Lavkarbo boller

Hei hei! Gooood Mandag og ny uke! Jeg hadde en lat helg for min del med sofa, lass med godt, kjæreste og breaking bad. Koselig, men er klar for en ny uke!

Idag skal du få oppskriften på lavkarbo boller. Boller er jo så godt! Mange av de som har gått fra et tradisjonelt kosthold til lavkarbo savner “gode gammeldags” bakst som er luftig og deigete – slik som høykarbo “hvetemelstyle” bakst er. Når de kutter ut korn (som inneholder gluten) er det fort gjort å savne den luftige baksten. Det er nemlig gluten, hveteprotein, som gjør susen. Hveteprotein er i seg selv er lavkarbo, det er et protein, så hvorfor ikke bare bytte ut kornmelet og tilsette hveteprotein til lavkarbo meltyper? hveteprotein inneholder 75-80% proteiner. Husk at de som har sykdommen cøliaki IKKE skal spise hveteprotein.

Det å tilsette dette proteinet i bakst vil bedre bindeevnen, bakeresultatet og øke proeininnholdet, uten å gjøre baksten “høykarbo”. boller2I cant belive its lowcarbo BOLLER!

50g soyamel
50g hveteprotein
3 ss sukrin(helst daddel eller kokkossukker )
1 klype salt

Valgfritt: rosiner eller hakket sjokolade

1 ss olivenolje
5g tørrgjær
0,9 dl lunket vann eller melk
ca 10 dråper vanilje essens

Slik lager du bollene:

Bland alt det tørre i en brødpose og rist godt sammen. Sukker vil mate gjæren og gi luftigere boller. Bruk sukrin om du vil ha helt sukkerfri boller. Tilsett rosiner om du vil ha rosinboller, eller sjokoladebiter for sjokkoboller. Rør ut gjæren i lunket vann eller melk. Drypp oppi essensen. Bland det våte og det tørre. Elt veldig godt og rull ut til små boller. Hev i 60 minutter i ca 40 grader. Stekes i 15 minutter i forvarmet ovn på 200 grader. Jeg penslet de med vann rett etter jeg tok dem ut av ovnen.

boller
Spis bollene som de er eller med deilig pålegg. De er gode til alt fra syltetøy til ost. Jeg spiste de med hjemmelaget nøttesmør laget av en blanding av macadamia og cashewnøtter, søtet med stevia vanilje og krem. Kjempegodt! Deigen kan fint brukes til hamburgerbrød eller rundstykker. Sløyf isåfall essensen, rosin/sjokko og mesteparten av det søte. 🙂 Bollene er flotte å ha med før/etter trening eller som matpakke.
Q: Liker du luftige boller? Favorittpålegget?Takk for at leser bloggen!

38 thoughts on “Lavkarbo boller

 1. Jeg blir så glad hver gang jeg finner “tradisjonell” bakst på lavkarbo vis.
  Jeg har prøvd meg et par uker på et ikke-lavkarbo-kosthold. Det gikk IKKE bra! Det første som kom tilbake var den gode gamle bollemagen med masse luftsmerter :s

  Så nå er det tilbake på vogna:) og disse vil jeg prøve:)

  Men hva mener du med 3 ss sukrin(helst daddel eller kokkossukker )?
  Er det dadler og kokossukker ISTEDENFOR sukrin? og isåfall i hvilken form??

 2. daddelsukker eller kokossukker ISTEDET for sukrin ja. Sukker med karbohydrater mater gjæren slik at baksten blir luftigere da den hever mer. 🙂

 3. Mmm, disse så jo ut som vanlige boller. De må jeg teste ut! Du har så mange gode tips til allergimat. Ha en fortsatt fin uke 🙂

 4. Å, disse så fantastisk gode ut! NAM! Må prøves. Det jeg lurer på er om man kan bytte ut sukrin med tagatesse dersom man vil ha helt sukkerfrie boller? Tagatess gir ikke denne litt isende smaken som sukrin gir, men den isende smaken blir kanskje borte i bolledeigen?? 😉

 5. Takk for svar! 🙂 Men skal det være kun 5 gram tørrgjær? Og hvis man ikke har vaniljeessens, funker det med vaniljepulver i stedet? Hvor mye bruker man i så fall da?

 6. Ja, men du kan bruke mer. Ja det gjør det sikkert (jeg har ikke prøvd da), prøv kanskje 1/2 – 1 ts vaniljepulver. Du kan bruke noen dråper mandelessens i stedet for vanilje essens om du har det liggende.

 7. Who cares! 😉 Aner ikke. Vil du virkelig vite det må du regne ut kaloriene til hele oppskriften og dele det på antall boller du lager.

 8. Tror du jeg kan gjøre det slik:

  50 g mandelmel
  50 g glutenmel
  3 ss sukrinmelis
  1 ss kardemomme

  0,9 -> 1 dl soyamelk eller vann
  gjær (forslag til mengde for å få de gode og luftige)?

 9. Tror det skal gå fint. Synes du skal bruke 1 ss olje/smør/margarin. 1 dl melk. bruk gjerne en hel pakke gjær om du ikke har noen problemer med gjær. Lykke til 🙂 Fortell gjerne hvordan det gikk.

 10. 1 egg
  60 g mandelmel (10 gram til utrulling)
  30 g bakepro
  30 g glutenmel
  3 ss sukrinmelis
  1 og 1/2 ts kardemomme
  1 ss fiberhusk
  1 ts bakepulver

  0,7 dl soyamelk eller vann/hell i litt og litt
  2-3 ss mager kesam
  5-10 g gjær
  2-3 dråper stevia vanilla

  Slik ble oppskriften! De står i ovnen nå 😀 men tror ikke jeg fikk gjæren til å “utløse” seg helt.. Jeg varmet opp væske slik som anvist, men får se hvordan det endelige resultatet blir. Noen anelse til hva jeg gjorde feil?

 11. De ble gode! Har endret oppskriften slik at den nå er
  60 g mandelmel (10 gram til utrulling)
  30 g bakepro
  30 g glutenmel/hveteprotein (http://www.iherb.com/Bob-s-Red-Mill-Vital-Wheat-Gluten-Flour-22-oz-623-g/11169)
  5 ss sukrinmelis/kokossukker/daddelsukker (kokossukker og daddelsukkeret gjør at gjæren får gjort mere ut av seg!)
  1 ss kardemomme
  1 ss fiberhusk
  1 ts bakepulver
  3 ts tørrgjær

  (cirka 40 grader) 0,7 dl soyamelk/vann/melk (hell i litt og litt)
  1 egg
  3 ss mager kesam
  3 dråper stevia vanilla

  Som du skriver så gjør daddelsukkeret at gjæret “aktiveres” bedre. Skal prøve det neste gang! Gode proteinboller ble det 🙂 Spiste vell og merke med Philadelphia sjokolade, hvitost og brunost som pålegg!

 12. Prøvde å bake bollene i dag! Det må være tidenes beste lavkarbo boller!
  brukte sukrin, og er super fornøyd! Brukte samme oppskrift, bare at jeg lagte de som kanelsnurrer, med sukrin melis på toppen! Virkelig til å anbefale! Hurra!
  Ikke minst tusen takk til deg!

 13. Heisann! Har leeenge hatt lyst til å lage disse bollene, men har ikke fått kjøpt inn ingrediensene fra iherb før nå! 😛 Men så lurte jeg da på; om det går an og bytte all gjæret med bakepulver? Evt hvor mye? Også om hva mel jeg kunne ha byttet soyamelet med, som gir samme konsistens (eks vaniljeprotein?).

 14. Jeg har ikke prøvd å bytte ut gjæren og soyamelet med bakepuver eller andre typer mel. Gi gjerne tilbakemelding hvis du prøver 🙂

 15. Det gikk bra med bakepulver istedenfor gjær, for det hevet fint! Også prøvde jeg å bytte soyamelet med vanilje-eggeprotein, men jeg tror jeg skulle tatt en teskje fiberhusk elns, for deigen ble veldig tynn. Likevel ble det gode boller!
  Du ser resultatet her (4 store boller med 134kcal og 20g protein per stk): http://instagram.com/p/n2xJo-icD-/

 16. Jeg fikk bare 4 boller ut av denne oppsriften, blir det riktig? Står ikke noe om antall, men er jo fire stk på bildet.. 😛

  De hever nå, snart klare for ovnen. VELDIG spent, for syns deigen så rar ut..!

  For de som lurte, er det 153 kcal i en bolle (4 stk av denne deigen) 😉

 17. Æsj skjønner ikke hva jeg gjorde feil her. De hevet så og si ikke noe, og ble ikke noe særlig luftige..

  Fuglte oppskriften helt nøyaktig, hva kan ha gått feil?

  De smakte ihvertfall godt! 🙂

 18. Hei hei! ja det blir 4 boller. Du kan ha eltet deigen for lite, brukt for varmt vann til gjæren eller for kaldt heveområde? 🙂 Bra de ble gode i alle fall!

 19. kan man bruke kokosmel eller rismel istedenfor soyamel og kan man bruke sukrinmelis?

 20. Kokosmel blir nok for tungt og tørt, pluss det smaker kokos. Mulig ismel ville funket, men det blir ikke det samme. Soyamel har høyt protein innhold og dermed bedre bakeegenskaper. Sukrinmelis kan du sikkert bruke.

Legg gjerne igjen en kommentar! :D