Leserpørsmål: Spiseforstyrret påske

En leser skriver: “Hei Liller! Nå som det nærmer seg påske er det sikkert en del lesere av bloggen din som kjenner et stikk av angst i magen. Påske betyr jo ofte mengder av påskemarsipan,kvikklunsj og smågodt i dunger. Din jule-overlevelsesguide hjalp meg hvertfall veldig mye. Har tidligere slitt mye med SF, er nå frisk, men sliter fortsatt med perioder med vel mye trening og konstante tanker om å måtte spise sunt. Kanskje du kunne re-postet guiden,evt skrevet en liten påskeguide, om du har tid/mulighet? Bare et lite tips,som jeg tror mange lesere villle satt stor pris på.”

Overlevelsesguiden det refereres til her er denne. Alle dere som har tanker som leseren min over burde virkelig ta en titt på den, for tipsene kan overføres til alle høytider og selskapeligheter.

Jeg kan ta noen korte konkrete tips bare for å svare deg på akkurat det du tenker på. Du er nok langt fra alene om å være litt stressa! Ja, påske betyr påskegodt. Påskeegg, påskemarsipan og påskefrokoster. Det er jo litt av “kosen” med påske, men er man litt “forstyrret” er det oftest mer pes enn kos. Så hva gjør du da?

Påskens overlevelsestips for de som trenger det

 • Alternativt påskegg: Si til de som evt skal lage deg påskeegg at du kunne tenkt deg litt alternativt påskegodt i påskeegget. Ikke regn med at dine kjære vet hva du liker og ikke liker, så kom gjerne med forslag. Sukkerfrie pastiller, nøtter, tørket frukt, klementiner, eller mørk sjokolade er godt de aller fleste “tør” å kose deg med. Er du skikkelig vanskelig å ha med å gjøre *knis*, kanskje du kan få et gavekort, en opplevelse eller et blad i påskeegget. Husk å takke og sett pris på giver. Det er ikke bare bare å skal prøve å glede noen som ikke er alt-spisende 😉
 • Lag sunnere påskegodt selv: Dette er en aktivitet du kan gjøre sammen med familie og venner, men pass på at du ikke blir hysterisk om noen for eksempel tilsetter noe du ikke ville tilsatt i oppskriften eller som pynt. Prøv å slapp av! Det skal jo være koselig å lage sammen, ikke en kaloriteller maraton. Prøv deg på ulik sjokolade, marsipan og lignende. Bloggen min er fulle av passende oppskrifter. Ta deg et dykk i arkivet!
 • Mal egg: Lag to hull i hver ende på egg og blås ut innholdet. Fest en tråd rundt en fyrstikk og putt inn i ene hullet. Mal så egget etter alle kunstens regler. Ja, påske handler ikke bare om mat/trening osv.
 • Lag eggedosis: Pisk opp egg med alternativ til hvitt sukker. Det er “påskete”, sunt og godt.
 • Påskefrokost: Ta med noe du tør å spise eller liker å spise til frokosten. Det kan være grovere brød, knekkebrød, speltlumper eller annet godt. Husk pålegg! Det viktigste for familien er jo ikke hva du spiser, men at du deltar på det sosiale og kosen med måltidet. Påske betyr egg og egg er sunt, så slapp av.
 • Hysterisk over plommen? Ikke vær det! Eggeplomme er skikkelig sunt og godt. Masse vitaminer og mineraler. Begynn i det små til du får i deg en hel plomme. tro meg, du blir ikke tykk eller noe av en plomme eller seks. Calm the f down.
 • Påskemat er egentlig sunn mat. Kylling, potet, grønnsaker, lam osv. Foreslå gjerne hva du kunne tenkt deg på middagsbordet, men tør å smak på nye eller “skumle” ting også. Skal du bli bedre på slikt er det veien å gå.
 • Påskegrill: Er man på skitur er det ofte vanlig å stoppe for å grille pølser. Prøv pølser med mer kjøtt, fisk eller maiskolber i folie. Kakao kan du lage sunt ved å bruke kakao, melk og alternativ til hvitt sukker. Litt brus, potetgull eller kvikk lunsj skader heller ikke. det er faktisk bare flott å fylle på med litt energi etter en tur.

Igjen, blir du skikkelig stressa så er du kanskje ikke så normal/frisk som du burde være og jeg anbefaler at du tar tak i problemene! Mat skal være en grei detalj i livet, ikke hovedfokuset.

Hva med treningen og sånt?

For noen betyr påsken treningsfri, ferie til en eller annen plass uten treningssenter eller at rutinene må forandres. For noen som er litt “fitnessforstyrret” betyr det ofte stress. Du MÅ ikke hvile om du virkelig ikke vil, men det er ikke slik at kroppen forfaller av en uke uten aktivitet. Hvile er like viktig som trening.

 • Aktivitetsfri: Om du kommer over det psykiske aspektet er det fult mulig å ha treningsfri og aktivitetsfri uten å få abstinenser. Min opplevelse av det er at det meste sitter mellom ørene om man blir urolig og får “lopper under huden”.
 • Tren: Om du ikke klarer å ha treningsfri, så ikke ha treningfri. Du kan godt gå en tur eller gjøre noen øvelser hjemme. Vanskeligere er det ikke.
 • Familie/vennetur: Lån en hund, en venn eller et familiemedlem og gå på tur i friskt påskevær. Godt å lufte tankene og få rørt litt på skrotten.
 • Lystbetonte aktiviteter: Det viktigste når man er usunt treningsavhengig er å bytte ut plikt treningen med lystbetont trening. SLUTT MED STRAFFETRENING! Prøv akebakken, skitur, tur i naturen (fjell,skog og mark), biltur eller hva enn. Gjør det du har lyst til. har du egentlig ikke lyst til noe som helst, så ikke gjør noe som helst, men ikke si nei takk til en koselig tur fordi du er redd for stoppet som kan omhandle grilling av pølser og kakao.

Viktigst av alt

Gi deg selv “lov” til å slappe mer av når det kommer til trening, aktivitet og mat. Du MÅ ikke spise sunt hele tiden. Ta meg som eksempel: Jeg spiser mye jeg ikke burde og godteri hver eneste dag. Det er verken sunt eller fornuftig kanskje, men hvorfor ikke? I det store bildet spiser jeg helt balansert. En flott mengde mellom sunn mat og usunn mat. Jeg har strålende hud, glansfult hår, sterke negler, har nok energi til en treningøkt her og der og sover som en baby. Jeg kan godt sitte omså hele påsken i sofaen å se på serier. Det betyr ikke at jeg lar meg selv forfalle, at jeg er usunn eller lat. Det betyr at jeg gjør som jeg vil. Det er jo påske. Det er ferie. SLAPP AV. Du lever bare en gang. Vil du virkelig vie livet ditt til strenge regimer og tvangstanker?

Leseren mine skriver at hun “tidligere har slitt mye med SF, er nå frisk, men sliter fortsatt med perioder med vel mye trening og konstante tanker om å måtte spise sunt.” -Frisk, men vel mye tanker og konstante tanker om å spise sunt? Dont think so! Selv om man er “friskemeldt” av den ene eller andre spiseforstyrrelsen trenger det ikke å bety at man er 100% frisk. Det viktigste er å være klar over egne tanker og handlingsmønster. Du må selv ønske å bli friskere, mer normal. Man vil jo kunne nyte høytider uten en stor klump i mage eller hals. Man vil jo at man kan spise litt “usunt” påskegodt om man vil det uten å føle et hav av skam og selvhat – eller ønske om å løpe ti mil.

 • Prøv å tenk positivt om deg selv, andre og situasjoner.
 • Utfordre dere litt lengre. Prøv nye ting! Tenk, dette klarer jeg!
 • Pust dypt ned i magen og tell til ti før du gir opp, klikker eller blir oppgitt.
 • Prøv å nyt. Nyt livet, været, alt det positive som er. Tillat deg å nyte å slappe av, smake noe godt og være deg.

Håper dette var til hjelp, motivasjon eller inspirasjon. Ønsker dere alle som sliter litt i påsken en skikkelig god påske! Takk for at du leser bloggen :*


11 thoughts on “Leserpørsmål: Spiseforstyrret påske

 1. Gode råd, som alltid. Og du stråler 😀 Gode forbilder er sjeldne i bloggverdenen. God påske :*

 2. Så bra skrevet! Jeg er helt enig med deg 🙂 Det skal være lov å kose seg litt i høytider uten å få dårlig samvittighet 🙂

 3. Hei, og tusen takk for svar, det setter jeg stor pris på. Føler meg roligere nå, og skal absolutt ha guiden din i bakhodet når angsten skulle melde seg. Igjen,takk for at du bryr deg så mye om leserne dine. Er sikker på at jeg snakker for flere når jeg sier at du er til stor hjelp og inspirasjon:) Ønsker deg en fin påske,med eller uten trening! 😉

 4. Utrolig bra post Liller, veldig bra formulert 😀 Syns det er utrolig godt og lese at det ikke er noe gale i og spise litt usunt. Jeg gjør det selv også, på en cirka 80-20 diett (hvorav 20% av daglig inntak er “usunt” er faktisk ikke farlig!), men det er godt og få det banket inn i hodet og lese om det av og til, om ikke annet enn og minne seg selv på det 🙂 Håper du har en finfin påske foran deg! Selv har jeg spurt min kjære lille søster i Bergen om ikke hun kan sende meg et kolibri-egg over til Skottland, DET er påske for meg 😀 Mmmm x

 5. Utrulig bra innlegg.

  Leste et av innlegene du hadde linket om hvile. Det gjorde sånn at jeg ikke gjorde noe mer aktivitet i form av ski, jogging og sykkel osv i dag. Gikk tur istedet med en kompis å var på besøk. Skal innrømme det krevde litt å ikke sette seg på sykkelen fordi i mitt hodet vært for lite kondis aktivitet i dag tross for hatt styrke å gått ca. 1 time passelig tempo skitur og gått tur.

  Takk 🙂

  Ønsker deg en riktig god påske å sender en god påske klem.

Legg gjerne igjen en kommentar! :D