Voksen panna cotta med klementin og sitruslikør

Hei hei! Håper dere alle har det flott så langt i advent. I går kom jeg hjem til mamma og mormor på Andenes. Et tettsted i Vesterålen der jeg har tilbragt halve oppveksten min. Det var så koselig og godt å komme hjem. <3

Jeg har prøvd å gjøre en innsats for å ta meg en tur hjem oftere. Jeg synes 1-2 ganger i året blir for lite når jeg kun er en 25 minutters flytur unna. Folk sier ofte at de ikke har tid. Ikke tid nok til ting de kanskje har lyst til eller burde gjort. Jeg synes det er best å si at det ikke er en prioritet. Da tar man på en måte tilbake tiden, slik at man selv disponerer den, enn å klage over at man ikke har nok av den.

Uansett, over til dagens dessert! I dag kan jeg friste deg med en kremet panna cotta med to slags sitruslikører og karamelliserte klementiner. Dette er en dessert som passer for voksne på grunn av likør-smaken og alkohol innholdet. Perfekt som avslutting på et julemåltid.

Panna cottaen er laget med agar agar, så om du bruker vegansk fløte og vegansk melk kan du lage en vegansk dessert. Konsistensen er nydelig og den smelter i munnen. Panna cottaen kan lages sukkerfri.Klementin pannecotta

Voksen panna cotta med klementin og sitruslikør –  Nok til 5-6 små panna cotta

Klementin laget:
1,25 dl vann eller saft av appelsin eller klementin
2 ss Cointreau*
1 ss Grand marnier*
3 ts kokossukker eller xylithol
1/2 ts agar-agar pulver
En klementin, skjært i fileter og hakket

Til panna cottaen trenger du:
2 dl valgfri fløte
1 dl valgfri melk**
30 g sukrin
1 ss Grand Marnier
1 + 1/5 ts agar-agar (“litt” mer enn en teskje totalt)

Til servering:
Sjokolade
Karamelliserte klementiner***

Tips: *Cointerau og Grand marnier er begge sitruslikører, eller appelsin likører om du vil. Grand marnier er en blanding av conjac og appelsinlikør, og har en aroma med preg av karamell, mandel og tørket appelsinskall. Cointereau har et preg av appelsin og urter. Du kan bruke uansett type sitrus likør om du vil bruke andre enn de jeg har brukt. **Melken jeg brukte var god gammeldags helmelk. Om du vil lage en vegansk variant kan du blande valgfri fløte og valgfri melk, for eksempel halvt om halvt med soyafløte og havremelk som en erstatting for fetere kumelk. Du kan bruke vanlig plantemelk som den er, men jo mer fett jo mer fylde, smak og kremet konsistens. ***Lages enkelt ved å steke/koke klementinbåter i kokossukker og litt kokosolje til karamell med noen nellikspiker oppi stekepannen.

Klementin pannecotta2

Slik lager du desserten:

Bland vann med kokossukker, likør og klementinbiter. Varm opp og avkjøl lett. Tilsett og pisk inn agar gradvis når væsken er varm. Er vesken for varm til det dannes klumper. Hell i former i et la på ca 1 cm. Jeg bruker muffinsformer i silikon. la stivne i ca 20 minutter. Bruker du en stor form kan dette ta lengre tid.

Når likør-laget begynner å stivne kan du lage panna cottaen.
På lav varme varmer du opp fløte, melk og sukrin. Rør sukrinen godt ut. Tilsett agar gradvis når væsken er varm. Nå kokepunktet og ta av. Hell over det avkjølte laget. Avkjøl i kjøleskap slik at det setter seg.

Ta forsiktig ut den ferdige desserten. Sitter de fast i formen din kan du varme på utsiden av formen med varmt vann, eller du kan skjære rundt kanten.
Dekorer med store dråper av smeltet sjokolade, og klementin stekt i nellik og kokossukker.

Håper det smaker 😀


Legg gjerne igjen en kommentar! :D