Kolposkopi, biopsi og utskrapning

I går hadde dagen kommet, dagen for sykehusbesøket. Som dere leste HER hadde jeg ikke fått noen som helst info ut over at “testen av livmorhalsprøven viste celleforandringer som måtte undersøkes nærmere”. Det sa jo meg fint lite. Takket være Internett og dere lesere som har kontaktet meg via bloggen og på facebook fikk jeg jo en liten anelse hva det faktisk var snakk om.

Jeg hadde altså tatt en rutinemessig celleprøve av livmorhalsen. Den hadde funn på celleforandringer. Etter den første panikken etter legebrevet hadde lagt seg, gikk naturligvis livet videre som vanlig mens jeg ventet på at dagen før sykehustimen skulle komme.

Jeg har valgt å dele min historie slik at alle dere som kanskje må igjennom dette en eller annen gang i livet og ikke får noe eller nok informasjon vet hva dere går til. Jeg hadde satt pris på et innlegg som dette når jeg satt som et spørsmålstegn med brevet fra legen i handen.

Så.. jeg skulle på videre undersøkelse for celledeling i Livmorhalsen..

Jeg satt på venterommet og kjente at jeg ble mer og mer nærvøs når minuttene begynte å nærme seg. Det jeg var mest nærvøs for var lokalbedøelsen. En sprøyte oppi “hutti heita” hørtes lite godt ut for å si det mildt. Husk, legen min hadde ikke informert meg om noe som helst, så dette med sprøyter og hvordan testen skulle tas måtte jeg finne ut selv.

Navnet mitt ble oppropt og ble tatt i mot i døra av en ung, vakker gynekolog. Hun spurte om jeg hadde fått informasjon om hva jeg skulle igjennom. Jeg svarte som sant var; Øøø..nei”. Jeg fikk informasjon som bekreftet det jeg hadde undersøkt meg fram til på egen hånd, og svar på alt jeg spurte om ut over det. Jeg følte jeg vell tatt i mot.

En sykepleier kom inn og jeg satte meg i “godstolen” med beina til vers. Jeg fant ut at jeg skulle høre på musikk mens det hele foregikk for å avlede oppmerksomheten litt.

Hun satte inn et utstyr som jeg kaller “jekk”. Det er for å “åpne” skjeden slik at hun ser bedre. Deretter sprayet hun på en eddikløsning. Dette svidde veldig! “Er det meningen at det skal svi?” “Ja, det kan svi litt”. Er dette litt, så ser jeg ikke frem til sprøytene tenkte jeg. Jeg hadde “kjent for meg” akkurat hvordan det kom til å kjennes ut. Du vet hos tannlegen, når du skal sette bedøvelse og den fæle følelsen når nålen stikker hull på tannkjøttet og bedøvelsen siver inn? Sånn, bare i livmora di. Oh joy.

I et nanosekund hadde jeg lyst å ta ett bilde fra min synsvinkel. Haha. For et syn der gynekologen så med forstørrelsesglass inn i mitt aller helligste. Jeg hørte på musikk og sprøyten skulle settes. Til min overaskelse (og enorme lettelse) kjente jeg nesten ingenting. Jeg må si at det å ta celleprøven nesten var mer ubehagelig!

Rett etterpå tok hun en skrapeprøve av innsiden av lilvmoren. Jeg går ut ifra at bedøvelsen allerede hadde rukket å virke, for jeg kjente ikke så mye. Hun sa jeg kunne føle litt trykk og høre en litt ekkel skrapelyd, men det tok jo ipoden min seg av. No problem!

Til slutt skulle disse vevsprøvene tas. Jeg spurte hvor mange, og det var vanlig å ta fire. De river av små biter rett og slett. Dette gikk radig uten noe ubehag. Når det hele var over blødde jeg litt mer enn vanlig, så jeg fikk derfor stappet inn noe tøy ala tampong. Denne skulle tas ut etter noen timer. (Den er naturligvis full av blod om du blør mye, men ikke vær redd. Its like tante rød. Det skal sies at jeg blødde litt hele dagen, så anbefaler deg å bruke et bind.)

Jeg ble sendt ut med et ark. Jeg tok et bilde av det slik at jeg kunne fortelle akkurat hva jeg faktisk gjorde idag:

1.Kolposkopi
2.Biopsi av cervix uteri
3.utskrapning av cervix uteribilde

Det var det! Hele “undersøkelsen” tok kanskje 15 minutter? Jeg var veldig overasket over at det gikk så greit. Selv sprøyta, som jeg trodde skulle være veldig vond var jo ikke noe vond. Mulig at jeg har høy smerteterskel eller bare hadde en god dag. Alle er jo forskjellig, så alle opplevelsene vil derfor være forskjellige. Noe jeg tror er viktig er at man føler seg ivaretatt og bekvem med personell. Min gynekolog var sikkert veldig flink og forsiktig. Det føltes i alle fall slik. Jeg synes min første celleprøve tatt av en lege faktisk var vondere enn denne opplevelsen!

Resultatet kommer om noen uker. Jeg håper naturligvis på at det ikke er veldig ille. Om det nå skulle være noe vil jeg måtte fjerne en del av livmorhalsen og eventuell annen behandling, om det ikke er ille trenger jeg bare å ta vanlige celleprøver hos fastlegen for å holde celledelingene under oppsyn.

Det jeg gikk i gjennom i dag er standard prosedyre for videre undersøkelse om de finner funn ved din livmorhalsprøve. Husk, ta celleprøve av livmorhalsen hvert 3.år etter du har fylt 25! Better safe than sorry 🙂

Håper dette kan være til hjelp eller interesse for alle dere jenter der ute! Del gjerne dette innlegget med alle jenter, for det er viktig! Ønsker deg en fortsatt fin dag. Stor klem fra Liller :*Takk for at leser bloggen!


33 thoughts on “Kolposkopi, biopsi og utskrapning

 1. Du e utrulig tøff som deler dette.

  Grue mæ til æ blir 25. Heldigvis 4 år og noen dager til, men når du forklarer kordan testene ble tatt så ble æ litt roligere.

  Håper du får en fin dag og en fin uke:) Stå på ikke gje opp. Du e sterk.

  Sender en klem 😀

 2. Ikke noe å grue seg til. Det er jo bare flott at man kan ta slike tester, for om ikke så hadde man jo evt hatt celledelinger uten å få vite om det 🙂 Takk før støtten. Ha ei fin uka du å :* Klem

 3. Så godt å høre det gikk så fint idag <3
  Så krysser vi fingrene for at fortsettelsen også blir god.

 4. Nå vet jeg hvertfall hvordan undersøkelsen foregår. Håper virkelig at resultatene på prøvene dine er bra ! “Don’t worry, be happy ” 🙂

 5. Jeg har gjort det samme, og fikk ingen bedøvelse og heller ingen informasjon om hva jeg skulle gjennom. Det gjorde sjukt vondt, varte leeeenge og på vei hjem blødde jeg helt ned i skoa, for gynekologen ga meg bare et lite truseinnlegg. :p Måtte senere til konisering, og det var rett og slett en behagelig operasjon i forhold til biopsien :p Så dersom du må det også, er det iallfall ingenting å grue seg til 🙂 Lykke til.

 6. Takk for det 🙂 Ingen bedøvelse? 😮 Det hørtes jo ikke bra ut. Huff. Hadde nok også blødd en del om hun ikke hadde stappet meg full av tøy. Hehe. Hvordan var koniseringen?

 7. Så bra at det gikk bra!
  Hm, jeg er snart 30 og har ikke tatt celleprøve. Har vel tenkt at det går sikkert bra.. Her gav du meg en liten vekker! Takk 🙂

 8. Tusen takk for at du deler dette med oss. Det er nyttig for mange som gruer seg til en slik undersøkelse.

 9. Jeg synes absolutt du skal få det gjort! Det er en kjapp test. Bare å bestille time hos legen. Alt er sikkert i orden,men det er jo greit å vite! 🙂

 10. stolt over deg snuppa:)) dette gikk jo mye bedre enn du forventet. håper bare resten er ok!! stor klem

 11. Synes det rett og slett er helt fantastisk at du tar med leserne på denne opplevelsen. Kan tenke meg det er MANGE som finner nytte og ro i å lese hvordan du takler dette 🙂
  Ha en fin dag!

 12. Så bra du skriver om dette. Har vært gjennom det samme selv, og man føler seg så alene, selv om det er mange jenter som opplever det samme. Tvi tvi for resultatene!

 13. Jeg er ikke nådd 25 enda, men har både venninner og søstre som kvier seg for å ta celleprøver.
  Jeg har lest en del statistikk om hvor få som faktisk går til gynekolog (for å oppdage abnormaliteter) eller tar vevsprøver, og det er skremmende. I alle fall med tanke på hvor utsatt kvinner kan være.
  En løsning jeg leste, foreslått av en fagkvinne, var å gjøre undersøkelsen mer tilgjengelig. Hvis jeg i dag hadde bestemt meg for å dra til gynekolog, ville det vært en omstendelig prosess. Først, få time til fastlegen. Kanskje jeg måtte vente en uke, kanskje en måned. Så, innkalling til gynekolog (med mindre jeg velger å betale en ganske høyere pris for å gå privat), gjerne et par uker eller måneders ventetid. Det ER en omstendelig prosess.
  Fagkvinnen foreslo å ha “mobile undersøkelsesrom”, hvor man egentlig baserte seg på drop-in. Høres nesten ut som noen prøver å verve deg til noe, men det er jo egentlig bare for folkets beste. Kanskje dette kunne vært en løsning?

  Uansett, jeg må takke deg for at du delte i dag. Når jeg går til legen og han sier jeg lider av det og det, eller jeg er i faren eller i mistanke om å ha det og det, går jeg jo selvfølgelig hjem og googler. Da får man alt fra “det går over” til en dødsdom.
  Innlegg som dette er da SVÆRT verdifulle!
  Tusen takk, på vegne av mange usikre jenter der ute!
  🙂
  Også håper jeg jo selvfølgelig, og krysser fingre, tær og gafler for at alt er i sin skjønneste orden, og du kan fortsette å være ditt levende, sprudlende deg.

 14. Celleprøven er ikke noe stress. Det du leste her er da neste steg OM testen du tar hos legen viser funn 🙂 Takk for tilbakemeldingen og de gode ordene :*

 15. Hei!

  Jeg har nettopp fått beskjed om unormale funn på gyn undersøkelsen min og venter på innkalling til biopsi. Må si jeg er veldig redd :(:( men godt å lese det du skriver, så vet jeg vva jeg går til!
  Vet du om det er stor andel av de som tar biopsien som må koniseres(er det ikke det det heter når de opererer vekk en del av livmora?)
  Krysser fingrene for deg! Og meg! 🙂

 16. Nei det vet jeg dessverre ikke. Er det mye celleforandringer så kan de fjerne en bit, men dette blir ikke gjort i første omgang. 🙂 Jeg hadde bare litt celleforandringer, så da skal man “se det ann”. Jeg skal ta en ny test nå i Desember å se om det er noen forandring.

 17. Ahhh, trengte og se tilbake på dette nå… Tok nemlig den vanlige rutine sjekken for en måned siden, og som du sa så noen uker senere ble det time til gynekologen nå på mandag som kommer (dette fant jeg ut under en time etter jeg hadde blitt bedt ut på date, OH the irony!)
  Gruer meg veldig, og syns det kom brått på…. Men som du sier, så tar det ikke så lange tiden, håper bare at det går bra. Takk for et godt innblikk (og skrive “fint innblikk” hadde vært litt merkelig og skrive følte jeg, hah!) i hele prosedyren x

 18. Tusen takk for at du har delt dette! Akkurat hva jeg trengte å lese idag, da jeg skal ta en biopsi hos gynekologen etter en celleprøve med forandringer!

Legg gjerne igjen en kommentar! :D