Lær om Matcha + Oppskrift på grønn is uten melk, egg og sukker

Hei hei! Riktig god dag og ny uke! 😀 Jeg fikk et spørsmål via min facebookside om jeg bruker yerba mate te eller matcha te, og om det noe forskjell på dem. Jeg svarte at Matcha er en pulverisert form av grønn te, og Yerba mate er en urte te. Jeg bruker matcha i feks kakeoppskrifter for å farge de grønne. De inneholder begge koffein og har ulike helseeffekter.

Jeg tenkte at jeg skulle skrive litt mer om Matcha idag og i tillegg gi dere oppskriften på en grønn super is. Isen er vegansk, uten melkeprodukter, egg og tilsatt sukker.

Matcha er japansk grønn te som er malt til pulver. Pulveret har en søtaktig smak og fargen er intens grønn. Pulveret er perfekt til å bruke som naturlig farge i feks kakefyll. Under får du oppskriften på min grønne superis.

Det som gjør Matcha så spesiell er  opprinnelsen og fremstillingsmåten. I motsetning til vanlige teplantasjer tildekkes Matchaplantasjer med mørke presenninger 4 uker før innhøstingen. Slik får tebuskene 90 % mindre sollys. For å kompensere dette danner tebuskene ekstra mye klorofyll, og bladene produserer store mengder aminosyrer. Resultatet er en eldgammel, hemmelig medisin med en noe søtaktig smak og blader med en intens grønnfarge. Du får tak i Matcha HER. Les mer om bestilling i Den store Iherb guiden.

Matcha er supermat. Helsefordelene til Matcha er flere ganger større enn de til vanlig grønn te,. det er fordi man spiser hele bladet med alle næringsstoffene i og ikke bare avkoket, som ved vanlig te. Når du drikker Matcha får du derfor langt flere stoffer i deg enn når du drikker grønn te.

Den høye ORAC-verdien (168 500/100g) gjør Matcha til en kraftig antioksidant. Dette skyldes først og fremst EGCG som finnes i grønn te. EGCG kan du kjøpe i konsentrert form HER. Den antioksidative effekten til Matcha er langt høyere enn den til andre typer supermat, slik som blåbær, granateple og brokkoli. En studie fra universitetet i Kansas viser at catechinene og polyfenolene i Matcha er 100 ganger mer effektiv enn C-vitamin og 25 ganger sterkere enn E-vitamin.

I tillegg til antioksidanter inneholder Matcha grønn te også aminosyrer, bla L-theanin som har en beroligende effekt; reduserer stress og angst . I kombinasjon med koffeinens oppkvikkende effekt er Matcha stimulerende og oppkvikkende. Du slipper foressten det kjente tilbakefallet man ofte får etter å ha drukket kaffe.

Det høye klorofyllinnholdet i Matcha-te gjør listen over helsefordelene bare lenger. Les gjerne innlegget mitt om klorofyll HER.

Nå som teorien er på plass er det på tide med litt praksis. Jeg bruker Matcha som sagt mest som matfarge. Her får du oppskriften på sunn superis med matcha!

Grønn superis

70g silken tofu
1 1/2 moden banan
1/2 dl valgfri melk(jeg brukt soya)
1,2 dl rå cashew nøtter, bløtlagt
1 ss lønnesirup eller agavesirup
1 ss Matcha
1 klype xanthan gum(valgfritt,kan sløyfes)

Finmos ingrediensene i en blender eller food prosessor. Hell så i en form og avkjøl i fryseren. Rør rundt noen ganger underveis for å forhindre iskrystaller. Xanthan gum vil også forhindre iskrystaller, så tilsett gjerne en klype om du har. Jeg brukte en iskrem maskin. Server den ferdige isen alene, med sirup, kjeks eller et varmt kakestykke.

Håper du lærte noe nytt og ble inspirert! Ønsker deg en fortsatt fin dag! Stor klem fra Liller.

Q: Har du hørt om eller brukt Matcha før? Så isen spennende ut?


9 thoughts on “Lær om Matcha + Oppskrift på grønn is uten melk, egg og sukker

  1. Så bra at du tok opp tema! Har lest en del om begge to teene og har bestilt matcha te så lenge de hadde dette tilbudet (kjøp teen og få bambus vispen med på kjøpet).
    Yerba mate har jeg allerede. Ganske kraftig smak på den, men det går..

  2. Du hadde digga Japan! Der har de matcha i alt, og da mener jeg ALT 😉
    Jeg likte ikke matcha før jeg dro dit, men etter 6 måneder med tilvenning kan jeg nå si at jeg elsker det!
    Tipper din oppskrift på is er en smule sunnere enn de matchaisen jeg har spist da. Må prøves 😀

  3. ÅHH, se på den grønne kladden da! Kan vel egentlig ikke si at det ser så godt ut, men det høres både sunt og friskt ut=D Håper du får en fin tirsdagskveld!

Legg gjerne igjen en kommentar! :D