Himmelske kanelsnurrer uten gluten og hvitt sukker

Noe av det beste som finnes er nystekte kanelsnurrer. I dag skal du få oppskriften glutenfrie kanelsnurrer. Disse nydelige snurrene uten hvetemel og hvitt sukker. De smaker minst like godt som vanlige kanelsnurrer, og er perfekte for de som ikke tåler gluten eller vil unngå hvetemel. Snurrene kan spises av alle og mine gluten-spisende venner synes de ar himmelske. Har man lagd dem en gang lager man dem igjen! 😉

Kanelsnurrene er perfekt i selskap, barnebursdag, på tur og som kos. Under finner du en god del tips og bytteliste om du er allergiker/er på diett. 🙂kasnu4

Glutenfrie kanelsnurrer – 8 stk

Til deigen trenger du:

1,5 dl valgfri melk
1 ss smør eller kokosolje
7g tørrgjær
50g daddelsukker eller kokossukker*
85 g potetmel
85 g brunrismel
35 g mandelmel, finmalt av skoldede mandler**
35 g tapioca stivelse/mel
2½ ts bakepulver
1½ ts xanthan gum
½ ts natron (eller bakepulver)
½ ts kardemomme
½ ts salt
1 stort egg
0,6 dl oliven olje, eller kokosolje

Plast folie eller bakepapir for utrulling av deigen
Ekstra tapioca mel eller rismel til utrulling

Til fyllet trenger du:

75g smør, mykt/romtemperert
100g sukrin gold, evt sukrin eller daddelsukker
2 ss kanel

Til glasuren trenger du:

3 smør eller margarin, mykt/romtemperert
2 ss kremost eller kesam, romtemperert
ca 90g sukrinmelis
½ ts vanilje ekstrakt
en klype salt

 ❤ Tips og ingrediensbytte: ❤

Sukkerfri? *Grunnen til at jeg foretrekker å bruke daddelsukker eller kokossukker fremfor feks sukrin her er at jeg bruker sukkeret til å mate gjæren, og dermed får et bedre bakeresultat, særlig når jeg baker glutenfritt. Du kan redusere mengden daddelsukker til fordel for feks sukrin, men jeg foretrekker å bare bruke daddelsukker. Det gir gjæren noe å “spise” og vokse på, og har en deilig smak. Om du ønsker en stort sett sukkerfri kanelsnurr kan du bytte ut mesteparten av daddel/kokos sukkeret, feks 40g sukrin + 10g daddel/kokos sukker. Det “verste” som kan skje er et dårligere bakeresultat og at baksten ikke hever like godt.

Veganer/uten melk/uten egg? Bytt smøret i oppskriften med vegansk smør som plante margarin, og kremosten i glasuren med vegansk kremost, feks tofutti kremost. Egget i deigen kan byttes ut med 1 linfrø”egg” + 1 ts No-egg.

Nøtteallergi? **Bytt ut mandelmelet med mer mel, gjerne brunrismel, rismel eller melkepulver. Whey protein pulver kan sikkert også bruke og du ønsker å proteinberike kanelsnurrene.

Varier fyllet: Bytt fyllet ut med hjemmelaget nugatti, syltetøy eller bær. Du kan også tilsette tørket frukt, feks rosiner. Nydelig!

Doble oppskriften? Oppskriften kan lett dobles, men jeg anbefaler å rulle ut deigen i 2 pølser om du gjør.

Nystekte kanelsnurrer til frokost? Dekk snurrene med plastfolie når du har satt dem i formen(e) og sett det hele i kjøleskapet. Ta ut og hvil i minst en halvtime på morgenen før du steker dem.

kasnu5

❤ Slik lager du kanelsnurrene: ❤

Smør en ildfast form og stø med glutenfritt mel, evt legg i bakepapir. Det er veldig dekorativt å legge snurrene sammen i en rund form feks. Det er også lurt å finne frem alt man skal ha, og gjerne måle det opp. La oss sette i gang!

Deigen:
1. Bland gjær og daddelsukker i en stor bolle. Varm opp melk og 1 ss smør til ca 43-45 grader. Bland ut gjæren i den lunkne melken. Sett til side slik at gjæren aktiveres.
2. Bland sammen potetmel, brunrismel, tapioca, mandelmel, natron, xanthan gum, bakepulver,kardemomme og 1/2 ts salt i en stor bolle.
3. Tilsett egg, olje og 1/2 ts vanilje ekstrakt til gjær-og melkblandingen. Bland sammen.
4. Tilsett sakte denne våte blandingen over i mel blandingen. Bland godt sammen. Nå er konsistensen som muffinsrøre, ganske våt. Melet absorberer en del væske når det røres, så deigen vil tykne etter hvert. Du kan med fordel bruke en kjøkkenmaskin for å røre deigen. Jeg satte maskinen på medium/høy hastighet i 1,5-2 minutter. Deigen er klar når den har tyknet, men enda er klistrete. Det er viktig å elte deigen nok. Deigen skal holde seg sammen når den helles ut på arbeidsområdet.
Kjevle ut deigen:
1.Dekk et arbeidsområde med plast eller folie. Strø over med et jevnt tynt lag gf mel, jeg bruker tapioca. Bruker du bakepapir kan du pensle det med litt smeltet smør eller olje.
2.Hell ut deigen i midten og strø over med tapioca. Du kan trykke deigen litt flat med melede hender om du ønsker, men dette er ikke nødendig. Dekk deigen med et eller to lag med plast folie.
3.Kjevle ut deigen til et rektangel på ca 35 cm x 25 cm. Når du har gjort dette tar du forsiktig av det øverste laget med plast folie. Husk, hastverk er lastverk.
Fyll:
1. Smør forsiktig på smøret med en slikkepott. La det være en kant på ca 1,5 cm rundt rektangelet uten smør.
2.Bland sammen sukrin gold eller daddelsukker/sukrin med kanel i en liten bolle. Strø så dette over smøret på deigen.
Rull deigen til snurrer:
1.på den ene korte siden og forsiktig begynn å rulle deigen til en pølse. Bruk plast folien under til å hjelpe deg å løfte og rulle deigen underveis. Prøv å lag en stram fin rull, men prøv ikke å rulle opp å gjøre det på nytt om du blir missfornøyd.
2.Strø litt tapioca over rullen og vend en skarp kniv i valgfritt mel. Skjær pølsen i ca 8 snurrer.
3.Legg snurrene i den forberedte ildfaste formen, eller lignende. Du kan feks bruke et smurt muffinsbrett og legge en og en snurr i hver form.
4.Dekk med plast folie og et kjøkkenhåndkle, og sett snurrene på et varmt trekkfritt sted. Hev i ca 15-20 minutter.
5.Stek i 22-25 minutter i for varmet ovn på 180 grader, til overflaten begynner å bli gylden brun. Avkjøl.

Gasur:
Mens snurrene heves, stekes eller avkjøles kan du lage glasuren. Pisk 3 ss smør med kremost/kesam og sukrin melis til en jevn krem. Tilsett vanilje ekstrakt og en klype salt. Strø over kanelsnurrene.kasnu3

Nyt dine ferske, glutenfrie kanelsnurrer! 🙂 Håper det smaker! 😀
Elsker du kanelsnurrer?


8 thoughts on “Himmelske kanelsnurrer uten gluten og hvitt sukker

  1. Går det an og bare bruke spelt mel istedenfor alle de forskjellige mel-sortene? 🙂
    Disse så kjempegode ut altså 😀 Digg med masse glasur 😀 Håper du har en god søndagskveld! x

  2. Ååh. Endelig en oppskrift på kanelsnurrer. Det har jeg savnet etter at jeg måtte kutte ut hvete, gluten, egg +++
    Men har du et tips til hva jeg kan bytte ut potetmelet med? Jeg tåler ikke det heller.

  3. Det kan du sikkert, har ikke prøvd da, men spelt gir som oftest bra bakeresultat. Mulig du må justere veskemengden. Deigen må også knas godt. Lykke til. 🙂

  4. Åå, det er nesten så jeg kan lukte de hit! Kanelsnurrer er min største svakhet! Kan mandelmelet byttes ut med havremel, eller kan det ødelegge noe? 🙂 Er det noen viktige grunner til at du har brukt så mange meltyper? Veldig lyst til å prøve å lage, men har bare havremel og fiberfin 🙁

  5. Havremel kan godt brukes, men mandelmel suger ofte mer veske enn havremel, så mulig væskemengden må justeres(økes). Grunnen til at jeg har brukt så mange meltyper er at det er gunstig for å få et bra bakeresultat når man baker glutenfritt. Melene har ulike egenskaper (innhold av protein og stivelse) som har innvirkning på resultatet. Du kan naturligvis prøve å bytte meltypene med havremel, potetmel med maisenna og xhanthan med fiberfin, men kan ikke garantere resultatet. Lykek til, og fortell gjerne hvordan det gikk 🙂

  6. Å hjelpes! De så vanvittig gode ut! Noe av det beste jeg vet er kanelsnurrer så disse skal prøves en dag jeg har litt god tid!!

Legg gjerne igjen en kommentar! :D