Kunsten å spise ulovlig mat i 1 mnd og spise seg frisk fra allergi og intoleranse

For noen år siden tok jeg en omfattende intoleransetest etter å ha vært syk lenge. Kunne det være noe jeg spiste jeg reagerte på? Du kan lese resultatet av min matintoleransetest tatt i April 2011 HER. HER kan du lese om hvordan kan det ha seg at matvareallergier kan påvises hos private helseklinikker men ikke hos fastlegen.

Resultatet kom og legen rådet meg til å spise mat uten melk, egg og gluten. Jeg hadde nemlig utviklet allergi mot egg, og intoleranse mot både melkeprotein og hveteprotein. Dagligdagse favoritter ble plutselig “ulovlig”,eller påvist “giftig” for kroppen min. Først visste jeg ikke helt hva jeg skulle, eller kunne, spise, og ikke minst hvordan jeg skulle klare å overleve uten egg, melk og gluten. For å gjøre en kang reise kort begynte jeg å erstatte disse matvarene med andre allegivennlige matvarer og formen ble gradvis bedre. Ikke noe utslett, konsentrasjonsvansker, daglig migrene eller IBS.

Det har vært noen ganger det siste året jeg har spist “ulovlig” mat. Oftest uten at jeg har vært klar over det. Det som har skjedd da er at jeg har blitt dårlig eller fått utslett, så gått tilbake og lest på innholdsfortegnelsen til det jeg har spist og deretter oppdaget at produktet inneholder noe jeg ikke tåler. Andre ganger har jeg spist mat vell vitende om at det ikke var så lurt. Etter jeg spiste masse melkebasert yoghurt endte jeg på legevakta med tidenes kvalme. Det kan du lese om her.

Etter omentrent 2 år tenkte jeg det var på tide å ta en ny test. Kanskje hadde noe forandret seg? Kanskje har det blitt bedre? Det var jo målet mitt ved å kutte ut det jeg reagerte på. Det er jo ingen grunn til å unngå matvarer om man ikke må! Det var verdt å finne ut av. Det er så greit å ha ting sort på hvitt. Man kan jo feks kjøre elimineringsdietter selv, men jeg har ikke tid, lyst eller ork til det.

Sist gjorde jeg det hos lege, men denne gangen tenkte jeg å ta en hjemmetest. Jeg søkte meg fram til en pålitelig test. Viktig: Er du helt normalt frisk er det ingen vits i å ta slike prøver, så ikke ta det bare for å ta det. Alltid rådfør deg hos lege først.

Testen måler antistoffer av type IgG i blodet, som viser hvilke matvarer du har en forsinket og skjult allergisk reaksjon mot. Testen viser ikke om du har cøliaki, laktoseintoleranse eller en klassisk allergi, så dra som sagt først og fremst til legen din og ta slike tester der først.

Om man ikke har spist de ulike matvarene den siste måneden er det ikke sikkert at de slår riktig ut på testen. Dette fordi de antistoffene vi måler har en halveringstid på 3 uker. De råder også til å ikke begynne med matvarer man er helt sikker på gir deg plager bare for at de skal slå ut på testen, for det utsetter kroppen for unødvendig ubehag.

Jeg er litt sånn “go hard, or go home“, så jeg bestemte meg for å spise “ulovlig” mat til den største gullmedalje å ta evt plager om de kom. Jeg hadde forventet at allergien og intoleransene var dempet, om ikke borte. Det å være skeptisk eller være urolig for å få plager ble lagt på hylla. Jeg begynte prosjektet i slutten av Oktober i fjor.

De 14 første dagene spiste jeg ute på restaurant hver eneste kveld. Jepp. Go hard or go home. Ingen spørsmål til kelneren om sausen inneholdt gluten, om paneringen var blandet med egg eller unngå karamellpuddingen pga melkeprodukter.  Jeg spiste fritert og panert. Smørstekt, melkebasert iskrem og gud vet hva. Det var nydelig og ikke minst befriende!

ferdigkjøpt pizzabunn(garantert gluten),ost som inneholder melkeprotein

De 14 siste dagene gikk jeg hardere til verks. 24 egg, melkeproteinpulver med myse(whey) og cottage cheese som inneholder kasein. Jeg storkoste meg med helt vanlige pannekaker og vafler nesten hver dag. Det har vært SÅ deilig og ikke minst befriende. Kunsten er å gi etter. Ikke være redd for å bli plaget med magen. Bare nyte, så får plagene komme om de kommer.

Så.. kom det noen plager etter mitt lille ekspiriment?  I begynnelsen gikk det egentlig helt fint.  I uke 2 fikk jeg “litt” humørsvigninger. Ting som ikke egentlig gjorde noe fikk meg til å bli nedenfor. En dag hadde jeg antydninger til utslett i ansiktet, men langt fra det jeg hadde den gang da. Uke 3 og 4 ble jeg veldig oppblåst, kalm og hadde hodepine. Jeg hadde også store problemer med å få sove til tross for at jeg var kjempetrøtt. Jeg har rett og slett vært uggen.

Jeg spiste min siste boks med cottage cheese og sendte inn ny test. Resultatet kom. Jadda!! Etter å ha holdt meg unna melkeproteiner, egg og hveteprotein veldig lenge tåler jeg de matvarene bra igjen. Kroppen min produserte altså markant mindre antistoffer nå enn før.

Glutenrikt brød,smør,gomme og brunost som alle er melkeprodukter

Merk at min matallergi og intoleranse kom pga av jeg spiste disse produktene alt for ofte og alt for mye og kroppen reagerte på det. Det blir noe annet om du er født med allergier/intoleranser. Det er også fullt mulig, og _helt normalt_, å “leve” på disse matvarene og være helt 100% frisk. Det er ikke slik at du må få intoleranser selv om du spiser mye av det.  Om du ikke har store helseplager, ikkeengang tenk på det, og spar pengene. Har du plager? Ta en tur til legen!

Så hva gjør jeg mht disse matvarene den dag i dag? Jeg er, og kommer til å være, litt mer forsiktig med egg da det var det jeg ble allergisk mot og reagerte mest på. Nå spiser jeg ett par egg i uken. Melkeproteinet whey bruker jeg mye den dag i dag i form av proteinpulver. Det er billig, godt og kommer i en rekke smaksvariasjoner. Når det er sagt holder jeg fortsatt en knapp på veganske lavallergene proteinpulver, men kommer til å variere. Les gjerne om de ulike proteinpulverne her. Kasein får jeg i meg nå og da via feks cottage cheese. Gluten spiser jeg ikke så mye av nå. Jeg har liksom rett og slett vendt meg av det. Det vil ikke si at jeg ikke kommer til å bruke det, men at jeg foretrekker feks rismel og mandelmel. Du kan lese mer om alle de glutenfrie mel typene her.

Det aller beste er at jeg kan gå ut å spise eller spise hos andre uten å skade kroppen min i den grad jeg gjorde før. Jeg må naturligvis være obs. og ikke hamstre de matvarene jeg reagerte på for da er det en sjanse jeg “spiser på meg” plager igjen.

O du nydelige hvitløksbagett. Full av gluten og melkeprotein. I love you!

Det har på mange måter vært en interessant reise, det å virkelig måtte unngå noe. Mange unngår jo enkelte matvarer av egen vilje  pga motedietter, helse overbevisninger, spiseforstyrrelser, vektnedgang eller vektoppgang. Det å måtte unngå mat fordi den rett og slett skader deg er liksom noe annet.  De gode nyhetene er at “påspiste” allergier/intoleranser helt klart kan bedres, bare slutt å spis de en god stund. 😉

Q: Reagerer du på noen matvarer? Hva er dine tanker eller erfaringer?


41 thoughts on “Kunsten å spise ulovlig mat i 1 mnd og spise seg frisk fra allergi og intoleranse

 1. På 18-års dagen min fikk jeg bekreftet at jeg ikke tålte gluten eller melk og måtte legge om. Det var jo knallvanskelig! I russetiden drakk alle øl og jeg måtte finne alternativer. Men det gikk helt ok med tiden.

  Så hadde jeg flere år hvor jeg var rimelig streng, og så gjorde jeg som deg… prøvde meg frem. Spise masse brie for eks daglig. Med lite reaksjon… magen var fin.. Hmmm, så rart?

  Så jeg er bombesikker (av erfaring) at man kan styrke kroppen sin ved å unnlate å spise enkelte matvarer i lengre perioder, og så prøve seg igjen og se om det går bra.

  Nå tåler jeg det mye bedre. Ikke gluten, det er et mareritt, men melkeprodukter går fint. Og det gjør meg så glad, for da kan jeg ty til det innimellom 🙂

 2. Tåler mestsannsynlig ikke laktose/melk så godt.

  Min erfaring sist æ spiste soft- is va at æ noen timer etter på fikk ordentlig ubehag i magen.

  Har unngått melk/yoghurt/sportsbar osv siden Desember 2012. Har spis sjokolade 1 gang i uken. Det har gått mer greit enn dårlig.

  Det va vanskelig å melkeprodukter ut pga at det va hovedingrediensen i kostholdet mitt/med tanke på spiseforstyrrelsen. I 2012 va kostholdet mitt=overdose på melkeprodukter/sports bar/proteinpulver:p

  Gikk lettere å bytte til andre matvarer hvis æ ikke tenkte så mye på det.

  Håper æ kan spise litt melkeprodukter en dag, MEN kommer til å innta det i mye mindre mengde!

  Så bra at du kan spise melkeprodukter igjen:)

  Håper æ også kan det en dag. Blodprøvene viste egentlig at æ ikke hadde noe laktoseintoleranse:) Men fikk beskjed om å gå litt uten for å se kordan det gikk.

 3. Hei!

  Like før jul fikk jeg vite at jeg er intolerant mot (all slags) mel/gluten, melk, nøtter, soya, egg, sukker, mais, kylling, alkohol, tunfisk, and, acai bær, anisfrø, chili, druer, gjær, hamp, hirse, koriander, spisskummin, dill, sesamfrø, tomat, appelsin, avokado, bringebær, blåbær, bjørnebær, eik, gulrøtter, kaffe, kirsebær, bønner, storfe, torsk og hyse.

  Livet etter dette har vært veldig vanskelig. Lever så og si på riskaker. Har gått ned mye i vekt og kan gå dager nesten uten å spise. Er slapp og sliten hele tiden, og bena begynner å sjelve av ingenting. Jeg er en helt ekstrem matelsker og å holde seg unna egg og melkeprodukter har vært helt jævlig. Før brukte jeg timesvis på kjøkkene for å mikse og trikse oppskrifter, men nå er insprasjonen helt bort. Ikke all verdens kaker man kan lage av stevia og ris… Har aldri likt typisk “middagsmat” men elsker alt søtt. (sunne kaker, cottage cheese, is, fluff, smoothie) Legen sier jeg må holde meg unna dette i minst to år, og helt ærlig vet jeg ikke hvordan jeg skal klare det. I tillegg er jeg mye på reisefot og hoteller som gjør det mye vanskeligere å tilpasse seg dietten.

  Er det noen i samme situasjon som har noen råd eller tips til meg? Hadde satt enormt stor pris på det, og er glad jeg har funnet noen som er i samme situasjon.

  Klem xx

 4. Jeg har levd uten melk, gluten, hvetestivelse, egg og frukt siden jarnuar 2009, og jeg blir bare mer og mer sensitiv. Skal ingenting til før jeg blir knalldårlig. En skive ost og jeg ligger rett ut i tre dager med kvalme og magesmerter til tusen. Så du er heldig som tåler litt her og der uten problem.

 5. Huff, det hørtes veldig slitsomt ut. Er det all frukt eller også “grønnskaksfrukter”? Man kommer heldigvis langt med plantemelk og ris ;D Håper du blir fulgt opp av lege/spesialister <3

 6. Hvor tok du denne testen? Jeg kjenner jeg blir “automatisk” veldig skeptisk når så mange matvarer er på “nei”-lista. Ofte er det slik at noe tålereres dårlig,mens andre ting kan gi litt utslag,men er ikke så viktig å unngå. Det høres ut som du er litt rådvill. Jeg vil råde deg på det sterkeste å dra til din fastlege og få deg time hos ernæringsfysiolog. De vil kunne hjelpe deg med hvilke matvarer du kan spise og gi gode råd. Om du er slapp og sliten og ikke minst sjelven er det et dårlig tegn. Det høres ut som du får i deg for lite kalorier/næringstoffer. Rismel kan fint brukes til å lage alle slags kaker og brød da. Jeg vil også si at når man er intolerant så vil man ofte ikke få en meget sterk reaksjon om man spiser LITT av det man er intolerant mot. Kontakt _fastlegen_ din. Masse lykke til. Klem

 7. Om du ikke tåler laktose s bra kan du kjøpe laktosereduserte produkter eller ta piller med laktase (anzymet som spalter laktose) før du skal spise noe med melkeprodukter. Det vil lette problemene. Det er ofte slik at spiseforstyrrelser vil “fucke” litt med systemet, men det vil helt sikkert roe seg litt med tiden slik at du kan nye melkeprodukter igjen. Heldigvis kan du jo lage mye godt uten ved å bruke melk/yoghurt/fløte som er plantebasert. 🙂

 8. Vodka baby!! ;D Neida. Mener det finnes øl uten gluten foressten? Jeg er HELT enig med det du har erfart. Så bra at du tåler melkeprodukter. Det er jo bare så kjekt og godt!

 9. OI, det hadde jeg aldri trodd faktisk! Tenker det er deilig å ikke måtte ha så mye hensyn til allergiene dine lenger, og ikke minst spise cottage cheese igjen 😀

 10. Så kjekt å hørra 😀 Heldigen deg!!

  Eg kan mest sannsynlig ikkje spisa melkeprodukter igjen, alle de produktene strekke seg heilt opp te 6 på reaksjonsskalaen :-/ Åååh så eg savne rømme å ost!! Men krysse fingrane for at eg kan begynna å tåla soya, men dår e jo sukker i alt god damn it!! Å d e ein aen ting eg e veldig allergiske mod…

  Men e d sånn att ein e nødt å spisa på de tingå me ikkje tåle for å se koss ein ligge an på ein sånn test? D e snart 2 år siden eg tog testen så lure litt på d 🙂

 11. Man vender seg jo til det meste,men synnøve finden osten og brie savnet jeg. Det er litt synd at utvalget i norge er så lite som det er for allergikere. Ja du må spise de tingene i en 2-3 uker. Om du gjør det, prøv å tenk at dette tåler du og du er frisk og rask. Placebo effekten vettu, strong stuff 😉

 12. Jeg er såååå glad på dine vegne ! 🙂
  Har hørt om sånt, og håpet lenge….
  Men det gjelder ikke for meg. Jeg skeiet ut, med en viltkarbonade ute, og vi kom ikke hjem engang, før jeg både mistet pusten, ble kvalm og kjempe dårlig…. 🙁 Har levd på streng diett i 10 år.
  Gleden for meg, er mer energi og velvære!
  Men jeg må føye til både proteinpulver og vitaminer/mineraler for ikke å bli skjelven i beina,ja….
  Og spise masse !
  ( Jeg hadde “dødd” skulle jeg spise feil, for å få helt riktig test, så da får det heller være som det er.)
  Bloggen din var nok mer spennende før, for min del. Jeg har jo egentlig skjønt at noe har skjedd. Likevel:
  Håper inderlig, at du holder deg frisk heretter ! <3

 13. Takk for det. 🙂 Oppskriftene er stort sett uten melk/egg/gluten nå også da, så store forandringen fra før November til nå er det vell ikke 😉

 14. Det virker som om du har et veldig naturlig og fint forhold til mat, noe jeg virkelig ser opp til. Jeg har den siste tiden vært litt for opptatt av at alt jeg spiser skal være sunt, men jeg jobber med å på en måte finne tilbake til meg selv igjen. Jeg ønsker å spise sunt, men ikke til den grad at det tar over livet mitt.

  Jeg ville egentlig bare si at jeg liker bloggen din 🙂

 15. Hmm okey, då tror eg nåkk eg ska venta någen år te, eg har spist någe ulovlige ting her å der som egg å smågodt. Å eg reagere me ein gang me slapphed å opphovning/vondt i forskjellige delår av kroppen :-/

 16. Så bra du ble kvitt allergiene!

  Jeg fikk utslett over hele ansiktet+deler av kroppen for ca. 3 år siden. Årsak: allergisk reaksjon som følge av sitrusfrukter. Jeg elsket mandariner/appelsiner, og spiste så store mengder (spesielt før jul!!!) at kroppen reagerte slik til slutt. Nå har jeg ikke rørt noen sitrusfrukter siden, men er litt fristet til å prøve igjen etter å ha lest dette. Sitron(syre) er f.eks i nesten all mat man spiser ute/ferdigmat. Litt slitsom å alltid passe på, selv om det er andre ting som er mye verre å være intolerant mot.

  Ellers har jeg spist så mye melkeprodukter (les kesam og cottage cheese) at jeg får mageknipe dersom jeg spiser det nå. Har ikke kuttet helt ut, men spise drastisk mindre mengder nå. Klarer ikke holde meg helt unna..elsker det 😀

  Btw; mener jeg bloggen din fortjener mer anerkjennelse enn den får. Innleggene dine er grunndig skrevet og du har gjort god research på forhånd. Jeg tror på det du skriver, og det er ikke alle jeg kan si det om;)

 17. Å neeeeei. Så kjedelig med julemandarinene da! Du må ikek gi opp!Det kan helt sikkert hende at du kan tåle det helt fint en sjelden gang. Har du kraftige allergiske reaksjoner (halsen svulmer opp osv) bør du naturligvis ha remedier for å hindre dette, som slike allergipenner. Får du mageknip av melkeprodukter kan du prøve laktosefritt/laktase tabletter. 🙂 Tusen takk for den hyggelige kommentaren. <3 varmer.

 18. Tok den hos en homopat lege, etter flere forsøk med vanelig lege som bare fortalte meg at jeg hadde sensitiv mage.. Homopaten fant også ut at jeg har lekk tarm. Vet ikke hva testen heter, men den skulle visst være den beste (kostet 5000kr!!!) den ble sendt til England for undersøkelse. Homopaten sa at det ikke er alt av dette som er like dårlig for meg, men er redd for å gjøre noe feil slik at jeg går med dette enda lengere. Tror hvertfall mel, melk, egg og nøtter er det værste.. Må definitivt få hjelp, for det er vanskelig å takle alene. Men tusen takk for svar <3

 19. Har du prøvd FODMAP dietten?
  Det er forskning som gjøres på feltet. Jeg har selv vært til massiv utredning og med i forskningsprosjekter.
  Hilsen langvarig syk med diverse matintoleranser

 20. Hei! nei den har jeg verken hørt om eller prøvd. Jeg går ikke på dietter med mindre legen sier jeg burde det. 🙂 Fortell gjerne mer.

 21. Når man utredes hos vanlige leger er de raske med å gi deg diagnosen IBS, kronisk utmattelse etc. Men med få muligheter for å bli bedre. Det det forskes på er sammenhengen mellom mikrofloraen i tarmen og økt permeabilitet i tarmen. Men problemene som kommer er hos mange ikke på grunn av faktiske intoleranser, men blandt annet av giftstoffer som dannes av bakterier i tarmen som slipper gjennom til blodet. Dette unngås ved å følge FODMAP dietten.
  Intoleranser er et omstridt begrep, og er egentlig ikke tilfelle så lenge man ikke mangler et enzym.
  Denne er absolutt verdt å lese! 🙂
  http://www.drgangemi.com/healthtopics/diets/fodmaps-diet/

 22. Veldig interessant! Skal til en ny spessiallist imorgen igjen, så da skal jeg spørre om denne dietten. Var skrevet på litt vanskelig engelsk, så hva kan/kan man ikke spise kort fortalt?

 23. Beklager det, er medisinstudent selv skjø 🙂 FODMAP dietten er utviklet i Australia. Jeg fikk ikke nyss om den før jeg kom til en forsker. Så vidt jeg vet hadde de ikke kjennskap til dette på Balderklinikken etc når jeg var til utredning der.
  Denne dietten er også glutenfri siden gluten ikke fordøyes naturlig av enzymene vi har, men av bakteriene i tarmen=giftstoffer og gass!
  Sjekk ut bildeoversiktene: https://www.google.no/search?q=fodmap&aq=f&um=1&ie=UTF-8&hl=no&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=yIw3UfvQLKqC4gS6_IGYCg&biw=1366&bih=643&sei=yow3UczME4eA4gSI4ICYDg#imgrc=_

 24. Jeg ville aldri fulgt denne dietten da den utelukker ekstremt mange matvarer. Jeg synes at om man Må pga allergi, så er det greit å kutte de konkrete tingene ut,men å sløyfe så mange matvarer ut fra kostholdet er ikke noe jeg vil anbefale og ser heller ikke for meg at ernæringsfysiologer ville gjort det.

 25. For min del har jeg blitt frisk etter å ha startet med denne dietten! Det handler om å unngå de karbohydratene som ikke fordøyes naturlig. Det at man kan spise appelsin men ikke eple og gulerot men ikke brokkoli, er ikke noe jeg anser som vanskelig eller skadelig.

 26. Det er flott at du har blitt frisk!! Jeg sier ikke det er skadelig å spise en grønnsak i stedet for en annen,men for mange vil det mest sannsynlig være vanskelig/tungvindt å skal ha så mye på “nei”-lista. 🙂 Mht fordøyelsen så fordøyer menneskekroppen de fleste karbohydratene bortsett fra resistent stivelse, sukkeralkoholer etc. Vi er faktisk designet for å gjøre det. Jeg ville anbefalt alle som ER SYKE å naturligvis ta det opp med legen sin, og er det kosten det står på, få en klinisk ernæringsfysiolog. deretter kan man ta opp dette med denne dietten.

 27. Dette er som å lese meg!! 😀 var i januar ferdig med 1 år med superstreng matintoleransediett med lite mat og mye fortvilelse! Men energien (tidligere hatt ME) kom tilbake, og nå spiser jeg normalt på besøk og ut, og mye nytt hjemme også. Men havremelken og mine spesialknekkebrød er med meg fremdeles! Jeg skal ta nye blodprøver flest til sommeren, spennende! Synes selv jeg reagerer svært lite nå ift noen mnd siden!! Fin blogg 🙂

 28. Hei!
  Er selv på leting etter IgG hjemmetest, men finner ingen som selger utenom terapeut/lege. Du har ikke et tips til hvor jeg kan finne dette, noe seriøst?
  Har div. plager som eksem, kløe, hodepine etc, samt Asperger/ADD problematikk. Som student har jeg dessverre ikke råd til både test og konsultasjon hos terapeut. Studerer kostholdsveiledning nå og ernæringsterapi fra høsten, så begynner uansett å få endel innsikt i det å tolke resultater og sette opp diett selv..

  Mvh; Sara M

 29. Jeg er overlykkelig for at jeg har funnet bloggen din! Jeg tok matvareintoleransetest i november som viste at jeg reagerer på ku-,geit-, og sauemelk, egg og cashewnøtter. Jeg vet at det beste for kroppen min er om jeg greier å holde meg vekk fra de matvarene en stund så kroppen får bygd seg opp igjen, men jeg har ikke helt greid det hittil, det har vært utrolig vanskelig å finne oppskrifter som er uten både egg og melk, og i tillegg glutenfri fordi jeg synes kroppen min fungerer best uten gluten. Men nå føles det litt som å være i himmelen av å ha funnet alle oppskriftene dine som er uten egg, har tro på at jeg skal greie å holde meg unna det jeg ikke tåler nå. Nå blir det iherbshopping og heftig matlaging etterhvert! 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D