æ fast og fullt på, nettopp fordi vi ofte søke mot andre når vi skal finne ut av ka som e reit å gjøre, og ka som ikkje e d. Så takk, før at du skriv. Æ verdsett det, og trur du nidrar te å gjøre en forskjell 🙂

 2. Dette var en kjempefint innlegg!
  Jeg har heller ikke Tv og leser sjeldent bladet. Jeg er så lei av at alt som handler om helse og kosthold er rettet mot hvordan kroppens utseende vil endre seg. Som du skriver; so over it!
  Jeg synes ikke fokus på kost og aktivitet bør reduseres, jeg synes det er et av de viktigste temaene som finnes. Men jeg forstår ikke fokuset.. hvorfor ikke fokusere på velvære og sunnhet. ALLE kropper er vakre- så lenge de blitt tatt vare på. Jeg kunne ønske det ble det nye fokuset.

 3. Wow! Du skriver helt sinnsykt bra. Og det du skriver treffer veldig mange inkl meg selv. Er så enig med det du skriver. Vi lar underbevistheten bestemme for oss…vi blir lurt og jeg blir kvalm.
  Godt du gjorde oss bevist på alt dette. Jeg skal følge ekstra godt med på reklamer på tv bare for å observere.
  Stå på. Jeg elsker bloggen din selv om jeg ikke er veganer, lavkarbo eller annet. Du inpirerer 😉

 4. Fint innlegg!
  Har også selv sluttet og kjøpe blader, for halfparten er jo bare reklame om hvordan en kan forbedre utseendet sitt… Grr! Ikke har jeg TV heller, men savner det ikke så mye. Er bedre og være kreativ og sosial mener jeg 🙂

  Har hatt et par utfordrende måneder selv,og tror det har noe med media-press og gjøre, underliggende. Før trente jeg fast to ganger i uken og jobbet på kontor, og hadde en fin rytme, men tok jeg en jobb i et par måneder som tok all energien fra meg, så det ble ikke trening, og prøver fortsatt og bli vant til den “nye” (eller gaaaamle) kroppen min – kurver inkludert! Syns media gjør ting så altfor forvirrende. Men slrger alltid for og få i meg næringsrik mat som gjør kroppen glad, alt i moderasjon 🙂

 5. Fantastisk skrevet! Tar selvsagt utfordringen!

  En liten rettelse: Vagina er den indre delen, vulva den ytre synlige. Denne feilen gjør nesten alle.

 6. Ja, TV stjeler mye tid. Jeg laster heller ned serier om jeg skal se noe, så kan jeg bestemme når jeg skal se det kontra at Tvn skal bestemme når jeg må se det 😉 Trening bør være på overskudd. Er man sliten etter jobb og annet så kan overdreven trening gjøre vindt verre. Man må kunne ta seg treningsfri over lengre tid uten å føle skyld eller føle at man ikke klarer å leve opp til andres/media/samfunnets forventninger. På den andre siden kan det være godt å ta seg en spasertur ute i frisk luft om man er sliten. Ja, alt med måte 😉

 7. Hei!:)
  Når du bestiller pakker på iHerb, hvilken form for frakt velger du?
  Klem:)

 8. Tusen tusen takk for bra innlegg!!!
  Det du skriver om her er SÅÅÅÅ sant.

 9. Fantastisk flott innlegg. Er så glad for at det finnes slike som deg! Kjenner meg igjen i mye du skriver. Jeg teller kalorier hver dag fordi jeg er overvektig og kjemper for å få livet mitt tilbake. Men jeg synes det er enda viktigere å telle næringsinnhold, å se hva kaloriene inneholder. Kalorier er ikke bare kalorier. 🙂

 10. Takk! Nei det er helt sant. 1000 kalorier fra rent sukker og 1000 kalorier fra en rett med feks kylling, brun ris, salat og saus er HELT forskjellig. Lykke til videre på reisen din! 🙂

 11. Flott innlegg! Reklame er stort sett grusomt, og fungerer ved å først bryte ned sjølvtilliten vår for så å selge oss noko som skal få oss til å “føle oss betre” etterpå. Det er kynisk og forferdelig. Og alle desse “dameblada” gjer akkurat det same. Nei, kvifor vil folk utsetje seg sjølv for noko slikt? Frivillig og så atpåtil betale pengar for det? Nei takk.

Legg gjerne igjen en kommentar! :D