Lær om den sunne Manuka honningen

Du trodde kanskje at honning var honning og det var det samme hvordan honning glass du kjøper? Det er det ikke. Ikke all honning er lik. Smak, utseende og den antibaktrielle kvaliteten til honningen varierer med hvilken type honning det er, hvor den blir laget, når og hvordan den høstes. Idag tenkte jeg å lære deg om Manuka honningen. manuka3Som vanlig er innlegget linket(rosa skrift) og ikke sponset. Jeg vil rett og sett opplyse og inspirere.

Aktiv Manuka honning er rå honning som er lagd av bier som spiser/pollinerer den usprøytede manuka busken som kun finnes på New Zealand.

Manuka honning inneholder en aktiv ingrediens(UMF=Unique Manuka Factor) som man ikke finner i andre honninger. Jo høyere UMF-verdi, jo sterkere og mer helbredende er manuka honningen. (Ofte byttes UMF ut med ordet “Active”, altså hvor aktiv/virkende honningen er, men aktiv manuka honning og genuin UMF manuka er ikke det samme. Bry dere ikke for mye om hva som er hva for nivåene beskriver det samme, nemlig hvor aktiv honningen er.)

UMF nivåene går fra 5+ til 30+. Jeg anbefaler en honning med UMF 10 eller høyere. 15+ og lavere brukes der hvor den generelle helsen er god.
De sterkere Manukahonningene 16+, 20+ og 25+ brukes der hvor det er mer hardnakkede medisinske problemer.

Manuka honningens helsefordeler

Antibaktriell: Sykehus har brukt bandasjer dynket i manuka honning for å bekjempe betennelse og forhindre MRSA stepokokk infeksjon i sår. Honning hjelper sår å lege raskere. Hvis du vil behandle sår, tørr eller sprukken hud, bør du smøre honning direkte på området og legge på en steril bandasje. Krem med manuka kan også smøres på dyr med hudproblemer. Antibaktriell spray med manuka.

Kviser: Når du bruker honning på huden kan manuka bekjempe bakterier forbundet med acne. Når du spiser honningen kan den bekjempe bakterier i tarmsystemet som kan føre til kviser, samtidig som den balanserer tarmfloraen etter antibiotika kurer som man kan få mot acne.Manuka kan faktisk stoppe virus til å bli resistent mot antibiotika, les mer her. Ansiktsmaske med manuka. Acnekrem med manuka.

Godt for magen: Å bruke manuka honning regelmessig kan forebygge og hjelpe mot tarmproblemer som ulcerative colitis og irritabel tarm. Som nevnt over hjelper det de “gode” bakteriene i tarmene og kvitter seg med de bakteriene man ikke ønsker.

Honningen er betennelsesdempene, noe som forklarer hvorfor det hjelper mot bla vondt i halsen og solbrenthet.

After-sun: Kan smøres på solbrent hud for å indre svie og sette i gang hudens reperasjonsjobb. Andre gode hjelpere er foressten aloe vera og yoghurt. Jeg anbefaler å røre inn litt honning i yoghurten og smøre på rød hud eller blemmer. Honningen brukes på brannoffer flere steder i Australia og New zealand, så prøv den gjerne om du brenner deg.

Halsvondt: Manuka motvirker mange bakterier som kan gi sår hals. Nyere forskning har også vist at honning har bedre hostedempende effekt enn reseptfri hostesaft. Når du kjenner det begynner å klø i halsen, ta en ts honning flere ganger om dagen. Vend honningen rundt i munnen før du svelger den, eller la den gli ned i halsen uten å svelge. Halsdrops med manuka.

Energi: Studier viser at manuka er en bra kilde til energi takket være karbohydratene den inneholder, og den forbedrer prestasjonen til uthooldenhets atleter. Den hjelper kroppen med muskelreperasjon etter trening og hjelper å holde blodsukkeret oppe både under og etter trening. Jeg ser mange “treningsfanatikere” spiser riskaker. Jeg velger heller manuka honning som gjør mye godt for kroppen. ^^manuka1

Slik spiser du honning

  • Spis med skje. Enklere blir det ikke.
  • Hell over yoghurt, kesam eller frokostblandingen.
  • Dypp rabarbra i manuka honning.
  • Perfekt søtningsmiddel for raw foodister da manuka honningen er raw.
  • Søt varm drikke som te og kakao. Merk at manuka ikke bør brukes i kokende drikke da det kan ødelegge aktiviteten i honningen.
  • Rør inn i deilig grøt på tallerkenen.
  • Søt baksten med honning i stedet for sukker:

Honning har en høyere søtningsgrad enn sukker. du trenger altså mindre honning for å oppnå samme søtsmak enn om man bruker sukker. Honning inneholder i hovedsak glukose og fruktose, i tillegg til sukrose, maltose og melizitose. Innholdet av fruktose gjør at du får et jevnere og mer stabilt blodsukkerinnhold ved inntak av honning enn sukker.

Smak og slikt

Manuka er litt sterkere i smaken enn den honningen vi er vant til her hjemme. Den smaker rikere, mer aromatisk og litt mer jord og urter. Ja, den smaker litt mer medisinsk enn vanlig honning,kanskje fordi den nettopp er det? Fargen er også mørkere, litt mørk gyldenbrun som sirup. Konsistensen er noe tykkere. Mormoren min spiser bare Manuka etter jeg introduserte henne for denne typen honning. Hun liker de ekstra helsefordelene denne honningtypen har å by på. Mange liker dessuten den litt robuste smaken. Merk at smak og utseende kan variere i de ulike merkene.

Disse bør ikke bruke (noen type) honning

 • Allergiske reaksjoner: spesiellt hos folk som er allergisk mot bier.
 • Pollenallergikere: Honning kan inneholde spor av pollen. Prøv deg frem eller kontakt lege og spør.
 • Honning bør IKKE gis til barn under 1 år. da honningen kan inneholde sporer av en bakterie, som kan formere seg i barnets tarm og utløse botulisme.
 • Veganere: mange veganere velger å unngå produkter som innebærer husdyrhold fullt og helt. Honning er dermed er per definisjon ikke vegansk. Andre ser på spising av honning som en gråsone, og spiser det til tross for at de er veganere eller andre veganere synes det er feil. det viktigste er hva som er rett for deg, din helse og moral. Bruk heller agavesirup og lønnesirup.

Kjøp av Manuka honning

Jeg kjøper min Manuka på Iherb(sjokk!^^). Lær alt om kjøp i Den store Iherb guiden. Rabattkode JEM146 gir deg 5-10 dollar i avslag på din 1. bestilling. Manuka er noe dyrere enn vanlig honning,men jeg synes den er verdt hver krone.manuka2 Jeg bestiller stort sett alltid en ny type manuka da jeg liker å variere å prøve noe nytt. Jeg har kjøpt denne med 15+ flere ganger og er veldig fornøyd med den. Jeg har også prøvd en variant med jordbærsmak. Nam nam 🙂 Du kan se hele utvalget av Manuka honning HER.

Q: Har du prøvd eller høst om Manuka honning? Bruker du honning?Takk for at leser bloggen!


16 thoughts on “Lær om den sunne Manuka honningen

 1. Kjempefint innlegg 🙂 Jeg ble først kjent med Manuka- honning gjennom noen gode venner på NZ som sendte honning i posten som julegave. Før det trodde jeg honning var honning, som du sier :p Kjempegodt på yoghurt, i bakevarer eller som ansiktsmaske. Deilig med hjemmelagd ansiktsmaske som både lukter og smaker godt 😀

 2. Hei…lure litt på en ting ..hva er forskjellen på Flora,MGO 550+ Manuka honey og Healing Honey ? har et glass med Healing Honeymen det står ikke noe holbarhet på glasset er det evigvarende ? Så har æ bestilt Flora ,MGO …

 3. 550+ honningen inneholder mye(over 550mg) av det antibaktrielle stoffet Methylglyoxal. Healing honey sin honning står det 15+ på, og som du leste i artikkelen er dette en slags måleenhet på hvor aktiv honningen er. Jeg ville brukt førstnevnte mer medisinsk og sistnevnte til hverdags for å opprettholde god helse. Ut over det kan du lese om produktene på Iherb sidene til gitte produkter. Under gode forhold( i et tørt mørkt skap eller kjøleskap) skal honning holde seg “for alltid”.

 4. Tusen takk for svar 😉 er ikke så enkelt når man er elendig i engelsk 😉

 5. Dette har jeg faktisk lurt på , så tusen takk for et veldig bra innlegg! Har venta på å kjøpt det på iherb lenge, men de har aldri fått inn den jeg skulle kjøpe. Men da tror jeg jeg skal teste disse 😉

 6. Jeg har sikkert startet på min femte boks med manukahonning nå! Fra Iherb selvsagt. Så en knøttliten krukke på helsekosten her om dagen, og da snakker vi liten altså, typ 150gram til 199 kr, med ganske “lav styrke.” Elsker Iherb <3

  Jeg har liksom ikke helt blitt fortrolig med å oppbevare den i kjøkkenskap, tror du det er bedre i kjøleskap? Eller vil det bli for kaldt? (mitt kjøleskap er sikkert kaldere enn normalen også, men ting fryser ikke..)

 7. Ja ikke sant. Lønner seg med Iherb ^^ Jeg oppbevarer alltid honningen i kjøkkenskapet. Det går helt fint og den holder seg lenge. Synes honningen blir så stiv i konsistensen i kjøleskap.

Legg gjerne igjen en kommentar! :D