Lær om det fantastiske D-vitaminet

Vitamin D er viktig for god helse, og sterke og friske bein. Det er også en viktig faktor for å sørge for at muskler, hjerte, lunger og hjerne fungerer godt, og for at kroppen kan bekjempe infeksjoner. Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om dette fantastiske vitaminet idag. 🙂theD

Visste du at vitamin D er annerledes enn andre vitaminer? Det er faktisk et steroid hormon som produseres ut fra kolesterol når huden utsettes for sollys. Dette kalles “aktivert vitamin-D”, eller “calcitriol.” Kroppen lager ingen andre vitaminer selv på denne måten. Aktivert vitamin-D har to viktige funksjoner i kroppen:

1. forvalter kalsium i blod, bein og mage/tarm
2. Hjelper cellene i hele kroppen din til å kommunisere ordentlig

Det har vært mye forsking på D-vitamin, og det viser seg at det er mye viktigere enn vi tidligere har trodd. Visste du for eksempel at Reseptorer for vitaminD har blitt funnet i mange deler av hjernen, noe som betyr at vitaminD kan ha en innflytelse på måten du tenker, lærer og handler?

Vi mennesker kan ved hjelp av solen lage D-vitamin. Siden vi i Norge ikke utsettes for sol eksponering hele året er det desto viktigere å få D-vitamin via kostholdet eller tilskudd. D-vitaminet er ett av de fettløselige vitaminene, og kan lagres i kroppen. Det er to typer D-vitamin man kan få via kostholdet:

 • Vitamin D3 (cholecalciferol): finnes i noen animalske matvarer, som fet fisk og eggeplommer.
 • Vitamin D2 (ergocalciferol): finnes i noen typer sopp.

D3 er minst dobbelt så effektivt som D2 når det kommer til å øke blodets D-vitamin innhold. Det er få matvarer som inneholder betydelige mengder med D-vitamin. Fete fisketyper ligger på D-vitamin toppen, men man må spise det ofte for å få nok. Noen meieriprodukter har blitt tilsatt D-vitamin, men om man ikke drikker melk eller er veganer hjelper det lite. D-vitaminmangel er en av de vanligste ernærings manglene.

Lavt innhold av D-vitamin har veldig mange ulemper. Noen eksempel:

 • Studier har vist att folk med lave vitamin D-nivåer har en mye større risiko for hjertesykdom, diabetes (både type 1 og type 2), kreft, demens og autoimmune sykdommer som multippel sklerose.
 • En studie viste også at 96% av hjerteinfarkt pasientene hadde lite vitamin D. Noe å tenke på.
 • Lavt D-vitamin innhold kobles også til uregelmessig menssyklus.
 • En studie fant at slagpasienter med lave vitamin D-nivåer var mer sannsynlig å lide av alvorlige slag, og ha dårligere helse etter hjerneslag enn de med normale nivåer av vitaminD.

D3 kan enkelt inntas som kosttilskudd, for eksempel i dråpe- eller spray form(link). 3 dråper av dette kosttilskuddet(link) vil gi 400 IE(10 milligram).

Noen fordeler ved tilstrekkelig til høyt D-vitamin nivå:

 • Osteoporose, og frakturer ved fall: Høyere doser av vitamin.D kan hjelpe forebygge osteoporose, fall og frakturer hos eldre.
 • Styrke: Vitamin-D tilskudd kan økning fysisk styrke, i både øvre og nedre lemmer. D-vitamin fremmer for god muskelfunksjon.
 • Kreft: Vitamin-D kan forebygga kreft. En studie Viste att 1100 IU per dag, sammen med kalsium, reduserte kreftrisikoen med hele 60%.
 • Depresjon: Studier har vist vitamin D-tilskudd gir en mild reduksjon i symptomer hos personer med klinisk depresjon. I motsetning til antidepressiva kommer D-vitamin uten alvorlige bivirkninger. D-vitamin spiller også en rolle i hjernens utvikling.
 • Type 1 diabetes: En studie hos spedbarn fant av 2000 IE vitamin D per dag reduserte risikoen for type 1 diabetes med 78%.
 • Dødelighet: Noen studier har vist att vitamin D-tilskudd reduserer folks risiko for å dø i løpet av tiden det tok å gjøre studiet. Det kan indikere at D-vitaminen kan øke levetiden.

tran2Får du nok D-vitamin?

Mangel på vitamin D har også vært knyttet til tilstander som kreft, astma, type2 diabetes, høyt blodtrykk, depresjon, Alzheimers og autoimmune sykdommer som multippel sklerose, Crohns og type-I diabetes.

Det er en større sansynlighet for D-vitamin mangel om du bor et sted med lite sol eller er veldig mye inne, går veldig påkledd, har mørk hud, sjelden spiser fisk, er eldre eller gravid.

Symptomene på mangel er veldig vage, og kan inkludere trøtthet, smerte i kroppen og økte infeksjoner. Den eneste måten å vite om du har D-vitamin mangel er å måle blodverdiene dine. Når det er sagt er Norges grense for anbefalt inntak mye lavere enn for eksempel Amerika. Selv om man kanskje ligger over grensen for å ha en mangel anbefaler mange helseeksperter at det er gunstig å ha et blodinnhold høyere enn 30 ng / ml for optimal helse og sykdomsforebygging. Ifølge Institute of Medicine , er den øverste grensen 4000 IE, eller 100 mikrogram. Dette kan være et fint må å sette seg for daglig inntak om man har mangel på D-vitamin.

For mye av det gode?

Vitamin-D forgiftning er sjeldent,  men kan skje om man tar store doser over tid, for eksempel et inntak på 10,000-40,000 IU om dagen over måneder. det som skjer er kort fortalt at du kan få et for høyt kalsium innhold i blodet. Symptomer på forgiftning er kvalme eller oppkast, dårlig appetitt, tørst-het, økt vannlating, forstoppelse eller diaré,
muskelsvakhet eller smerte, tretthet og forvirrelese. Har du noen av disse symptomene kan det være en ide å besøke fastlegen. En blodprøve kan bekrefte eller avkrefte dette.

D- vitamin og andre vitaminer og mineraler:

De fleste vitaminer jobber ikke helt alene. Øker man inntaket av ett næringstoff kan det være lurt å innta mer av andre også. Noen forskere mener at de fettløselige vitaminene (A, D, E og K2), jobber sammen. Magnesium er et mineral som også er viktig for funksjonen av vitamin-D.

tran

Nå som sommeren nærmer seg med stormskritt kan vi ta turen ut og få “gratis vitamin D” fra sola. 🙂 På vinteren og særlig under mørketiden i nord anbefaler jeg tran. Et vegansk alternativ når du ikke har tilgang på sol er lyslamper/lysterapi, sopp og kosttilskudd. Håper du lærte noe nytt om D-vitaminet i dette innlegget. Om du har kommentarer eller noe å tilføye er du velkommen til å legge igjen en kommentar. Man kan alltid lære mer! :*

Q: Tar du noen form for D-vitamin tilskudd?

 


6 thoughts on “Lær om det fantastiske D-vitaminet

 1. Det finnes mye bra lesing på nett angående D-vitamin og har lest det meste av forskning etter at legen fortalte meg at jeg har svært alvorlig D-vitamin mangel. Kjenner meg igjen i mange av symptomene og har nok gått og manglet vitaminet i minst halvannet år. Det er egentlig veldig skummelt å tenke på. Dessverre virker det ikke som om leger tar det så alvorlig eller vet så mye om D-vitamin, ikke alle klarer å bli enige om hva som er ett godt nivå av vitaminet i blodet. Min lege mente at hadde jeg rundt 50-60 nmol/L så var det greit mens alle andre steder leser jeg at ønsket nivå er over 75 og gjerne mellom 75 og 150 nmol/L. Flere steder har jeg lest at leger har gitt pasienter med svært alvorlig mangel maksdose i starten for ett aldri så lite power up og heller justert dosen ned. Min lege mente derimot at man burde gjøre omvendt og etter flere uker med ekstremt dyre dråper D-vitamin føler jeg meg slettes ikke bedre. Tror ikke symptomene forsvinner med det første siden det går såpass sakte oppover i nivå. Blir spennende å se hva neste blodprøve viser.
  Ja til mer kunnskap om D-vitamin til folket! Til ditt spørsmål, tar Detremin akkurat nå samt tran, biola med tilsatt D-vitamin og soler meg ute uten solkrem i starten siden solen er den beste og fineste kilden til D-vitamin. Gjør det jeg kan for å komme opp på ett normalt nivå. Lei av å være syk og ha vondt.

 2. Takk, interessant:) Hvor kjøper du D-vitamin? Får ikke bestilt fra Iherb

 3. Jeg kjøper ikke D-vitamin, men har tran i kjøleskapet som jeg tar når jeg føler for det. Ellers får jeg D-vitamin fra solen, og fet fisk nå og da 🙂

 4. Jeg spiser egg, fet fisk blant annet, også er jeg ute i sola så ofte jeg rekker i løpet av dagen. Er godt innenfor ifølge blodprøver 🙂

 5. Interessant å lese om det du skriver om D-vitaminet. Det som imidlertid fascinerer meg mest, er hvordan naturen er så viselig laga, for etter en langvarig mørketid nord i Norge, med ditto manglende D-vitaminer fra sollyset, kommer skreiende sigende inn til kysten, velfylt av prima lever, pakket av D-vitamin, som folket nordpå ikke kan få nok av. Dermed berger de liv og helse til tross for mørketid. Har derfor god tro på å spise det som er i sesongen i det landet du bor i.

Legg gjerne igjen en kommentar! :D