Nyttårs desserten: Karamellpudding kake og jakten på mandelen

Hei hei! Da har vi kommet til slutten av året. Tenkt det! Hva spiser dere til dessert nyttårsaften? Noen tradisjoner? Nyttårs kaken lages helst dagen i forveien, eller på formiddagen 31. og står godgjør seg i kjøleskapet fram til nyttårsaften.

Denne feststemte kaken består av en bunn toppet med en silkemyk himmelsk karamellpudding. Jeg elsker karamellpudding og den passer perfekt til dessert på årets siste dag. Puddingen hviler på en enkel, men god kakebunn. Kaken er faktisk enklere å lage enn man skulle tro, og den ser jo imponerende ut. Kaken og puddingen stekes sammen, så her sparer men tid! 😀c0039898_21524567

Kaken er uten hvitt sukker, og kan lages uten melkeprodukter. Bruk bare melkefri “melk” som for eksempel usøtet soyamelk eller rismelk, eller soya- eller havrefløte. Bunnen kan lages vanlig, lavkarbo, glutenfri eller proteinberiket. Du velger bare den melblandingen som passer ditt ønske.

Karamellpudding kake

Karamell
60g daddelsukker, kokossukker eller bjørkesøt
3 ss vann
Karamellpudding
5dl valgfri melk eller fløte
70-60g daddelsukker, kokossukker, bjørkesøt eller sukrin gold
4 egg, rom temperert
1 ts vanilje essens
1/2 ts vanilje pulver (valgfritt)
1 skoldet mandel* (valgfritt)
Bunn
3 egg, romtemp., deles i hviter og plommer
90g sukrin/sukrin gold
100g valgfri melblanding
30g smør, margarin, kokossmør eller vegansk “smør”, smeltet
2 ss valgfri melk
1 ts vanilje essens
Slik går du frem:

Forberedelser: Smør en 20 cm form. Jeg bruker rund form, men du kan godt bruke andre former eller brødform. Forvarm ovnen til 170 grader, og forbered et vannbad. Vannbadet er rett og slett en stor ildfast panne eller form som kan holde den mindre kakeformen. Den store formen fylles halvveis opp med kokende vann.karamell

Slik lager du kaken:

Karamell:

Mål opp sukkeret (daddelsukker, kokossukker eller bjørkesøt)  i en kasserolle og tilsett først 1 ss av vannet. Smelt på svært lav varme til sukkeret smelter og karamelliseres til en gylden brun farge. Jeg bruker kokossukker. Du kan bruke sukrin gold, men det vil ikke karamellisere seg. Tilsett med en gang de gjenværende 2 ss vann. Rør godt og hell sirupen i den smurte formen.

Karamell pudding:

Bland melken med daddelsukker, kokossukker, bjørkesøt eller sukrin. Varm til sukkeret smeltes i melken. I en annen bolle, pisk eggene lett sammen med vanilje essensen og evt vanilje pulver. Ikke overpisk eggene, da vil du få små hull i puddingen! Bland eggene inn i melk+sukker blandingen og rør forsiktig til alt er godt blandet. Hell over karamellen i formen.

(*Legg oppi den hele skåldene mandelen. Dette er valgfritt og kun for gøy. Vi fant aldri den mandelen i riskremen på nyttårsaften, så vi har enda en marsipangris liggende. Den som finner mandelen i puddingen får den. Hehe.)

Kakebunn:

Stivpisk eggehvitene med halvparten av sukrinen, en klype salt og halvparten av vanilje essensen. Sett til side.

I en annen bolle, pisk eggeplommene med den resterende sukrinen til du får en tykk, lys og kremet blanding. Tilsett valgfri melk, resten av vanilje essensen og smeltet smør. Rør. Sikt melet inn i denne blandingen og vend forsiktig inn til det er lett blandet sammen.

Tilsett så 1/3 av eggehvite blandingen til denne røren og bland inn. Vend sp inn resten av eggehvitene med lett hånd. Overblander du blir bunnen lavere.

Legg klatter av denne luftige blandingen over i kakeformen oppå karamellpudding blandingen. Prøv å jevn det ut så godt du kan.

Legg kakeformen over i vannbadet og sett hele sulamitten i  den for varmede ovnen. Stek i ca 40 minutter.

Ta kakeformen ut av vannbadet og sett den på en rist fior å avkjøles. Ta IKKE kaken ut av formen. La den avkjøles helt. Dekk den så med folie og sett den i kjøleskapet for å avkjøles minst noen timer, helst over natten. Når kaken skal ut av formen, kan du skjære forsiktig rundt kanten med en tynn kniv for å løsne den. Til slutt setter du et serveringsfat over kaken og snur den rundt. Ta forsiktig av formen..c0039898_2202356

Server kaken avkjølt og nyt! 😀 Karamellpudding kaken kan pyntes med spruter av pisket krem, og serveres med bringebærsaus som prikken over i-en!

Serverings forslag: Skal du ha gjester er det fint å helle litt bringebærsaus i bunnen av fatet, sette kaken oppå slik at bunnen trekker til seg litt av sausen, og pynte med kremspruter, og kanskje et stjerneskudd? 😉 Annen passende pynt er hakkede mandler, revet sjokolade eller friske (gjerne frosne og tinte) bær som rips eller bringebær. Sukkerfri lavkalori pannekakesirup er perfekt å helle over kakestykkene.

Håper karamellpudding kaken faller i smak!

Takk for at leser bloggen!


5 thoughts on “Nyttårs desserten: Karamellpudding kake og jakten på mandelen

  1. Nam, dette ser utrolig godt ut! Takk for at du deler så mye oppskrifter og ikke minst inspirasjon til et sunnere kosthold med oss. Takk for det gamle, jeg gleder meg over å følge deg i 2014 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D