Glutenfritt og vegansk matpakkebrød

Hei hei! God lille lørdag og 4. Desember. Bære 20. dager til julaften! 😀 I dag skal du få oppskriften på et enkelt, næringsrikt og glutenfritt brød laget med ulike meltyper. Brødet er vegansk, uten melk, egg, hvete og sukker. Brødet er lys i fargen og relativt høyt og luftig til glutenfritt brød å være. Perfekt å bruke til matpakken eller til salaten!

amarant3Brødet inneholder blant annet amaranth og bokhvete:

 • Amaranth melet kommer fra frøene til amaranth planten. Smaken er såvidt søt og nøttete, og minner litt om usøtede mariekjeks. Det har et lite sting (ala chilli). Melet har kremfarge og er malt opp fra amaranth planten. Det har et høyt fuktighetsinnhold, bruner raskt og gir tykke skorper. Melet funker bra i oppskrifter som ikke inneholder mye fuktighet/veske.  Inneholder mer protein og fiber enn vanlig hvetemel. Er rikt på aminosyren lysin. Det inneholder mer kalsium, fiber, magnesium, vit. A og C enn de fleste korn. Melet kan også brukes i kjeks, brød, rundstykker, frokostblanding eller grøt.
 • Bokhvetemel: Gir protein, fiber, vitaminer og mineraler. Har en sterk, litt jordaktig smak (havregryn har samme jordaktige smak). Bokhvete tolereres av mange som ikke spiser hvete eller har cøliaki. Melet er laget av kvernet bokhvete. Bokhvete inneholder ikke hvete, men er faktisk i slekt med rabarbra. Den finnes i lys, medium og mørke varianter. Jo mørkere farge, jo sterkere smak. Den lyse varianten egner seg best til glutenfri bakst. Melet brukes ofte i pannekakemikser.

amarant Du trenger:

350 g glutenfri melblanding (jeg brukte Schär MIX B)
40 g Amaranth mel
100 g Bokhvetemel
10 g usøtet eplemos (kan byttes ut med potetmos/søtpotetmos)
1/2 ts fiberhusk (kan utelukkes)
1 klype salt
2 ss olivenolje
1/2 kube ferskgjær
5 dl lunket vann amarant2

Slik lager du brødet

 1. Rør ut gjæren i 1 dl lunket vann.  Bland sammen alle meltypene, eplemos (kokt,most eple), olje, salt og det resterende vannet.
 2. Kna en jevn deig. Dekk bollen med plast og hev i lun romtemperatur i 3 timer. Forvarm ovnen til 250 grader.
 3. Vend deigen ut på en godt melet benkplate. Vend sidene av deigen inn opp mot midten noen ganger. Form så til et brød og strø over mel.
 4. Legg deigen i en varm og godt smurt form. Sett på et lokk og stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek i 10 minutter til. Avkjøl brødet før du skjærer skiver.

amarant

Nyt brødet med søtt eller salt pålegg! Hjemmelaget nybakt brød er bare HELT himmelsk! Blir nesten like overrasket hver gang over hvor godt det er. Hehe.

Q: Har du smakt amaranth eler bokhvete før? Så brødet godt ut? 🙂Takk for at leser bloggen!


10 thoughts on “Glutenfritt og vegansk matpakkebrød

 1. har du en jobb?
  kan du ikke skrive litt om modell greiene a ? og ha en spørsmålsrunde c: ?

 2. ja det har jeg. Jeg skal skrive om modell greiene – en annen spurte om det her om dagen. Tror ikke jeg skal ha noen spørsmålsrunde i neæmeste fremtid 🙂

 3. Kan du poste de innleggene igjen om råd om julen osv. Mener å huske du skrev noe tips/råd i fjor om det?

  😀

 4. Hvordan smaker brødet etter noen dager? Og hvordan smaker det når det har vært fryst?
  Har du forsøkt å bake det uten eple/potet/søtpotetmos?

  Vennlig hilsen Roy
  (over gjennomsnittlig interessert i glutenfrie oppskrifter).

 5. Det brødet så fantastisk ut. Men, jeg tåler ikke bokhvete. Har du et godt alternativ å bytte det ut med? (Tåler heller ikke vanlig hvete og gluten, så må være uten dette også)

 6. Hei Roy! Jeg synes det var godt etter noen dager også. Etter det har vært fryst rister jeg det i brødristeren. Det er best slik synes jeg 🙂 Brødet smaker ikke “all verden” da. Det er lett nøttete i smaken. Det er pålegget som gjør susen 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D