Mange bekker små – om livsstilsendringer

Hei hei! I dag tenkte jeg å skrive om store og små endringer eller mål.
Noe jeg hører hele tiden er folk som skal i gang med nye livstilsendringer eller mål som er alt for store og absolutte.

De skal gjerne gå “cold turkey” og gjøre endringen de vil ha brått. Ta for eksempel hun som har røyket 1-2 pakker sigaretter hver dag i 5 år, eller han som skal bli 100% veganer over natten, eller hun som går fra å være inaktiv til å trene hver eneste dag. En uke eller tre senere har brorparten gått tilbake til utganspunktet, fordi målene var så alt for store, omfattende eller akutte. Som en kjip bonus føler mange seg mislykkede fordi de så gjerne ville, men føler at de feilet.

Hva om hun som røykte kuttet ned på antall røyk per dag til kanskje fem eller ti i stedet for 1-2 pakker, og deretter erstattet så mange som mulig med nikotinplaster til et nivå hun kunne holdt. Ville ikke det gagnet hennes helse selv om hun ikke var helt sluttet? Ville ikke det gjort det enklere å bli helt røykfri i det lange løp? Han som ville bli veganer, ville det ikke hjulpet dyrene om han bare byttet ett måltid om dagen med et vegansk måltid, eller en kjøttfri dag i uka? Tenk om alle her i landet gjorde det. Det ville hatt en massiv effekt. Hun som var innaktiv kunne holdt seg til 2-3 økter i uka, selv om hun hadde lyst til mer. Da hadde hun sluppet å gå på en smell enten på grunn av tap av motivasjon eller skade på grunn av overtrening.

Å gjøre små og varige endringer er mye mer bærekraftig enn endringer som er så store at de av ulike grunner ikke lar seg gjøre. Ha det i bakholdet neste gang du tenker på å gjøre noe “stort”. Det er ofte ikke en stor endring som hjelper oss i mål, men alle de små.

Her er noen tips til små endringer du kan gjøre for å få et bedre liv eller hverdag. Velg gjerne en av punktene og gjør det i en uke før du eventuelt omfavner en ny endring eller vane.

-Bestem deg for å ha minst 1 kjøttfritt måltid i uka.
-Velg en vegetarisk eller vegansk dag i uka, for eksempel “Meatfree Monday”.
-Sett av 3 minutter til tøying eller meditasjon hver dag, for eksempel hver morgen eller kveld. Øk antall minutter til 5, 10 eller 15 etter ønske og behov.
-Neste gang du er i butikken, velg grovt over lyst, for eksempel fiberrik pasta eller grovt brød. Å velge grovt nå og da er bra i lengden.
-Skriv ned 3 ting du er takknemlig for hver dag.
-Gå eller sykle til jobben bestemte dager, eller når det er bra vær.
-Prøv en ny matvare hver uke. Det kan være en ny eksotisk frukt eller å teste noen av årets matnyheter.
-Øv deg på å nyte! Dette kan være alt fra mat til solstråler.
-Ring en venn eller familiemedlem en gang i uka.
-Smil mer, både til deg selv og andre.
-Si “I love you” til deg selv neste gang du ser deg i speilet.

Ingen av disse endringene virker uoverkommelige, ikke sant? Ingen av dem er så ekstremt store endringer i seg selv, men over tid, og ikke minst sammen, utgjør de en stor forskjell på generell helse og livsglede. De kan faktisk gjøre livet ditt mye bedre.

Har du noen gode tips til små, positive endringer?


6 thoughts on “Mange bekker små – om livsstilsendringer

  1. Ikke planlegg for mye, eller tenk på fortiden eller fremtiden. Fokuser på å være her og nå i alt du gjør. 😀

Legg gjerne igjen en kommentar! :D