Nyttårsforsett? 10 tips for å blir røyk og snusfri!

Nå begynner snart 2013. Et helt nytt år med helt nye muligheter. Det er mange som lager seg nyttårsforsetter og det å slutte å røyke står ofte på lista. Jeg har venner og familie som ønsker å slutte,samt en mamma jeg gjerne hadde sett røykfri.  Her har du 10 tips for å slutte med “kreft pinnen”,som kan være til hjelp hvis du er en røyker. Del dette innlegget med venner,familie og bekjente du vet røyker. Hvem vet,kanskje sparer det liv. NB: Du kan bruke de samme tipsene for å slutte å snuse!

10 knallgode tips på veien mot å bli røyk/snus FRI!! 😀

1. Gå fullt inn for det: Om du bare går halvveis inn for det så er det mye enklere å hoppe av og gi opp. Halvveis innsats er ofte lik halvveis resultat. Ikke gjør det lett for deg selv å gi opp. Fortell om røykeslutt til familie,venner,evt blogg,skriv det ned og lag en slagplan. Avhengigheten av nikotin er så sterk at 80% av dem som prøver å slutte, begynner igjen innen 1 år,men det er 20% som lykkes. VIL du dette nok,så kan du være en av de 20%.

2. Slagplanen: Det kan være vanskelig å slutte på dagen. Nikotin er et narkotisk stoff. Personen som røyker blir fysisk avhengig. Derfor ligner tobakken litt på narkotika som heroin og kokain. Du trenger altså en plan og forberedelser. Ha et støtteapparat,en person som du kan ringe når suget melder seg. En plan for belønning når du har oppnått delmål osv. Skriv ned hva du skal gjøre når du får nikotinsug. Skriver du det på data; print det ut. Sett lappene opp på jobb,i stua,på kjøkkenet, i bilen osv. Om du ikke gjør dette og venter til suget kommer du til å slite. Du må være ett skritt forran avhengigheten hele tiden.

3.Vit hva som er din motivasjon: Når du blir røyksugen begynner hjernen din å rasjonalisere; “En røyk fra eller til har vell ingenting å si.” og plutselig glemmer du hvorfor du i det hele tatt ville slutte. Vit hva som er motivasjonen din før suget kommer. Hvorfor vil du slutte? Er det for barna dine? Vil du begynne å løpe eller bli bedre i fotball? Vil du spare lungene for kreft og kols, eller huden for tidlig aldring? Ha en veldig god grunn eller grunner for å slutte. Skriv liste og heng opp. Minn deg på grunnene daglig og hver gang suget kommer.

 

4. Aldri flere trekk,ALDRI. Hjernen er en smartass,den kommer til å si “et trekk skader jo ikke”,og det kan være vanskelig å krangle med den logikken. Særlig om du er midt i et sug. Ikke gi etter. Si til deg selv at når suget kommer skal du ikke ta et eneste trekk. Ikke ètt. Hvorfor? Fordi selv et trekk vil skade. Et trekk blir til to,så tre og vips så prøver du ikke å slutte lengre. Et trekk vil oftest lede til et til,så hvorfor orke? Du ville slutte,sant?

Det er over 7,000 kjemikalier i tobbak og minst 69 av dem er kjent for å forårsake kreft.. just saying!

5. Belønning. Belønn deg selv. Sett opp en plan for når du skal få “gulrot”. Gi deg selv en gulrot særlig på dag en,to og tre. Du kan også belønne deg selv på dag fire,men i alle fall for uke 1 og 2. Deretter 1 mnd,2 mnd,et halvt år og 1 år. Sørg for at belønningen er bra slik at du ser fram til det; Bøker,en ny CD,massage,ansiktsmaske,en middag på favoritt restauranten din,ditt favoritt godis,en ny topp,et hotell opphold osv.  Hva med å legge alle pengene du sparer daglig i en skål og ta de ut når det er tid for gulrot. Go loco! Du har selv gjort deg fortjent.

6. Utsett: Om du får røyksug; vent. Ta 10 dype pust helt ned i magen. Drikk vann. Spis noe (først en tyggis eller drops,eller sunne ting som gulrot eller annet snacks.) Ring til støtteapparatet ditt. Les på motivasjonslistene dine. Tren, gå tur. Gjør Alt du kan tenke på,men UTSETT det å røyke. Just DONT do it. Du vil klare deg, du vil overleve og til slutt vil suget forsvinne. Når det gjør det,feir! Ta et sug om gangen, og du klarer det.

7. Erstatt negative vaner med positive vaner. Hva gjør du når du blir stresset? Tar en sigg for å “roe ned kroppen?” Om det er ditt vanlige reaksjonsmønster så trenger du et nytt. Hva med noe som faktisk hjelper mot stress? Dype åndedrag,selv massage av hode,skuldre og nakke. Fotbad osv. Andre vaner, som feks hva du gjør først om morgenen,etter mat,i telefonen eller når enn du ellers ville røyke, burde også fylles av nye positive vaner.

Vintage Santa Claus Cigarette Ads 4 Vintage Santa Claus Cigarette Ads

8. Hold ut. Hold først ut helvetesuka,deretter uke to så er du på god vei. Det verste med å slutte er de to første dagene. Om du kan komme deg over den kneika er du over kroppens nikotin avhengighet og resten er stort sett psykisk. Den første uka kommer nok til å være ett helvette,derfor kalt helvetesuka. Etter det begynner det å bli lettere. Neste uke er Hellsikeuka. Ikke fult så ille som helvettesuka,men ikke lett. Du må fikse røykesuget og tro at du kan klare deg gjennom hva som helst.

9. Lær av  feil. Om du faller på isen,blir du da liggende? nei,du kommer deg opp og fortsetter med det du gjorde. Faller du for fristelsen er det ikke verdens undergang. Kom deg opp igjen og fortsett. Hver og en av disse feilene kan lære deg noe. Å finne ut hvilke hindre  det å bli røykfri har kan lære deg hvordan du kan unngå de til neste gang. Ikke vent flere måneder etter du har sprukket å begynne på ny røykeslutt,men gi deg noen dager på planlegging og forberedning og go 4 it!

10. Tenk positivt! Tankenes kraft er mektig. Du må ha en positiv “jeg kan klare alt”-instilling. Selv om det kan virke teit må du tro det. Det vil hjelpe deg mot et bedre liv! Forteller du deg selv at du ikke klarer det kan du raskt miste motet.  Du KAN klare dette. Du VIL motstå suget. Du BLIR røykfri. Mange millioner har klart det før deg og de er ikke noe bedre en deg.

LYKKE TIL!

Husk å del dette innlegget med de du er glad i som røyker <3

Q: Hvorfor røyker du / røyker du ikke?


20 thoughts on “Nyttårsforsett? 10 tips for å blir røyk og snusfri!

 1. Så flott innlegg! Min mamma har akkurat slutta i et par dager nå, så håper virker hun greier det. Håper du har en fin jul:)

 2. Morsomt, jeg så nettopp at en Liller tagget min venninne Evy i et bilde på Facebook. Var det du som spilte modellen på fotoshooten i Kautokeino..? Jeg jobbet på den prosuksjonen :p Hvis det var deg, fytti farsken så lange bein du har! 😀

 3. Heldigvis slutta jeg å røyke for 6 år siden , og har ikke tatt en trekk siden den gang! Fint med slike nyttige tips 🙂 God nyttår til vakre gode du <3

 4. Takk, for året som gikk, alle gode oppskrifter og tips ! 🙂
  Ønsker deg, fra bunnen av mitt hjerte, kun det beste for 2013 !
  GODT NYTT ÅR ! 🙂

 5. Vet du allergi symptomene på hvite bønner/bønner?

  Finner ikke eksakt på nettet.

  Trur du man kan få ubehag i magen, bli litt sånn rar i kroppen slapp og ikke i sitt full fem hvis man ikke tåler det så godt?

 6. Symptomene på allergi er stort sett det samme uansett vare. Det er helt vanlig å få luft i magen når man spiser bønner. jeg tviler på at du er allergisk,men ta det opp med din lege eller ernæringsfysiolog.

 7. Godt nyttår!!! Heldigvis røyker vi ikke, så da kan vi bekymre oss over mye enklere nyttårsforsetter enn det. 😀

  Jeg håper du får et helt fantastisk 2013!

  Og takk for tips til fingermat, det ble brukt til nyttårskvelden i går.

  Stor klem!

 8. Hei, dette er litt off topic, men jeg lurte på om du tilfeldigvis kunne hjelpe meg litt…
  Jeg har, etter mye overtalelse, innsett at jeg har en slags spiseforstyrrelse. Jeg har ubevisst vendt kroppen min til å bli mett av små mengder mat. Jeg var ganske slank før, men spiste mye og ofte. (Jeg veide 50-52 kg) Jeg er 173 cm høy og veier nå 41 kg. Jeg har også innsett at kroppen min ikke har et gram fett på seg. Jeg forstår ikke hvordan jeg ikke har sett hvor tynn jeg har blitt. Jeg har ikke prøvd å slanke meg, men det må være et eller annet feil i hodet mitt.

  Men, til spørsmålet mitt: Jeg følger en kostholdsplan der jeg må spise store porsjoner og veldig ofte! Magen min er i ferd med å sprekke!! Jeg er ubehagelig mett hele tiden, utenom rett før et måltid. Da er jeg bare godt mett. Jeg får sting/ hold av å gå rett etter måltider. Men jeg vil så gjerne legge på meg! Jeg vil bli frisk! Jeg synes bare det er så utrolig vanskelig med disse mengdene mat…

  Kanskje ikke du er riktig person å spørre om råd, men det er vel verdt et forsøk. 😀

 9. Så flott at du har innsett dette! Erkjennelse er første steg til å forandre det! Magen din kommer til å tilpasse seg den økte matmengden. Du må bare gi det tid. I en periode kan det være lurt å kutte ned på grønnsaker, grove korn etc til fordel for lyst brød osv som metter mindre og har mindre volum. Du bør også spise mye nøtter og oljer.

 10. Hei!

  Jeg har, for min del, TIDENES beste motivasjon/argument for å slutte å snuse (jeg er på 4. uken nå, og det går VELDIG bra!)

  Alright: Når man får i seg nikotin så skjer én ting som er felles for alle nikotin-avhengige: De føler en avslappelse. Du vet, den “deeeilige” sitringen i kroppen som nettopp er skyld i at man tar den neste røyken/snusen om og om igjen. Vanligvis er det kanskje kun dagens første røyk/snus hvor man kjenner dette sånn HELT konkret på kroppen, eller hvis man venter en stund mellom.

  Og det er fordi, mine damer og herrer, at nikotin gjør en annen ting også: Etter et par timer etter siste nikotin inntak så gjør nikotinen at adrenalin-nivået i kroppen heves. Bare øøøøøørlitegranne. Man merker det nesten ikke. Ikke annet enn når man endelig får nikotin igjen, så kjennes det ut som at man slapper skikkelig av igjen.

  Dette får oss (da SPESIELT underbevisstheten) til å helt fult og holdent tro at niktoin er BRA fordi da slapper kroppen av. I vårt bevisste sinn så tror vi at nikotinen faktisk gjør oss mer avslappet enn hva en person som aldri har røykt/snust før er. såååå, derfor fortsetter vi…..

  Men faktum er at vi faktisk, ved å innta nikotin, havner på vårt naturlige 0-punkt. Ikke lenger “ned” i avslapping enn ikke-nikotinavhengige. Vi kommer oss bare ned fra det ørlille adrenalinrushet som nikotinen i utgangspunktet har skapt.

  Så HVER gang jeg kjenner på et lite nikotinsug, så tenker jeg med EN gang på akkurat disse tingene, spesielt tanken “Jeg ER allerede på 0-punktet!”.

  Det hjelper virkelig å se på det på denne måten, for da elliminerer jeg følelsen av at jeg savner noe, eller nekter meg “kosen” min (som jeg alltid kalte snusen min :P). Snusen er ikke noen koseting for meg lenger 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D