Sukkerfri sjokolade tiramisu uten gluten og egg

Tiramisu er en av Italias mest populære desserter. I mine “yngre dager” jobbet jeg som modell i Milano, og da fikk jeg smakt ekte tiramisu. Jeg likte den egentlig ikke på grunn av kaffesmaken, men nå som jeg har blitt “voksen” og kaffedrikker har jeg lagt min elsk på den.

Tradisjonell tiramisu er laget av blant annet sukker, hvetemel, marscapone ost, italiensk vaniljesaus med egg, og ladyfingers, en ferdiglaget kake kjeks som dynkes i ekspresso. Det hele avsluttes med kakao. Det min tiramisu har til felles med orginalen er stort sett bare kaffe og kakao. 😉

Kaken min er glutenfri, sukkerfri  og uten egg. I stedet for ladyfingers har jeg laget glutenfrie sjokoladekaker, som deles, dynkes i kaffe og bygges i høyden. Marscapone er byttet ut med kremost og yoghurt. Det er mulighet for å lage kaken uten melkeprodukter også slik at den blir vegansk.

Dette er en veldig god og lekker kake som jeg tror alle kaffedrikkere liker. 🙂

tira5

KAKEBUNN Oppskrift: nok til 2 kaker (deles i to)

7 dl glutenfritt mel*
4 dl sukrin
1/2 ts stevia (eller 0,7 dl sukrin)
0,1 dl kakao (litt mindre om du ikke vil ha for sterk kakao smak)
1,6 dl olje eller smør
4,7 dl vann

2 ts bakepulver
2 ts natron
2 ts vanilje ekstrakt
2 ts eplecider eddik

*Bruk en glutenfri melblanding som har tilsatt xhanthan gum eller guar gum. Om blandingen din ikke har det, tilsett 1 ts av xhantan gum eller guar gum. Dette vil gi bedre bakeresultat. Jeg bruker dette melet. **Du kan bruke litt mindre enn 0,1 dl kakao i oppskriften om du ønsker en mildere sjokoladesmak på kaken. Bruk minst 1-2 ss kakao. Erstatt det resterende med glutenfritt mel til du får 0,1 dl.

Slik laker du sjokoladebunnene:
Forvarm ovnen til 180 grader.
Dekk en springform (eller to) med bakepapir og smør den. Du kan bruke former på 15 cm eller 20 cm. Bland alt det tørre i en stor bolle. Pisk sammen olje, eddik vanilje og vann i en annen bolle. Tilsett det våte til det tørre. Bland sammen. Konsistensen skal være som tykk røre. Fyll formen eller formene. Røren gir to kaker. Stek i 45 minutter til en time. Avkjøl kaken i formen i 10 minutter før den tas ut. Avkjøl. Bunnen kan fryses. Del den avkjølte bunnen i to før bruk.

Til kaken trenger du:

4 ferdig delte kakebunner (2 delte kaker)

Krem:

250g kremost
100g sukrin
40g yoghurt naturell eller gresk yoghurt
2 dl fløte
1 ss sukrin til fløten
1/2 ts vanilje ekstrakt
1/2 ts konjakk, rom, appelsin likør, multelikør (valgfritt, bør sløyfes om det er en familiekake)

50g sukrin
1,5 dl vann
3 ts pulverkaffe

Sukrin melis og kakao til pynt

Veganer? Velg vegansk kremost, yoghurt naturell og piskbar fløte. Kakebunnen er uten egg og melk.

Lag kremen: Pisk opp romtemperert kremost.Tilsett sukrin eller annet søtningsmiddel litt etter litt. Tilsett yoghurt naturell eller gresk yoghurt. Smak til med konjakk, likør eller vanilje.

Pisk fløten og søt etter ønske. Jeg pisket min i ca 8 min. Vend inn kremfløten i kremost blandingen.tira3Kok opp 1 dl vann og rør ut sukrinen. Rør ut pulverkaffen i det resterende 0,5 dl vann. Du kan bruke koffeinfri eller kaffe substitutt om ønskelig. Bland sammen.tira7

Legg en kakebunn på et serveringsfat og dynk den med litt kaffe ved hjelp av en “eggvask”pensel eller spiseskje. Smør deretter på krem. Legg over kakebunn nr.2 gjenta prosessen. Jevn det siste laget med krem på toppen av kaken med en slikkepott, og jevn kremen rundt på sidene. tira4Sikt over kakao. Om du vil, lag en sjablong av et hjerte og hold den over kaken, så nært du kommer, eller legg den FORSIKTIG oppå. Sikt godt med sukrinmelis over sjablongen. Ta forsiktig av.

Kaken oppbevares i kjøleskap.tira6

En kjempeflott selskapskake, og en symfoni av kakao og kaffe. Håper det smaker 😀

Liker du tiramisu? Smakt sjokoladekake varianten før?Takk for at du leser bloggen min! <3


3 thoughts on “Sukkerfri sjokolade tiramisu uten gluten og egg

Legg gjerne igjen en kommentar! :D