Glutenfritt julebrød

Julebrød, hvetekake eller julekake. Kjært barn har mange navn. Jeg ELSKER julebrød og kan godt spise det 3 ganger om dagen fra advent til nyåret. Her kommer oppskriften på en variant uten gluten, egg og melkeprodukter. Tåler du alt kan du naturligvis bruke orginalvaren. Noen av ingrediensene er linket slik at du lett kan få tak i dem. Til slutt må jeg tipse om dagens kalenderluke! Bli med å vinn. 🙂

Glutenfritt julebrød med rosiner

Du trenger:
120 g økologiske rosiner

Gjærblanding:

2 dl mandelmelk
1 ss rødbetsukker
1 1/2 ts tørrgjær

Melblanding:

2 dl brunris mel
1,5 dl glutenfrie havregryn
1 dl sorghum mel
1 dl tapioca mel
0,6 dl hvitt rismel
2 ss potetstivelse
4 ss sukrin
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1/2-1 ts vaniljepulver (evt vaniljesukker)
1 ts xanthan gum

Vått:

2 store romtempererte egg eller tilsvarende eggerstatter
6 dl olje
3 ss lønnesirup

1.Putt rosinene i en bolle og dekk med varmt vann. Liker du aprikoser i julebrødet kan du klippe de i mindre biter og bløttlegge dem sammen. Sett til side.

2.Gjærblandingen: Varm opp melken til den kjennes lunken ut. Tilsett deretter palmesukkeret og gjæren. Grunnen til at vi bruker palmesukker er fordi den “mater” gjæren og får brødet til å heve. Ønsker du å bruke annen søtning kan du det, men du må medregne lenge hevetid og muligens et flatere brød. Ta plastfolie over bollen og sett på et varmt rom.

3. Bland alle tørrvarene sammen i en bolle. I en annen pisker du eggene/eggerstatter, med olje og lønnesirup. Tilsett deretter de våte ingrediensene til det tørre. Bland godt sammen og tilsett gjærblandingen.

4. Hell av vannet på rosinene(evt apriosene) og bland de inn i deigen. Vannet kan du oppevare i kjøleskapet og bruke i kaker eller smooties senere. Hell deigen i en godt smurt brødform om du ønsker brødform på julebrødet. Ønsker du en rund kakeform kan du kna deigen godt, bruk gjerne mer mel om det trengs og legg den på en bakepapirkledd stekeplate. Jeg synes sistnevnte er mest julete og det gir litt avlange brødskiver. Sett på en varm plass uten trekk i 1 time for å heve.

Sett brødet i ovnen. sett den til 170-180 grader. Stek i 30 minutter før du evt dekker den med litt bakepapir over for å forhindre at den blir for brun på toppen. Stek videre i 30-40 min. Det varierer litt om du lager brød- eller kakeform. La den avkjøle i 10 minutter før du tar den ut av formen og avkjøler helt på rist.

Server julebrødet med smør som er laget uten melk, vegansk eller av nøtter. Tåler du melkeprodukter bruker du naturligvis ditt favorittsmør. Brunost og honning er også en hit. Noen bruker gulost, juleskinke, sennep og sylte.

Q: Er du like glad i julebrød som meg? Hva har du på?


14 thoughts on “Glutenfritt julebrød

  1. Det må jeg bare prøve ut! Jeg spiste usunt julebrød i går og ble veldig dårlig av det, men julebrød er jo så godt…

  2. så utrolig godt ut! har lyst til å prøve ut, men har dessverre ikke de ingrediensene.. 🙁
    forresten, nå har du enda en fast leser 🙂 jeg fant bloggen din ved at du kommenterte min, og jeg liker bloggen din veldig godt! hihi ^^

  3. Jeg ELSKER julebrød – eller julekake som vi sier her hvor jeg bor da 🙂 Spiser helt mange skiver i samme slengen, og har aller helst masse smør og brunost på…

  4. E9!! Julebrød er sinnsykt godt i jula! Og denne oppskriften så utrolig digg ut!!! (spesielt siden jeg er allergisk mot hvetemel) Alltid noe spennenende å finne fra deg! Nå må du passe på så du ikke overgår deg selv 😉

  5. Herlig!! Har gått i hele dag og tenkt att jeg vil prøve å bake julekake selv, så nå når jeg leste dette må jeg jo bare:)
    Liker den best med brunost! namnam 🙂

  6. Lagde denne tidligere i dag – ble kjempegod! Funket helt fint å bruke rismel og quinoamel i stedet for de melene som egentlig står i oppskriften, samt å bytte ut gjær med bakepulver (tåler ikke gjær..). Men konsistensen blir sikkert annerledes når en ikke bruker gjær, vil tro at bakepulveret gjorde brødet litt mer kompakt kanskje (?).

Legg gjerne igjen en kommentar! :D