Iherb: Spørsmål og svar! Hva er lovlig,kjøpe frie aminosyrer, retur, info med mer!

Jeg får inn en del spørsmål på FB siden og i kommentarfeltet om Iherb. Jeg svarer så godt jeg kan der og da, men tenkte det var greit å ta opp noen ting i plenum. Er du helt ny med Iherb kan du ta en titt HER for å komme i gang og lære mer. Over til spørsmålene..

Hva er lovlig å kjøpe?

Det er lov å importere kosttilskudd til eget bruk(for 3 mnd i gangen), men det er restriksjoner på legemidler, doping eller narkotika.

Hvis det er et produkt du vanligvis kjøper på helsekosten, så er det sannsynligvis lovlig å kjøpe det fra USA også. Hvis du må på apoteket for å få tak i det, så er det mulig det regnes som et legemiddel, og da kan du bare importere det fra EØS-land, og du kan risikere at tollvesenet vil ha en legeerklæring på at det er du som skal bruke produktet. Det skal sies at tollvesenet ikek åpner alle pakker. Noen ganger går selv “ulovlige” ingredienser som feks rød ris over grensa.

Jeg for min del vet ett par enzymer som er ulovlig i Norge, så jeg holder meg unna å bestille de. Ellers tar jeg bare en råsjans og satser på det beste. Det er for eksempel ikke lov å bestille folat, folsyre eller b-vitamin kompleks. En huskeregel er at frakt med DPS og UPS gjennomgår mer granskning enn pakker som er sendt med International airmail.

Anbefaler de som vil bestille kosttilskudd 100% lovlig å ta en titt på legemiddellisten og urtelisten. Alt som er merket med H i urtelisten er trygt å bestille, mens alt det andre klassifiserer som legemidler og derfor kan ikke privatpersoner bestille det.

Les mer:
Urtelisten
Legemiddelisten

Kan man innføre frie aminosyrer?

Aminosyrer er det som utgjør protein. Ulike proteinpulver inneholder ulike konsentrasjoner av de ulike aminosyrene. Det finnes også frie aminosyrer som ikke er blandet sammen. Flere aminosyrer, samt taurin og carnitin, kan inngå i produkter som har næringsverdi/fysiologiske hensikter uten å utøve noen medisinsk effekt. Slike produkter anses ikke som legemidler.

Dersom aminosyreholdige produkter er tiltenkt brukt som helbredende eller forebyggende middel ved ulike sykdomstilstander, vil produktene anses som legemidler. Behandling av aminosyreunderskudd hos mennesker eller dyr anses som medisinsk bruksområde.

Det er fåretatt en ny vurdering av aminosyrer.  Fenylalanin, metionin og cystein anses ikke lenger som medisinske substanser. Tryptofan anses fremdeles som en legemiddelsubstans. Aminosyreforbindelser og aminosyrederivater som nå står på legemiddellisten anses fremdeles som legemidler.

Pakken din kan allikevel bli stoppet. Har feks ikke tolleren fått med seg de nye reglene kan pakken bli returnert. Du vil uansett få et brev om dette og du kan da opplyse om de nye reglene.

Tollgrense?

I norge er tollgrensa 200 kr. Dvs ikke handle for mer enn 200 kr, for da må du betale toll (bruk en valutakalkulator) frakten er IKKE medregnet i 200-grensa (f.eks hvis varene totalt blir 199, og så med frakt så blir det 245, så er det ingen problem!)

Pakker over 200kr blir lagt til 12%-25% toll. Du kan tro det svidde på min første Iherb bestilling på 2 tusen kr.

Les mer:

Toll – Å shoppe fra utlandet  

Toll – import av netthandel

Hva skjer når pakker blir returnert?

Om bestillingen din blir sendt tilbake til Iherb fordi du har bestillt ulovlige produkter, har oppgitt feil adresse, ikke har betalt toll eller ikke tar i mot pakken vil Iherb betale deg tilbake på ditt bankkort.

Jeg var for eksempel ikke hjemmeen dag DHL ringte. Siden de ringte med et vanlig nr og jeg ofte ikke tar telefoner fra “fremmede” fikk de ikke tak i meg, kunne ikke levere pakken og den ble returnert.

Du vil få refundert det totale prisen for din bestilling minus frakt og 20% av pakkens verdi(for bryet osv.) De vil også trekke fra andre øvrige utgifter som kan oppstå under frakten.

Velger du fraktalternativet  International Airmail og pakken din forsvinner får du IKKE tilbake pengene.

Kan man returnere produkter?

Jepp. Du kan returnere _uåpnede_ produkter innen 60 dager. Da sender du produktet til  iHerb Return Desk, 17825 Indian Street, Moreno Valley, California 92551. Legg ved en kopi av pakkelappen eller utskrift av bestillings historien (order history) på Iherb kontoen din.

Du får tilbake kun det du faktisk har betalt for produktet/produktene. Det kan ta sin tid å få gått gjennom den returnerte pakken og sette inn pengene på kontoen din, så ha det i bakhodet.

Hva var rabattkoden igjen?
*Er du førstegangskunde kan du bruke rabattkoden JEM146 å spare 5 dollar. Trykk deg inn på Iherb HER og bestill nå slipper du å skrive inn koden selv. Ellers skrives rabattkoden inn nederst på din “chart”(handlekurv) etter du har lagt i ett produkt.
*Iherb har ofte tilbud og rabatter på både produkter og frakt. Jeg opplyser om disse med en gang jeg får vite det på min FB side. Lik siden du også å få tips, triks med mer.

Har du flere spørsmål ang Iherb eller mer info og tilføye, fyr løs i kommentarfeltet eller på FB.

Q: Lærte du noe nytt? 🙂


18 thoughts on “Iherb: Spørsmål og svar! Hva er lovlig,kjøpe frie aminosyrer, retur, info med mer!

 1. Du! har hørt en del om at det er mye sjekk i pakker nå? Fikk iallefall høre at jeg ikke burde bestille BCAA fra iherb, fordi den garantert kom til å bli stoppet, vet du no om d?

 2. Jeg fikk 3 pakker i posten her hvor alle hadde blitt åpnet…typisk nok haddejeg bestilt ZMA (som jeg har fått gjennom en haug med ganger før og faktisk ikke visste at ikke var lovlig) så den ble sendt i retur. Nå venter jeg på en pakke med d-vitaminer og magnesium så spent på de også…kan vel hende de har litt for høye “verdier” i forhold til hva som regnes som lovlig…men ja,jeg syns det virker som de er litt på hugget om dagen :/ så lurt passe litt på hva man bestiller 🙂

 3. Oi, dette var jeg faktisk ikke klar over. Jeg sitter å venter på en pakke fra iherb som inneholder enzymer, og når jeg åpnet linken din med legemidler så står flere av enzymene på den listen. Betyr det at dette er reseptbelagte legemidler i Norge? Det er nå 12 dager siden jeg bestilte pakken, og den er ikke kommet enda.. håper den ikke er kontrollert, men bestilte tross alt international airmail, så tar jo fort et par uker…

 4. Jeg har fått gjennom noen av enzymene i en slik “blanding” før,men en gang jeg bestilte et rent enzym ble det stoppet og returnert. det er visst MYE kontroller nå om dagen,så vi får bare håpe på det beste.

 5. Du må ta screenshoot av iherb og deretter croppe det ut og lagre bildet på din pc. er så lenge siden jeg gjorde det, så jeg husker ikke helt hvor jeg fant det 🙂

 6. Pingback: Søndagshamstring på Iherbsalg | Lovely Liller

 7. Æsj, min pakke med ZMA ble klassifisert som legemiddel tydeligvis og blir sendt i retur. Aner du hva det er i disse som ikke er lov å importere fra ikke-EØS land?

 8. Det er pga B-vitaminene i den. Jeg råder deg til å kjøpe magnesium og zunk på Iherb, og kjøpe et B-vitamin kompleks her. Det gir samme effekt og er billigere enn å kjøpe ferdige ZMA kapsler her i norge 🙂

 9. høye doser b vitaminer og d vitaminer kjøper jeg fra england, fra shopping4net.com. Bigvits.com har trolig også det.

 10. Når det gjelder vitaminer, så vær obs på at Norge har noen av de strengeste grenseverdiene pr dagsdose. Det medfører igjen at man ikke kan importere vitaminer i “megadoser”. Det man derimot kan gjøre er å handle slike ting og personligta det med hjem til Norge. Som turist har du lov å innføre enkelte tilskudd til 3 mnd personlig bruk.
  Mine D-vitaminer fra iHerb var 5 mcg sterkere enn det som er lovlig i Norge – da gikk hele min forsendelse i retur. Norsk maksgrense på D-vit er 20mcg. Reiser jeg til Sverige kan jeg kjøpe D-vitaminer på 250mcg…

Legg gjerne igjen en kommentar! :D