Ideer om veien til et sunt kosthold

Du sitter kanskje å lurer på hvor du skal begynne når du vil spise sunnere. Mange av innleggene mine her på bloggen er skrevet for å guide og inspirere dere til å komme deg opp til neste nivå helsemessig via maten du spiser og drikker. Noen ganger er det viktig å ha direkte kontakt med profesjonelle til å hjelpe deg om du har alvorlige helseproblemer, allergier eller sykdommer. Ut over det er det mye du kan gjøre selv. Kroppen er et fantastisk maskineri. Kroppen din er veldig vis, og ofte kan du forbedre helsen din bare ved å lære deg å lytte til den og stole på instinktene dine når det kommer til valg av matvarer og aktivitet. I neste innlegg skal du få helt konkrete praktiske tips til hvordan du kan gå frem for å forbedre kostholdet ditt steg for steg. I dag vil jeg dele noen av mine tanker om veien til et sunt kosthold

Identifiser dine behov

Om du ønsker å leve sunnere eller få en bedre helse er det kjekt å vite hvorfor. Hvorfor vil du endre dagens tilstand? Vil du det fordi det er “in” og “alle andre gjør det”, eller er det noe mer dyptliggende?  Kosthold kan hjelpe kroppen din til å fungere optimalt. Kosthold kan også ødelegge helsen din. Hver enkelt av oss har ansvar for egen helse. Det er ikke dine foreldre, legen din eller vennene dine som har hovedansvaret – det er deg. Så vær ansvarlig.

Det er mange ting å ta hensyn til. Har du leddsmerter er det kanskje lurt å spise mer omega 3. Fungerer hodet ditt ikke i det hele tatt etter du begynte på lavkarbo er det kanskje en idè å spise mer karbohydrater. Sover du dårlig? Skipp kaffen etter klokken 12.

Helsehindringer er ofte et signal fra kroppen at den er i ubalanse. Den gode nyheten er at kroppen kan lege og regenerere seg selv. det viktige er at du gir den det den trenger for å kunne gjøre det.

http://4.bp.blogspot.com/-uNQ8RsUk-KQ/UUaMHxqDJCI/AAAAAAAABQ0/tSzvkh_LCKg/s320/food+meme+12.jpg

Undervis deg selv. Lær. Bli ekspert på egen kropp. Vi er alle forskjellige. Det som funker for noen funker kanskje ikke i det hele tatt for andre. Det er ikke en diett eller en idè som er perfekt eller rett for alle. Observer – fordomsfritt – hva de ulike matvarene gjør med kroppen din. Noen fungerer best på et kosthold med enkle karbohydrater, andre må ha langsomme karbohydrater. Noen vil bare ha fet mat, mens andre føler seg uvel med tanken. Prøv å ha et åpent sinn. Legg bak seg alt du har hørt og lest. Det er din kropp – dine regler.

Når det er sagt så har vi alle behov for alle næringsemner. Proteiner, fett og karbohydrater. Jada, kroppen KAN lage energi av fett, men hvorfor gå over bekken etter vann? Kroppen (og særlig hodet) trenger karbohydrater enten fra grønnsaker, frukt eller stivelse/korn for å fungere helt optimalt. Men igjen, føler du at din kropp er annerledes – så vet du best. Du har som sagt hovedansvaret og kjenner deg selv best. Fett trenger vi også. Noen liker mye andre lite, men alle trenger essensielle fettsyrer på samme måte som vi trenger essensielle aminosyrer. Essensielle næringsemner er ting som kroppen ikke kan produsere selv, så vi må få dem fra kostholdet. Kroppen trenger også nok energi til å holde maskineriet i gang og til å utføre bevegelse.

Det første steget

Det første steget til en sunn diett (altså et sunt kosthold) er å starte med å tilsette naturlig supermat til det vanlige kostholdet ditt på en daglig basis. Det vil si vanlige sunne matvarer. Det kan være å inkludere mer frukt og grønt, drikke urte te, grønne drikker eller smooties. Bare det å få mer variasjon i kostholdet vil være bra.

Begynn der du er. Det er ikke alle som har begynt å spise fullkornsbrød i stedet for hvitt brød, og noen har aldri bakt med mandel- eller kokosmel. Noen tør ikke å prøve å bytte ut sukkeret engang. Du må jo begynne en plass. Bare det å bytte ut en sjokolade med en håndfull nøtter gir stor helsegevinst.

Å tilsette sunne ingredienser og matvarer sakte men sikkert gjør at de til slutt blir en del av hverdagen din om du gjør det over tid. Hvorfor? Fordi du vil føle deg bedre, sunnere og næringsmessig “mett”. Det er mange som spiser og spiser fordi kroppen er sugen på noe den mangler. Det kan for eksempel være vitaminer eller mineraler. Spiser du et variert kosthold får kroppen alt den skal ha, og mange mister da suget. Akkurat det gjelder ikke om man er en følelsesmessig spiser. Da er det følelsesmessige ting du er “sulten” på.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSeDyLjfXv-JS8wYyNwFQvSJc_lmq1N-A4o2Quqm5pYQbuShWjK

Ja, for helse handler ikke bare om mat og kosthold. Tanker og følelser kan også spille inn på helsa og er MINST like viktig å ta seg av for å ha det bra. Noen ganger spiser man usunn mat for følelsesmessige grunner. Når man velger sunnere mat/kosthold må man naturligvis behandle følelsene som kommer opp når det usunne matvalget ikke spises. Er det alvorlige ting du har undertrykt med mat kan det være fint å snakke med noen profesjonelle eller folk du stoler på.
Det må sies at det finnes sunnere mat alternativer som vil lette overgangen fra det usunne til det sunne. Det er guiden min om alternativer til hvitt sukker et eksempel på, samt alle oppskriftene mine.

http://media-cache-cd0.pinimg.com/736x/f6/0a/12/f60a127c9c3d7762783a37df9c02fd62.jpg

Forandring må til

Om du gjør det som du alltid har gjort vil du få de resultatene du alltid har fått. Nei, du kan ikke leve på bare junk food, og ikke bevege seg og tro at du blir sunnere av den grunn. Vil du ha endringer må du gjøre noe annerledes. Og annerledes er det. Sukrin eller stevia smaker ikke det samme som sukker. Mandelmel gir ikke så bra bakst som hvetemel. Bytter man en ting med noe annet vil det være annerledes, men det virker som at mange forventer at det skal smake akkurat det samme som før og ha helt lik konsistens. Det er det ikke. Det er en vanesak, og du må belage deg på en omstillingsprosess. Det er kanskje rart eller kjipt i begynnelsen, men til slutt foretrekker du de nye smakene fordi du har blitt vant til dem. Vil du ha endringer du gjøre noe. Du kan ikke bygge hus ved å sitte å se på plankene og telle spiker.

Både og?

Jeg liker idèen om at man kan få i pose og sekk. Det er ikke slik at man skal føle at man nekter seg noe, eller sitter å savner noe på matfronten. Liker du pannekaker, så lag pannekaker! Hvorfor ikke bytte ut sukkeret? Bruke 50-50 grovt mel eller andre alternativer til hvetemel?

Du må ikke spise 100% sunt. Du kan naturligvis spise dessert i selskap og en pose godteri her og der. Det hele handler om balanse. Får du alt du trenger (vitaminer, mineraler, karbohydrater, proteiner, fett og fiber) fra “ordentlig mat” så er det plass til å spise næringsfattige ting også. Det ugunstige skjer når for eksempel godteriet tar så stor plass i magen eller kaloriregnskapet at det ikke er plass til annen mat som skal gi deg det kroppen trenger.

Jeg ville siktet meg inn på en fin balanse som passer deg. Når jeg tenker meg om tror jeg at jeg har et 65% sunt – 35% usunt kosthold. Joda, jeg kunne så absolutt spist mye sunnere, men hvorfor skulle jeg ville det? Selv om jeg ikke spiser kun sunn mat så får jeg i meg alle næringstoffene jeg trenger, har perfekte blodprøver og normal kroppsvekt. Allikevel det er plass til både søtt og salte “usunne” ting til hverdags og i selskap. – Og det er helt ok. Jeg har ikke noe behov for å leve på et strikt kostholdsregime uten søtsaker. Jeg liker kaloribombene mine. Helse betyr også å ha det bra og avslappet mentalt, glem ikke det. Det stresset man utsetter seg for ved å skal følge en plan 100% er mer skadelig enn det å være mer baidback.

http://funny-pictures-blog.com/wp-content/uploads/2011/09/Nutrition-guide.jpg

Din smak og dine ønsker

Det er så mange kostholdsfilosofier der ute at det er til å bli forvirret av. Noen sier frukt er usunt(ekstreme lavkarbere) – andre spiser kun frukt(fruitarians). Noen spiser kun korn(makrobiotisk diett), mens andre skyr korn(paleo). Noen mener man skal bare spise oppvarmet mat, mens andre vil ha rå. Noen lever på fett og protein,mens andre kun spiser karbohydrater. Noen spiser masse dyreprodukter, mens andre ikke rører noe. Alle har en mening, alle høres overbevisende ut og de fleste har en eller annen studie som bygger opp under deres filosofi.

http://weknowmemes.com/wp-content/uploads/2012/12/yeah-science-bitch-meme.jpg

Fri deg fra andres kostholdslover.

Ja ditt kosthold er ditt kosthold. Om du ikke liker jordbær skal du vell ikke spise jordbær uansett hvor sunt eller godt andre synes det er. Finn ut hva din kostholdsfilosofi er. Hva tiltaler deg? Ta frem tankene om hvorfor du vil endre på noe. Vil du bytte de kaloririke produktene med mer kalorifattige? Prøv å bytt ut rømmen med kesam. Liker du å spise mye mat, eller lite mat? Liker du ikke å spise frokost? Vil du spise mange små eller få og store måltid? Kostholdet skal jo fungere i praksis og i din hverdag. Hva ønsker du å oppnå? Nei du kan ikke spise 3000 kalorier om dagen i overskudd om du vil gå ned i vekt. På samme måte kan du ikke spise som en spurv å tro du skal klare å legge på deg. Uansett diett er det _stort sett_ antall kalorier som teller mht vektforandringer – ikke hvilken kostholdsfilosofi du følger. Du blir heller ikke sunn av å spise bare søppel pluss et eple om dagen, på samme måte som du ikke blir usunn av å spise en bolle i et ellers bra kosthold.

http://treasure.diylol.com/uploads/post/image/197191/resized_dwight-schrute-meme-generator-an-apple-a-day-keeps-the-doctor-away-false-fruit-is-not-a-sufficient-substitute-for-good-health-c86e36.jpg

  Hva er dine tanker om veien til et sunnere kosthold?Takk for at leser bloggen!


6 thoughts on “Ideer om veien til et sunt kosthold

 1. Kosthold er utrolig fasinerende, jeg prøver å finne min vei – i jungelen av råd og tips. Lærer stadig noe nytt.

  Jeg liker å spise mye økologisk, samt litt av alt. Er ikke på noen diett, men prøver å spise mest mulig naturlig mat 🙂

 2. Dette var et veldig bra blogginnlegg, kanskje det beste jeg har lest om kosthold og helse. Jeg er så vanvittig glad for at du kan inspirere folk til å ha et fornuftig og laidback syn på mat.
  Mange unge jenter (derav meg) blir jo helt forvirret av alle de rare ideologiene om mat som finnes der ute på nettet. Har med mye inspirasjon fra deg funnet ut at enhver ideologi er en dårlig idé. Så nå prøver jeg å lytte til kroppen min ved å spise sunn og god mat som jeg koser meg med, i tillegg til at jeg skeier ut med usunn, god mat i ny og ne.
  Jeg er også helt enig med deg om å bytte ut sukkeret med noe alternativ søtning, da jeg som tidligere sukkeravhenging lett feiltolket det kroppen min trengte mot det den var avhengig av.
  Til slutt: Tusen hjertelig takk for en kjempefin blogg som jeg leser og hver dag og lærer mye av, du er lovely <3

 3. Hei 🙂
  Du. Jeg bestilte en pakke på iherb, og prisen ble slik:
  Intems 43,86
  Discounts 7,93
  Shipping 10
  Order total 45,93
  Reward 13,32
  Grand total 32,61

  Også fikk jeg i dag en toll regning fra DHL på over 300,- :S pakken er jo på under 200,- eller? Har du opplevd lignende? Hvem må jeg ta kontakt med? Jeg har selve esken på jobb så får ikke sett hva det står på den nå. Men er redd for at iherb har merket feil, altså den order totalen, og at tollen mener jeg må betale D likevel?

  Håper på raskt svar. Blitt utrolig glad da!

  Hilsen 1 stk bekymret Veronica

 4. Hei! Det jeg tror har skjedd er fordi rewarden ikke blir trukket fra bestillingen (dessverre). Du kan krangle på at det er den faktiske summen du har betalt for varen som det skal brukes som grunnlag, men da kommer de nok bare til å si at det er den faktiske summen av varene det beregnes ut fra.

 5. For er fantastisk godt innlegg! Tror vi har et ganske likt syn på mat og kosthold og helse men du får det ut på en så fornuftig og inspirerende måte. Lev Logisk er mitt lille slagord, men det er klart logisk for meg ikke nødvendigvis er logisk for andre… Men det virker veldig opplagt for meg hvordan man skal spise/leve for å få en god helse. Elsker bloggen din!

Legg gjerne igjen en kommentar! :D