Meat free Monday: Pasta med smakfull grønnsakssaus

Hei du, første Mandag i 2015! Hva med å starte uken med å lese disse gode påminnelsene? Virkelig noe å ta med seg inn i den nye uka. Det føles ut som mitt nye år starter i morgen, for det er først i dag jeg reiser hjem fra besøket hos familien. I går ledet jeg en gruppetreningstime på treningssenteret jeg jobbet på før jeg flyttet, så det ble en hyggelig avslutting på oppholdet, og en liten “tjuvstart”. Det skal bli godt å komme tilbake til hverdagen. 🙂 Har du kommet deg i gang med det nye året og hverdagens rutiner?

Ser at mange skal ha godteri stopp fra og med i dag. Good luck with that! Jeg for min del har ikke tenkt til å delta. Jeg liker godteriet mitt, og ser ingen store problemer med å spise det. Jeg vil si fordelene (nydelig smak og hverdagskos) veier opp (de veldig mange flere) ulempene. Høhø. Nå skal det sies at jeg er av typen som aldri har nyttårsforsetter heller. Skal du være med på godteri stoppet?

I dag skal du få oppskriften på en lunch- eller middagsrett. I beste “Meatfree Monday” – kjøttfri mandag-stil, skal du i dag få en vegetarrett. Oppskriften kan lages vegansk, melkefri og gluten fri. Retten er uansett uten egg og ja, kjøtt. 🙂veganskpastarett

Pasta med aubergine

500g pasta (uansett type)
1 rød løk (ca 170g), hakket
2 ss oliven olje
2 hvitløkfedd, hakket
1 stor aubergine (ca 400g), uten skall eller med og skjert i biter
ca 1 dl sorte oliven uten stein
2 ss kapers (valgfritt)*
600g tomat saus**
2 laurbærblad
1 ts salt
1 ts oregano
1 ss friskhakket basilikum
ca 1 dl hakket fersk persille og gressløk
Revet parmesan eller næringsgjær etter smak

*Ikke så glad i kapers? De gir sterk smak til retten, men de trengs litt tilvenning. Vil du ikke bruke kapers kan du bruke noen ss pinje kjerner i retten. De er veldig milde, men gode, og gir noe mer å tygge på i retten.

*Tomatsaus? Her kan du bruke ferdig laget pastasaus, evt rester du har fra helgen, eller koke opp noen kartonger tomater med olivenolje, hvitløk etter smak og krydder som oregano og basilikum. Kok til vesken er fordampet (redusert).

Tips: Mer proteiner? Spis en proteinrik dessert, feks Fitnesskake, eller tilsett kokte bønner til retten. Jeg synes kidneybønner passer best.

Slik lager du retten:

Bløtlegg auberginen i saltet vann i ca 15 minutter. Forbered pastaen etter anvisningen på pakken. Stek løken gylden over høy varme til den blir myk og gylden, ca 3 min. Tilsett hvitløk og drenert aubergine. Kok opp på lav varme i ca 10 minutter, rør nå og da. Tilsett oliven, kapers, tomatsaus, laurbærblad, salt og oregano. Kok i 3 minutter. Tilsett fersk basilikum, persille og gressløk. Kok i 1 minutt eller mer. Fisk opp laurbærbladene. Hell sausen over pastaen. Strø over med parmesan eller næringsgjær. Bruker du ikke parmesan/vil ha en vegansk rett synes jeg det er godt med et ekstra dryss salt i retten, i tillegg til litt næringsgjær om du har det.

Server som den er, med nydelig hvitløksbrød eller kanskje gårsdagens “rugbrød“? . Håper det smaker! 🙂Takk for at du leser bloggen min! <3


2 thoughts on “Meat free Monday: Pasta med smakfull grønnsakssaus

  1. Skal heller ikke være med på godtestopp i 8 uker, dette fordi jeg ikke trenger det ettersom jeg har en livsstil hvor jeg ikke spiser søtsaker overhodet (is,kjeks,usunne kaker,brus,godteri m.m). Var avhengig av sukker i helgene før og det var vanvittig slitsomt med abstinensene som kom dagen derpå i form av trøtthet, oppblåsthet, energiløshet, lysten på mer søtsaker osv. For ikke å snakke om kvisene som hadde en tendens til å poppe opp noen dager i etterkant. For meg fungerer det ikke å spise godteri av og til, får bare lyst på mer. Nå har jeg funnet en livsstil som fungerer ypperlig for meg. Noen vil nok kalle det fanatisme, men jeg stortrives med min nye livsstil og savner ikke de ekle bivirkningene jeg fikk av søtsaker, føler ikke jeg trenger dårlig mat for å kunne kose meg. Jeg koser meg like mye (om ikke mer) med god og sunn mat og sunn bakst 🙂 I tillegg sitter jeg igjen med mer og jevnere energi, finere hud, er frisk og vekta er stabil. Jeg aksepterer at andre spiser godteri, men da forventer jeg også samme aksept i retur 🙂 Jeg hadde ofte “godteriavtaler” før hvor jeg gikk f.eks. 1-3 måneder uten godteri. Jeg klarte det fint, men da “pakta” var over, hev jeg innpå med store mengder godteri, og hva er da vitsen? Ser for meg at mange kommer til å kompensere kraftig når “godtestopp” er over. Hadde aldri trodd jeg skulle klare meg uten søtsaker, nå vært 4 mnd uten, men det går jo utmerket. Oi, dette ble langt, men jeg ble så engasjert 🙂

  2. Mmmm så herlig da gitt!
    Det blir nok ikke godteri-stopp på meg heller, har tilgang på sjokolade i alle varianter på sjokoladefabrikken/cafêen der jeg jobber, men kanskje jeg skal trappe ned littegranne, ble litt mye nå i starten hihi 😛 Men litt “soul food” må man ha uansett 🙂
    Denne pastaretten så kjempegod og fargerik ut, kjempesunt 😀 God mandag xx

Legg gjerne igjen en kommentar! :D