Lesermail: Er jeg et dårlig forbilde fordi jeg er pen?

Jeg fikk en mail hos en leser i ettermiddag, og synes dette var såpass viktig å ta opp for alle dere som leser bloggen min, som kanskje har samme tanken. 

Leseren skriver:

Hei Smilende ansikt med smilende øyne Først om fremst må jeg få takke deg for en fantastisk inspirerende og lærerik blogg! Du har reddet meg mange ganger Smilende ansikt med åpen munn og smilende øyne

Saken er nå dine nye bilder av deg, du er utrolig flott og det er nydelige bilder. Problemet er at disse bildene gir ungdommene mindreverdig komplekser. De fleste kan ikke se slik ut, uansett hvor sunt de spiser, trener og lever. De vet også at disse bildene er ikke retusjert og det er ikke lett for en mor og tante til å overbevise jentene om at de er flotte som de er!
Det er så synd, for de elsker bloggen din og har blitt veldig inspirert til å være positiv til alternativ og sunnere kosthold. Men jeg ser og hører at de blir “nedbrutt” av å se på bloggen din nå.
Det er trist at det er sånn, men dessverre virkeligheten.  Ungdommene i dag sliter forferdelig med urealistiske krav de gir seg selv. Alt skal være perfekt.
Jeg vil med dette håpe at du kan ha dette i bakhodet når du fortsetter med din flotte blogg.
Med vennlig hilsen XXX”
 5-fit3
Mitt svar:

Hei XXX!

Takk for mailen.
Jeg skjønner godt hvor du kommer fra i det du skriver, men nå har jeg hatt bilder av meg selv på headeren fra dag 1. Det forrige bildet var 2 år gammelt, så nå var det på tide med et nytt. Jeg er modell og har gode gener fra naturens side. Jeg kommer ikke til å unnskylde meg for utseendet mitt. Jeg spiser mye, jeg spiser både sunt og litt usunt, og jeg trener – jeg er et veldig godt forbilde om jeg skal si det selv.

Du sier i mailen at jeg er utrolig flott og at det er nydelige bilder. Det setter jeg pris på, og jeg synes også de er veldig fine. Men. Det er ikke fint å være for fin, sant? La oss snu det litt rundt; Om jeg hadde vært 50 kg tyngre ville du kanskje skrevet meg en mail og for flott jeg ser ut – og at jeg er et flott forbilde. Det er så vanlig av overvektige får skryt, men de som er tynne eller “fit” får masse pepper, selv om de på mange måter er et bedre forbilde enn den som er overvektig, har dårlig helse, spiser dårlig, ikke trener osv. Jeg verken kan eller vil sensurere mitt eget ansikt eller kropp fordi andre synes den ser bra ut.

Jeg har fått både skryt og pepper for utseendet mitt, og det kan andre også få – uansett hvordan de ser ut. Når alt kommer til alt er utseendet bare sjelens hus. Jeg synes alle jenter og gutter må lære seg å sette pris på det positive med dem selv, uansett hvordan de ser ut. Lære seg til å være stolte av seg selv, med skavanker å det hele. Jeg har selv en god del arr, strekkmerker og celulitter, men det gjør ingen verdens ting. Det har faktisk ingenting å si, for jeg vet at jeg er et fantastisk menneske og at jeg har folk rundt meg som elsker meg uavhengig av utseende.

Når det er sagt er ikke akkurat det bildet som er på headeren min retusjert – og det var et bevisst valg fra min side. De andre “modellbildene” er retusjert. Jeg har faktisk ikke sminke på meg heller, men jeg har vippe extentions. Fordi jeg er på Jamaica og det var veldig varmt er jeg både brun og blid. Jeg er rød i kinnene fordi jeg er litt solbrent. Jeg har vært modell i mange år, og jeg vet akkurat hvordan jeg skal posere for å få kroppen til å se best mulig ut. Vi tok også kanskje 20 bilder, og dette var en av de jeg likte best. Magen er holdt inne, bare så det er sagt!

Å si at jeg gir ungdommer mindreverdighets komplekser synes jeg er helt absurd. Om de ikke har god selvfølelse fra oppveksten av, så er det ikke min skyld. Jeg er selv en datter og et tantebarn. Jeg har vært den høye jenta som ikke passer noen jeans, ble mobbet og kalt flaggstang og giraff. Jeg hadde store ører og små pupper sammenlignet med de andre på min alder. Når jeg ble eldre ble jeg ansiktspen, og måtte nesten forsvare skjønnheten min for å bevise at jeg var mer enn vakker. Alle har sine komplekser, enten man vokser opp i dag, er i tenårene eller voksen. Jeg skjønner at de unge i dag har forbilder over alt, også de bak bloggene. Nå er min blogg mest om helse, trening, kosthold og oppskrifter, og ikke så mye om meg personlig slik som “rosabloggerne”. Jeg har også en eldre lesergruppe, ofte fra 18 år og opp til voksen alder. Rosabloggerne har oftere yngre fans, ned i 12-årsalderen.

Jeg er helt enig i at mange har helt urealistiske krav til seg selv og dette med å være perfekt. Om du har lest noen av “kloke-ord”-innleggene mine tar jeg opp litt av dette, og prøver å formidle at det er helt ok å ikke være “perfekt”. Det perfekte finnes tross alt ikke.

Om min nye header eller andre bilder gjør deg nedbrutt, så foreslår jeg at du slutter å lese den. Jeg kommer ikke til å ta ned bilder jeg synes er flotte fordi det kan få mennesker med lav selvfølelse til å føle seg utilstrekkelig. Man har det best når man ikke sammenligner seg med andre. Om noe, så kan det hende at folk blir inspirert og kunne tenkt seg til å ta litt bedre vare på seg selv, spise bedre mat, drikke mere vann eller ta seg en gåtur. Hvorfor må man alltid trekke negative konklusjoner?

Dette er i alle fall mine tanker om dette. Takk for tilbakemeldingen! Ha en fortsatt fin helg! :*

Hva tenker dere om dette?Takk for at du leser bloggen min! <3

18 thoughts on “Lesermail: Er jeg et dårlig forbilde fordi jeg er pen?

 1. Jepp. Flott skrevet. Æ e nu gla i dæ sjøl om du e pen, men viktigst at du e pen på innsia også. Klæm

 2. ahhh det fantastiske jantelov-samfunnet.. Det er nesten flaut å være pen, sunn og fit.. Jeg finner meg i det. Veldig bra svar Lovelyliller!

 3. Synes du er ett fint forbilde jeg og har ingen problemer med at du legger ut bilde av deg sånn 🙂 Rart det skal være negativt å ha fokus på kropp og utseende egentlig, klart alle trenger langt ifra å ha det, alle trenger ikke være opptatt av å skive blogg eller ha fancy treningstøy, men de har vel andre ting de fokuserer på. 🙂

  Jeg synes det er gøy med de samme tingene som deg, selvom jeg i dag bruker mest til på minstemann på 11 mnd så fokuset er på spise, amme, skifte bleier og kose med minsten.

 4. Dette var spennende å lese! Jeg mener selv at det nok er mange andre enn deg som kunne fortjent den lesermailen! Du var absolutt feil person til å få slike kommentarer! Jeg må nok innrømme at jeg flere ganger har ønska å se ut som en modell, men jeg synes ikke det er modellyrket ditt som kommer fram på denne bloggen. Det er heller fokus på sunn livsstil, sunn psykisk og fysisk helse og spennende oppskrifter for alle uansett allergi, intoleranse og diett. For min del er det nok heller skrivefeilene som irriterer, hehe ;D Men på grunn av din fantastiske personlighet og refleksjonsevne, så overskygges alt annet som skrivefeil, utseende, yrke o.l.
  Den lesermailen kunne godt blitt sendt til de mange fitnessmodellene, superstjernene som danser halvnakne i musikkvideoer og mange, mange flere. Samfunnet er altfor fokusert på utseendet, det å se sexy ut, være tynn – i det hele tatt ikke være noe annet enn seg selv. Er det noen som skal ta på seg skylda for at unge jenter utvikler dårlig selvbilde, spiseforstyrrelser, mister barndommen og bare ønsker å være et uoppnåelig ideal, ja da er det iallfall IKKE deg, Liller!

 5. Det her synes jeg var et veldig viktig innlegg, og du formulerer deg så bra! Du inspirerer og virker for meg som et veldig sunt forbilde, ikke minst når du våger (ja, for det er jo nesten ikke lov?) å omtale deg selv som vakker og ikke gjøre deg noe dårligere for at andre skal føle seg bedre. Det er det uhyre viktig at alle jenter, unge som eldre, forstår verdien av i det samfunnet vi lever i, som for alt det er verdt prøver å trykke oss ned. Stå på, du er både vakker og klok! -Og du lager masse inspirerende mat! 🙂

  Hilsen Linda, som svært sjelden legger igjen kommentarer på blogger.

 6. Takk for kommentaren 🙂 Haters gonna hate, I guess. Ja, er nok en del skrivefeil. Er klar over det. Jeg skriver jo som oftest i “kampens hete” og oppdager som oftest skrivefeilene etter at jeg har publisert innlegget. Jeg skriver også på dialekt/”internett”-engelsk ellers, så blir fort noen skrivefeil. Får bare beklage det, men blir nok ikke bedre enn det er. O:) Er helt enig i at sammfnnet er alt for fokusert på utseendet. Som jeg nevner i ett innlegg er det nok mange bransjer som hadde gått konkurs om alle fant ut at de elsket seg selv akkurat som de er, så dett er jo i deres beste interesse å sørge for å fremme et uoppnåelig ideal og gi oss lyst på det via reklame.

 7. Hei LovelyLiller!
  So bra at du svara akkurat som du gjorde. Det var jo det einaste riktige svaret, eigentleg. Men enkelte kunne kanskje bøygd seg for den kommentaren og tenkt at “ja vel, so må eg gøyme bort kroppen min då, om det er ‘støtande’ eller ‘problematisk’ for andre å sjå”.
  Du har for det fyrste ein veldig bra og inspirerande blogg, og det er imponerande kor mykje god og sunn og variert mat du lagar – og viser fram på bloggen, jevnleg. Eg har prøvd fleire av oppskriftene, med hell.
  Vidare ser du flott ut! Sunn og sterk – og pen. Ja, dei som er pene må få lov til å vise seg fram frå si aller beste side òg! Og – om eg må få vere so direkte – eg er ikkje enig med ho som skreiv kommentaren i at ‘ein kropp som din er uoppnåeleg’. Den er faktisk ikkje det. Om ein et nokonlunde sunt, og trenar ein del. Som alle eigentleg burde gjere!
  Ja, alle har ulike kroppstypar. Nokon er kortare enn deg. Breiare hofter, større puppar. Eg kjenner meg igjen i ‘giraffkroppen’ som du beskriver; eg var og er også lang og slank. Og i tidleg ungdom var eg so klart misunneleg på jentene med meir former enn meg. Det er vel litt typisk.
  Men på eitt punkt må ein jo berre akseptere og bli glad i den kroppen ein har!
  I staden for å be andre om å gøyme bort sin kropp, berre fordi ein ikkje klarer å forholde seg til at den ser bra ut.
  You go girl!

 8. Kjære flotte liller:
  Du er et kjempe bra forbilde! Jeg har fulgt bloggen din i mange år, og føler det har aldri har vært fokus på estetisk utseende og kropp. Her er det bare fokus på å være sunn, sterk og den beste utgaven av seg selv 🙂
  Må innrømme at jeg skulle nesten ønske du postet mer bilder av deg selv fordi du er så flott. Flott og sunn som et resultat av en fin og beundringsverdig livsstil, ikke som et resultat av masse sminke, dulling og slakehysteri (som du ser på mange andre blogger).

  Flott, sunn og frisk jente! Et godt bilde på hvordan et godt kosthold og aktiv livsstil kan se ut 🙂 har aldri sett en overfladisk post på bloggen, bare MASSE fin inspirasjon til en sunn og god livsstil 🙂

  Takk for en ekte og fin blogg!!

Legg gjerne igjen en kommentar! :D