Knallgod kylling moussaka

Hei hei! Riktig god dag i alle hjem! 🙂 Selv om jeg gjerne eksperimenterer på kjøkkenet og finner “diettvennlige” løsninger på retter og bakst setter jeg også pris på smak og konsistens på originalen. I et balansert sunt kosthold finnes det plass til både det ene og det andre. Det ene utelukker jo ikke det andre! 😉

I dag kan jeg friste deg med en nydelig moussaka som er minst like god som den originale. Perfekt til helgekosen, eller vennemiddagen. Spleiselag anyone?km2

Moussaka er grekernes svar på lasagnen. Moussaka inneholder ikke lasagne plater, men aubergine. Min moussaka har en smakfull kylling- og tomatsaus og hjemmelaget glutenfri bechamel saus.

Oppskriften er en stor porsjon som er nok til en middags sulten gjeng, eller slik at du kan fryse ned porsjoner til en annen god gang. Kjempelurt!

Veganer? Om du vil lage en vegansk variant kan du bytte kylling med soyakjøtt eller tofu, og bruke veganske alternativer til melk og smør.1-km3

Moussaka med kylling

1,6 Kg kylling kjøttdeig eller annen kjøttdeig
4 løk
3-4 store aubergine
3 store poteter (eller nok til å dekke bunnen av formen)
1 dl hvitvin (eller buljong)
Krydder: Oregano, timian, basillikum
1 squash
1-2 hvitløksfedd
1 laubærblad
1 kartong hakkede tomater
salt
oliven olje
Revet hvitost, eller vegansk alternativ

Glutenfri bechamel (hvitsaus):
2 l. valgfri melk
100 g glutenfri melblanding eller rismel*
75 g smør eller margarin
1 ss olivenolje
muskat, papper og salt
*Ikke cøliaki eller glutenintoleranse? Bruk vanlig mel.

Forbered potet og aubergine:
1. Skrell poteter og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne en ostehøvvel. Auberginen skjæres på langs i tynne plater eller i vanlige skiver. Det er lurt å strø salt på auberginen og ledde skivene på kjøkkenpapir for å trekke ut vann. Dette er valgfritt, men jeg synes det er best. Ta vekk overflødig salt etterpå, og ikke salt fyllet for mye.

Lag fyllet:
1. Skjær løken og hvitøken i små biter og stek dem gylden sammen med litt olivenolje i en stekepanne.
2. Tilsett kjøttdeigen og stek. Tilsett så squash skjert i terninger. Tilsett vin/buljong, laubærblad og tomater. La det hele stå og småkoke/redusere. Smak til med krydder.

Lag Becamel saus:

1. Hell melken i en stor kasserolle. Det er uansett hvilken melk du bruker. Tilsett litt (ca 1/2 ts) revet muskat og varm opp på medium varme.
2. Smelt smør/margarin i en stekepanne på medium varme. Så snart smøret smelter, tilsett melet og rør konstant i 3-4 minutter. Ta så melblandingen av varmen.
3. Når melken når kokepunktet, visp inn melblandingen litt etter litt for å unngå klumper. La så småkoke under konstant omrøring i ca 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Tips: Har du eggeplommer etter å ha laget marengs eller fluff kan disse piskes inn i melken. Det gir en nydelig og mektig hvitsaus. Blir sausen for tykk kan du spe den ut med litt melk.

Sett sammen moussakaen:
1. Dekk bunnen av den ildfaste formen med potetskiver. Ta så på kjøttfyllet, aubergine og kjøttfyll vekselvis til du blir fri.
2. Dekk det hele med bechamel og strø revet ost på toppen.
3. Stek i ovnen i 45-50 minutter på 200 grader, eller til den har blitt gylden.

Tips: Lyst på skikkelig sprø overflate og har gammelt brød liggende? Strø brødsmuler over osten, eller bytt ut litt av osten med brødsmuler.km

La moussakaen hvile i noen minutter når du tar den ut av ovnen. Server moussakaen med gresk salat, tatziki og valgfritt brød eller rundstykker. Nydelig!

km1

Liker du moussaka? Så denne god ut?Takk for at du leser bloggen min! <3


One thought on “Knallgod kylling moussaka

Legg gjerne igjen en kommentar! :D