Kort om hva som gjør kokosfett sunt

Det er fortsatt en grunnleggende tro i samfunnet vårt at mettet fett er “roten til alt vondt.” Dette tok jeg også opp i artikkelserien om hvordan man stopper kjeften på legen sin eller old school ernæringsfysiologer. Alt for mange unngår fett, og særlig mettet fett, fordi dem tror på mytene om det. Kokosfett har blitt veldig populært de siste årene.

Hva skiller egentlig kokosfett fra alle andre fett typer?
For mange år siden ble det oppdaget at morsmelk inneholder en unik gruppe av mettet fett som heter medium-triglycerider (MCT). Disse fettsyrene er svært forskjellig fra fett som finnes i kjøtt og grønnsaker.

Når man spiser MCT omgjøres de til monoglycerider og mellomlange fettsyrer (MCFA), som begge har sterke antimikrobielle egenskaper som er i stand til å drepe sykdomsfremkallende bakterier, virus og sopp. Det er først og fremst tilstedeværelsen av MCTer i morsmelken som beskytter babyer fra infeksjoner for de første månedene av sitt liv, mens immunforsvaret til babyen er under utvikling. MCFA og MCT er naturens antibiotika. De er dødelig for sykdomsfremkallende bakterier, men helt ufarlig for oss.

Så,hva har dette med kokosolje å gjøre? Som morsmelk inneholder også kokosolje MCT’er. Faktisk består kokosolje hovedsakelig av MCT. MCTene i kokosolje er identiske med de man finner i morsmelken, og de har det samme antimikrobielle potensialet. På grunn av dette har faktisk matprodusenter tilsatt kokosolje, eller MCT-stammer fra kokos olje, inn morsmelkerstattning for år for å gi den den samme beskyttende effekten som naturlig morsmelk har.

Du kan se på MCT som en konsentrert form for kokosolje. MCT olje er ca 6 ganger sterkere enn den MCT`en du får ved å spise vanlig kokosfett. MCT får du bla her.

Bruker du kokosfett? Visste du om MCT?

Takk for at leser bloggen!

 


10 thoughts on “Kort om hva som gjør kokosfett sunt

  1. Det er så urolig spennende at du tar opp slike temaer! Har du linker til forskningsartikler som støtter dette? Det er så mye strid om kokosfett/olje egentlig er sunt eller ikke. Hadde vært fint å lese litt mer om det

  2. Det er forskjell på mettet fett og kokosfett. Den studien er studie av mettet fett ikke spesifikt kokosfett. Kokosfett har dessuten lavere røykepunkt enn andre oljer som gjør det vanskelig å bruke den til stekning og baking.

  3. Hei Liller!
    Har et spørsmål som ikke har med dette å gjøre men. Jeg har tatt chlorella og spirulina fast nå en god stund, men jeg har ikke råd (studentøkonomi) til å ta begge. Hvem av dem burde jeg prioritere? Må innrømme at jeg ikke har merket noe spesilt til effekt av noen av dem, men jeg tar det for det 🙂

  4. Jeg tar ingen av delene, men skulle jeg valgt en tror jeg jeg ville satset på spisulina, naturens egen multivitamin 🙂 Om du ikke har råd kan du godt droppe det en periode å se om du merker noen endring.

Legg gjerne igjen en kommentar! :D