Hjemmelagde veganske pølser uten kjøtt og gluten

Hei hei! Enten du ikke liker/spiser pølser eller rett og slett ikke spiser dyr, skal du i dag få oppskriften på hjemmelagde veganske pølser. Pølser uten nøff-nøff, bæ-bæ eller hva enn de har oppi pølsene nå til dags. Perfekt til meatfree Monday! 😉

Jeg spiste mine første veganske pølser for sikkert 15 år siden. Ikke fordi jeg var eller er veganer,men jeg tror jeg var på noe konsert-greier der det å være veganer var det store, så alt som ble servert var vegansk. Anyway. Det var slike små cocktail pølser som kommer i hermetikkboks. Det ble første og siste gangen for å si det slik, for det var ikke akkurat noen gastronomisk opplevelse.

Nå til dags har det kommet et mye bedre utvalg, og på helsekostbutikker vil man kunne finne vakuumpakkede ferske veganske pølser. At utvalget begynner å komme seg er vell og bra, men jeg holder meg til hjemmelagde veganske pølser.

Mange veganske hjemmelagde pølser bruker å inneholde Seitan, et vegansk kjøtt substitutt laget av glutenmel. Oppskriften på seitan finner du her. Siden bloggen min er glutenfri er dagens pølseoppskrift glutenfri. Pølsene inneholder heller ikke mel, korn, melk eller egg. Pølsene er også lavkarbo vennlig.

Alltid når jeg lager en fantasi-variant av en eller annen matvare, kommer det et og annet troll menneske og spør om det smaker akkurat det samme som originalvaren – og hver gang himler jeg med øynene med påfølgende face palm. fp

Altså. SÅ KLART SMAKER DET IKKE DET SAMME. En kake laget av smør, hvetemel og sukker, og en kake laget av kokosolje, nøttemel og stevia vil naturligvis ikke smake det samme. Hallo ja. På samme måte vil ikke en pølse laget av grisekjøtt smake det samme som en som er uten kjøtt. Jeg trodde slikt var åpenlyst? 😉 Når det er sagt så smaker denne veganske pølsen godt. Er det ikke det som er det viktigste?

 

Veganske soyapølser

160g soyakjøtt (TSP som dette)
5 dl grønnsaksbuljong
1 løk
2 hvitløksfedd
1-2 ss grillkrydder eller lignende
1 stor ss usøtet nøttesmør, jeg bruker peanøttsmørtablespoon
4 ss kikertmel
Salt og pepper etter smak
+ Olje og valgfritt krydder til marinade

Kok opp 5 dl vann med buljong. Når buljongen koker tilsetter du sojakjøttet. Soyakjøttet jeg bruker er teksturert soya protein, kjent som TSP. Ta av varmen og la soyakjøttet svelle i buljongen i 45 minutter.

Hell massen i et dørslag for å fjerne vesken. Legg så soya kjøttet i en blender eller food prosessor med løk, hvitløk, 1 ss grillkrydder (jeg bruker barbecue spice), peanøttsmør, salt og pepper. Bland sammen. Tilsett kikertmelet og bland igjen. Kna deigen lett.

Rull ut plastfilm på kjøkkenbenken. Bruk en plastfilm som er beregnet til matlagning og tåler varme. Legg en pølse av deigen i midten og bruk filmen til å pakke inn pølsen som en twist. Fest begge endene. Gjør det samme med resten av deigen.

Kok opp vann (eller buljong) og kok pølsene i 25 til 30 minutter. Tiden varierer litt etter størrelsen på pølsen. Jeg kokte dem i 30. Plasten skal være på slik at pølsene holder formen.

Lag marinade ved å blande olje og en ss grillkrydder eller BBQ spice. Du kan bruke en ferdiglaget marinade om ønskelig. Ta filmen av pølsene og pensle på marinaden. Stek pølsene i 10 minutter i grillpanne, stekepanne eller i ovnen. Vend pølsene underveis.

veganskepølserSmaken på pølsene kan varieres med ulike krydder og urter. Prøv for eksempel finhakket chilli. Pølsene er flotte å spise i pølsebrød, eller til middag med tilbehør som potetsalat og ketchup, eller sammen med ulike pastavarianter. Håper det smaker 🙂

Q: Har du smakt kjøpte eller hjemmelagde veganske pølser før?

Be G(O)OD

 


10 thoughts on “Hjemmelagde veganske pølser uten kjøtt og gluten

 1. Bra måte å lage både pølser og burgere på! ( gjør ofte noe lignende, men bruker korn/frø også).
  Fin liten touch med peanøttsmør i pølsedeigen

 2. Hei. Jeg skal lage pølse til jul (av hjort) og skal da ikke kjøpe tarmer fordi det finnest bare i 50 meters pakkning. Skal derfor prøve denne framgangsmetoden med plastfilm (hvor kjøper du denne?). I tillegg lurer jeg på om det er nødvendig å steke den etterpå den har kokt (skal jo ikke ha noe marinade) Tenkte at den kunne koke sammen med resten av ribbene og pinnekjøttet f.eks? 🙂

  Noen erfaringer?;)

 3. Hei hei! Det skal selges på de fleste dagligvarebutikker. Bare pass på at den tåler varme. det er ikke nødvendig å steke dem, men det gir et penere utseende og jeg for min del liker det. Du kan koke det sammen med det øvrige. Lykke til 🙂

 4. Fant det dessverre ikke. Og ingen viste om hva det var. Det eneste de har er vanlug plastfolie og stekepose. Vet du hvilet merke den du brukte hadde, hvordan den ser ut ( link til bilde på nettet) og evt hvilken butikk det var du fant det?

 5. Har sjekket alle rema1000 butikkene, coop-butikkene, spar og rimi. Ingen hadde det, eller visste hva det var. Så da har jeg innsett at det ikke er mulig å få tak i her i byen i alle fall.

  Takk for tips. Har klippet og styrt med noen stekeposer, så får håpe det blir et “spisbart” resultat imorgen 😉

Legg gjerne igjen en kommentar! :D