Kjøttfri Mandag: Falafelburger med kremet agurkdipp

Hei hei! Riktig god uke og takk for at du titter innom! I dag tenkte jeg å servere en vegansk rett i anledning “Meatfree Monday” – Kjøttfri Mandag. Nå skal jeg ikke begynne å preike igjen, men jeg synes alle bør tenke litt på miljøet og dyrevelferd når det kommer til kostholdet. Man ikke spise kjøtt hver eneste dag. Ikke bare er det bra med forandring i kostholdet for sinn og skinn,men du sparer også penger.

En klassiker blant veganere og vegetarianere er kikertboller, eller falafel. Vi tar utgangspunktet i falafelen og lager den litt større slik at vi får en burger. Perfekt til å fylle varme pitabrød med, eller ha på skiva!falafelburger2

Burgerne er sunne og mettende. Kikerter er rike på vegansk protein og fiber. 2-3 ss kikerter tilsvarer en porsjon “5 om dagen”. Hermetiserte kikerter er veldig lettvint, men ferske kokte kikerter har litt høyere innhold av vitaminer og mineraler, og er billigere i lengden.

Slik koker du tørre kikerter:

 1. Bløtlegg kikertene i vann  i minst 4 timer, evt over natten i kjøleskap.
 2. Skyll kikertene, og kok opp i nytt vann. Du skal tilsette så mye vann at vannnivået ligger 1-2 cm over kikertene. Du kan også bruke buljong for mere smak. Det liker jeg å gjøre.
 3. Om skum danner under kokingen skummes dette av. Ha lokket halveis på kasserollen.
 4. Kikertene er kokt på 1- 1 1/2 time, og koker du dem lengre vil de bli mer myk. Når du skal lage kikertburgere kan kikertene godt være godt kokt. Fordamper vannet før du har kokt de ferdig tilsetter du bare mer vann.

Til 6 kikertertburgere trenger du:

800g kokte kikerter
en rød paprika (valgfritt)
en bunt korriander, eller andre urter
4 ss brødsmuler, eller 2 ss valgfritt mel
1/2 ts psyllium husk (valgfritt)
krydder etter smak og ønske
salt og pepper
1 ss oliven olje, nøttesmør eller kokosfett

Mal sammen kikertene med de øvrige ingrediensene i en food prosessor. La kikert-deigen hvile i kjøleskapet en stund. Lag små burgere med hendene. Du kan alternativt lage små boller om du vil lage falafel.falafelburger1
Friter, grill eller stek burgerne. Jeg steker mine i en oljet stekepanne i 3 minutter på hver side. Server med avokado og agurkdipp.

For å lage agurkdippen tar du 1/2 agurk, 1 avokado, salt og oregano. Det er en friskere og lettere variant av guacamole. Burgerne kan spises i hamburgerbrød, men jeg foretrekker pitabrød. 🙂falafelburger

Liker du kikerter? Når smakte du falafel for første gang? Jeg husker jeg og søskenbarnet mitt spiste det for mange år siden når vi var i Oslo og besøkte onkelen min som er vegetarianer. Vi fikk friterte falafel servert i pitabrød take-away. Jeg tror det er derfor jeg er fan av å spise det i pitabrød.

Ønsker deg en flott ny uke! *Suss og klem*Be G(O)OD


7 thoughts on “Kjøttfri Mandag: Falafelburger med kremet agurkdipp

 1. Mmm falafler er vanvittig godt! Oppdaget de for vel fire år siden og har laget de regelmessig siden (levde nesten på det noen måneder første gang jeg fikk ferten av kikertburgere som jeg laget selv, mmm) 😀 Laget det faktisk senest i går som luksus frokost 😀
  God mandag! x

 2. Hei 🙂

  Du leser jo kraftmammaene sine blogger ifm tradisjonskost og har sett litt hva pirkepetter skriver. Hva er dine tanker rundt det? 🙂 For du bruker jo kun glutenfritt, og bruker mye bønner/linser og ser ut til å ikke bløtlegge og diverse først…

 3. Falafel er utrolig godt, men jeg har igrunnen aldri tenkt på å lage det selv. Har så liten erfaring med kikerter, at jeg liksom ikke helt vet hva jeg skal gjøre med dem, men kanskje jeg skal gi det en sjanse å prøve oppskriften din! Hvis man bruker hermetiserte kikerter, slipper man da å koke dem først?

 4. De hermetiserte kikertene er koktfra før, sså da trenger du bare å skylle dem og evt klappe dem litt tørrere i tørkepapir/kjøkkenhånkle før bruk 🙂 Lykke til!

Legg gjerne igjen en kommentar! :D