Hjemmelaget lavkarbo snacks: baconsvor steg for steg!!

 Mange som går på lavkarbo tyr til baconsvor/snacks/gull som LCHF helgekos. Baconsvor kan du fint lage selv. Det er kjempe lett og lager egentlig seg selv, men du trenger litt tålmodighet. Her kommer en ønske reprise på hjemmelaget baconsvor.

Du trenger bare en stor stekepanne med høy kant og et kilo skinn og fett(svinesvor). Skinn og fett? “Æsj” tenker du kanskje, men matvarer som baconcrisp vokser ikke ferdig på tre. Det ferdige resultatet er et proteinrikt, helt naturlig produkt med veldig mye mindre karbohydrater enn annen chips.

Slik går du frem steg for steg

Skjer fettet i en cm store kuber og legg det i stekepannen. Det er enklest å skjere opp fettet om det er halv frosset.

Fordel fettet gjevnt ut over stekepannen og hell 1-2.5 dl vann over. Vannet holder alt i stekepannen på kokepunktet slik at ikke fettet stekes/svis før det smelter.

Når svoren(huden) utsettes for varmt vann over tid skjer det samme som på fingertuppene når vi bader. Huden trekker til seg vann og blir rynkete. Under stekingen vil temperaturen i det underliggende spekket overstige 100 grader og gradvis bidra til at det innestengte vannet danner små bobler som vil opp og ut igjen. Det nå limaktige hudlaget blåses opp av boblene, eksploderer og blir den delikatessen vi kaller sprø svor.

Sett varmen på medium til vannet begynner når kokepunktet. La det småkoke og rør nå og da. Etter ti minutter vil noe fett ha smeltet og vannet blir grumsete.

Etter en halvtime vil det være mer smeltet fett enn fast og du kan set at det er mer fett enn vann i vesken.

Etter 45 min er vesken endelig klar og gylden.

Å lage bacon snacks avhenger av at varmen under huden er sterk nok. Hvis det er magert kjøtt, eller et for tynt spekk lag under huden, vil den påkrevde varmen(120-130 grader)  rett og slett ikke oppnås. Selve kjøttet går nemlig ikke over 100 grader, mens fett stiger mye høyere i temperatur.

Du kan se at mesteparten av vannet har fordampet og at det er mest fett igjen.

Fortsett å koke opp fettet forsiktig i 15 minutter til. Du skal nå ha koket fettet i ca en time.

etter hvert begynner baconsvoret å ta form..

Bruk en fiskeøse til å hente opp baconsvoret opp fra fettet. Legg dem på kjøkkenpapir slik at fettet suges av. Når du har tatt opp alt baconsvoret heller du fettet i en glass eller kjeramikkbolle. Fettet vil være gyldent varmt, men vil minne om smør når det stivner. Du kan godt tilsette krydder eller urter til dette fettet for å få et hjemmelaget krydder eller urtesmør. Perfekt for de som går på LCHF-diett.

Hell baconsvoren i en pose sammen med litt paprikakrydder og salt. Bland godt.

Ønsker du andre smaker kan du prøve chillibarbeque eller taco krydder eller næringsgjær. Da var alt klart. Hjemmelaget lavkarbo baconsvor! 😀 

Nå er jeg veldig spent på hva dere synes om denne oppskriften! Liker du baconsvor?


37 thoughts on “Hjemmelaget lavkarbo snacks: baconsvor steg for steg!!

 1. Hihihi. Nå gir jeg meg ende over! For en kreativitet! Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ALDRI har hørt om noen som lager baconsvor selv! Du imponerer stadig 😉

  Jeg skal ærlig si at dette ikke er noe jeg kommer til å lage selv noen gang (tror jeg), men jeg digger deg 😀

 2. Hehe, det er litt arbeid, men sammtidig så er vi vell bortskjemte i dagens sammfunn som slipper å lage noe som helst selv ^^ Koselig at du digger 😉

 3. Kordan krydder kan man bruke i bakst/brød uten om kanel og kardemomme? Hvis man sku få litt mer kcal i brødet kor mye nøtter/frø/tørket frukt osv bør det være? Kommer jo selvsagt ant på kor stor oppskriften e! Men hvis det sku være 1 brød. Normal lengde og halv høyde. Hvis du skjønner ka æ mene?

 4. Du kan bruke alle slags krydder! Prøv tørkede urter for eksempel. For å få et mer kaloririkt brød er det lurt å bruke oppmalte nøtter og godt med olje/fett. Så lenge brødet “henger sammen” kan du faktisk bruke nesten bare nøtter. Bindemiddel kan være egg feks.

 5. Takk for svar:D:D Kor man får tak i tørkede urter? Den/de utenlandske butikkene? Glemte å spørre om går det ant å bruke pofiber isteden for fiberfin i all baskt/brød osv?

 6. ser godt ut, men hvor i all verden kjøper man grise hud med flesk? har aldri sett i butikkene 😛

 7. Du kan skjere av det ytterste laget på ribbe og bruke kjøttet til noe annet 🙂 Har du kjøttdisk der du bor kan du spørre om de har eller an få tak i.

 8. Det finner du både der og på dagligvarebutikken. Pofiber brukes for det meste i glutenfritt brød for å gjøre det saftigere og fiberfin/psyllium husk binder brødet. Du må nesten bare prøve deg fram 🙂

 9. Pingback: Hjemmelaget baconsvor by Liller | Fristende lavkarbo

 10. Åååååååååjaaaaaa…….. Jeg EEEEEEEELSKER baconsvor…. Bruker å gjemme på svoret som blir til overs når jeg har ball eller pannekaker. Enten blir de stekt på panna sammen med flesket, eller så tar jeg de i micro’n i noen minutter, SMASKENS….!!!!

 11. Du jeg prøvde og lage det men det gikk ikke så godt. For vannet dampet og det kom liksom ikke noe ut av Bacon fleske. Hva har vi gjort feil?

 12. Det skal komme fett ut av baconflesket, altså, det skal smelte. Så skal alt kokes lenge i sitt eget fett. Du kaan jo prøve å smelte flesket uten noe vann i panna.

 13. Hei, lagde disse idag. ble helt sykt nydelig!!! 🙂
  Tusen takk for inspirasjon!
  ps. prøvde en gang tidligere, men klarte å svi alt fast i bunnen da, så alt gikk i søpla etter noen timers steking 😛 hehe. men lærte heldigvis! 😉

 14. Jeg lurer på hvor du fikk tak i skinn og fett? 🙂 Jeg har vært på leting etter svinefett og storfe fett lenge men har ikke funnet annet enn de svindyre (haha) kubene fra gilde, og talg/biff-fett har jeg ikke sett noe sted.

 15. det fikk jeg hos kjøtthandler(butikk som bare selger kjøtt osv). Du kan sikkert spørre i ferskvaredisken på store butikker om de kan få tak i til en rimeligere penge. 🙂

 16. Dette ble smaskens! 🙂
  Hadde ei ribbe i fryseren, og tenkte å bruke kjøttet til middag imorgen. Hva skulle jeg gjøre med svorsiden som jeg ikke skulle bruke?
  Så fant jeg denne geniale oppskriften din.
  Mye sprut og søl fra fettet, men det var det verdt. Hadde på salt, pepper og paprika og det ble super godt.
  Takk for tipset og deling av oppskrift steg for steg 😉

 17. Hei. Enig med de andre om at du burde gi ut kokebok. du er flink + + + +! 🙂

 18. Imponerende oppskrift på bacon chrips. Gleder meg til å prøve oppskrifta 🙂 Takk for inspirerende blogg! 🙂

 19. Pingback: Deconstructing some ribbe: pølser, ribbekaker, svor og kraft | mekkeblekke

Legg gjerne igjen en kommentar! :D