Hjemmelaget melkefritt HaPå-pålegg!

HaPå. Et godt, litt gammeldags pålegg som stort sett består av kondensert melk og hvitt raffinert sukker. Det er kremete og klissete på en gang, og smaken karamellaktig. Ikke akkurat helsekost, men godt er det. Veldig godt ^^

Selve HaPå`en er ikke så ille. Den har relativt lite fett, kalorier og bra med protein sammenlignet med andre søte pålegg. Jeg for min del gjør mitt beste for å unngå melkeprodukter fordi jeg ikke tåler melkeproteiner. Jeg kan derfor ikke spise vanlig HaPå.

Det finnes heldigvis håp enten du er melkeallergiker, veganer, karamellfan, har lyst å lage noe godt hjemmelaget eller selv velge valg av søtning i ditt pålegg. Her får du oppskriften hjemmelaget HaPå! Det passer perfekt når du har lyst på noe litt ekstra godt og søtt.

“HaPå” – Uten ku

2,4 dl kokosmelk (fullfett)
1,6 l vegansk melk*
1/2 ts vaniljepulver eller frø fra 1 vaniljestang
1 ts havsalt eller seltin
1/2 ts natron
5-10 dråper vanilje og krem stevia
1-2 ss melasse (evt mørk sirup eller dråper sukkerkolør)**
500-600 g sukker***

Om valg av ingredienser

*Valg av melk: Du velger selv hvilken melk du bruker. Det kan være soyamelk, rismelk eller havremelk. Det er lurt å bruke en melk uten tilsatt sukker, gjerne naturell. (Oppskrift på hjemmelaget vegansk melk.)

**Valg av sirup: Velg en sirup som har mørk farge. Jo mer mørkebrun, jo bedre. Sirupen eller sukkerkoløren gir en mørkere farge til ditt pålegg og det er derfor den er i oppskriften. Valg av sirup vil sette bittelitt smak og søtning til pålegget. Du kan feks bruke lønnesirup, brunris sirup, maltsirup eller yancon. Jeg vil anbefale melasse. Bruker du sukkerkolør bruker du bare noen dråper til du har fått den fargen du ønsker.

**Valg av sukker: Du kan bruke hvitt raffinert sukker om du vil,men jeg vil råde deg til å bruke palmesukker, betesukker eller mørkt brunsukker fordi du bør bruke et søtningsalternativ som vil karamellisere seg. Om du bruker sukrin eller et annet søtningsmiddel som ikke kan karamelliseres vil du ikke få samme karamellfarge på blandingen,men den blir noe lysere ala beige. Du kan lese om ulike alternativer til hvitt sukker HER.

Det beste smaksmessig og utseendemessig er å bruke the real deal, slik at du får en mest mulig autentisk HaPå. Jeg lover deg, du vil overleve selv om du bruker sukker i ny og ne. Smak gjerne til blandingen med steviadråper i vanilje og krem (kan sløyfes).

Slik lager du pålegget

 1. Bland alle ingrediensene i en stor kasserolle,senk varmen på platen til det laveste og lar hele blandingen syde i tre timer. Rør hvert kvarter, gjerne med en tre skje, og pass på at det ikke svir seg.
 2. Når massen begynner å feste seg til skjeen i et tynt lag er massen på tur til å tykne. Ønsker du en karamellsaus kan du røre i 1 minutt til før du tar blandingen av varmen over i en bolle eller vask fylt med kaldt vann for avkjøling. Massen vil mest sannsynlig begynne å tykkne oppmot 2,5-3 timer. Det er viktig at du holder et øye med den for den kan lettere svi seg når den er tykkere, så rør ofte.
 3. Ønsker du HaPå-pålegg konsistens bytter du ut tre skjeen med en visp og visper i ca 5 min. Massen skal nå være ca 40-50% redusert i størrelse og litt seig, som smeltet karamellfudge eller “sjokade”. Du skal kunne se bunnen når du pisker. Avkjøl etter 5 min.
 4. Når blandingen er lett avkjølt og du har oppnått ønsket konsistens heller du blandingen over i 2-3 glass, avhengig av størrelse på glassene.

Tips:

 • Om du lager en tynnere karamellsaus kan du bruke den feks over is eller i din karamell latte.
 • Når HaPå`en avkjøles blir den fastere i konsistensen. Konsistensen kan minne om honning.
 • HaPå`en er smørbar når pålegget har romtemperatur, så ta det ut fra kjøleskapet en stund før du har tenkt å bruke det.
 • Holder seg 1-2 uker i kjøleskap.

Resultatet et søtt og godt pålegg som kan brukes på brød, som glasur på muffins, fyll i kaker eller som dipp til epler eller banan. Prøv å røre den inn i grøten for en himmelsk oppgradering eller som fyll i konfekt. Pålegget er et perfekt energitilskudd før og etter trening, og man blir litt mer happy med dette pålegget på tunga.

Q: Så det godt ut? Inspirert? Liker du HaPå?


14 thoughts on “Hjemmelaget melkefritt HaPå-pålegg!

 1. Hapå<3 det minner meg om barndommen da mamma laget rundstykker:) Gjettom jeg skal prøve denne :) Du er så kreativ og flink!

  Tusen hjertelig takk for fantastiske ord Liller,du aner ikke hvor mye dt betyr for meg :) Du er så utrolig herlig! <3
  Ønsker deg en herlig torsdag! Goklem fra lille meg

 2. Nam! Ser utrolig godt ut! Jeg skulle faktisk ønske at jeg kunne bruker sukker innimellom, men jeg får helt utrolig sår hals av det (regner med at det er immunsystemet som sier fra at det er dråpen som får begeret til å renne over for min kropp ;-)). Men, men, kanskje det er godt med kokossukker eller daddelsukker? Det er jo helt annerledes enn sukrin o.l. Ha en kjempefin helg :-*

 3. “Jeg lover deg, du vil overleve selv om du bruker sukker i ny og ne.”
  åååh takk, DU HAR SKJØNT DET! Riktig fin søndag til deg! :))

 4. Ååå, dette så nydelig ut! Jeg har faktisk ikke smakt HaPå, men karamell er godt så da må dette være det og? Tusen takk for fin oppskrift :D Ha en fin søndag!

 5. Dette skal jeg jammen lage, da blir det helgepålegg og kakefyll som sikkert smaker nydelig, søtt og godt :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>