Nydelig grønnsaksgrateng med krutonger

Hei hei! riktig god mandag fininger! Her er det sol, vårlig og middagen har fylt leiligheten med de deiligste dufter!  Hørtes ikke det godt ut med grønnsaksgrateng med krutonger?  Kanskje det ser bedre ut en det høres? Ta en titt:

Varm deilig grateng med selleri, løk, tomat og aubergine,toppet med sprø krutonger som gir en fin kontrast til de myke grønnsakene. Perfekt som en lettere hovedrett, siderett, eller tilbehør. Den kan lages lavkarbo, paleo, glutenfri og vegansk ved å tilpasse ingrediensene, og den passer for de fleste siden smaken er ganske mild. Perfekt rett du kan bruke opp rester i.

Til en grønsaksgrateng til  2-3 porsjoner som hovedrett trenger du:

1 aubergine
1/2-1 selleri(knoll eller stenger)
1 løk
1/2-1 hvitløksfedd
80g kjøttdeig, rester av rent kjøtt eller soyakjøtt/tofu
400g hakkede tomater
1/2-1 Pølse eller et stykke skinke
2 ts oregano
0,5 dl fløte eller kokosmelk

2-4 brødskiver eller skalker
1 hvitløksfedd
2 ss olivenolje
1 ts tørket basilikum
1 ts paprikapulver
Salt, pepper

Ost (vanlig eller vegansk) til topplokket

Lag krutongene: Bruk det brødet som passer deg og ditt kosthold. Skjer brødet i terninger. Bland brødterningene med 1 ss olivenolje, 1 stk revet hvitløk, basilikum og paprikapulver i en bolle. Spre brødterningene på en bakepapirkledd stekeplate eller ildfast form å stek i 10 minutter på 160 grader under omrøring.

Gratengen: Skjer auberginen i skiver ca 1 cm bred, så i to halvmåner. Bland de med litt salt for å trekke ut vannet. Skyll av auberginen og tørk. Fres i en stekepanne med litt olje. Ta ut over i en liten bolle.
Varm opp 1 stk hakket løk og hvitløk, 1 ss olivenolje, finhakket selleri og løk i stekepannen. Stek myk.

Tilset kjøttdeig, evt kjøttrester, pølse eller veganske alternativer. En god ide er å bare ta det man har. Stek. Tilsett tomatene og oregano. Kok opp og reduser. Tilsett fløten. Smak til med salt og pepper. Tilsett auberinen. Hell det hele over i en godt smurt ildfast form.

Fordel krutongene og revet ost over. Gratiner i ca 10-15 minutter på 180 grader, til krutonger brunet. Server som tilbehør eller hovedrett. Spiser du den alene kan jeg anbefale hvitløksbagetter til. Idag ble gratengen fortært sammen med moste poteter, kyllinglår og saus.

Vel bekomme! Sprø krutonger, masse smaker og konsistenser. Love it! 😀 Nydelig grateng som er minst like god dagen etter den lages. Perfekt å ta med rester i en boks på jobb eller skole. Så det godt ut? Er du glad i krutonger? Prøv det over grateng før?


3 thoughts on “Nydelig grønnsaksgrateng med krutonger

Legg gjerne igjen en kommentar! :D