Hjemmelaget vegansk allergivennlig BRUNOST

God Lørdag! Er det noe jeg savner i blant så er det brunosten. Særlig når jeg lager vafler.  Noen unngår brunost pga laktose, intoleranse mot myse og kasein, eller fordi de er veganere. Noen har tatt sunnhetshysteriet vell langt og skyr brunost som pesten selv om de tåler det. Brunost inneholder melkeprotein, noe jeg rett og slett ikke tåler, men det betyr ikke at brunosten ikke er savnet. Den karamellaktige fløtemysostsmaken på nybakt brød eller vafler… *sukk*

Vell, det finnes håp! Her får du oppskriften på en melkefri “fløtemysost” som man kan kose seg med når savnet blir stort. Denne “brunosten” blir naturligvis ikke helt det samme som vanlig brunost eller fløtemysost, men det er en fin substitutt for brunost savnere! Funker til og med på nystekte vaffler, så da er jeg happy!

bilde lånt hos fudge-house.com

Til en brødform med “brunost” trenger du:

 • 6 dl økologisk brunsukker eller lyst brunsukker
 • 1 ss lønnesirup
 • 1 ss yacon sirup
 • ca 1,8 dl kokosmelk (avkjøl boksen med fullfett og ta ut det tykke laget med kokoskrem), soyafløte eller havrefløte
 • en klype salt
 • 1-2 ss vegansk margarin,melkefritt smør eller annet smør el.
 • 1 ts vanilje ekstrakt (kan sløyfes)
 • 1 dl pekannøtter (valgfritt)

1a. Karamelliser brunsukker på lav temperatur i en stor panne. Brunsukkeret skal smelte og få en brunrød farge. Rør deretter inn de øvrige ingrediensene untatt evt vanilje og nøtter. Ingrediensene bør ikke tilsettes kalde for best resultat.

1b. Om du ikke orker å lage karamell først går det helt fint å bare varme opp ingrediensene sammen med brunsukkeret.

2.Rør gjevnlig til det hele kokes opp. La småkoke i ca 20 min og pass på at det ikke blir svidd. Overfør pannen i en vask med kaldt vann. Rør inn vanilje / hakkede nøtter om du ønsker det. Rør så hele tiden til massen blir tykk og mindre skinnende.

3. Hell i ønsket form, gjerne en brødform. Jo mindre form, jo høyere ost og motsatt. La massen sette seg i romtemperatur eller i kjøleskap. Når brunosten har satt seg (blitt fast) deler du den i passende blokker eller skiver, helst med en skarp kniv uten tagger.

Bilde lånt hos piecesofheaven1.com

“Fløtemysost” med pekannøtter

Bilde lånt hos piecesofheaven1.com

 • Oppbevar brunostbitene/skivene innpakket plastfolie i kjøleskap.
 • For en mest mulig autentisk brunost er det lurt å ha folie eller bakepapir i formen og smøre toppen utover med en slikkepott slik at den blir finest mulig når du tar den ut.
 • Konsistensen på brunosten vil variere på temperaturen på karamellen og massen. Man må nesten bare prøve seg fram. Noen ganer blir den helt perfekt, andre ganger litt kornete. Vil du ha best mulig resultat bør du bruke et termometer og koke opp blandingen til 238 grader. Ta av varmen og avkjøl til 110 grader før du tilsetter vanilje og evt nøtter.
  Bilde lånt hos chefmomcooks.com
 • Smaken er kremete og karamellaktig som fløtemysost, men det smaker naturligvis ikke det samme som ekte brunost.
 • Brunosten vil smelte lett på varme boller og vafler. Ønsker du “Prim” kan du smelte brunosten før du bruker den.

Q: Liker du brunost? Spiser du det ofte? Så denne spennende ut?

 


55 thoughts on “Hjemmelaget vegansk allergivennlig BRUNOST

 1. Oi!! Så utrolig kreativt!! Har aldri tenkt på at det går ann å lage vegansk brunost! Det skal jeg jammen meg gjøre en dag!

 2. Hoho! Jeg blir like imponert hver eneste gang jeg titter innom her, noe som er blitt til hver dag!! Du er herlig!
  Det ligner forresten nesten mer på prim, vel å merke? Eller kunne du skjære den med høvel? Hihi

 3. Om du får den til med høvvel kommer helt ann på hvor fast du får den. Det blir mer som spon enn en oste skive liksom. Det beste er å skjere den tynnest mulig med en skarp kniv 🙂

 4. Wow, så kult! Jeg vet om flere veganere som har klødd seg i huet over hvordan gjøre brunost vegansk. Blir spennende å prøve. Men mye ost du får da 😛 Har du testet om det går ann å fryse den ned? Jeg må bare spørre; har du prøvd deg fram selv, eller har du funnet inspirasjon eller oppskrift? Bare nysgjerrig.

 5. Har bare prøvd meg frem da jeg ikke fant noen alternativ til brunost selv. Har fryst den, og det gikk ok. Blir ikke helt det samme som fersk da og det er viktig å pakke den lufttett.

 6. JAAA! Jeg må innrømme at brunost er en av de tingene jeg har savnet massivt siden jeg ble veganer! Brunost og jordbærsyltetøy på varm brødskive (aaah….) Jeg bare lurte på: er yacon nødvendig for oppskriften? Jeg har bare agave i skapet for øyeblikket…

 7. Neida, du kan helt sikkert bruke annen sirup som agave. Gi meg gjerne feed back. Jeg liker yancon for den gir en karamellaktig smak.

 8. Shit, dette har jeg sååå lyst til å prøve å lage! Brunost var en favoritt før jeg skjønte at melk er for kalver og ble veganer :-).. Så utrolig flink du er!

 9. Dette er vel akkurat det same som vegansk fløtekaramel?
  Men sikkert dødsgodt på vaffler 😀

 10. Pingback: Veganske alternativer til soya. | Zen of Carita's blogg.

 11. Magen min tåler laktose rimelig dårlig, så kan ikke akkurat spise mengder av det før det går galt. Still, jeg sniker inn noen skiver her og der. Det er jo så utrolig godt 😀

 12. Hei 🙂
  Jeg prøvde å lage brunost i går kveld men tror jeg var for utålmodig så lot ikke sukkeret smelte over lav varme lenge nok *blush blush * så konsistensen ble flytende å rar. Skal pve igjen i dag å ha god tid. Bortsett fra dette har du noen råd? Får helt van. I munnen når jeg ser bildet av din nyydelige ost! Ett spørsmål: 1.8 dl kokosmelk kremete delen da er det snakk om litt under 2 dl? Må bare dobbelt sjekke alt nå 😉

 13. Stivnet den ikke? isåfall er det en ide å tilsette litt agar eller gelatin for å sikre at den stivner avkjølt. ja det er snakk om litt under 2 dl 🙂

 14. Tror jeg slurvet litt så lager på nytt nå med god tid. Tar tid å lage karamell på lav varme…. Men skal ha i gelatin/agar hvis jeg ser det likner på batch nr 1 🙂

 15. Ville bare fortelle at nå har jeg prøvd på nytt,slurvet ikke å det ble helt nyyydelig! Savner brunost,så dette ble en nyyyydelig erstatning!!! Takk for hjelp og at du delte oppskriften 🙂

 16. Hei!
  Vi er ganske nye innenfor dette med laktosefritt. HVor får man tak i yaccan-sirup (var det det det hette???) Minstemann kommer til å bli lykkelig om jeg lager denne til han!

  Mvh, Jeanette

 17. Hei 🙂 du har en kjempefin blogg!! har prøvd meg på denne oppskriften uten å få det helt til. Smaken er nydelig men blir veldig klissete i konsistensen. Har derfor to spørsmål jeg håper du kan svare på :
  1) Er det kun den kremete delen av kokosmelk (helt vanlig kokosmelk? ) jeg skal bruke (1,8dl)?
  2) Skal man bruke f. eks bare kokosmelk, eller må man også ha soyafløte eller havrefløte i tillegg?

  Håper på svar! Skulle gjerne fått denne skikkelig til for guttene mine 🙂
  Mvh. Camilla

 18. Hei! Så bra at smaken ble god i alle fall! Blir den klissete i konsistensen kan du tilsette (ca 1-2 ss?) agarpulver. Det “smeltes” i den varme massen og vil gjøre brunosten stivere. (Jo mer agar jo mer stivt resultat).
  1. Det er kun den kremede delen av vanlig kokosmelk du skal bruke.
  2.Man må ikke ha annen fløte i tillegg!

 19. Tusen takk for svar!! 🙂 Skal prøve igjen i kveld da med litt justeringer, så blir den nok bra 😉

 20. Hei! Jeg bør helst unngå sukkeret, så jeg lurte på om jeg kan kutte ut sukkeret så lenge jeg erstatter det med en hjemmelaget karamellsaus? 🙂

 21. Er laktoseintolerant, men kan ikke spise vanlig brunost, selv om jeg tar tilskudd for å spalte laktose. Jeg lurte på om det går an å bruke laktosefritt i stedet for melkefritt? Og om det finnes noe å bytte ut yacon sirup med som finnes i vanlige matbutikker, slik at jeg kan lage allerede i morgen? 🙂 savnet av brunost er stort, da dette er yndlingspålegget mitt fra før jeg fant ut at jeg var laktoseintolerant! Tusen takk for oppskrift 🙂

 22. Det går helt fint. Du kan prøve melasse , rissirup, eller uansett sirup fra helsekosten feks lønnesirup. Har du prøvd å tatt tilskudd av laktase før brunost spising?

 23. Tusen takk =) tar laktase hver dag, men tåler det ikke uansett, men skal prøve å lage denne =)

 24. Man kan ikke tilsette gelatin i en vegansk brunost; gelatin er jo laget av gris…

 25. Og nå ser jeg at du har svart på det allerede :). Blir det kokossmak på brunosten med kokosmelk?

 26. Hei. Stemmer det at den skal varmes opp til 238grader eller er det en skrivefeil. Driver å lager den nå. Den har småkokt i 20min og er bare oppi 129grader. Da tar det jo mye lenger tid ihvertfall.😊

 27. Ok. Tusen takk for raskt svar. Da tar jeg den av å satser på at den er bra nå😊

 28. Hei. Prøvde meg på denne da jeg savner brunost. Brukte rårørsukker og laktosefri matfløte. Fulgte oppskriften mener jeg, men massen min ble helt steinhard når den ble avkjølt. Lurer på hva jeg kan ha gjort feil? Gledet meg veldig til brunosteratatning.

 29. Hei! Om den var hard så var det kanskje for lite matfløte. Har du prøvd å sette den litt i romtemperaur? Om den førtsatt er hard kan du prøve å varme den opp litt i ovnen eller kort tid i mikroen eller og se om den blir mykere og smørbar.

 30. Tusen takk for svar. Kokte opp igjen med mere fløte. Så da ble den ikke hard. Men hadde i litt for mye fløte så det ble mere som prim. Denne skal prøves igjen for å få mere brunostkomsistens. Flott oppskrift.

 31. Åh, det var godt å høre at det gikk bedre denne gangen. Prim hørtes veldig godt ut da. Lykke til i jakten på den perfekte konsistensen. Si gjerne ifra hvilken mengde du syntes passer best. 🙂

 32. Nytt forsøk i dag. Brukte rårørsukker 500g og 4 dl laktosefri matfløte. 1 spiseskje margarin og 1 spiseskje lønnesirup. Smeltet sukkeret med fløten og kokte i 20 min. Hadde i vaniljedråpene før jeg helte massen i brødformen. Så langt ser det flott ut. Hard som brunost men litt porøs. Så lar den stå i kjøleskapet og hvile litt til før den skal prøves på brødskiva.

 33. Hei! Takk for oppskrift. Bildene av brunosten din ser helt himmelsk ut!! Jeg tenkte å prøve seg, og fulgte oppskriften. Første ganget brukte jeg brunt sukker, men den vle veldig mørk og fikk en merkelig smak. Andre gangen brukte jeg hvitt sukker istedet, og fulgte oppskriften ellers. Jeg kokte opp blandingen til 200 grader, men underveis i avkjølingen stivnet den og ble hard som karamell. Har så lyst til å få dette til, savner brunosten veldig. Hva gjør jeg feil? Kan noen hjelpe meg?:)

 34. Brunt sukker er tilsatt melasse som gjør fargen brunere. Brunosten skal bli hard, men ikke steinhard. Du må nok tilsette mer plantemelk slik at den blir mykere, eller la den stå ute litt før skjæring. Håper dette hjelper. Skal prøve å få laget det på nytt en dag og evt oppdatere oppskriften.

Legg gjerne igjen en kommentar! :D