Hjemmelaget peanøttsmør med helsebonus

Hei! Riktig god ny uke godtfolk! Idag tenkte jeg å dele oppskriften på hjemmelaget peanøttsmør. Det lønner seg virkelig å lage sitt eget, både med hensyn til pris, smak og kvalitet. Det er også digg å spise noe ferskt hjemmelaget kontra krukkene du år i butikken som ble produsert for hvem vet hvor lenge siden. Peanøttsmør er ikke bare godt, det er også bra sunt. Visste du at:

 • 2 spiseskjeer peanøttsmør gir deg 7-8 gram protein og 2 gram fiber? Peanøttsmøret metter derfor godt.
 • Å spise peanøttsmør er godt for hjertet på grunn av innholdet av umettet fett?
 • Nøttene inneholder mye kalium som er bra for bla nerveforbindelsen og hjertet. 2 spiseskjeer peanøttsmør gir deg hele 238 milligram kalium.
 • Du får 3 mg Vitamin E, magnesium (bra for bein og muskel restitusjon) og litt B6 og sink (styrker immunforsvaret).
 • Peanøttsmøret gir langvarig energi.peanøtt2

Hjemmelaget peanøttsmør

*1 L peanøtter
*5 ss oliven olje (tilsett mer om du vil ha en mer kremet konsistens)
*Salt etter ønske (kan sløyfes)

1.Forvarm ovnen til 200 grader. Legg peanøttene på en bakepapirkledd plate og rist de i 20-25 min. Vend nøttene ca hvert 7 minutt. Ristingen gjør at nøttene blir mer aromatiske. Smaken blir mye bedre.
2. Når nøttene er avkjølt legger du de i en kjøkkenhåndduk. Masser håndduken fra utsiden for å få av skallene.
3.Legg nøttene i en food prosessor sammen med oljen og blend til du har fått den ønskede konsistensen. Du kan naturligvis bruke andre oljer om du ønsker det. Det kan ta sin tid å lage nøttesmør for oljen må komme ut av selve nøtten. Du må regne med å skrape ned peanøttmassen fra kantene en del ganger. Etter hvert klumper massen seg. La maskinen gå til du får et smør.
4.Oppbevar det hjemmelagde peanøttsmør i en lekker glasskrukke i kjøleskapet.peanøtt1

Tips:

 • Du kan smaksette peanøttsmøret med steviadråper, smaksdråper eller rå kakao.
 • Jeg synes litt salt er nødvendig for å fremheve smaken.
 • Vil du ha peanøttsmør med “crunch” kan du finhakke noen peanøtter og blande inn i smøret.
 • Ubehandlede peanøtter får du til en rimelig penge hos innvandrerforretninger.

Noen bruksområder

 • på ristet eller vanlig brød. Peanøttsmør og syltetøy er en påleggsfavoritt i USA, har du prøvd det?
 • inni rå eller stekt banan(del en banan på langs og fyll med smøret).
 • dypp eplebiter i det som et mellommåltid.
 • rør det inn i havregrøt. Mmmm…
 • i kaker, kjeks og snacks.
 • i smooties, gjerne med banan. Blander du smøret med melk og kakao år du en digg “snickers smootie”.
 • som glasur på cupcakes og kaker(bland med feks sukrinmelis)
 • blend en god dæsj peanøttsmør smør med vann  for å lage din egen peanøttmelk. Prøv å røre ut peanøttsmør i varm søtet melk. pikkHar du flere brukstips?

Liker du peanøttsmør? Prøvd å lage selv?Takk for at leser bloggen!


15 thoughts on “Hjemmelaget peanøttsmør med helsebonus

 1. Er ikke mye som skal til nei, og det at du rister dem først kan jeg tenke meg setter ekstra god smak på det. Elsker skikkelig crunchy peanøt smør! Pleier og ha det på banan, eller i havregrøt som du sier, skikkelig godt med litt revet kokosnøtt på toppen av den grøten 😀 Eller peanut butter and jelly grøt, litt søtt, og litt salt og tilsammen veldig godt. God mandag til deg også 🙂

 2. Jeg bare slenger de i panna og rister de kjapt på ganske høy varme jeg. Går litt fortere, men de blir fort brent! 😀

 3. Herregud, jeg er SÅ hekta på peanøttsmør for tida. Ikke på brødskiva, men som mellommåltid. Utrolig hvor mettende det er! 4-5 ts peanøttsmør sammen med en bit mørk sjokolade ved siden av kaffekoppen er himmelen, altså. Spesielt hvis det er lenge til middag, kan gå på dette et par timer jeg… og jeg er av typen som spiser hver 3. time fordi jeg er så larven-aldri-mett 😛 Hjemmelaget peanøttsmør er helt konge. Har aldri prøvd å riste nøttene først, men det skal jeg jammen prøve neste gang.

 4. Ja, ristingen får frem nøttesmaken. Jeg tror ikke det er så lurt å spise helt rå ubehandlede peanøtter. Smaker ikke så godt :p Uuu peanutbutter jelly grøt hørtes spennende ut 🙂

 5. Heihei. Vet du om dem har kruskakli på iherb? Finner ikke det engelske ordet. 😛

 6. Eg har laga både cashewnøttsmør og mandelsmør, men ikkje favoritter peanøttsmør enda! Det må testes, det er jo ingenting som slår peanøttsmøret 🙂 Eller personlig liker eg best PB2 da, men i noken sammenhenger er ekte peanøttsmør det beste 🙂

 7. Først; takk for mye god lesing og inspirerende oppskrifter 🙂 Må si at peanøttsmør er en favoritt her hos meg også. Jeg har tidligere prøvd å lage det selv, men har ikke fått helt “dreisen” på det. Hvilke peanøtter bruker du? Synes det er vanskelig å finne økologiske usaltede nøtter i butikk. Ha en fin dag !

 8. Åh, så flotte bilder! Takk for masse gode tips!

  Jeg lagde nettopp en mix av 50/50 rå mandler og vanlige (sånne med salt og olje ja) cashewnøtter, og det ble døøødsgodt. Det smakte bare cashewnøtter, men uten at det ble helt sykt salt og oljete. Jeg pleier ikke å tilsette olje selv.

  Aller best med gulrøtter dyppet i nøttesmør. Juhu! 😀

  Ha en nydelig tirsdag, fine du!

 9. Jeg bruker bare “vanlige” ubehandlede peanøtter fra innvandrerfortetninger for det er rimelig. Bruker å riste dem i ovnen 🙂 Takk det samme!

 10. Hvor mye ferdig peanøttsmør får du av 1 L peanøtter?
  Og hvor lenge holder det seg?

 11. En grov huskeregel er at man får omentrent halvparten nøttesmør av de nøttene man maler. Hjemmelaget peanøttsmør holder 3-6 mnd i kjøleskap.

 12. Prøv en Snickers-skive, ristet eller pannestekt brød med peanøttsmør og sjokade 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D