Lavkarbo gjærbakst: Oppskrift på luftige horn!

Hei hei! Her i huset fortsetter jakten på perfekt lavkarbo bakst! Jeg har prøvd å forbedre oppskriften jeg la ut Søndagen. Den finner du her. Jeg har prøvd meg på horn igjen og har nå to nye oppskrifter å dele med dere. Oppskriftene er vegetariske, inneholder hveteprotein, er rike på proteiner, sukkerfri og lavkarbo. Den første oppskriften kan lages vegansk.

Hornene er luftige og lar seg rulle og forme som vanlig bakst. Jeg vil tro du kan bruke oppskriftene til annen bakst som krans, boller, brød, kanelsnurrer, skoleboller osv. Bare husk at steketiden vil endre seg om du skal lage andre ting.

Det er eltingen som gjør susen her, så elt i vei! Glutenmelet inneholder byggestenene til gluten. Gluten dannes først når melet tilsettes vann og energi gjennom eltingen. Eltingen gjør at det formes et sammenhengende proteinnettverk i deigen, dette gjør din lavkarbo bakst luftig og fleksibel. Bruk gjerne kjøkkenmaskin som meg, eller elt i vei og få den en real workout for armene! Jeg har linket til produktene jeg bruker fra Iherb i den første oppskriften. Jeg bruker soyamel, først og fremst fordi det er rimelig. Du kan naturligvis prøve deg frem med peanøttmel, kikertmel, kokosmel osv. Les mer om de typene lavkarbomel i min oversikt over alternativer til hvetemel.

 Er dere klare for luftig gylden nystekt lavkarbo gjærbakst?
hornOppskrift 1 – Til 12 små horn trenger du:
60g Soyamel
75g Gluten
33g Okara pulver*, tørket mandelmasse** eller fint mandelmel
1g (klype) Psyllium husk
1-2 ss Erythritol eller mer for søtere bakst
1/2 ts salt

4-5g Tørrgjær
1,75 dl Lunkent vann (kokt opp med litt safran og avkjølt)

30g Usaltet smør, evt vanlig smør. Sløyf i så fall saltet i oppskriften.

+ Pisket egg(sløyf hvis veganer) eller melk til pensling

*Okara er den massen du sitter igjen med etter å ha laget soyamelk. Denne tørkes og males fint. **Mandelmel er massen du sitter igjen med etter du har laget mandelmelk. Massen tørkes og males fint. Kan sikkert byttes ut med mandelmel. Du kan også prøve andre lavkarbo mel.

Slik lager du hornene: Bland sammen alt det tørre i en bolle. Løs opp gjæren i lunket vann, ca 36 grader. Jeg farget vannet mitt med litt safran for å få gule boller ala lussekatter, men det er naturligvis valgfritt. Du kan evt tilsette 1/2 ts gurkemeje for farge.

Jeg tilsatte det tørre og gjærblandingen i kjøkkenmaskin og eltet deigen lenge. Tilsatte smøret litt etter litt ca 5 minutter inn i eltingen. Bruker du ikke kjøkkenmaskin anbefaler å elte så lenge du orker. Jo lengre jo bedre(ikke  lengre enn 45 min). Hev. Kna deigen igjen på melstrødd benk, og del i mindre bite (ca 30g). Form til boller, rull til en pølse, flat ut med handen, rull sammen til horn og sett dem med bretten/enden ned på en bakepapirkledd stekeplate. Dekk med plast. Etterhev i 20-25 minutter på varmt sted (ca 40 grader helst).
Forvarm ovnen til 180 grader. Pensle med pisket egg (melk om du er allergisk). Stek i 16 minutter på 180 rader. Ta av stekeplaten og avkjøl. horn3

Disse hornene over synes jeg ble kjempebra. Prøvde også en oppskrift med litt endret fordeling på melet og ett tilsatt egg. De ble litt mer luftige synes jeg.

Oppskrift 2 – Til 10 horn trenger du:horn7

80g soyamel
100g gluten
20g okara (evt annet mel)
1-2 ss Erythritol,eller mer for søtere bakst
1/2 ts salt

1 egg + lunket vann, til totalt 2 dl
5g tørrgjær

30g smør

Fremgangsmåte lik oppskrift 1. Bland tørrgjæren ut i vann og eggblandingen. Bland alt det tørre, tilsett smøret ca 5 min inn i knaingen. Hev. Deigen deles i 10 emner på ca 44g pr emne. Hev. Pensle. Stek i forvarmet ovn i 20 min på 180 grader. Avkjøl. Den bakte vekten på disse ble ca 37g. Luftig 😀horn8

Da håper jeg du ble inspirert til å prøve deg på luftig lavkarbo bakst. Her skal det i alle fall gommles horn med all slags pålegg. Gi gjerne tilbakemelding på baksten om du prøver oppskriften eller forbedrer den! 🙂 Stor klem fra Liller :*

Q: Er du glad i gjærbakst? Hva er favoritten?

Takk for at leser bloggen!


9 thoughts on “Lavkarbo gjærbakst: Oppskrift på luftige horn!

  1. Dette ser helt fantastisk ut!!!!!!! Jeg trodde ikke det var mulig å få til slik bakst på lavkarbo?!? Hvordan er smaken? Smaker det som “fullkarbo” bakst?

  2. Ja ikke sant! 🙂 det er glutenet som gjør susen ;D Smaken er naturligvis anneledes siden det ikke brukes hvetemel, men andre meltyper som smaker anneledes. Godt er det uansett med pålegg 🙂

  3. Hei! takk for et flott blogginnlegg ! jeg lurte på hvor mye jeg kan handle for på iHerb i dollar, slik at jeg slipper tollen?

  4. Hei. Disse så nydelig ut. Veldig usikker, så jeg spør.. Er dette glutenfritt? Tenker på glutenmel og hvveteprotein.

Legg gjerne igjen en kommentar! :D