Nytt naturlig søtningsmiddel: Lavkarbo og kalorifritt

Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om et relativt ukjent søtningsmiddel jeg har bruk en god stund kalt Luo Han Guo.  Luo Han Guo eller balsampære er en liten grønn melonlignende frukt som er kjent for sin søte smak. Den blir brun når den tørkes.

På engelsk refereres den til somt luo han guo, lo han kuo eller en kombinasjon av de to navnene. Den kan også  kalles arhat fruit, Buddha fruit, monk fruit, eller lengevity fruit. I kina har frukten blitt brukt som ett naturlig søtningsmiddel i brus mange år, og har brukstradisjoner som går flere hundre år bak i tid.

Sødme

Ekstraktet fra denne frukten er lik stevia med tanke på at den søter rundt mange ganger bedre enn sukker. I motsettning til stevia har ikke Luo Han Guo den bittre ettersmaken som man kan kjenne i mange steviaprodukter.

Søtsmaken kommer fra anioksidanter som kalles mogrosider som forsøyes annerledes i kroppen enn sukker.

Det konsentrerte ekstraktet er veldig søtt, men har null kalorier og ingen påvirkning p på blodsukkeret. Dermed er det supert både for diabetikere og folk på lavkarbo dietter. I noen produkter blandes Luo Han Guo med andre søtningsmiddel som erythritol (sukrin). Du får det her, eller i gylden form her.

Det framhever også sødmen til stevia, så man kan blande de to for å gi lavkarbo godbiter en ekstra deilig søtsmak.

Merk at juice konsentrat er en naturlig fruktjuice som er 15-20 ganger så søt som sukker. Frukt ekstraktet er 150-200 søtere enn sukker og kommer i pulverform. Konsentrat kan være 300-400 ganger søtere enn sukker.

Helsefordeler?

Frukten har vist resultater når det kommer til å hemme vekst av bakterier, da spesiellt i munnen og med tanke på tannhelse (1011). Studiene viser også at frukten kan motvirke noen symptomer og oervekst av candida.

Varig bruk har vist å virke mot allergier, og en studie viste at ekstrakt hemmet histaminfrigjørelse (18). Allergier mot selve frukten kan forekomme, men er sjelden. Fruken er i samme familie sm gresskar, melon og agurk, så a det i bakhodet om du er allergisk.

Bruksområder

Du kan bruke søtningsmidler laget av balsampære til å søte nesten alt, inkludert: kaffe te, iste eller limonade, salat dressinger, sauser, smoothies, kakeglasurer. yoghurt havregryn eller varme retter.

Oppsummering

 • uten kalorier
 • 0 GI
 • mater ikke candidasoppen blodsukkervennlig
 • diabetesvennlig
 • lavkarbo
 • ser ut, smaker og søter som sukker
 • liten til ingen ettersmak
 • Du får kjøpt det HER

4 thoughts on “Nytt naturlig søtningsmiddel: Lavkarbo og kalorifritt

 1. Dette er veldig interresant å lese! Søkte på balsampære og kom frem til dette innlegget, jeg er glad for at jeg fant en fra Norge som bruker produktet. Tusen takk for at du skrev innlegg om dette!

  Har spørsmål angående noe du skrev: “Frukt ekstraktet er 150-200 søtere enn sukker og kommer i pulverform.” Er dette frukt ekstraktet den den produktet som er avbildet?

  Og hvor kan man muligens få kjøpt konsentratet som er “300-400 ganger søtere enn sukker.”?

  Venter spent på svar!

 2. Hei! Så flott at du fant frem il innlegget. Dette er jo enda et ganske så ukjent søtningsmiddel her i Norge. Det produktet som er avbildet er en blanding med Erythritol. I innlegget har jeg linket til hvor du kan få kjøpt ulike produkter. De er alle blandet med “ett eller annet”. Helt rent ekstrakt vet jeg ikke hvor man kjøpe per dags dato. 🙂

 3. Hei! Har du erfaring med å bruke/bake med selv frukten? Kunne tenke meg å prøve det! 🙂

 4. Selve frukten kommer fra blandt annet Kina, så tviler på at den er til salgs i in ferske form i Norge. Kanskje man kan be en global butikk å bestille? Kanskje finner man den til salgs i tørket form, da det er enklere å frakte så langt. Om det blir økt etterspørsel dukker det nok opp. Jeg husker fortsatt når stevia og det mange kjenner som sukrin var helt ukjent i Norge. Ønsker deg en fin advent! 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D