Gluten og sukkerfri Matchakake

Hei hei! Smakt grønn kake før? Denne fine kaken er farget grønn av Matcha,en pulverisert form for japansk grønn te. Et bedre navn ville kanskje vært grønn te kake med mandelflak. Kaken er uten gluten og tilsatt sukker. Den kan lages uten melk, men inneholder egg.

grønntekake

Litt mer om Matcha

Matcha pulveret har en søtaktig smak og fargen er intens grønn. Pulveret er perfekt til å bruke som naturlig farge i feks kakefyll eller kake.

Det som gjør Matcha så spesiell er opprinnelsen og fremstillingsmåten. I motsetning til vanlige teplantasjer tildekkes Matchaplantasjer med mørke presenninger 4 uker før innhøstingen. Slik får tebuskene 90 % mindre sollys. For å kompensere dette danner tebuskene ekstra mye klorofyll, og bladene produserer store mengder aminosyrer. Resultatet er en eldgammel, hemmelig medisin med en noe søtaktig smak og blader med en intens grønnfarge. Du får tak i Matcha HER. Les mer om bestilling i Den store Iherb guiden.

Matcha er supermat. Helsefordelene til Matcha er flere ganger større enn de til vanlig grønn te,. det er fordi man spiser hele bladet med alle næringsstoffene i og ikke bare avkoket, som ved vanlig te. Når du drikker Matcha får du derfor langt flere stoffer i deg enn når du drikker grønn te.

Den høye ORAC-verdien (168 500/100g) gjør Matcha til en kraftig antioksidant. Dette skyldes først og fremst EGCG som finnes i grønn te. EGCG kan du kjøpe i konsentrert form HER. Den antioksidative effekten til Matcha er langt høyere enn den til andre typer supermat, slik som blåbær, granateple og brokkoli. En studie fra universitetet i Kansas viser at catechinene og polyfenolene i Matcha er 100 ganger mer effektiv enn C-vitamin og 25 ganger sterkere enn E-vitamin.

I tillegg til antioksidanter inneholder Matcha grønn te også aminosyrer, bla L-theanin som har en beroligende effekt; reduserer stress og angst . I kombinasjon med koffeinens oppkvikkende effekt er Matcha stimulerende og oppkvikkende. Du slipper forresten det kjente tilbakefallet man ofte får etter å ha drukket kaffe.

Det høye klorofyll innholdet i Matcha-te gjør listen over helsefordelene bare lenger. Les gjerne innlegget mitt om klorofyll HER.

Nå over til kakeoppskriften!

Matchakake:
150g rismel
10g Matcha (grønn te pulver)
5g bakepulver
1 stort egg*
60g valgfri olje, jeg bruker rapsolje
50g sukrin
30g honning, lønnesirup eller agave
1/2 dl valgfri melk, jeg bruker soya
Skivende mandler til pynt

* Mulig du kan bruke linfrøegg eller no-egg tilsvarende 1-2 egg i stedet for egget i oppskriften om du vil lage kaken uten egg eller vegansk.grønntekake2

Slik lager du kaken:
Forvarm ovnen til 170 grader. Pisk sammen honning, lønensirup eller agave med 1 egg. Tilsett oljen og melken. Bland rismel, matcha, sukrin og bakepulver i en bolle. Bland det våte sammen med det tørre. Fyll røren i en bakepapirkledd og smurt liten brødform. Strø over mandler. Stek i 40 minutter. Om kaken blir litt for godt stekt på toppen, dekk den med aluminiumsfolie underveis slik at den ikke blir svidd. Avkjøl. Skjæres i tykke skiver som brød og spises med syltetøy, krem, sirup eller annet godt. På bildet har jeg brukt denne sukkerfri pannekake sirupen.

Håper det smaker! Ha en flott Lørdagskveld og en riktig god helg!Takk for at du leser bloggen min! <3


3 thoughts on “Gluten og sukkerfri Matchakake

  1. Mmmm dette ser godt ut! Har smakt kake som var tilsatt spinat, og den var veldig god selv om den hadde en litt spesiell farge. Kunne definitivt laget denne 😀 God helg! x

Legg gjerne igjen en kommentar! :D