Oppdatering trening/kosthold + kostholdsfanatisme på reiser

Hellu! Hvordan går det med dere? Jeg har vært “litt” fraværende på bloggfronten i det siste. Det er fordi jeg har jobbet grusomt lange dager. Jeg har rett og slett verken hadd overskudd eller tid. Eller, det vil si, jeg har ikke prioritert det. Jeg har nemlig troen på at man kan TA seg tid til det man ønsker å gjøre mest. Lesing av andres blogger og oppdatering av bloggen har dermed blitt vell nedprioritert til fordel for søvn og spising, noe som naturligvis er viktigere. Det skal dog sies at jeg har savnet dere, og det er koselig at mange ville være med å vinne Iherb shopping. Les mer om Giveawayen her.

Jeg har faktisk hatt treningsfri også, i godt over en uke! Har ikke prioritert det heller, men fikk meg 45 minutter yoga Mandagen. Det var faktisk veldig deilig. Dere vet det kanskje ikke, men jeg gikk på yogakurs 2 ganger i uken i et helt skoleår på videregående, og jeg reiste alene til India i 2008 der jeg også gjorde yoga. Etter Indiaturen ble det liksom med det. Jeg fortsatte ikke med det, og dermed gikk det litt i glemmeboka. Det er egentlig litt synd for det gir en fantastisk ro i sjelen. Akkurat det jeg trengte med lange arbeidsdager og mye stress.

Ellers har jeg ikke spist et eneste hjemmelaget måltid på over en uke. Det har gått i restaurantmat, flymat, takeaway og grilling! Ja, noen spurte om jeg feiret St.Hans, og det måtte jeg jo. Jeg tror jeg spiste 4 fulle fat grillmat. Nydelig! Jeg har spist alt jeg har blitt servert, noe som har gitt meg et veldig variert kosthold. Er det noe som er bra mht kosten er det å spise variert. Spiser man for ensidig kan man ende opp med intoleranser og mangelsykdommer. Jeg for min del har tidligere spist alt for mye egg og melkeprodukter, noe som gjorde meg allergisk og intolerant. Etter å ha holdt meg borte fra dette kan jeg nå spise det i moderate mengder uten synlige problemer. Les mer her.

Siste uken har jeg spist bla hamburger, fritert tofu, egg, yoghurt, kylling, curry, all slags sjømat som fet fisk, hummer og kanari, skjell, kjeks, salat, kake, pasta, avokado, mengder frukt, dressinger og dumplings. Iskrem var også en favoritt og jeg fikk meg varianter som pina colada, sjokolade, kokos, kiwi og blåbær. Guess what, Im just fine. Jeg har faktisk spist mindre candy enn når jeg er hjemme. IMG_3945Det har egentlig bare vært fint å bryte matrutinene mine, og anbefaler det på det sterkeste. Jeg synes det er så mye kostholdsfiksering nå om dagen og det virker som at “ingen” kan dra en dagstur uten å ha pakket med seg egene matpakker, eller dra på restaurant uten å få pusteproblemer, for å sette det litt på spissen. Jeg synes faktisk det er veldig usunt og ikke minst usosialt!

Jeg bryr meg ikke hvor mange blogger du leser der folk tar med seg 50 ulike barer, kosttilskudd og proteinpulver på tur slik at de kan opprettholde fanatismen sin. Det er jo ikke normalt, ei heller nødvendig. Jeg skjønner folk vil være sunne, men det er ikke sunt. Det er fanatisk. Alt med måte. Det kan være ok å ha en bar i veska, eller en pose nøtter “i tilfelle rottefelle”, men skal man bort er det jo gøy å slappe av og ta ting som det kommer. Blir dere ikke lei av alle “reglene”?

Jada, jeg skjønner du vil unngå svigning i vekt, eller holde dietten, spise etter visse kostholdsprinsipper, eller passe på at du får i deg den “nødvendige dosen” kosttilskudd, men med mindre du har en påvist sykdom( nei, spiseforstyrrelse teller ikke), mangel eller allergi som du må holde i sjakk, så skal jeg love deg at de eneste negative effektene du får ved å ikke ha med deg noe, er de psykiske.

Jeg reiste uten så mye som en pille og gjett hva; jeg lever i beste velgående. Ja visst kunne jeg tatt med meg både det ene og det andre, for skapene er fulle av spennende helsekost, men er det nødvendig? Nope. Det skal sies at jeg ikke er helt uskyldig. Jeg har en godteriavhengighet som førte til at baggen hadde ett par pakker smågodt. Ingen er perfekte, heldigvis!

Det jeg prøver å si er: CALM THE FUCK DOWN. Jeg får mail på mail av jenter som er dødstressa over helgeturen til besteforeldrene eller årets sydentur. Det er mange som ikke klarer å reise over lengre perioder uten å stresse over dietten, maten eller kosttilskuddene. Mange sliter til og med dette hjemme. Det er ingen tvil om at de skulle kontaktet fastlegen sin, åpnet seg opp til en psykolog eller fått hjelp hos ernæringsfysiolog. Jeg kan bare roe dem ned og gi noen gode råd å veien. Føler du deg truffet, få hjelp. Livet er for kort. <3

Enten du allerede vet du er spiseforstyrret eller bare er litt for usunt sunn, eller om du følger en strikt diett for å nå et mål som kroppsbyggerså er det viktig å slippe ned skuldrene og legge denne fanatismen litt på hylla. Det er en tynn balansegang mellom det å være i balanse og det å være i ubalanse. Bokstavelig talt.

Når man leser kun blogger og magasiner om helse og trening så kan man fort tro at “alle gjør det derfor er det ikke noe problem at jeg også gjør det. Faktisk burde jeg sikkert også gjøre det”. Nei, det er ikke nødvendigvis slik. Snakk med foreldrene dine, eller en venn som ikke er så opptatt av kosthold og trening. Hva sier de? Hvilke rutiner har dem om de skal feriere eller reise? Hør på hva normale folk sier. Det er det som er helt normalt. La deg inspirere. Vi har alle godt av det. Ja, det kan være litt ubehagelig. Noen kan til og med få angst ved tanken, men det er bare en følelse. Det er kjempebra og sunt å utfordre seg selv. Husk, hadde du vært helt frisk eller normal skulle dette ikke vært noe problem. Vurder å få hjelp om det er problematisk. Ta gjerne en titt i min SF overlevelsesguide som gir tips for høytider, selskap og fest.

Tør å reise uten noe ekstra i baggen eller veska. Tør å bestill mat uten å ha 3. grads forhør av kelneren ang innholdet, eller bestille sausen på siden. Ikke spis mindre porsjoner eller tren som en gal fordi du er redd for evt vektoppgang. La kjæresten din bestemme desserten din. Nyt, lukt, smak, se. Du må ikke glemme at livet er til for å oppleves og nytes. Ta et typt pust. Slapp av. You only live once 😉

Hva mener du? Reiser du uten kosttilskudd?Takk for at leser bloggen!


8 thoughts on “Oppdatering trening/kosthold + kostholdsfanatisme på reiser

  1. Vakkert innlegg! Håper alle leser det før de reiser! Å slappe av, skeie ut og ha en balanse er det SUNNESTE man kan gjøre!

  2. For et flott innlegg! Jeg lurer også ofte på om ikke folk blir lei av regimet sitt… det KAN da ikke være sunt, selv om det er nettopp disse folka som påstår at de er sunnheten selv, fordi de skeier ut med en proteinbar med goooooood samvittighet på spisedagen.

  3. Tusen takk for et viktig og ikke minst riktig innlegg! Jeg har gått på flere ulike “dietter” grunnet matintoleranse. Da jeg var i Hellas for et par uker siden, spiste jeg HVA JEG VILLE i en hel uke! Jeg spiste kaker, is, brød, ris, pasta, melkeprodukter, og hadde ikke vondt i magen en eneste dag!! Jeg gikk opp et par kg, men det var det verdt;)

  4. Så bra att du kan spisa så mye aent nå 😀
    Kor lenge har du hållt dg vekke fra d du ikkje tålte?

    Sjøl e eg laaaangt i fra i orden te å spisa ka eg vill, har testa någen ting å eg hovne opp når eg spise ein goe del av d =/

  5. Det var vell en 1 1/2 år. Spiste det veldig sjeldent. kanskje bare når var var ute og spiste 🙂 Kanskje du klarer å finne den gyldne middelvei. Selv reagerer jeg enda godt på egg så prøver å begrense meg. melkeprodukter går ganske fint og gluten holder jeg meg enda unna av vane 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D