Netthandel over tollgrensa på 200 kr

De fleste varer under 200 kroner er fritatt for toll og mva.  Hva skjer når man bestiller over tollgrensa? Når vi nettshoppere handler over 200 kroner må vi ut med ekstra avgifter. Toll og avgiftsgrensa har stått uforandret på 200 kroner siden 1975. Den har altså stått uendret i over 35 år til tross for at varehandelen over internett har økt betydelig de siste årene. Veldig kjedelig, men vi bor jo i et avgiftsland og må forholde oss til reglene. Heldigvis får man mye varer under tollgrensa på favorittbutikken vår Iherb, men er det noe dyrere man har lyst på er det greit å vite hva man må ut med. Les mer om netthandel på Iherb.

Dette er avgiftene

Toll og merverdiavgift(“moms”) er begge avgifter som staten pålegger oss å betale. Tollsatsene skal beskytte norske bedrifter mot konkurranse fra utlandet, og merverdiavgiften en generell avgift som gjelder (nesten) alle varer og tjenester omsatt i Norge, eller importert fra utlandet.

Hvor mye du skal betale i toll kan variere ut fra hvor varen har sin opprinnelse. Norge har noen frihandelsavtaler, som EØS-avtalen; Varer med opprinnelse innenfor EØS-området vil ofte være tollfrie, men det er ditt ansvar som importør å dokumentere opprinnelsen.


4 thoughts on “Netthandel over tollgrensa på 200 kr

  1. Et lite tips hvis man bestiller fra for eksempel ebay, som jeg ofte gjør, er å be avsender merke pakken med “gift” (gave). Da kan du bestille for opptil kr 1000.- Det er ikkje alle steder det går, men av erfaring vet jeg at asiatiske leverandører ofte gjør dette uten at en ber om det.

  2. Så flott informativt innlegg, om det er greit så linker jeg til dette i et innlegg, mange som lurer på frakt og slikt. Og du, god helg nydelige deg 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D