Lavkarbo Kvæfjordkake til 17. Mai – Uten hvetemel og sukker!

Kvæfjordkake, eller Verdens beste – er en nydelig (himmelsk!) kake. Her får du en lavkarbo variant slik at du kan storkose deg med Norges nasjonalkake selv om du går på lavkarbo eller har diabetes. Perfekt til konfirmasjonen eller 17.Mai! 🙂

Denne oppskriften postet jeg først for over tre år siden, men den er like god i dag. Kaken består av kakebunnen (sukkerbunn uten hvetemel og sukker + marengslokk) og krem (vaniljekrem+krem) – Akkurat som orginalen gjør.. Du får to alternativer til krem, en med vanlig fløte og en med kokosfløte. Velg den som passer din smak og diett best. Nb: Denne oppskriften inneholder melkeprodukter og egg. 🙂 Om ikke kaken MÅ være lavkarbo kan du bytte deler av melet(kokos-eller mandelmel) ut med glutenfri melblanding.

bilde lånt hos http://breadandbutternyc.typepad.com

Lavkarbo Sukkerbunn

*12 egg
*50 g sukrin eller annen søtning
*200 g meierismør
*150 g kokosmel
*50 g mandelmel (kan byttes ut med kokosmel)
*4-5 ts bakepulver
*3 ts psylluim pulver/fiberhusk
*1 ts pofiber eller 1/2 ts xanthan gum
*Litt fløte (kokos-og mandelmel suger til seg mye veske så bruk fløte for å justere konsistensen. Du kan trenge mindre om du velger å bruke glutenfritt mel)

1.Del eggene. Lag eggedosis av eggeplommene og sukrin. Stivpisk hvittene.
2.Tilsett smeltet smør og mel, bakepulver og psyllium pulver. Bland godt sammen. Vend inn hvittene.
3.Fordel deigen over to former med slikkepott dyppet i litt vann.
4. Fordel marengslokket(oppskrift under) oppå sukkerbunnen.
Tips: Kaken blir ikke like høy som vanlig sukkerbunn siden man ikke bruker hvetemel, så for å få kaken veldig høy kan man dobble oppskrften og legge to bunner over hverandre(altså 2 x 2 bunner totalt).

Marengslokk (skal oppå sukkerbunnen)

*4 eggehviter (spar plommene til vaniljekremen!)
*4-5 ss sukrin eller litt steviadråper
*4-5 dråper edikk
*1-2 dl hakkede mandler

Stivpisk eggehvitene,tilsett søtning og eddik når hvittene begynner å stivne. Ha marengslokket over sukkerbunnen og dryss over hakkede mandler.

bilde lånt hos http://breadandbutternyc.typepad.com

Steking

Stek midt i ovnen 180 grader ca 30-40 min. IKKE åpne døren før det er gått 30 min. Da kan marengsen falle sammen. Når kaken er ferdig stekt, skru av ovnen og lukk opp døren, la kaken stå og sette seg i ca 5 min før du tar den ut.

bilde lånt hos http://breadandbutternyc.typepad.com

Vaniljekrem

*1 ts ekte vaniljepulver
*2 1/2 dl + 1/2 dl fløte
*Steviadråper vanilje&krem (kan byttes ut med ca 50g sukrin)
*4 eggeplommer
*1/2 ts jbkm eller 1/4 ts guar gum

1. Ha vanilje, 2 1/2 dl fløte og stevia/sukrin i en kjele, varm opp, men ikke kok.
2. Eggeblanding: Bland sammen 1/2dl fløte og jbkm i en bolle, visp inn eggeplommene.
3. Hell litt over halvparten av den varme væsken over i eggeblandingen mens du rører godt.
4. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. Kok opp og la småkoke i 1 min mens du rører godt med en visp.
5. Hell over i en blandingen over i en bolle og avkjøl raskt.

Krem Alternativ 1:
*3 dl fløte
*1 ss natreen/sukrin/stevia

Pisk kremen med søtning og bland sammen med vaniljekremen.

Krem alternativ 2: Melkefri kokoskrem
*Kokosmelk (ikke lettvarianten)
*stevia vanilje&krem (evt vaniljepulver og natreen)

1. La kokosmelken stå i kjøleskapet til den skiller seg. Det blir da et tykt kokosfett/masse lag på toppen og vann i bunnen.
2.Ha kun den tykke massen i en kald bolle, tilsett stevia og visp sammen med miksmaster til kremkonsistens. Blir kremen for tykk kan du spe den ut med litt av koskosvannet,men steviadråpene bruker å gjøre susen.
3. Bland sammen med vaniljekremen.

Siste steg: sett sammen kaken.
Du skal nå ha 2 ferdige kaker. Du kan godt la bunnene avkjøles over natten. Legg bunn 1 på et fint fat. Fyll med vaniljekremen. Legg bunn 2 over.bilde lånt hos http://breadandbutternyc.typepad.com

Oppbevar kaken i kjøleskap. Kaken er minst like god i flere dager etter laging, men maregnsen vil kunne falle noe sammen. Håper det smaker 🙂

Q: Liker du kvæfjordkake? Prøvd lavkarbovarianten?


22 thoughts on “Lavkarbo Kvæfjordkake til 17. Mai – Uten hvetemel og sukker!

 1. Denne ser kjempegod ut, må prøves!! Takk for en flott blogg med masse inspirasjon og nyttig informasjon 🙂 Jeg er så glad for at det finnes ildsjeler som deg, som vil dele all kunnskap du har med alle andre! Ha en koselig 17 mai-feiring

 2. Du skuffer aldri med fristelser, denne ser jo helt fantastisk ut! Mulig å sende et stykke i posten? 😛 Hihi.

  Jeg elsker den kaken, men har aldri prøvd lavkarbovarianten, men nå har jeg aldri lagd den heller da, bare fått den servert.

  Ha en fin dag <3

 3. Så deilig- dette er en av mine absolutte kaker. Tenkte selv å bake enten Kvæfjordkake eller Suksessterte (også en av mine favorittener). Fikk lyst å høgge tenna i denne ;-D Ha en fin fin dag søte Liller.

 4. WÆÆÆHH!! Dette er min yndlingskake!! NAM! Dette SKAL jeg lage!!
  Haha, helt awesome. DU er FLINK!

 5. Oj oj!! Jeg elsker den kaka, det er bare FÅ år siden jeg faktisk prøvde den første gang. Flott at den kan lages noenlunde allergivennlig, den ser jo uendelig fristende ut her!

 6. Jeg har hverken 1 ts pofiber eller 1/2 ts xanthan gum, eller
  1/2 ts jbkm eller 1/4 ts guar gum…
  Er det veldig viktig for å holde den sammen/konsistensen?
  Er det noe annet jeg kan bruke som alternativ som har ca. samme effekt?

 7. Knall!:D Du er helt fantastisk! Dette er favorittkaken min og nå kan jeg endelig lage den i en versjon jeg tåler:D

 8. Kaka ser fantastisk god ut.. 🙂 bruker du vanlig langpanne eller annen størrelse på formene??
  Silje 🙂

 9. Ser herlig ut, prøver meg på den i skrivende stund, men lurer på om jeg gjør noe feil år jeg pisker eggehvitter, for de blir aldri så fluffy som dine, og jeg brukte 8 eggehviter i stedetfor 4, og det ble veldig flatt og tynt/:
  Hvor lenge pleier du å piske eggehvittene og hva bruker du til å piske de? 🙂

 10. Jeg pisker de helt til de er stive. Det kan hende at du har brukt en bolle som ikke har vært helt ren. Er det litt fett i bollen vil ikke hvittene bli stivpiskede.

 11. Hei 🙂 Takk for en inspirerende blogg. Denne kaken har jeg lyst til å prøve imorgen! Jeg lurer på om du lager to bunner i denne oppskriften eller om du har en bunn og deler den i to?

 12. Hei! Takk for det. Jeg lager 1 langpanne og skjerer den i to og legger den ene oppå den andre. Nøttene opp på begge ;D Masse lykke til. Jeg vil gjerne høre hvordan ditt resultat ble 🙂

 13. Hei! Kaken ble god den. Har fått sansen for kokosmel 🙂 Kaken ble ikke helt slik som jeg tenkte at den skulle bli. Marengsen “forsvant” da jeg smørte den utover kaken (jeg hadde nok ikke pisket hvittene tilstrekkelig), og jeg smørte vaniljekremen utover bunnen som var litt varm. Det resulterte i at vaniljekremen, hva skal jeg si, “fordunstet”. Jeg kommer til å ta med meg disse erfaringene neste gang jeg vil lage verden beste 🙂

 14. Å piske hvittene godt stive er alfa omega for å få en bra marengs. Kaken må være helt avkjølt før kremen smøres på 😉 Bra den ble god!

 15. Hei! Jeg skal bake kake til et selskap i helgen, og har lett overalt etter en god oppskrift på marengs med sukrin. Jeg skal bake pavlova. Tenkte jeg da kunne bruke oppskriften din på marengs!:-) Jeg er bare litt bekymret for at den “kalde” smaken fra sukrin. Merker man noe til den i din marengs? For min del – som ikke spiser sukker – er det ikke så farlig; jeg er vant med sukrin-smaken… Men tror du at de som bare er vant med “ordentlig sukker” vil merke det godt?

 16. Du kan prøve å redusere bruken av sukrin og tilsette litt stevia – den demper den litt kalde følelsen av sukrinen. Mitt beste tips ang bakst uten sukker er å ikke si at det er sukkerfritt. Spør heller om de likte palovaen – sier de ja kan du jo fortelle dem at den er sukkefri. Anbafaler deg å tilsette litt stivelse (1-2 ts)som maizenna for å holde palovaen oppe/stiv.

Legg gjerne igjen en kommentar! :D