Hjemmelaget sukkerfri softis med eller uten ku

Når jeg var lita fikk jeg spise så mange softis jeg klarte å stappe i meg på 17.Mai. Jeg tror rekorden er på 7 store softis. Hehe. Jepp, softis er nam!

Nå som en ny 17.mai er på g og ikke minst sommeren er det vell passende med en oppskrift på hjemmelaget softis? Jeg har postet oppskrift på hjemmelaget softis før, men her kommer en ny variant. Denne er, som stort sett alle oppskriftene mine, sukkerfri. Du skal få to varianter; en med melkeprodukter og en uten melkeprodukter med vegansk alternativ. Isen kan også lages med laktosefrie produkter.softis4

Hjemmelaget softis med vanilje

Softis med melk

1 vaniljestang
3 dl melk, gjerne hel, evt lett
1,5 dl kremfløte
4g gelatinpulver + 2 ss kokende vann
50g sukrin eller annen søtning

Softis uten melk/vegansk

1 vaniljestang
3 dl kokos-, soya-, havre-,ris- eller nøttemelk
1,5 dl vegansk fløte, helst minst 45% fett (soya eller havrefløte)
4g gelatinpulver (agar pulver for vegansk variant) + 2 ss kokende vann
50g sukrin eller annen søtning

Tips:

 • 1/4 ts xanthan gum vil hjelpe på å motvirke iskrystaller i isen, samt gi en slags munnfølelse av at isen inneholder mer fett eller eggeplomme. Xanthan gum brukes veldig ofte i iskrem på grunn av disse egenskapene. Les mer om xanthan her. Kjøpes her.
 • Jeg bruker en temperaturmåler da jeg synes temperering gir det aller beste resultatet. om du ikke har det er det ikke noe stress. Du får bare kjenne på om det er kaldt, lunkent eller varmt.
 • Iskremkjeks får du kjøpt her. Glutenfrie iskremkjeks får du her.

Slik lager du softis blandingen:

 1. Skrap ut frøene av vaniljestangen. Har du ikke vaniljestang kan du bruke litt vanilje essens eller vanilje ekstrakt. Bland frøene i sukrinen slik at de blir litt fordelte.
 2. Varm opp valgt melk og valgt fløte i vannbad. Prøv å hold 40 grader. Rør inn sukrinen og vaniljen.softis40
 3. Rør ut gelatin/agar i varmt vann (ca 80 grader). Avkjøl til 50-60 grader. Hell gelatin/agar blandingen i en tynn stråle i melkeblandingen mens du rører rundt.
 4. Fjern melkeblandingen fra vannbadet over i isvann vannbad. La temperaturen på melkeblandingen gå ned til 20 grader. softis1
 5. Avkjøl bollen med melkeblandingen i kjøleskapet under folie i ca 2 timer til temperaturen på blandingen har gått ned til 11-14 grader.softis5

Lag isen

 • I is maksin: Jeg bruker iskremmaskin til å lage isen. Frys boksen isblandingen skal i etter anvisning på maskinen. Sett så i maskinen. Hell blandingen i iskremmaskinen mens den går rundt. La gå i ca 15 minutter.softis3
 • Uten is maskin: Hell i en bolle som tåler fryser. Frys i 2-3 timer. Rør rundt i isen underveis. La stå litt på benken å bli myk før servering/utsprøyning.

Server isen via en kremsprøyte/kværn eller iskremskje. softisEr det vanskelig å sprute ut isen må du vente til den blir mykere. Sprøyt gjerne ut isen og frys den igjen før servering slik at den blir fastere. hjemmelaget softisIskremen smaker naturlig og fyldig. Det er naturligvis ikke helt det samme som den med masse sukker og tilsetningsstoffer på kiosken, men denne vet du er sukkerfri, og laget med ferske valgfrie ingredienser. Her får du 17 tips til du kan variere din is. 🙂 Enjoy!

Er du glad i softis? Lyst å lage selv? 😀

Takk for at du leser bloggen min! <3


5 thoughts on “Hjemmelaget sukkerfri softis med eller uten ku

 1. Nam! Gode oppskrifter Liller 😀

  Er veeeldig glad i soft it (hvem er vel ikke det?!) og jeg må nok finne en ice cream van på lørdag og få isbehovet dekket i tro Nasjonal-stil, og kanskje en hot dog attpåtil 😀

  Det skal visst være 17. mai tog i Edinburg, men er ikke sikker på om jeg skal, kanskje kanskje ikke, men hadde gjerne vært artig! Håper du har en finfin feiring missy! x

 2. Åh, så nammis ut! Har tenkt på at jeg skal lage is i flere dager nå men nå tror jeg jommen meg at jeg skal få ut finger´n!

  Må jeg varme melken på forhånd forresten? Om jeg har ismaskin tenker jeg… eller kan jeg bare blande gelatinen osv ut i melken og så hive alt oppi?

  Kjenner meg litt lat skjønner du 😉

 3. Hehe.. du kan sikkert prøve å blande ut gelatinen, så tilsette den til melken under omrøring. Min erfaring er at gelatinen løser seg bedre ut i oppvarmet melk. Jeg bruker alltid å temperere softisen, men du kan naturligvis prøve deg frem som du vil 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D