Hjemmelaget sunn superchips

Et av mine favorittchips fra ungdommen er superchips. Den er faktisk et av de bedre valgene i chipshylla og er potetbasert(potetpulver og potetmel), men den inneholder også salt aromaer(med kjøtt), druesukker, maltodekstrin og smaksforsterker(natriumglutamat). Den har et høyt saltinnhold(3.3%) og kan inneholde spor av melk og hvete.

Så, hva om du ikke tåler melk og hvete, eller ønsker et kosthold uten sukker, smaksforsterkere eller med mindre karbohydrater? Nå sier jeg ikke at du kreperer om du spiser en pose eller fem,men du kan faktisk lage dine egne superchips hjemme. Å lage superchips hjemme er veldig enkelt. Det eneste som tar tid er å kjevle ut,men får du med deg en venn eller kidsa er dette fort gjort. Hva er vell koseligere enn å spise hjemmelaget godt?

Her får du oppskriften på glutenfrie veganske superchips som kan lages uten spor av melk, sukker, potetpulver, smaksforsterkere og sukker.

Chipsen er kjempesprø og har en mild nøtteaktig smak. Utseendet avhenger av hvordan du former deigen, hvilken meltype du bruker,varmen på oljen etc. Litt av sjarmen med hjemmelaget er jo at ingen blir helt identiske. Du kan selv smaksette chipsen med salt, pepper, dill, chilli eller andre krydder og urter.

Til en stor porsjon chips trenger du:

 • 350g kikertmel*
 • 2 ts spisskummen eller taco/bbq krydder
 • Olje til steking**
 • ca 1 dl vann
 • Salt/pepper
 • Valgfrie krydder

*Du kan også prøve sort eller hvitt bønnemel, flava bønnemel eller prøve rismel. Oversikt over ulike meltyper finner du her. Prøv gjerne en kombinasjon av bønnemel og rismel. Forandring fryder.

**Bruk feks sunn olivenolje eller solsikkeolje, begge naturlige oljer bestående av flerumettede fettsyrer.

 1. Sikt melet i en bolle. Tilsett krydderne. Du velder krydder etter smak. Prøv deg frem og bruk fantasien.
 2.  Tilsett sakte mesteparten av vannet. Bland til du får en stiv deig. Tilsett litt mer vann om nødvendig. Kna deigen i 5 minutter.
 3. Bryt deigen i 8 deler. Rull ut deigbitene en etter en, så tynn som mulig mellom plastfolie. Bruk en form eller kniv for å forme chipsen. For en mest mulig autentisk superchips bruker du en rund form for å stikke ut deig.
 4. Skrell av folien og legg den runde deigbiten på en melstrødd overflate. Kryddre deigbiten om du vil og press krydderet fast i deigen med en finger. Repiter med resten av deigen. Tips: Du kan tørke og oppbevare deigen i en lufttett boks om du ønsker å vente med å lage chipsen til senere.
 5. Varm opp 3 cm med olje på medium varme i en stekepanne. Når oljen er varm legger du i 4-8 deigbiter om gangen. Snu dem etter noen sekunder. Pass på at de ikke blir for brune. Varmen vil gjøre at de puffer seg opp.
 6. Legg de ferdige superchipsene på kjøkkenpapir og la evt olje suges av. Salt eller kryddre chipsen etter smak.

Bruk superchipsen som vanlig chips. Du kan knaske den som den er, eller bruke den til ost, dipp og salsa. De er perfekt til å scoope opp gryteretter på middagstallerkenen. Prøv dem til min nydelige wokgryte. Håper du ble inspirert og fikk lyst å prøve!

Q: Liker du superchips? Lyst å lage?


20 thoughts on “Hjemmelaget sunn superchips

 1. Du verden så lekre de ser ut, og smaken kan man bare ane.Holder de seg sprø f.eks over natten, sånn at de kan lages minst et døgn før bruk?

 2. jeg er så glad i holdningen du har til kosthold! det er liksom lov å kose seg, samt spise junk, men du legger også vekt på hvordan man kan lage sunn mat selv, og som man også kan kose seg med. hurra 😀

 3. Tusen takk for kommentaren <3 Det er så viktig å holde hodet klart i disse kostholdsfanatiske tider. Jeg kjenner til så alt for mange som har la "hysteriet" gå for langt. Det handler ikke om å være sunnest mulig, for det er langt fra sunt. Alt med måte. :'

 4. Så bra blogg ! 🙂
  Kan du lage et innlegg om matvarer som er nesten uten kalorier ?
  Spesielt når det kommer til god saker , hvis det finnes.

 5. Potetmel ble ei røra ble enten får hard deig som smuldra eller ei røra som ikke gikk an å skjelve men fløt ut over og ikke gikk an å ta i pannå vanlig mel har jeg ikke prøvd

Legg gjerne igjen en kommentar! :D