Melkeallergi eller laktoseintoleranse: Hva kan jeg spise?

Leserspørsmål: “Jeg MÅ holde meg helt unna melk- og meieriprodukter (pga intoleranse), men har levd på skyr o.l. kan du lage et innlegg om hva man kan bytte ut med i smoothien, bytte skyr med osv?? Takk for hjelpen! hilsen fortvilet. hehe”

Svar: Jeg må selv holde meg unna melkeprodukter fordi jeg ikke tåler melkeproteinet. Melkeprotein finnes i all melk og i matvarer der melk inngår. Laktoseredusert whey proteinpulver er feks utelukket. Jeg brukte også å spise en god del kesam og cottage cheese. Melkeprotein finnes i VELDIG mange matvarer og dette må man være obs på om man har kraftig allergi. Det er viktig å lese på innholdsfortegnelsen på matvaren slik at man ikke blir dårlig. Det finnes heldigvis mange alternativ til melk og melkeprodukter på markedet.

Du sier ikke om du må holde deg unna produktene pga allergi mot melkeprotein eller om du har laktoseintoleranse. Jeg skriver litt om begge slik at alle kan lese og lære:

Allergi mot melkeprotein

Matvarer og matretter som inneholder melkeprotein:
• Produkter som er fremstilt av melk, slik som yoghurt, is, fløte, rømme, crème fraîche, ost, cottage cheese, kesam, prim og brunost.
• Matfett som inneholder melk, som smør og margarin, bordmargarin, lettmargarin.
• Brød som er bakt med melk eller margarin med melk. Brødet kan være penslet med melkeprotein. Gjelder også brødvarer som boller, kjeks og kavring. Også strøkavring kan inneholde melkeprotein.
• Müsli kan inneholde melkeprotein.
• Farsevarer som pølser og leverpostei inneholder ofte melk.
• Ferdigmat, hel- og halvfabrikata inneholder ofte melkeprotein.
• Krydderblandinger kan inneholde melkeprotein.
• Is kan noen ganger inneholde melkeprotein.
• Marengs kan bakes med melkeprotein i stedet for egg.
• Buljong og sjy kan inneholde melkeprotein.

Ingredienser som inneholder eller kan inneholde melkeprotein:
• Melk, tørrmelk, skummet melk, melkepulver, fløtepulver
• Yoghurt, kefir, rømme, fløte, kesam
• Myse
• Smør, margarin, bakefett, vegetabilsk margarin
• Brødsmuler, strøkavring
• Sorbet, parfait
• Marengs
• Kasein, natrium kaseinat, melkeeggehvite, melkealbumin

Laktoseintoleranse
Laktoseintoleranse er ikke en allergi, men en enzymsvikt. For å unngå plager, bør man være forsiktig med vanlig melk og produkter som inneholder melk. Overfølsomhet for laktose varierer, men de fleste tåler ca 1 dl melk per dag. Det finnes også laktosereduserte eller helt laktosefrie melkeprodukter som med fordel kan spises. Legg merke til at disse produktene fremdeles inneholder melkeprotein, og derfor ikke kan spises eller drikkes av melkeproteinallergikere! Det kan også kjøpes Laktase-enzymer i form av dråper eller kapsler på apoteket eller Iherb.


Matvarer og matretter som inneholder laktose

• All melk, uavhengig av fettinnhold
• Rømme, yoghurt, fløte og crème fraîche inneholder laktose, om enn i mindre mengde enn melk
• Ferskost som kesam, dessertoster, visse smøreoster, prim og mysost (det søte er laktose), kremoster og ostedressing
• Brød bakt med melk
• Farsevarer med melk
• Ferdigmat, hel- eller halvfabrikat, kan inneholde melk og laktose, for eksempel pannekaker og matretter med sauser
• Buljong og sjy inneholder ofte laktose
• Matfett med melk inneholder veldig små mengder laktose
• Is

Alternativ til melkeprodukter – Spis dette i stedet!

La oss begynne med hva dere laktoseintolerante kan velge:
• Laktosereduserte melkeprodukter (lavlaktose) som melk, yoghurt, rømme, piskefløte og matfløte. I disse produktene er det tilsatt laktase-enzymer, noe som gjør at det meste av laktosen allerede er spaltet. Produktene smaker dermed litt søtere enn originalproduktene. Jeg har sett laktoseredusert melk og fløte på omentrent alle dagligvarebutikker.
• All lagrede gule oster inneholder lite laktose, men desserter og myke oster inneholder en mindre mengde laktose. Prøv deg fram og se hvile du kan spise. Ost gir godt med kalsium som er viktig for benbygningen.
• Melkefri is passer også de som ikke tåler laktose.
•Kjøp laktosefritt proteinpulver HER.

I stedet for å kutte ut produktene kan man altså finne erstattninger som gjør overgangen fra melkeprodukter lettere. Under er noen forslag til alternativer om man er allergisk mot melkeprotein:
• Melk kan byttes med havredrikk, soyadrikk eller risdrikk. Disse melkalternativene kan brukes i matlaging og baking som erstatning for melk. Det finnes også alternativer til fløte.
•Det finnes yoghurtalternativer av havre eller soyaDu kan også lage din egen yoghurt av ulike melkalternativ. Denne yoghurten kan brukes som Skyr eller kesam alt ettersom hvor mye av vannet du siler av.
• Velg melkefrie margariner eller olje, melkefri is osv. Bruk gjerne kokossmør som smaker nydelig i smooties og er helt uten melk.
•Det finnes en god del proteinpulver som er uten melkeprodukter. Se de HER.
• Konkrete matvarer: Tofuline soyais,Synnøve soyamelk,ICA Godt liv Solhavre og leverpostei,Soft spesial, Oatlys havreprodukter, Alpro soyaprodukter, soyaost. Ulike butikker tilbyr ulike produkter. Ta deg gjerne en tur på store supermarkeder med godt utvalg. HER er en utfyllendeliste over masse melkefrie matprodukter.

Håper dette var nyttig!

Q: Tåler du melk/laktose? Har du smakt alternativer til melkeprodukter?


25 thoughts on “Melkeallergi eller laktoseintoleranse: Hva kan jeg spise?

 1. Uff, skjønner godt at personen ble fortvilet! Men bra du har så mange gode alternativ, biffprotein høres spennende ut 😉

 2. Jeg vet ikke om jeg hadde klart meg noe særlig uten melk og egg :p kokt egg og tomat på rugsprø, med et glass emd isklad melk ved siden av 😀 nam nam, hihi (A)

 3. Tusen takk!!! 😀 Vet du forresten om fiberrik har melk i seg?

 4. Jeg tåler melk og har alltid drukket det. Synes det både er godt og sunt. Nå skal det sies at jeg ikke drikker like mye melk som jeg gjorde før, vet egentlig ikke hvorfor. Lettere med vann:P

  Du har så mange fine tips, oppskrifter o.l. Tar jo en hel dag for å komme igjennom alt;) Det er bare positivt! Har du studert PT eller ernæring?

 5. Er ikke utdannet PT eller innen ernæring,men har hatt en passjon for helse i mange år og sugd til meg mye kunnskap og erfaring. Har hjulpet folk med livvstilsendringer og vært salinstruktør på treningssenter. Koselig at du liker siden <3 jeg elsker melk og synes det er nydelig *sukk*

 6. Laktoseintoleranse går i familien min, slik at vi drikker laktoseredusert melk hjemme. Selv bruker jeg mye soyamelk ol. Jeg har prøvd meg frem med melkeprodukter, og jeg har funnet min “grense” for hvor mye jeg tåler. Det eneste jeg synes er vanskelig er iskrem, for det tåler jeg ikke mye av, og jeg liker ikke særlig de andre typene (boks)is :p

 7. Pingback: 18 tips til å spare penger selv om du spiser sunt! « Lovely Liller

 8. Pingback: Vafler uten gluten,melk,egg og sukker. « Lovely Liller

 9. Pingback: Min nye forelskelse: Sjokko&vanilje pudding « Lovely Liller

 10. Pingback: Tåler du ikke egg? Masse substitutter & oppskrifter « Lovely Liller

 11. Pingback: Tåler du ikke egg? Masse substitutter & oppskrifter

 12. Pingback: Oppskrift på 4 ulike allergivennlige pizzabunner « Lovely Liller

 13. Pingback: Sexy melkefritt mandelsmør « Lovely Liller

 14. Pingback: 11 havregrynsgrøtvarianter « Lovely Liller

 15. Pingback: 11 havregrynsgrøtvarianter

 16. Pingback: Allergivennlig pannekake – steg for steg | Lovely Liller

 17. Hei 🙂 Jeg tok for noen uker siden en test hos en naprapat, og fikk nylig resultatene tilbake på mail.
  Matvarene sto i kolonner i rød, gul og grønn farge.. På rød fikk jeg konstantert at jeg reagerte på kumelk, kasein/ostestoff og på gul fikk jeg geitemelk og sauemelk. Dette fikk jeg vite at jeg måtte unngå altså. Men jeg forstår ikke om det er melkeallergi jeg da har eller laktose? Kanskje du kan hjelpe meg?

  Ellers kjempe flott blogg som jeg vet jeg kommer til å få mye bruk for framover da jeg også reagerer på hvete og eggehvite blant annet 🙂

 18. Det kan være to problemer med melk, laktose og/eller kasein. Laktose er melkesukker, kasein er melkeproteinet. De som ikke tåler laktose kan tåle gulost da laktosen går ut ved osteprodksjonen. Tåler en ikke gulost er det sannsynlig kaseinet en reagerer på.

  Jeg tåler ikke kasein og lever godt uten melkeprodukter. Bruker fettredusert kokosmelk blandet med like deler vann i supper, sauser og risgrøt.

  Lever også stort sett uten gluten og soyaprodukter. Bruker rene råvarer og lager stort sett all mat fra bunnen av.

 19. Takk for god info 😀 Når man ikke tåler kasein, laktose (kumelk) hva kan man da bruke?

 20. Hei,
  jeg har aldri tålt gluten, men i forrgie uke fikk jeg vite at jeg ikke tåler melkeprotein, geitemelk og som jeg fikk beskjed om så er soyaprotein så likt melkeprotein som man kan komme – så må holde meg unna dette også i første omgang! Så kommer jeg til mitt spørsmål – når du skal bake og det står f.eks Kesam, rømme osv. Hva kan jeg bytte ut dette med som ikke inneholder Casein, soya eller geit??? Hehe… Håper på svar 🙂

 21. Hei! Var det din fastlege som sa at du måtte holde deg unna soyaprotein også? Jeg syntes det hørtes litt rart ut!! Kesam og rømme kan kanskje byttes med malte cashewnøtter, med litt salt og sitron i 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D