Nå kan du importere vitaminer og mineraler igjen!

**Oppdatert 17.11.2015, kl 19:40**

Hei hei! Her kommer et kjapt innlegg med noen gode nyheter! Husker dere innlegget mitt om endringer i reglene for import av kosttilskudd? Disse nye reglene som ble innført 1. Oktober møtte massiv motstand fra folket fordi forbudet også gjaldt for vitaminer som var klassifisert som legemidler

16.11.2015 fikk vi vite at helse- og omsorgsdepartementet vedtok en ny forskrift som unntar kosttilskudd fra klassifiseringen som legemidler. Klassifiseringen av vitaminer som legemidler ble dermed opphevet slik at disse ikke rammes av de nye reglene for privatimport. Vitaminer blir nå regulert som næringsmidler. Endringen trer i kraft 17.11.2015.

Dagbladet skriver: “Vitaminer og mineraltilskudd som inneholder mer enn tillatt døgndose i Norge vil nå ikke lenger automatisk klassifiseres som legemidler.”

-Jeg forstår det slik at man altså kjøpe rimeligere vitaminer og mineraler i utlandet som har en døgndose som er høyere enn det som ansees som døgndose i Norge. Før ble vitamin- og mineraltilskudd automatisk merket som legemiddel om døgndosene i Norge var lavere enn det som sto på produktet. På regjeringens nettside står det at vitaminpreparater som har markedsføringstillatelse som legemiddel,  fortsatt vil være legemidler. Dette går jeg ut i fra at mange ikke en gang forstår hva betyr. Jeg er i alle fall veldig usikker om man faktisk kan kjøpe høydose vitaminer/mineraler fra utlandet nå eller ikke.

Det blir ingen endringer for vitaminprodukter som har markedsføringstillatelse og er godkjent som legemidler i Norge. Disse vil fortsatt klassifiseres som legemidler.

Det er fortsatt ikke tillatt å bruke medisinske påstander i markedsføringen av vitaminer. Alle produkter som har medisinske påstander reguleres som legemidler, og er dermed omfattet av regelverket for privatimport. Det vil altså si midler som markedsføres som legemidler. Det er ikke noen endring i reglene for import av homøopatiske legemidler.

Dette er uansett supre nyheter for alle som importerer vitaminer fra utlandet! Det nye vedtaket gjør det mye lettere å importere kosttilskudd som vitaminer og mineraler til en billigere penge fra utlandet!

Denne saken vil oppdateres når ny info og mer oppklaring blir tilgjengelig! Kommenter gjerne om du har info! 🙂

Kilde: dagbladet.no,legemiddelverket.no og https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/privatimport-av-vitaminer-blir-tillatt/id2461672//


8 thoughts on “Nå kan du importere vitaminer og mineraler igjen!

 1. Så utrolig bra! 🙂

  Vet du hva homøopatiske legemidler er for noe? Klarer ikke å forstå hva det er.

  Ha en fin kveld!

 2. Hei! Homeopati er en komplementær eller alternativ medisin. Homeopati er basert på en rekke ideer utviklet på 1790-tallet av en tysk lege som heter Samuel Hahnemann. Et sentralt prinsipp i homeopatisk “behandling” er at “likt kurerer likt” – at et stoff som fører til visse symptomer kan også bidra til å fjerne disse symptomene. Et annet sentralt prinsipp er basert rundt en prosess med fortynning og risting, kalt succussion. Brukere tror at jo mer en substans er fortynnet på denne måten, jo større kraft til å behandle symptomer. Mange homøopatiske midler består av stoffer som har blitt utvannet mange ganger i vann til det er ingen eller nesten ingen av det opprinnelige stoffet igjen. Jeg personlig bruker ikke homeopatiske medisiner og har liten tro på det. Håper dette var litt oppklarende. Ha en fin kveld du også :*

 3. Veldig gode nyheter! Det nytter å protestere 🙂

  Det blir spennende å se detaljene… Jeg håper inderlig dette også gjelder aminosyrer.

 4. Ja! Overaskende nok så endret de reglene, og det raskt! 🙂 Aminosyrer er så langt jeg vet lovlig. Her er et utdrag fra en bloggpost jeg skrev i 2011 om aminosyrer:
  “Kan man innføre frie aminosyrer?

  Aminosyrer er det som utgjør protein. Ulike proteinpulver inneholder ulike konsentrasjoner av de ulike aminosyrene. Det finnes også frie aminosyrer som ikke er blandet sammen. Flere aminosyrer, samt taurin og carnitin, kan inngå i produkter som har næringsverdi/fysiologiske hensikter uten å utøve noen medisinsk effekt. Slike produkter anses ikke som legemidler.

  Dersom aminosyreholdige produkter er tiltenkt brukt som helbredende eller forebyggende middel ved ulike sykdomstilstander, vil produktene anses som legemidler. Behandling av aminosyreunderskudd hos mennesker eller dyr anses som medisinsk bruksområde.

  Det er fåretatt en ny vurdering av aminosyrer. Fenylalanin, metionin og cystein anses ikke lenger som medisinske substanser. Tryptofan anses fremdeles som en legemiddelsubstans. Aminosyreforbindelser og aminosyrederivater som nå står på legemiddellisten anses fremdeles som legemidler.”

  Jeg har ikke sjekket status på frie aminosyrer per dags dato. 🙂

 5. Kan man sjekke ut på “forhånd” om at produktet er “godkjent” for import til Norge? Posten? Har erfaring med at de tok beslag i et produkt som jeg bestilt.

 6. Ja det kan du, men det tar litt tid å sjekke. Om du søker opp den store iherb guiden min skal det være noen linker der til urteliste og legemiddellisten som du kan søke på. 🙂 Lykke til

Legg gjerne igjen en kommentar! :D