Nyttårsforsetter og peptalk

Tenk at et nytt år er her. Med ett nytt år kommer også det nye årets forsett. Jeg for min del har aldri nyttårsforsett. Jeg mener at om det nå var noe man virkelig ville forbedre eller forandre, så ville man ha gjort det allerede – eller begynt for lenge siden. For meg er ikke 1. Januar en ny start. Det er bare en fortsettelse.

Mange har et mål om å løfte tyngre, slanke seg eller legge på seg, stumpe røyken, “stramme opp”, you name it. Standard prosedyre hvert år.

I Januar er det sild i tønne på treningssentrene. Alle bladene forteller deg hvordan du kan bli sunnere, penere, slankere og hvor mange kilo du kan gå ned på minst mulig tid – og gjerne også minst mulig endringer, forsakelse og “slit”. Ja, for vi vil egentlig beholde vanene og livet som det er innerst inne. Det er jo lettest. Mest behagelig.

Vi vil være sterkere, men ikke løfte mer eller tyngre. Å presse seg er uaktuelt. det er jo så slitsomt. Vi vil være sunne, men orker ikke å spise sunt (det smaker jo oftest ikke godt!). Vi vil jo ha setterrømme-smaken, ikke kesamsmaken. På den andre siden så har vi mange av oss bloggere som kunne ha godt av å hoppe over kesamen til fordel for annen “usunn” proviant. Noen kan ikke huske hva ekte rømmegrøt smaker, og andre har overtalt seg selv til at havregrøt er mye bedre enn rømmegrøt noen gang har vært, så de er ikke interessert en gang. Kanskje en balansegang hadde vært bedre?

Jeg kjenner noen som kjøpte el-sigaretter. poenget er visstnok å lure hjernen til å tro at den får røyk. Når batteriet går tomt fant de ut at damp jo ikke var like digg som røyk – så de stumpet el-røyken og gikk tilbake til gamle vaner.

Helst vil vi at disse tingene man går å ønsker seg kommer “rækanes på ei fjøl”. Røykri, vakker, slank, fit, større muskler osv. hadde jo vært knall om man bare kunne knipse – så var det gjort. Sannheten er at om man gjør som man alltid har gjort – ja da vil du få de resultatene du alltid har fått.

bilde lånt hos www.photobusinesstools.com

Jeg møter så mange folk som kunne tenkt seg både det ene og det andre. Det er ofte idealvekten som står øverst på ønskelista. De er ofte voksne kvinner. De har lest ukeblad opp og ukeblad ned om slanking. De har oftest vært på tyve slankekurer og enda flere sprekker. De er nesten ikke interessert i et langvarig opplegg der de kan få bådre bedre helse og 30 kg minus over 2 år for eksempel. Nope, de vil ned 30 på 1 mnd – max. De vil ikke trene styrke, for de vil jo ikke se ut som en muskelbunt. De vil ikke spise noe som ikke omhandler overflod av mettet fett og salt. Kunne de fått litt sukker også – ja da hadde det vært optimalt. Om man kommer med et forslag om å feks bytte ut sukkeret med sukrin kommer protest på protest. Skulle tro at det var snakk om å skifte fargene på det norske flagg – ikke bare å endre en liten ting i kostholdet.

De vet også hva som må til. De er fullt klar over at grønnsaker fint kunne erstattet litt av pastaen på tallerkenen. De vet at pølser med lite kjøtt ikke burde være hverdagskost, eller at loffen med fordel kunne byttes ut med fullkorn. De gjør det bare ikke. Det er lettere å ikke endre noe. De synes det er tungvint å skal bytte ut “alt”. – Skal jeg si deg hva som er tungvint? Å ødelegge knærne fordi man er for tung. Å ikke kunne reise med fly pga forhøyet blodtrykk. Å ta medisiner for diabetes. Å ikke kunne leke med barn eller barnebarn.

Joda, det tar tid. Endringer tar tid. Men du måtte ville ha endring. Du må også gjøre det som skal til. Det kan være kjipt, tungt og virke nytteløst – men om du ikke gir deg så kommer resultatene. Har man virkelig lyst – så faller alt på plass. Da tar man de valgene som skal til. Man må bestemme seg. Finne ut hva man virkelig vil og gjøre det som trengs. Det nye bil til vane og vanene kan forandre livet ditt!

bilde fra http://www.itsuxtobefat.com

Ingen overvektige skal fortelle meg at det er så ekstremt vanskelig å steke en biff,enn en pakke pølser. På den andre siden av skalaen vil heller ingen tynne kommer til å eksplodere om de presser i seg litt mer mat, eller bytter til mer energitette matvarer. Ingen svimer av om de løfter en repetisjon mer, eller går en liten rusletur. Du dør heller ikke av å kaste sigarettene i toalettet, heller tvert i mot.

Når det er sagt blir man ikke tynn av å spise en salat. Du blir ikke fet av å spise en hel kake alene. Det er de tingene man gjør over lang tid som har noe å si.

Det er DU som bestemmer. Du er din egen lykkes smed. Du klarer alt du vil – alt du VIRKELIG vil. Det må være viktig for DEG. Jeg har allerede skrevet om hvordan du kan bytte ut de gamle uvanene med nye gode vaner. Om du ikke vet hva eller hvordan du ska gripe ting fatt – vell, så spør noen som vet det! Ta kontakt med lege, en venn,en røyketelefon, en trener, eller hvem enn som vet mer enn deg. Sitt ikke i en stol å tro at du er verdensmester på alt. Spør om hjelp. Oppsøk informasjon selv. vær proaktiv. La dette bli året der du faktisk tar rev i seilene og få ting til å skje!

MAKE IT HAPPEN! Takk for at leser bloggen!


5 thoughts on “Nyttårsforsetter og peptalk

  1. Enig med du 🙂 Jeg har heller aldri nyttårsforsetter. Hvis jeg finner ut at noe må forandres så gjør jeg det der og da. Hva er vitsen med å vente? Da har du ikke nok viljestyrke, og vil ikke klare det uansett 😉 Godt Nytt År!!! 😀

Legg gjerne igjen en kommentar! :D