Nye Iherb-produkter i hus. Lær om Xanthan gum!

Hei hopp! I dag hadde jeg meg en rolig styrkeøkt med fokus på rygg, litt skuldre og biceps. Lavreps (ca 6 reps pr sett) og ikke verdens tyngste vekter. En fin timout mentalt, samt deilig å få rørt seg. Etter treningen var det tid for the good stuff: Jeg hentet meg nemlig en herlig pakke fra Iherb som jeg bestilte bare for en uke siden. Les gjerne min Iherb-guide om du vil vite mer.

Over til produktene. Det jeg kjøpte denne gangen var rett og slett produkter jeg bruker hele tiden og trengte påfyll av. Under ser du Xanthan gum og kalorifri karamellsirup. De kalorifrie sirupene kan du lese mer om HER.

Akkurat dette merket med xanthan gum har jeg ikke prøvd før, men det er nok “same shit,different wrapping”. Den jeg har brukt å kjøpe finner du HER.

Lurer du på hva xanthangum er?

Xanthan gum er et karbohydrat som er fremstillt under gjæring. Prosessen begynner med sukker fra en soya-,melk-,hvete-,eller maiskilde. En bakterie tilsettes for å lage en gelèaktig masse. Denne massen fungerer som fortykningsmiddel,stabilisator og emulgator i vannbasert mat. Den virker på en måte som gelatin,men i motsetning til gelatin er xanthan gum vegansk og kan brukes både i varm og kald veske.

Massen er farge- og smaksløs. Produktet passer perfekt om man lager mat til noen som må unngå egg,melk og/eller soya.

Bruksområder:

*xanthan gum kan erstatte hvetegluten i oppskrifter og gjør det lettere å få suksess med glutenfri bakst. Xanthan gum gjør deigen klissete slik at den sitter sammen,slik som gluten. Den gjør også at baksten smuler mindre. Les mer om glutenfri bakst HER.
*Kan brukes i melkefri is. Forhindrer iskrystaller i iskrem.
*I dressigner og sauser  hindrer xanthan gum fettet å dele seg. Skal du lage en saus tilsetter du først fett,deretter xanthan gum og til slutt soya-,ris- eller havremelk. Det vil gi sausen en dybde ala smør,olje eller egg.
*Kan brukes som melfritt alternativ til tykkningsmiddel i saus og supper. Perfekt for lavkarbo.
*Brukes også i noen eggsubstitutter for å gi den fete eggeplommeteksturen.
*Gir en “fettfølelse” til produkter som er lavfett/fettfrie.
*I motsettning til andre tykkningsmiddel(som feks maisstivelse) er xanthan gum resistent mot salt og vil ikke skille seg så mye etter avkjøling.
*Kan brukes som fiberstilskudd ved fiberfattig kosthold.

Næringsinnhold: xanthan gum gir 30 kalorier pr ss. Det inneholder ikke fett eller proteiner,så all energien kommer fra karbohudrater i form av fiber. 1 ss gir hele 7 gram fiber.

Obs: Høyt fiberinntak kan gi mageproblemer(flatulens,diare/forstoppelse,oppblåsthet osv). Drikk nok vann slik at du ikke blir forstoppet om du bruker mye xanthan. Det samme gjelder for Fiberhusk.

Xanthan gum i praksis: Bruk en blender eller elektrisk visp i stedet for å røre inn pulveret for hånd for å forhindre klumper. Det skal LITE til,så en pakke holder lenge. Det er bedre å ta litt om gangen slik at du kan tilsette mer om nødvendlig. Begynn med 1/8 ts,se hva som skjer og tilsett 1/8 ts til ønsket resultat.

Jeg for min del er mer av “all in”-typen,så jeg brukte 1 ts første gangen jeg prøvde å bruke produktet. Jeg tilsatte det i min eggfrie marshmellows og innbiller meg at det gir en mer creamy smak og gjør at den stivner raskere. Prøvde også litt i et saftisprosjekt. Viktig å strø det litt etter litt i røren mend vispen går slik at det ikke klumper seg!!

Q: Bruker du Xanthan gum?Smakt karamellsirupen?


7 thoughts on “Nye Iherb-produkter i hus. Lær om Xanthan gum!

  1. Karamellsirupen syns ikke jeg var noe god, den var altfor kvalmende søt. Men den er skikkelig god i caffe latte, så bruker den bare til det 🙂

  2. Hurra, endelig den infoen jeg trengte om xanthan gum! Nettopp kjøpt den samme som deg, så det var et betimelig innlegg 🙂 Er veldig åpen for flere tips (mengde, bruksområde etc) 🙂

  3. Jeg har lest bloggen din maaaange ganger før og må si at jeg syns den er super, men den var ENDA mer superduper nå siden du hadde dette innlegget med nøyaktig det jeg trengte å vite. Er rimelig fersk på de mest “avanserte” tinga i sunnere baking men prøver meg frem 🙂 Du og weber, dedication , lindalisthaug og noen andre har (og er ) en fantastisk inspirasjon! 😉 (har til og med ordna meg en liten blott selv – mest for egen del for da er all (galskapen) samlet på ett sted og når folk spør om “hva er det”, hvordan lager jeg det” hvordan trener jeg det?” osv, så kan jeg bare sende de dit 😉 Ha en flott fredag – nå jobb 😉

  4. Er Xanthan Gum helt vegansk altså? Står det spesifisert hva slags kilde de alltid er laget fra? For om de er laget av melkesukker, så er det vel rester av laktose i dem eller?

  5. Pingback: Glutenfri deep dish vegetarpizza | Lovely Liller

Legg gjerne igjen en kommentar! :D