Supermaten Hamp: info og ulike varianter

Hamp, eller hemp som jeg alltid kaller det, er blitt kalt ”moren til all mat”. Planten har blitt brukt over hele verden i tusenvis av år. Hemp har en masse helsefordeler og kan spises på mange ulike måter og i mange ulike former.

Her er litt mer info om mathemp:

*Sett veldig enkelt kan man dele opp inneholdet i 3 deler: 1/3 fett, 1/3 protein og 1/3 fiber.
*Produseres uten sprøytemidler.
*Mathemp inneholder ikke THC, som er det hallusine stoffet i cannabis. Mathamp mathemp ingen narkotisk effekt.
* lettfordøyelig. Hele 97% fordøyes,dvs høy biotilgjengelighet.
*inneholder alle de 20 aminosyrene som kroppen bruker, inkludert de åtte de essensielle aminosyrene kroppen ikke kan lage selv. Bra alternativ om du vil unngå soya og animalsk protein.
* inneholder frøene de sunne essensielle fettsyrene som senker kolestrolet og forebygger hjertesykdommer.
*Bra mht slanking fordi de gir en god metthetsfølelse pga høyt fiberinnhold.
*Har en ideell balanse mellom omega 3,6 og 9.
*Inneholder GLA (gammalinolensyre) som er nødvendig for at huden skal danne cellemembraner.
*Kan hjelpe folk som lider av overvekt(pga blodsukker), depresjoner, høyt kolesterol og blodtrykk, utmattelse og forstoppelse.
* I tilegg får du B1, B2, kalium, kalsium,jern, sink og kobber.
*Smaker litt nøttete med en jordaktig undertone.
*Hemp er trygt å brukes av dem som ikke tåler nøtter, gluten, laktose og sukker. Allergivennlig!

 

Mathemp får du i mange former:

*Hempfrø: Hempfrø består av 27% oppløselig fiber og 3% uoppløselig fiber. Hempfrø har en nøttete smak og gir en kremet tekstur når de tygges. De er veldig dekorative og gjør seg over salater, yoghurt, frokostblanding eller bare som snacks. Du kan tilsette frøene til bakverk slik som du gjør med linfrø. To ss hempfrø gir bare 90 kalorier, 2 gram fiber, 5 gram protein og 883 mg omega-3. Hempfrø kan gjøpes hele og avskallede. De avskallede kan ikke spires.
Når hampfrøene blir avskallet blir smaken mye mildere enn hampfrø med skall. I tillegg blir den nøtteaktige smaken mer fremtredende. Hampfrø uten skall har et høyere innhold av proteiner og fett enn hampfrø med skall. Ved å fjerne skallet blir innholdet av karbohydrater og fiber redusert i frøene.

*Hempfrømel: Melet er lagd ved at hempfrø males fint. Malte hempfrø, eller hemp meal, kan brukes i smooties, over yoghurt, i grøt eller bakevarer. Det er en flott måte for å få i seg både omega-3 og protein på en kamuflert måte. Melet har en mild nøtteaktig smak. Du kan blande en del av ditt vanlige mel med hempmel. Feks dette. 4 ss mel gir deg 14 gram fiber og 11 gram protein. Hempmel er ca det samme som hemp proteinpulver, men sistnevnte kan i tilegg inneholde hemp protein konsentrat.

*Hemp protein pulver: Kan inneholde hemp protein konsentrat. Malte hampfrø hvor fettet er presset ut. Pulveret inneholder ca 40% av lettfordøyelig protein samt mange andre fine næringsstoffer som vitaminer, mineraler, antioksidanter, ensymer m.m. Fås uten eller med smak (se hempshakes) Proteinpulver av animalsk opprinnelse vil  gjøre kroppen “sur”, men hemp er vegetarisk, basedannene og derfor mer gunstig for kroppen. Les mer om ph-balanse HER.

*Smør av hempfrø: Som nøttesmør er malte nøtter er hempsmør malte hempfrø. Dette gir et faktisk et grønt smør. 2 ss hempsmør gir deg 2,5 g omega-3. Hemp er derfor lurt å bruke om du ikke spiser mye fet fisk. Du får også hele 9 gram proteiner. Hempsmøret gjør seg på pasta og i pesto,men også i havregrøten. Kjempesunt!

*Hempfrøolje: Dette er olje som er presset ut fra hempfrøet. Oljen er perfekt å bruke i oljedressinger over salat eller pasta. En ss olje gir 120 kalorier og hele 2,5 gram omega-3. Oljen bør ikke varmes opp for å bevare fettsyrene best mulig.

*Hemp Po fiber: Inneholder hemp protein og fiber pulver. Brukes som fibertilskudd.

*Hempshakes: Ferdiglagde shakes ala vanlig proteinpulver med smak eller andre tilsettninger. Fås bla  i sjokolade, granateple/bær, Chai, vanilla spice og  spiret linfrø og maca . Enkelt og greit.

*Hempmelk: En proteinrik melk som er et fint alternativ til veganere eller de som ikke tåler melkeprotein eller laktose. Hempmelk lager du selv på 123: Ta 5 store ss avskallede hempfrø, 3-4 dl vann søt til med stevia, lønnesirup, essenser, tørket frukt (feks rosiner,dadler), frukt (feks banan) eller bær. Blend i 2-3 minutter.
Ønsker du en tykkere melk tilsetter du mindre vann og motsatt.

Med så mange helsefordeler og måter å få det i seg så er det vell bare å sette i gang? Klikk HER for å komme til alle hempproduktene Iherb har å by på.

Q: Har du smakt noen hempprodukter?


27 thoughts on “Supermaten Hamp: info og ulike varianter

 1. Jeg har ikke smakt hemp enda, men har lenge tenkt på å bestille det. Kan man erstatte det med andre meltyper i bakst?

 2. Vell, tja. Blir jo litt som andre pulver. du må ha bindemiddel som egg,psyllium husk osv. pulveret setter jo også smak på baksten og vil ikke heve/binde seg da det ikke inneholder gluten.

 3. Ettersom du ser ut til å være en racer å iHerb lurer jeg bare på hvor lang tid det tar før du får pakkene dine? Jeg bestilte min for 15 dager siden,men fortsatt ikke fått den. (inernational airmail).

 4. Hei! Bor du i Tromsø? Kor i Tromsø bor du? Du treng ikke skrive add hvis du ikke vil? E det kvaløya,Tromsdalen/kroken/tomasjord,midt på øya?

  Du treng ikke svare!

  Hilsen Tromsøværing?

 5. Det e helt ok æ skjønne! trur æ ville gjort det samme sjøl:P vet ikke koffer æ spurte!:P va abre nysjerrig!! sorry

 6. Bland et par toppede teskjeer hemppulver med rismelk (eller annen melk du liker), ha i litt rått kakao/carobpulver og noen dråper stevia. Gjerne litt linfrøpulver også (for fiber).Kjør i blender. Herlig sjokoladeshake som metter og smaker godt- OG er supersunt!:)

 7. Hei Liller! Er flittig leser av bloggen, og har interessert meg for hemp selv. Men har vært i tvil mht. import. På http://www.lovdata.no/for/sf/ho/xo-19991227-1565.html#4 står Cannabis sativa som LR (altså legemiddel/reseptbelagt). Har selv fått importert midler med denne restriksjonen før, men dette har vært ren og skjær flaks fordi pakka ikke var åpna i kontroll. Hempfrø er http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-Hemp-Seeds-Raw-Shelled-8-oz-227-g/23304?at=0 merket som c. sativa så vidt jeg vet. Har du noe info om dette? Lett å bli forvirret av lovverket i og med at det er egne regler utenfor EØS. (Maca er ikke lovlig importert fra iherb, men er lovlig fra UK for eksempel).

 8. Jeg har aldri hatt problemer med innføring. Det bruker å gå bra så lenge det er til eget bruk og ikke mer enn 3 mnds forbruk. Det samme gjelder Maca. For å være ekstra sikker er det greit å unngå 200 kr tollgrensen. 🙂

 9. Takk for informativt innlegg, har en stund hatt lyst til å prøve hempfrø og nå fikk jeg enda mer lyst til å prøve det. Må nok bestille det neste gang jeg skal bestille fra iherb 😀

 10. Du må vel bare gå gjennom alle innleggene og se hvor lang tid hun bruker på å sykle til sats, så kan du jo tenke deg ca ut ifra det 😉

 11. Oki, den er grei. Da tar jeg sjansen selv og bestiller 😉 Tror ikke tollerne gidder åpne så mange pakker. Har bestilt 5 hittil, og kun en ble kontrollert.

 12. Det er ca 5g protein i en spiseskje hemp proteinpulver. Hvor mye protein du trenger kommer helt ann på aktivitetsnivå, muskelmasse, alder, hormoner osv. Om du spiser et variert kosthold får du mest sannsynlig i deg nok proteiner fra ekte mat, men om du vil tilsette en ss ekstra med proteiner i feks en smoothie er det ikke noe i veien for det. Ang hvor mye proteiner kroppen kan ta opp i et måltid, så er det veldig korte og forenklede svaret at den tar opp alle proteinene, det tar bare lengre tid om det er mer av det.

Legg gjerne igjen en kommentar! :D